La fel ca femelele oricarei specii de mamifer de pe Terra si pisicile au ciclu menstrual, insa el se desfasoara cu unele diferente. Ciclul menstrual este o perioada aflata sub influenta hormonilor sexuali ce pregateste organismul femel pentru aparitia si sustinerea unei sarcini.
Pisicile sunt femele poliestrice, adica au parte de mai multe cicluri sexuale intr-un an, numarul lor variind in functie de mediul in care aceasta locuieste. Daca pisicile care stau predominant afara au parte de schimbari climatice diverse si pot manifesta 2-3 cicluri intr-un an, pisicile care locuiesc doar in casa unde temperatura este constanta si au parte de lumina artificiala mai mult de 8-10 ore pe zi pot ajunge sa manifeste chiar si 4-5 cicluri sexuale intr-un singur an.

Care sunt fazele ciclului sexual la pisica?
Ciclul sexual la pisica presupune succedarea mai multor faze, care pot fi mai mult sau mai putin vizibile, precum:
1. Proestrul ce dureaza 1-2 zile si reprezinta perioada premergatoare caldurilor, iar in aceasta perioada femela este mai afectuoasa, insa nu primeste masculii la monta.

2. Estrul dureaza in jur de 4-10 zile, cu o medie de o saptamana si reprezinta perioada in care pisica este receptiva la masculi si poate realiza imperecherea cu acestia. In aceasta perioada ea miauna insistent si este foarte agitata. In general o pisica va realiza monta cu mai multi masculi in perioada de calduri, iar daca aceasta este tinuta in casa va incerca sa evadeze pentru a se imperechea.

3. Diestrul poate dura intre 8 si 10 zile, este perioada in care are loc ovulatia (stimulata de actul sexual), iar daca are loc contopirea spermatozoidului cu ovulul va aparea gestatia care dureaza in general 60-64 de zile, cu variatii de la 59 la 71. In cazul in care acest ciclu este la inceputul anului, daca nu apare gestatia, in urma diestrului va incepe un nou ciclu de calduri. In cazul in care ciclul se regaseste la sfarsitul anului, daca gestatia nu va avea loc, in urma diestrului va aparea o perioada de anestru ce va tine pana in primavara.
4. Anestrul dureaza 3-4 luni si este perioada de inactivitate sexuala in care pisica nu primeste motani la monta si se comporta normal, insa acesta ia sfarsit in primavara din cauza schimbarilor climatice si sub influenta luminii.
Care sunt semnele ca pisica mea este in calduri?
O pisica ce se apropie de perioada caldurilor este relativ usor de recunoscut pentru ca este foarte expresiva, astfel:
- va mieuna intens si des, iar acest lucru poate fi foarte deranjant pentru ca are loc si noaptea;
- se freaca cu corpul de persoane, dar si de alte pisici pentru a-si lasa mirosul pe acestia;
- se zvarcoleste pe podea, expunandu-si organele genitale;
- poate adopta pozitii de monta precum cea in care trenul anterior (membrele anterioare si trunchiul) este lasat in jos, iar cel posterior (bazinul si membrele posterioare) este ridicat, coada fiind deviata pentru a favoriza actul sexual;
- pofta de mancare poate fi diminuata sau absenta;
- poate marca cu cantitati mici de urina ce au un miros puternic pentru a atrage motanii;
- este foarte agitata, iar daca este tinuta in incaperi mici poate avea tentative de evadare manifestate prin catarari pe perdele, mobila, usi si geamuri;
- are vulva rosie din cauza aportului de sange crescut la nivelul organelor genitale;
- isi poate linge insistent organele genitale.
Chiar daca v-ati astepta ca o pisica sa sangereze in timpul ciclului menstrual, aceasta nu o va face, acest lucru fiind o alta particularitate a perioadei menstruale la feline. In timpul unui act sexual veti obseva ca pisica este foarte vocala, iar asta din cauza unor papile cheratinizate de pe suprafata penisului motanului (asemanatoare celor de pe limba) ce zgarie mucoasa vaginala (fara a crea leziuni) in timpul actului si au rol in stimularea ovulatiei ce va avea loc la aproximativ 24 de ore dupa act.

Ce pot face pentru a evita aparitia caldurilor la pisica mea?
Pentru evitarea aparitiei perioadei de calduri se pot folosi doar cu recomandarea medicului preparate hormonale, insa acestea trebuie repetate si au efecte adverse destul de grave, precum aparitia tumorilor mamare, uterine sau ovariene, chisturilor ovariene si piometrului (infectie uterina). Cea mai sigura metoda pentru stoparea caldurilor pentru tot restul vietii pisicii este interventia chirurgicala de sterilizare ce reduce la minimum posibilitatea aparitiei tumorilor mamare si chiar la zero a celor ovariene, uterine si dezvoltarea piometrului.
Trebuie sa las pisica sa faca un rand de pui inainte sa o sterilizez?
Nu exista niciun studiu care sa indice ca pisicile care au parte de sarcina inaintea sterilizarii ar avea vreun beneficiu, ba mai mult, o sarcina inaintea acestei interventii presupune aparitia unor pui care pot ajunge abandonati pe strada in urma adoptiei lor de catre persoane iresponsabile. Asadar, nu este nevoie ca pisica sa treaca printr-o sarcina inaintea sterilizarii, iar interventia poate fi realizata atat inaintea aparitiei primului ciclu (inainte de 4-6 luni) sau chiar dupa incheierea acestuia, in functie de recomandarea medicului si dezvoltarea pisicii.