Pielea unei pisici este cel mai mare organ al corpului – si unul dintre cele mai importante atunci cand vine vorba de protectia impotriva infectiilor, parazitilor sau factorilor iritanti. Aceasta poate fi, de asemenea, afectata de matreata.
Pisicile pot suferi de matreata precum oamenii, iar o cantitate mica va fi absolut normala. In cazul in care pisica dumneavoastra are cantitati crescute de matreata, este necesar a fi examinata de catre medicul veterinar. Starea pielii si parului unei pisici poate spune destul de multe cu privire la sanatatea ei.
Matreata ar putea fi un inconvenient cosmetic de care un numar crescut de oameni se tem, insa si pisicile pot suferi de aceasta afectiune.
Celulele pielii mor continuu, sunt eliminate si apoi inlocuite cu altele noi, sanatoase. In cele mai multe cazuri matreata reprezinta o problema tranzitorie pentru pisica.
Ce reprezinta matreata de pisica?
„Matreata de pisica”, reprezinta o afectiune care provoaca descuamarea pielii pisicii dumneavoasta. De cele mai multe ori poate fi vazuta drept fulgi gri ori albi pe pielea si parul pisicii. In plus poate provoca uscaciune si mancarime.
De cele mai multe ori, cazurile de matreata nu prezinta gravitate si starea poate fi imbunatatita cu ajutorul tratamentului. Rareori prezenta matretii ne poate conduce catre o problema grava de sanatate.
Din ce motive poate avea pisica matreata?
Pisicile dezvolta matreata din varii motive, si aici putem enumera:
- artrita;
- obezitatea – pisicile care prezinta grasime excesiva se pot ingriji cu greu. Este necesara ingrijirea regulata pentru mentinerea blanii curate;
- acumularea de blana – pisicile pot prezenta 2 tipuri de blana – o blana exterioara cu fire de par „de paza” si una cu par mai moale apropiata de piele. In cazul in care pisica dumneavoastra nu se ingrijeste ori dumneavoastra nu periati pisica cu regularitate murdaria, celulele moarte ale pielii, parazitii si firele de par libere pot incepe a se acumula;
- alergiile cutanate;
- infectii ale pielii (bacteriene sau fungice);
- paraziti externi – din parazitii externi fac parte puricii, paduchii, capusele si acarienii paraziti precum Demodex canis. Alt gen de parazit extern numit acarian este Cheyletiella ce poate provoca o forma foarte contagioasa de matreata. Oamenii de asemenea se pot infecta cu aceasta specie de acarian;
- malnutritie – cateodata pisica dumneavoastra poate suferi de afectiuni de sanatate care ii ingreuneaza auto-ingrijirea (de exemplu: insuficienta renala, artrita, pancreatita sau diabetul);
- probleme hormonale (hipertiroidismul);
- cancerul (imfomul cutanat);
Cum tratati matreata la pisici?
In cazul in care pisica dumneavoastra are paraziti, medicul veterinar poate recomanda medicamente pentru controlul puricilor.
In cazul in care exista o infectie medicul veterinar poate recomanda pisicii antibiotice ori medicamente antifungice.
De asemenea poate primi:
- dieta alimentara;
- suplimente pentru piele;
- creme sau lotiuni pentru tratarea pielii uscate si descuamate;
In cazul in care pisica dumneavoastra sufera de impetigo, medicul veterinar va trata boala in trei etape: prima etapa – tratarea parului infectat, a doua etapa – eliminarea eventualilor spori ramasi, a treia etapa – dezinfectarea mediului pisicii.
Veterinarul poate recomanda o dieta animalului dumneavoastra de companie si de asemenea poate sugera modificari in cazul in care este nevoie. De asemenea este recomandata perierea pisicii zilnic pentru indepartarea descuamarilor. Ar putea fi necesara perierea mult mai des in cazul in care pisica dumneavoastra are parul lung sau mult par.
Periajul in mod regulat ar putea fi benefic pentru pisica dumneavoastra pentru ca ajuta la distribuirea uleiurilor naturale de-a lungul lungimii parului si poate mentine parul curat, fire de par libere si este de asemenea un remediu impotriva parazitilor si celulelor moarte ale pielii. Este recomandat dialogul cu medicul veterinar inainte de a incepe orice noi practici de ingrijire pentru pisica dumneavoastra in cazul in care sufera de matreata.
Evitati pe cat posibil tratarea pisicii dumneavoastra acasa fara a purta un dialog cu medicul veterinar.
Cand trebuie contactat medicul veterinar?
Contactati imediat medicul veterinar pentru tratament in cazul in care observati matreata la pisica dumneavostra ori daca puteti observa oricare dintre urmatoarele:
- mancarime;
- schimbarile de comportament;
- paraziti.
- leziuni pe piele cu aspect diferit fata de restul pielii din jurul lor (eruptiile cutanate);
- alte animale ori membrii din familie ce au dezvoltat leziuni cutanate;
- pisica schiopatand;
- pisica cu rigiditate in articulatii;
- pisica ce se ingrijeste mult mai rar;
- varsaturi;
- o blana mai groasa;
- modificari ale apetitului;
- schimbarile in modul in care pisica dumneavoastra foloseste litiera;
- modificari in cantitatea de apa pe care pisica dumneavoastra o bea;
- pierderea blanii (alopecie).
Pisicilor le face placere sa se pastreze curate, drept urmare cantitatile scazute de matreata nu reprezinta de obicei un motiv de ingrijorare. In cazul in care pisica dumneavoastra este sanatoasa, medicul veterinar poate recomanda anumite remedii la domiciliu pentru gestionarea matreatii pisicii. De cele mai multe ori cazurile de matreata sunt minore si se amelioreaza cu tratamentul adecvat.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic pentru bolile de piele la pisici sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Doamna doctor veterinar dermatolog ALina Rusu de la cabinetul veterinar Joyvet mi-a tratat pisica de dermatita si matreata. O recomand cu caldura pentru profesionalism si caldura cu care explica problemele pisicii.