Pisica mea bea multa apa. Este normal?

           Cantitatea de apa consumata zilnic de fiecare pisica este diferita si variaza in functie de numerosi factori, precum: stilul de viata, sanatatea si factorii de mediu. De exemplu o pisica ce locuieste intr-o casa racoroasa va consuma mai putina apa decat una care locuieste intr-o casa calduroasa.

Pisicile isi iau cea mai mare parte din fluide din mancare, astfel daca dieta este bazata pe mancare umeda (plicuri), ea va bea mai putina apa. In schimb, daca dieta este una cu mancare uscata (boabe), pisica are tendinta sa bea mai multa apa.

Cauze pentru care o pisica bea mai multa apa

O sete crescuta poarta numele de polidipsie. Cele mai comune cauze ce pot duce la aparitia acesteia sunt:

  • Schimbarea dietei – Trecerea de la mancarea umeda la cea uscata poate duce la aparitia polidipsiei. Mancarea uscata ajuta la incetinirea progresiei afectiunilor dentare, dar daca pisica are istoric de afectiuni renale, mancarea umeda este recomadata pentru a favoriza hidratarea organismului. Cresterea aportului de sare sau scaderea aportului de proteine in dieta pot duce, de asemenea, la cresterea senzatiei de sete.
  • Vremea calduroasa – In sezonul cald, pisicile au tendinta de a se duce mai des la bolul cu apa pentru a isi mentine nivelul apei constant in organism.
  • Medicamentele – Unele medicamente, precum: diuretice, antiinflamatoarele steroidiene si medicatia anticonvulsivanta pot cauza polidipsie. Unele analgezice au ca efecte adverse cresterea senzatiei de sete. In cazul in care pisica dumneavoastra urmeaza un tratament si a inceput sa bea prea multa apa, este recomandat contactarea medicului veterinar pentru a stabili daca este vorba de un efect advers al tratamentului.
  • Epuizarea – ce apare in urma unei perioade de activitate fizica mai intensa si prelungita. Este o situatie temporara in care se poate observa ca pisica bea mai multa apa. Febra poate duce la cresterea senzatiei de sete, dar de obicei asociaza si alte semne clinice ale bolii de baza.
  • Diareea sau episoadele de voma – cauzeaza deshidratare prin pierderea de lichide. In aceasta situatie pisica va bea mai multa apa pentru a compensa pierderile de fluide. Daca situatia este severa sau persista trebuie contactat medicul veterinar si eventual facut tratament perfuzabil.

Boli ce pot duce determina o pisica sa bea mai multa apa

  1. Insuficienta renala cronica – Este frecventa la pisicile cu varsta peste 15 ani. Functia renala este afectata, rinichiul pisicii isi pierde abilitatea de a concentra urina si in consecinta pisicile incep sa bea mai multa apa pentru a compensa pierderile. Simptomele cele mai frecvente ale boli sunt: letargie, scaderea apetitului, halena uremica (ii miroase gura urat), voma, blana cu aspect mat / uscat. Analizele de sange si urina pot stabili diagnosticul, iar tratamentul urmareste mentinerea functiei renale si managementul simptomelor prin mijloace precum schimbarea dietei, cresterea aportului de apa si administrarea unor medicamente.
  2. Insuficienta hepatica – ce se manifesta prin letargie, pierderea apetitului, scadere in greutate, abdomen marit de volum, icter (culoare galbuie a pielii si mucoaselor) si polidipsie (pisica bea mai multa apa). Analizele de sange ajuta la stabilirea diagnosticului, dar exista si teste specifice precum biopsia ce ajuta la identificarea cauzei. Daca motivele raman necunoscute tratamentul va fi unul simptomatic.
  3. Diabetul zaharat – apare atunci cand pancreasul pisicii nu secreta insulina (diabet zaharat tip 1, insulino – dependent) sau cand raspunsul organismului la secretia de insulina este unul alterat (diabet zaharat de tip 2, non-insulino-dependent). Insulina este un hormon ce ajuta la mentinerea nivelului de glucoza normal in sange. In cazul in care nivelul de glucoza al organismului este unul ridicat, aceasta se elimina renal si atrage dupa ea eliminarea unui cantitati crescute de apa. Pentru a compensa pierderile de apa, apare cresterea senzatiei de sete, asociata cu un aport hidric mai crescut. Cele mai frecvente simptome sunt poliuria (pisica urineaza des), polidipsia (pisica bea multa apa), scaderea in greutate si cresterea apetitului. Testele de sange si urina stabilesc diagnosticul. Tratamentul consta in administrarea de insulina si modificarii in dieta animalului. Cele mai predispuse la aparitia diabetului zaharat sunt pisicile obeze.
  4. Hipertiroidismuleste frecvent intalnit la pisicile batrane si se datoreaza unei activitatii crescute a glandei tiroide. Pe langa faptul ca pisicile beau mai multa apa, ele mai pot prezenta cresterea apetitului, scaderea in greutate si blana cu aspect neingrijit / matuit. Diagnosticul este confirmat pe baza analizelor de sange. Tratamentul consta in administrarea de medicamente ce controleaza productia de hormoni tiroidieni (exemplu medicament: tiamazol) pe termen lung, extirparea chirugicala a tesutului tiroidian ce produce hormoni in cantitate crescuta, dar si radioterapia (mai putin utilizata in la noi in tara).
    Medicament utilizat pentru tratamentul pe termen lung al hipertiroidismului felin.
  5. Infectiile urinare – precum cistita pot duce la cresterea frecventei urinare, ce atrage la randul sau cresterea senzatiei de sete.
  6. Alte cauze: nivel ridicat ale calciului din sange, hiperadenocorticism (boala Cushing), diabetul insipid.

 

Cum ne dam seama daca pisica bea mai multa apa?

Este important sa monitorizam cantitatea de apa pe care pisica o bea timp de 24 de ore. Acest lucru se poate realiza prin umplerea bolului cu apa pana la o anumita limita, apoi masuram apa ramasa in bol la finalul celor 24 de ore si scadem cantitatea ramasa din volumul total de apa al intregului bol. Polidipsia apare atunci cand pisica bea mai mult de 100 ml / kg pe zi (din greutatea corporala totala). In medie o pisica are aproximativ 5 kg, deci daca o pisica bea 500 ml de apa pe zi, putem spune ca pisica bea multa apa (o pisica normala bea aproximativ 200 – 250 ml pe zi).

De asemenea este importanta identificarea cauzei. Daca factorii de mediu si dieta au fost exclusi este recomandat contactarea medicului veterinar pentru stabilirea cauzei. De regula analizele de sange si urina stabilesc diagnosticul, si astfel se poate incepe tratamentul adecvat.

 

Un gând despre “Pisica mea bea multa apa. Este normal?

  1. Evelina spune:

    Si pisica noastra a inceput sa bea multa apa, dar initial nu ne-am dat seama ca ii luasem fantana din aceea de apa, sotul a observa ca ii curata litiera tot mai des si cand am fost la veterinar au diagnosticat-o cu diabet. Trebuie sa fiti atenti dragi iubitori de animale la pisicile voastre atunci cand beau multa apa ca este un semn important

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.