Pierderea in greutate reprezinta o problema des intalnita la pisici, mai ales la pisicile in varsta. Pentru a va da seama daca pisica dumneavoastra pierde in greutate depinde de ceea ce simtiti, mult mai mult decat de ceea ce vedeti.
Acest lucru este datorat faptului ca blana pisicii poate masca cu usurinta cat de svelta sau subtire devine pisica dumneavoastra.
Este necesar sa retineti daca pisica dumneavoastra se simte mult mai slaba in timpul mangaierii si sa acordati atentie daca oasele coloanei vertebrale sau coastele par tot mai usor de palpat si simtit la mana.
Chiar daca apetitul si comportamentul pisicii dumneavoastra par complet normale, pierderea inexplicabila in greutate ar trebui de cele mai multe ori abordata impreuna cu medicul veterinar.
Cele mai intalnite cauze ale pierderii in greutate la pisici:
a. Mancare in cantitate insuficienta – pierderea in greutate apare atunci cand vorbim despre un deficit caloric. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care pisicile isi vor reduce consumul alimentar include:
- o problema a cavitatii bucale (am putea vorbi despre o problema dentara);
- competitie pentru castronul cu mancare cu alte pisici ori cu alti caini;
- incapacitate in a ajunge la bolul cu mancare;
- dezinteres fata de tipul sau marca de mancare servita;
- stresul sau anxietatea – unele pisici pot renunta de ideea de a manca drept raspuns la factorii de stres din mediu precum mutarea intr-o noua gospodarie sau introducerea unui nou animal de companie sau a unui nou om in viata acestora.
b. Boala tractului gastro-intestinal – bolile gastrointestinale pot afecta digestia normala si / sau absorbtia nutrientilor, ceea ce va duce la pierderea in greutate.
Exemple de afectiuni gastrointestinale la feline pot include:
- parazitii intestinali (in timp ce teniile apar destul de des la pisici, rareori reprezinta o cauza a pierderii in greutate);
- boala inflamatorie intestinala;
- pancreatita;
- procese canceroase.
c. Diabetul zaharat – pisicile diabetice par de cele mai multe ori sa „moara de foame” desi mananca suficient. In ciuda unui apetit avid (apetit crescut), acestea scad in greutate destul de repede.
Acest lucru este datorat faptului ca diabetul la pisici reprezinta motivul incapacitatii in procesarea si utilizarea in mod corespunzator a caloriilor pe care pisicuta le consuma.
d. Hipertiroidismul – multe pisici batrane pot dezvolta hipertiroidism, o afectiune in care glandele tiroide produc in exces hormonul tiroidian. In timp ce aceasta boala poate duce catre o varietate de simptome, ceea ce toate pisicile cu hipertiroidism prezinta in comun este pierderea in greutate.
Acest lucru este datorat faptului ca excesul de hormoni tiroidieni vor mari rata metabolica, determinand astfel arderea mai multor calorii.
e. Insuficienta de organ – pierderea in greutate apare de cele mai multe ori drept raspuns la disfunctia sau insuficienta unui organ intern vital (precum inima, ficatul ori rinichii). Pierderea in greutate reprezinta deseori rezultatul unei scaderi ale apetitului.
f. Tumorile – diferite tipuri de tumori benigne si maligne sunt renumite pentru provocarea pierderii in greutate. Acest lucru este datorat faptului ca unele celule canceroase consuma calorii, practic furand pisicutei din nutritie sau ii provoaca durere luadu-i pofta de mancare.
In toate aceste cazuri este necesara o vizita la medicul veterinar.
Teste pentru determinarea subponderabilitatii pisicii dumneavoastra:
– frecati-va mainile de-a lungul partilor laterale ale pisicii dumneavoastra pentru a le simti coastele. Coastele foarte pronuntate si facil de simtit fara apasare reprezinta un semn ca pisica dumneavoastra ar putea fi prea slaba (subponderala).
– simtirea coloanei vertebrale a pisicii reprezinta o alta modalitate in determinarea subponderabilitatii. O coloana vertebrala foarte pronuntata nu este prezenta la pisicile care au o greutate sanatoasa.
– calculul scorului starii corporale a pisicii dumneavoastra conform WSAVA. Un scor corporal sub 5 pe o scara de 9 puncte indica faptul ca pisica dumneavoastra este subponderala si poate necesita vizita la medicul veterinar.
Aceste teste la domiciliu pot fi utilizate in prima linie pentru determinarea subponderabilitatii pisicii dumneavoastra. Daca descoperiti ca pisica dumneavoastra are o coloana sau o cutie toracica pronuntata, ar trebui sa consultati un veterinar pentru un examen mai amanuntit.
Este important sa monitorizati cantitatea de mancare pe care pisica dumneavoastra o consuma si sa urmariti si recomandarile producatorului de pe sacul de mancare. Daca totusi pisica dumneavoastra mananca atat cat producatorul recomanda, dar ea pierde in greutate, este cazul sa va pregatiti pentru o vizita la veterinar. Bineinteles, si cantarul este unul din factorii sensibili de monitorizare a greutatii pisicii. Desi in general majoritatea pisicilor cantaresc aproximativ 5 kg, in functie de rasa si sex, unele pot cantari mai mult sau mai putin.
Cum ajutati o pisica sa castige in greutate?
Daca medicul veterinar a exclus orice afectiune de baza, exista mai multe modalitati in vederea ingrasarii unei pisici slabe:
1. Anumite pisici pur si simplu au nevoie de mai multa hrana. Acestea pot fi hranite cu mai multe mese pe zi sau pot avea acces liber la hrana uscata. Multe pisici prefera sa nu manance pe tot parcursul zilei si sa manance mese mai mari la anumite intervale.
2. Puteti hrani simultan mai multe pisici, dar separat, pentru ca una dintre ele poate pazi hrana si poate impiedica pisica slaba sa manance. Trebuie sa va asigurati mereu ca pisica dumneavoastra poate manca intr-un mediu sigur, fara pericol.
3. O pisica timida sau nervoasa trebuie sa aibe un bol cu mancare separat de un mediu zgomotos care ar putea sa o sperie (ventilator, aer conditionat, cuptor etc).
4. In cazul in care pisica dumneavoastra slaba mananca bobite, incearcati sa adaugati niste hrana umeda in dieta lor sau invers.
5. Cateodata pisicile sunt capricioase in privinta hranei acestora. Incercarea unei arome sau a unei marci diferite ar putea defini ceea ce are nevoie pisica dumneavoastra pentru imbunatatirea aportului caloric.
Schimbarea surselor de proteina poate fi, de asemenea, o idee excelenta in excluderea oricarei tulburari digestive si sensibilitati alimentare care ar putea determina pisica sa nu se alimenteze.
6. Investiti intr-un ulei de peste de calitate superioara si adaugati cantitatea recomandata in programul zilnic al acestora. Acest lucru va avea rolul de a creste caloriile zilnice si de a oferi beneficii suplimentare pentru sanatate.
7. Incalzirea hranei pentru pisici in cuptorul cu microunde pentru cateva secunde o poate face sa fie mai aromata si mai apetisanta.
8. Anumite pisici prezinta o rata metabolica mai crescuta fata de altele si pur si simplu au nevoie de mai multe calorii in hrana acestora. De asemenea, pisicile in varsta au nevoie cateodata de hrana pentru seniori care este mai usor de digerat decat hrana obisnuita pentru pisici adulte.
Daca sunteti de parere ca felina dumneavoastra este subponderala (prea slaba), este important sa va consultati medicul veterinar pentru a primi siguranta ca are nevoie de mai multe calorii in dieta acestora si ca nu exista o boala de baza care sa le provoace pierderea in greutate. De asemenea exista si tratament medicamentos pentru a creste pofta de mancare la pisici, precum diazepamul in microdoze sau mirtazapina. Ambele sunt prescrise de catre medicul veterinar.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Am o intrebare ,pisica mea are 3 ani aproape 4 in arilie 2023,dr vet mi a spus in urma cu 3 ani ca are penleucopenie ….a refuzat sa i faca test si mi a spus ca va muri in vreo 6 luni dar nu a murit ,nu a avut simtome de boala doar i a cazut blanita ici pe colo si a slabit ,a facut treburile normal de ceva timp fata mea cand mananca pui fiert cu morcov face diaree si o doare burtica ma gandesc ca are intestinul iritat sau stomacul si nu poate digera sa puna pe ea carnita ,diareea o face cu mucus din intestine cred deparazitarea i am facut dar la 1kg cat are doar jumate de pastila i am dat m am gandit ca face vermisori …,vreau sa stiu daca diareea e de la panleucopenie sau de la puiul fiert ca dupa ce ai fac deparazitarea dispare si diareea ,ce teste as putea cumpara sa ma conving daca are panleucopenie ….multumesc
Poate confundati Panleucopenia cu PIF (peritonita infectioasa felina).. un articol despre panleucopenie: https://www.veterinarladomiciliu.ro/panleucopenia-la-pisici/ , cat si un articol despre PIF (peritonita infectioasa felina): https://www.veterinarladomiciliu.ro/peritonita-infectioasa-felina-pif-cauze-tratament-si-preventie/
Mergeti la un alt medic veterinar sa ii faca analize de sange, daca ar fi fost vorba de panleucopenie, in general boala se agraveaza sau se vindeca in decurs de 1 – 2 saptamani. Cu stima!
Am un motan foarte slab încă de când era pui. Acum are 4 ani jumătate. Mănâncă la fel toate celelalte pisici ale mele, dar este foarte slab, nu are blana strălucitoare ca celelalte și i se descuamare piele la urechi și gât, iar în ultima vreme miaună ca și cum îl doare ceva. Îmi puteți recomanda ceva?
Buna ziua! Pisica dumneavoastra trebuie consultata pentru a stabili un diagnostic si un protocol de tratament. Nu se poate face medicina doar pe baza de sugestii, veti fi dezamagita de rezultate. Trebuiesc si investigatii facute pentru un rezultat satisfacator. Cu stima!