Atunci cand medicii veterinari fac referire la greutatea unei pisici, acestia se focuseaza de cele mai multe ori pe obezitatea felinei.
In timp ce obezitatea reprezinta o problema de sanatate frecventa in randul pisicilor, multe pisici se lupta, de asemenea, cu subponderabilitatea. Asemanator pierderii in greutate, cresterea in greutate poate fi, de asemenea, o problema dificila pentru pisici. Nu vorbim aici doar despre schimbarea portiilor de mancare.
In primul rand, va trebui sa aflati de ce pisica dumneavoastra pierde in greutate. Mai apoi puteti determina un plan de actiune care va include o dieta care sa vina in ajutor pentru siguranta revenirii pisicii la o greutate sanatoasa.
De nenumarate ori, proprietarii de pisici sunt sfatuiti sa evite supraalimentarea pentru evitarea obezitatii. In timp ce obezitatea este mai intalnita, a fi subponderala reprezinta, de asemenea, un semn de alarma. Este important ca pisicile sa fie hranite cu cantitatea potrivita de hrana sanatoasa si hranitoare pentru a ramane la o greutate normala.
Daca banuiti ca pisica dumneavoastra poate suferi de subponderabilitate sau poate pierde in greutate, este important sa va consultati cu un medic veterinar. Numai acestia va vor putea spune cu exactitate daca greutatea pisicii sau pierderea in greutate reprezinta o problema si va vor sfatui cum sa o tratati, in special daca exista prezenta unei boli care sa le afecteze greutatea.
Formati un plan de actiune pentru pisica dumneavoastra:
Odata ce dumneavoastra si medicul veterinar aveti un plan in tratarea bolii de baza, puteti trece la munca dificila de crestere in greutate. Medicul veterinar va avea cel mai sigur sugestii specifice pentru pisica dumneavoastra tinand cont de varsta si nevoile medicale ale acesteia.
O dieta personalizata depinzand de starea medicala specifica pisicii dumneavoastre poate avea un rezultat foarte bun. Veterinarul dumneavoastra va identifica, de asemenea, greutatea ideala a pisicii si poate efectua cantariri regulate pentru a asigura eficienta planului si, de asemenea, ca pisica nu depaseste greutatea sa ideala.
Pentru pisicile bolnave, revenirea la o greutate sanatoasa poate semnifica mai mult decat calorii. Dietele pentru anumite afectiuni sunt personalizate pentru a avea macronutrientii si micronutrientii potriviti cresterii in greutate, abordand simultan preocuparile unice legate de boli.
Cantitatea exacta de calorii necesare unui animal in vederea mentinerii unei greutati sanatoase poate prezenta variabilitate si poate fi influentata de multi factori, inclusiv genetica, varsta, rasa si nivelul de activitate. Acest instrument are scopul de a fi folosit numai drept ghid pentru animalele sanatoase si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar. Oferirea hranei de cea mai inalta calitate animalului dumneavoastra reprezinta o prioritate.
Cu ce sa hraniti o pisica pentru a o ajuta sa se ingrase?
Daca problema medicala a pisicii dumneavoastra este controlabila – parazitii sunt tratati sau dintii durerosi sunt scosi – corectarea deficitului caloric poate fi singurul tratament necesar.
Este recomandat a se gasi un tip de hrana care se potriveste preferintelor pisicii dumneavoastra. Un pas important il reprezinta gasirea unui tip de hrana pe care pisica dumneavoastra sa o manance cu placere, dar care sa nu provoace tulburari gastro-intestinale in acelasi timp.
Este recomandat un aliment care se potriveste cerintelor lor dietetice care in acelasi timp sa fie si foarte gustos. Nu este un fapt neobisnuit pentru o pisica sa aibe o preferinta puternica pentru o anumita aroma, tip (conserva / uscat) sau chiar textura de hrana. Este recomandat sa va asigurati ca alimentele sa fie corelate nevoilor lor nutritionale.
Pisicile fiind carnivore trebuie sa obtina nutrientii esentiali pentru sanatatea lor din produsele de origine animala.
Estimam ca prada naturala pentru pisici contine aproape 55% proteine, 45% grasimi si 1-2% carbohidrati pe baza de substanta uscata.
Chiar daca prin descompunerea macronutrientilor avem rezultat numai 1-2% carbohidrati, cele mai multe pisici pot utiliza pana la 40% din dieta lor sub forma de carbohidrati drept sursa buna de energie. De obicei, mancarea uscata contine mai multi carbohidrati decat o fac alimentele umede.
Optiuni de hrana pentru cresterea in greutate a pisicilor:
– Hrana pentru pisoi (pui de pisica) de buna calitate reprezinta o alegere excelenta in cresterea in greutate la pisicile sanatoase. Hrana uscata pentru pisici mici (kitten) de la Royal, Hills, Purina este bogata in nutrienti si calorii si tinde sa fie foarte gustoasa pentru majoritatea pisicilor.
– Medicul veterinar va poate prescrie alimente bogate in calorii pentru pisici precum hrana la conserva pentru pisici Royal Canin Recovery sau conserve pentru pisici Hill’s A / d.
Aceste formule sunt usor digerabile si pot oferi caloriile suplimentare de care pisica dumneavoastra are nevoie pentru a se ingrasa.
– Calculati hrana pisicii dumneavoastre.
De indata ce ati gasit o hrana ce se potriveste nevoilor pisicii dumneavoastre este timpul sa determinati dimensiunile potrivite ale portiilor. In general, pentru o crestere treptata si sanatoasa in greutate este recomandata o evaluarea a nevoilor metabolice ale pisicii dumneavoastre si apoi sa oferiti aceasta cantitate de calorii plus cu 20% mai mult.
Veterinarul va poate ajuta sa traduceti acest lucru in cantitatea corecta de hrana.
Sfaturi ajutatoare pentru cresterea in greutate:
1. Abordarea problemelor de sanatate subiacente.
2. Selectarea alimentelor potrivite.
3. Cantitatea hranei.
Acestea prezentand numai punctul de plecare. Odata sortate, este necesara stabilirea unei rutine de hranire. Cateva sfaturi pentru ca pisica dumneavoastra sa poata manca in mod fiabil si sa se ingrase in siguranta:
– mese mici si frecvente;
Stomacul unei pisici prezinta dimensiunea unei mingi de ping-pong. Deci este absolut normal ca pisica dumneavoastra sa nu manance mult deodata.
Chiar daca pisica dumneavoastra prefera hrana umeda, hrana uscata ori ambele, incearcati sa o hraniti cu o lingura de hrana la fiecare cateva ore.
Mesele mici, regulate, sunt mult mai bine tolerate decat mesele mari si reduc riscul de varsaturi postalimentare.
– incalzirea hranei umede pentru pisici;
Pisicile prezinta stimulare in alimentatie in functie de mirosul hranei acestora. Incalzirea poate ajuta hrana sa fie mult mai aromata si mai atractiva pentru pisica dumneavoastra.
Pentru incalzirea hranei pisicii dumneavoastra, puneti mancarea intr-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde pret de cateva secunde. Temperatura optima pentru majoritatea pisicilor este aproape de temperatura corpului lor, si anume 38.5 C.
– oferiti gustari potrivite intre mese;
Gustarile sanatoase intre mese pot ajuta, de asemenea, procesul de ingrasare. Ispitirea pisicii cu cateva bucati simple, bogate in proteine, de piept de pui liofilizat sau alte recompense pe baza de proteine pe care le gasiti in petshopuri.
– reduceti anxietatea pisicii dumneavoastre;
O pisica calma este o pisica fericita, iar pisicile fericite prezinta un apetit crescut.
Pisicile sunt vanatori solitari si mancatori solitari. Asta inseamna ca acestea doresc sa-si manance mesele fara a fi deranjate.
Drept urmare pisica dumneavoastra va manca probabil mai bine daca ii lasati putin spatiu. Discutati cu medicul veterinar despre medicatia care stimuleaza apetitul (exemplu: mirtazapina).
Este recomandat sa intrebati daca medicul veterinar poate obtine medicamentul sub forma transdermica (gel pentru piele sau gingii), astfel incat sa puteti evita administrarea unei pastile.
Acum 3 luni i am făcut analizele motanului și au ieșit bine dar el continue sa slăbească are 9 ani,și are 3.300gr de mâncat mănâncă 2 plicuri pe zi are pofta de mâncare ce ași putea sai mai Dau
Desi in unele cazuri pierderea in greutate este legata de boli evidente, multe pisici nu prezinta simptome vizibile sau boli care sa explice acest fenomen. Schimbarile in metabolismul energetic si digestia nutrientilor sunt factori principali.
Cauze
Pisicile in varsta isi pot pierde greutatea din cauze evidente, precum:
– boala renala cronica (insuficienta renala)
– diabetul zaharat
– hipertiroidismul
– boala inflamatorie intestinala (IBD)
– insuficienta pancreatica exocrina
– probleme dentare.
Aceste afectiuni pot fi diagnosticate prin examinari fizice si teste de laborator (unele mai complexe decat analizele uzuale). Cu toate acestea, chiar si cu o ingrijire medicala atenta, multe pisici batrane pierd in greutate fara ca testele standard sa identifice o cauza precisa.
Digestia redusa a grasimilor si proteinelor
Pisicile in varsta experimenteaza o scadere semnificativa a capacitatii de a digera proteinele si grasimile, care incepe in jurul varstei de 10 ani. Aproximativ 30% dintre pisicile peste 12 ani au o digestibilitate a grasimilor de doar 30%. In unele cazuri, pisicile compenseaza pierderile de energie mancand mai mult, dar alte pisici continua sa piarda in greutate chiar si fara o scadere a apetitului.
Malabsorbtia nutrientilor
Cauza exacta a acestei malabsorbtii nu este clara, dar se presupune ca implica boli intestinale sau disfunctii digestive legate de varsta. Chiar si pisicile cu hipertiroidism diagnosticat si tratat pot continua sa piarda in greutate din cauza problemelor gastrointestinale, cum ar fi deficienta de vitamina B12 sau cobalamina. Un test de detectare a pierderilor de proteine prin intestin (fecal α1-proteinase inhibitor) poate ajuta la diagnosticarea enteropatiilor, insa este limitat ca disponibilitate.
Investigatii si tratament
Evaluarea completa a sanatatii pisicilor varstnice ar trebui sa includa examen fizic, profil biochimic, analiza urinei si teste suplimentare pentru a detecta anomalii digestive. Daca nu exista o cauza evidenta, pot fi necesare investigatii suplimentare (ex. testarea functiei tiroidiene si a nivelurilor de cobalamina/folat B9).
Tratamentul presupune adesea schimbarea dietei (cu fibre alternative, proteine noi sau hidrolizate), suplimente de vitamine (vitamina E, cobalamina), prebiotice sau probiotice. In cazuri severe, antibioticele sau imunomodulatoarele (cum ar fi glucocorticoizii) pot fi utilizate. De asemenea, un control riguros al dietei, mai ales cu suplimente de antioxidanti, poate prelungi viata pisicilor in varsta si poate reduce pierderea in greutate.
Concluzii
Scaderea in greutate la pisicile varstnice este un fenomen frecvent si poate fi legata de o digestie redusa a nutrientilor. Desi tratamentele sunt inca limitate, interventiile dietetice si suplimentele nutritive sunt printre cele mai eficiente solutii pentru mentinerea sanatatii pisicilor in varsta. Diagnosticarea si monitorizarea riguroasa a modificarilor metabolice si digestive sunt esentiale in aceste cazuri.