Deoarece este o problema des adusa in discutie la cabinetul veterinar, astazi vom dezbate motivul pentru care pisica saliveaza in exces (baleste) atunci cand ii dati medicamente. De asemenea, va vom arata si cateva trucuri care sa va ajute in administrarea pastilelor la pisici.
De cele mai multe ori medicamentele nu au un gust tocmai placut si de aceea uneori pisica saliveaza excesiv dupa ce ii administrezi pastilele. Uneori, cand ele simt situatia foarte stresanta, s-ar putea chiar si sa tremure.
De ce pisica mea baleste (hipersaliveaza) cand ii dau medicamente pe gura?
Administrarea de medicamente orale unei pisici este rareori o experienta simpla si distractiva. Primul obstacol este reprezentat de faptul ca in general pisicile sunt mai reticente la administrarea medicamentelor fortat. Iar dumneavoastra ca proprietar va trebui sa aveti grija ca pisica sa inghita pastila si eventual sa scapati fara zgarieturi sau muscaturi.
Desi situatia difera de la pisica la pisica, multi proprietari considera ca medicamentele lichide sunt mai usor de administrat decat alte forme de medicamente, cum ar fi pastilele, capsulele sau picaturile de ochi.
Multi proprietari considera ca se intampla ceva rau atunci cand pisica saliveaza in exces dupa ce i s-a administrat un medicament. Medicul veterinar este in masura sa iti spuna care pot fi contraindicatiile administrarii unui medicament anume pe gura. Atunci cand proprietarul se chinuie sa ii administreze pastilele pisicii, de ceva mai multe ori nu ii iese din prima si pastila intra in contact cu papilele gustative ale pisicii, ce o face sa baleasca sa scape de acel gust neplacut.
Cum sa administrati medicamente orale unui pisici?
- Medicamentele lichide vin cu un picurator sau cu o seringa gradata. Umpleti cantitatea recomandata de medicul veterinar si nu ii da niciodata mai mult, chiar daca saliveaza dupa administrare;
- Cu o mana ar trebui sa tii capul pisicii nemiscat si sa introduci seringa in coltul gurii. Introduce-ti seringa la molarii din spate si nu administrati totul fortat. Uneori capul invelit intr-un prosop poate fi o varianta in cazul in care nu va poate ajuta nimeni;
- Nu inclina capul pisicii in sus. Acest lucru ii poate determina sa inhaleze medicamente si sa aiba probleme respiratorii.
- De indata ce medicamentul a fost administrat, tine-i gura inchisa cateva secunde si mangaie-i gatul sau chiar ii poti sufla usor in nas pentru a stimula inghitirea.
- Este important sa ii oferiti pisicii o recompensa dupa ce a facut un lucru bun sau doar sa o mangaiati si sa ii aratati ca ii apreciati efortul de a lua pastilele.
Reactiile adverse de la medicamentele pentru pisici
In rare ocazii, medicamentele pot provoca reactii adverse la pisica dumneavoastra. Daca suspicionati o reactie adversa, recomandati sa luati legatura de urgenta cu medicul dumneavoastra veterinar.
Printre posibilele semne ale unei reactii adverse amintim:
- umflarea fetei;
- dificultati de respiratie (tuse, sufocare, gafait etc);
- vome persistente (peste 4 – 5 vome intr-un interval scurt);
- colaps (pisica nu mai reactioneaza cand o strigi);
- incoordonare in mers;
Senzatia usoara de voma dupa administrarea medicamentelor poate fi considerata normala la unele pisici. Problema apare atunci cand vomele sunt persistente. Vomele de aproximativ 3 – 4 ori in mai putin de cateva ore sunt considerate urgente veterinare.
Alte motive pentru care pisica ta saliveaza in exces
Uneori poate fi o coincidenta si pisica ta poate saliva din cu totul alta problema medicala, nu din cauza medicamentului administrat. Desi recomandam sa va sfatuiti intotdeauna cu medicul dumneavoastra veterinar, alte motive ale salivarii in exces pot fi:
- Boli ale cavitatii bucale: acumularea tartrului in exces poate determina pisica sa baleasca. Gingivite, ulcere bucale sau chiar tumori pot fi motivul salivarii in exces.
- Probleme de inghitire: unele corpuri straine de la jucarii blocate in gat ii poate cauza pisicii salivarea in exces. Se intampla si atunci cand ling plante de prin casa sau mananca insecte ce ii ofera un gust prost / amar.
- Medicamentele administrate prost: Daca lichidul sau pastila de administrat ramane pe limba, poate creea falsa impresie ca pisica baleste. Sau pur si simplu este un medicament amar ce ii cauzeaza pisicii hipersalivatie. De aceea sunt aplicatoarele de pastile ce ii permit proprietarului sa ii administreze pastila pisicii direct in gat, fara a mai avea contact cu zona principala a limbii;
- Insolatia: mai ales in cazul pisicilor cu botul turtit (precum pisicile persane). Este important ca pisica sa aiba intotdeauna acces la multa apa proaspata si curata;
- Stresul cauzat de transportul cu masina: pisicile nu sunt obisnuite sa calatoreasca asa mult cu masina. De asemenea stresul de a-i administra pastile, de a o tine cu forta, o face sa respire mai greu, cu gura deschisa, iar acesta situatie stresanta o poate determina sa saliveze mai mult decat deobicei.
In functie de medicamentele ce trebuiesc administrate, de multe ori este mult mai usor sa fie administrate injectabil. Nu este chiar asa de dureros precum cred unii proprietari si poate chiar cu mai multe avantaje (exemplu: dozare mai corecta, evitarea barierei gastrice, evitarea stresului prin administrarea fortata etc). De aceea, daca doresti sa optezi ca un medic veterinar sa vina la domiciliu sa te ajute cu administrarea tratamentului injectabil, nu ezita sa ne contactezi.
Aveti dreptate, decat sa ii dau 10 zile pastile pe gura, prefer sa faca 5 zile de injectii. Pisica mea este foarte cuminte la injectii fata de cand trebuie sa ii dau pastile, ca ne musca si ne alearga prin toata casa…