Pisica mea se scarpina – cauze, diagnostic, tratament

Pisica mea se scarpina - veterinar

Pisicile sunt animale mai discrete comparativ cu caini, de aceea pruritul sau scarpinatul este mai greu de observat de proprietari, iar vizita la cabinetul veterinar este intarziata. Pisicile pot folosi limba pentru a se scarpina, iar ghearele le folosesc doar in zonele in care nu pot ajunge cu limba precum zona capului si gatului. Aceste metode utilizate pentru ameliorarea pruritului explica alte semne ce acompaniaza pruritul la pisici si anume alopecia trunchiului (lipsa parului de pe burta) sau excoriatiile severe (ranile) in jurul capului. De cele mai multe ori atunci cand proprietarii observa aceste semne, se prezinta la medicul veterinar.

Leziunile observate la pisicile cu prurit se impart in 4 categorii:

1. Dermatita miliara: papule mici cu crusta, cel mai frecvent pe spate si in jurul gatului. Alopecia este frecvent intalnita.

2. Alopecia simetrica – este bilaterala (si in stanga si in dreapta) la nivelul abdomenului si pe partea interna a membrelor posterioare (deschis ca pisica nu mai are par pe picioarele din spate). Partea dorsala (de pe spate) nu este afectata.

3. Granulomul eozinofilic la pisica cuprinde 3 leziuni distincte:

  • ulcer nedureros, bine delimitat, unilateral sau bilateral, localizat la nivelul buzelor superioare;
  • plagi eozinofilice;
  • granuloame eozinofilice.

Acestea sunt intalnite in zonele in care pisicile se pot linge. Plagile eozinofilice sunt bine demarcate, insotite de alopecie si zone rosii ulcerate sau erodate, localizate pe abdomenul anterior, torace si partea mediala (interioara) a membrelor posterioare. Granuloamele eozinofilice sunt ferme, bine conturate, elevate, de culoare galbena sau roz, localizate la nivelul membrelor posterioare sau cavitatii orale.

4. Pruritul capului si al gatului este caracterizat de escoriatii si ulceratii in jurul capului si gatului induse de scarpinat. Uneori se mai poate intalni si la nivelul obrajilor.

Dermatofitoza la pisici (cu alopecie)
Otita alergica la pisici

 

Cauzele pentru care o pisica se scarpina

  • Ectoparaziti: purici, paduchi, Cheyletiella, Otodectes cynotis (care da raia auriculara la pisici), Trombicula autumnalis, Notoedres cati, Demodicoza, dar si o hipersensibilitate crescuta la muscatura de insecte;
  • Infectii fungice: dermatofitoza;
  • Alergii la mancare;
  • Dermatita atopica;
  • Comparativ cu cainii, la pisici pruritul datorat Stafilococului pyoderma si dermatitei Malassezia este rar.
Otodectes cynotis – parazit auricular la pisici
Dermatita cauzata de alergia la muscatura de purice – pisica (cu alopecie severa)

Diagnosticul pruritului la pisici

Primul pas in stabilirea diagnosticului consta in incercarea de a identifica prezenta uneia din cele 4 leziuni caracteristice. Prezenta dermatitei miliare (o reactie alergica si o eruptie a pielii ce se simte ca o suprafata poroasa) si a pruritului capului si gatului se stabileste doar pe baza semnelor clinice. In cazul alopeciei simetrice se poate face trihograma (evaluarea parului smuls la microscop). Examenul citologic poate fi util pentru evidentierea celulelor prezente si determinarea gradului de infectie secundara in cazul granulomului eozinofilic la pisici.

Odata ce leziunea a fost identificata, se va incerca identificarea cauzei.

Majoritatea ectoparazitilor precum puricii, paduchii, Cheyletiella si Otodectes pot fi observati cu ochiul liber la examinarea fizica. Se mai pot face scarificare pentru evidentierea prezentei altor paraziti. Dermofitoza poate fi identificata prin examinarea testului la lampa Wood si culturi fungice.

Teste alergice si dieta stricta sunt utile in cazul alergiilor. Manipularea dietei este dificila in cazul pisicilor, intrucat mobilitatea lor este mai mare si se pot urca oriunde, procurand astfel hrana.

In cazurile refractare de prurit (ce tot reapar) se suspicioneaza dermatita atopica. In acest caz se pot face investigatii precum teste alergologice si teste serologice pentru dozarea IgE.

In cazuri severe se poate obta si pentru examenul histopatologic, in care se ia o proba din pielea pisicii si se trimite la laborator.

Dermatofit test – pentru examen fungic la pisici

Tratamentul scarpinatului la pisici

Tratamentul simptomatic cu medicamente antiinflamatoare este utilizat pentru reducerea pruritului, iar concomitent se fac investigatii suplimentare pentru stabilirea cauzei. Prednisolon in doza de 1 – 2 mg / kg corp, pentru 5 – 14 zile, urmat de diminuarea treptata a dozei se utilizeaza in leziunile severe din dermatita miliara, pruritul capului si gatului si granulomul eozinofil. Antiinflamatoarele nu se administreaza pe termen lung deoarece pot altera raspunsul la terapia specifica si sunt contraindicate in dermatofitoza.

Hills z/d – hrana pentru alergie alimentara la pisici
Prednisolon – medicatie impotriva scarpinatului pentru pisicile cu probleme de piele

Tratamentul specific consta in medicatie antiparazitara si antibiotice, dar si sampoane sau antifungice conform examenelor de laborator.

In pruritul capului si gatului si granulomul eozinofil, prezenta escoriatiilor si ulcerelor sunt semne de infectie bacteriana secundara si necesita initierea terapiei cu antibiotice. Se utilizeaza frecvent Amoxicilina si acidul clavulanic sau Cefalexina pe o durata de 2 – 3 saptamani. Bineinteles ca se recomanda examenul bacteriologic pentru identificarea bacteriei si folosirea antibioticului conform antibiogramei.

In cazul pruritului de cauza idiopatica se poate opta pentru terapia de lunga durata cu glucocorticoizi, ciclosporina, antihistaminice si acizi grasi esentiali.

  1. Liliana spune:

    Bună ziua! Am o pisicuță în vârstă de 3 ani și din luna august ne chinuim cu bube în jurul gâtului și pe cap, scărpinat excesiv până la sângerare . Am vizitat mai mulți medici dar nimic nu dă roade.

  2. Madalina spune:

    Am un motan de 3 ani care prezintă mâncărimi, piele sensibilă , firbinteala a pielii si pierderea uniformă a părului excesivă . Este un motan de rasă persană . La vizita veterinarului ( am fost la foarte mulți ) mi au spus ca nu are nimic și ca este perfect normal sa își piardă părul ! As dori un sfat , cam ce teste se fac ca să se poată depista dacă are vreo dermatită sau alopecie sau orice problemă care cauzează prurit și căderea părului ?

    • Veterinar spune:

      Bună ziuă!
      Iată câteva teste care pot fi utilizate pentru a determina cauza dermatitei, alopeciei, pruritului și căderii părului:

      Raclat de piele: Acest test este utilizat pentru a identifica acarieni precum Demodex, Sarcoptes și Cheyletiella. Medicul veterinar va racla pielea cu o lamă de bisturiu pentru a colecta o probă de celule și resturi de piele. Proba este apoi examinată la microscop pentru acarieni, ouă sau larve. Raclatul profund al pielii trebuie realizat până când se observă sângerare capilară.

      Smulgerea părului / trichograma: Acest test este utilizat pentru a identifica dermatofiți (pecingine), acarieni și pentru a evalua anomaliile firului de păr. Medicul veterinar va smulge fire de păr din zona afectată și le va examina la microscop. Acest test poate ajuta la determinarea dacă pierderea părului se datorează autotraumei (fire de păr rupte) sau alopeciei spontane (fire de păr intacte). Telogen effluvium poate fi diagnosticat cu o trichogramă. De asemenea, trichogramele pot fi utilizate pentru a diagnostica alopecia prin diluarea culorii, în care melanina din firul de păr este prezentă în aglomerări mari.

      Examinarea cu lampa Wood: Acest test utilizează lumina ultravioletă pentru a detecta dermatofiți. Unii dermatofiți, cum ar fi Microsporum canis, fluorescențează în verde-măr sub lampa Wood. Totuși, un rezultat negativ nu exclude dermatofitoza. Este necesară o cultură fungică pentru confirmarea diagnosticului.

      – Cultura fungică: Acest test este utilizat pentru a diagnostica definitiv dermatofitoza. O probă de păr sau piele este colectată și plasată pe un mediu de cultură care favorizează creșterea fungică. Dacă dermatofiții sunt prezenți, aceștia vor crește pe mediu și vor putea fi identificați la microscop.

      – Citologia pielii: Acest test examinează celulele pielii pentru a identifica infecții bacteriene, dermatita cu Malassezia și alte condiții. Medicul veterinar va colecta o probă de celule cutanate utilizând un tampon, o bandă adezivă sau un frotiu prin apăsare. Proba este apoi colorată și examinată la microscop.

      Biopsia pielii: Acest test implică prelevarea unei mici probe de piele pentru examinare la microscop. Acest test poate ajuta la identificarea unei varietăți de afecțiuni ale pielii, inclusiv infecții, boli autoimune, cancer și afecțiuni foliculare. Biopsiile pielii pot fi utilizate pentru a diagnostica adenita sebacee.

      Teste de sânge: Testele de sânge pot fi utile pentru identificarea unor boli sistemice care pot contribui la problemele pielii. Aceste teste pot include o hemogramă completă (CBC), un panou biochimic și teste pentru funcția endocrină. De exemplu, hipotiroidismul poate fi diagnosticat prin teste de sânge.

      Testul cu dietă de eliminare: Acest test implică hrănirea animalului cu o dietă hipoalergenică pentru câteva săptămâni pentru a vedea dacă problema cutanată se rezolvă. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea alergiilor alimentare.

      Testarea alergiilor: Testarea cutanată intradermică sau testele serologice pot fi utilizate pentru a identifica alergeni specifici care ar putea declanșa o reacție alergică.

      Testele specifice recomandate vor depinde de istoricul individual al animalului, semnele clinice și suspiciunile medicului veterinar.

      Este important de menționat că un diagnostic poate să nu fie întotdeauna posibil, chiar și după efectuarea mai multor teste. În aceste cazuri, medicul veterinar poate recomanda un tratament simptomatic pentru a gestiona pruritul și alte semne clinice ale animalului. La Joyvet – Cabinet Veterinar Sector 3 o veți găsi pe dna doctor Alina Rusu, medic veterinar specialist în dermatologie. Cu stimă!

    • Salvetz Cati spune:

      Bună seara , dacă sunteți din București mergeți la dr RARES CAPITAN la regatul animalelor pt investigații, este dr dermatolog , dacă nu puteți aveți grija la mâncare sa ii dati hrana hypoalergenica și pt a-i reface flora intestinala symbiofit de la protexin -sunt probiotice f bune care ii reglează flora intestinala adică o sa-l ajute din interior se da câte 1 pastila pe zi si 1/2 apoquel de 5.4 mg dim si 1/2 seara cam 10 zile , apoi doar 1 data pe zi -la mine asa a mers am fost la nenumărați med am făcut analize teste etc și tot nu ii trecea după ce i-am dat symbiofit după aprox 20 zile a început sa-i treacă acum i-a trecut de tot -avea o dermatita atopica multe pusici fac asta de la mâncare (prea multa proteina și cereale ) dar treb sa fiți atenta la mâncare , dacă vreți va las nr meu și va explic mai multe ca să nu mai scriu atât de mult 0764761101 caty

  3. CLAUDIA D. spune:

    Buna ziua! Pisica mea castrata, de 5 ani , este mai grasuta si nu ajunge sa se Linga la baza cozii si sub coada. de cateva luni noi o periem dimineata si seara mai ales acolo, pt. ca o mananca. dar nu are nici o leziune pe piele. a avut matrata pe spate , spre baza cozii acum vreo 4 luni. sa sa facem sa o dam cu sampon uscat? sau cu solutie cu Spray Spalare Uscata VetExpert Clorexidem 4%, 100ml?
    VA MULTUMESC FFF. MULT PT. RASPUNS!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Sprayul cu clorexidina 4% usuca ft mult pielea si se foloseste in probleme medicale dermatologice. Se prefera samponul uscat simplu, periatul zilnic, dar si pipete de hidratare cutanata de la Dermoscent. Cu stima!

  4. Sorin Robu spune:

    Buna seara,

    Am o intrebare la dvoastra, pisica mea se scarpina in zona barbiei(mai exact la obraji) si dupa gat, in zona omoplatilor.I-am facut deparazitare interna si externa.
    La spusele unui medic i-am administrat dimineata clotrimazol si seara mibazon timp de 5 zile.
    Se cicatrizasera, insa dupa ce am terminat acest tratament au reaparut.

    Ce ma indrumati sa fac??Sa continui cu acest tratament!!Ar trebui sa-i pun si „con” ca sa nu se mai scarpine cat tin tratamentul??

    Cu respect

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Ne lovim frecvent la clinica veterinara cu antifungigrame si antibiograme cu rezultate de bacterii si ciuperci tot mai rezistente. Abordarea mai profesionala este sa se ia probe din zona locala si sa se faca investigatii. Nu putem recomanda tratament cu antibiotic si antifungic fara sa am un rezultat pozitiv in acest sens, ca probabil de aceea nici nu functioneaza, ca nu este medicamentul potrivit. Cu stima!

  5. Roxana Aida spune:

    Buna ziua! Pisica mea se scarpina frecvent in zona gatului si a urechilor, i am facut deparazitare externa in fiecare luna, i am dat antibiotic in urechiuse ptr otita, si tot se scarpina.. ce poate sa aiba?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Pisica ar trebui examinata de un medic veterinar, chiar daca ar avea ceva in ureche (precum otita, fie ea parazitara sau bacteriana), tratamentul difera in functie de tipul de bacterie sau parazit. De asemenea ar trebui toaletat bine urechile inainte de a se admninistra picaturi. Prin intermediul internetului nu am cum sa pun un diagnostic, in principiu va trebui sa il vedem, luam detalii, stabilim posibile diagnostice (numite diagnostice diferentiale), stabilim testele pentru a exclude si a concretiza diagnosticul final ca ulterior sa va dam tratamentul corespunzator. Cu diagnosticul corect, tratamentul este mult mai simplu si eficient. Cu stima!

  6. Ervin spune:

    Buna ziua , motanul meu a fost diagnosticat cu virusul FIV.As dori și eu mai multe informați cum pot avea grija de el dacă se poate.Va mulțumesc mult.

  7. Nicolae Elisabeta spune:

    Am folosit tratament cu antihistaminic și diete BRIT și nu s au ameliorat deloc, nu mănâncă noile bobițe ,slăbește , ce e de făcut? Sa i dau antibiotic amoxicilina uman și ce cantitate, va multumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Va trebui sa consultati un medic dermatolog veterinar, un exemplu ar fi dna doctor Alina Rusu de la cabinetul veterinar Joyvet din Bucuresti. Nu vedem cum un antibiotic ar ajuta pisica ce nu mananca si slabeste. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.