Stranutul este un raspuns de aparare al organismului prin care acesta expulzeaza fortat un factor iritant din nas. Daca pisica dumneavoastra stranuta rar, poate fi parte dintr-un proces normal de curatare a nasului care de obicei nu este ingrijoratoare si nu necesita atentie medical veterinara. Totusi, daca stranului pisicii este persistent sau alte simptome sunt prezente (precum scurgeri din nas sau ochi, lipsa apetitului etc) poate indica o problema medicala ce necesita atentie imediata.
Exact ca oamenii, si pisicile pot avea simptome de raceala si suferi de infectii respiratorii sau reactiile alergice. In acest articol vom incerca sa va descriem ceea ce trebuie sa stiti despre stranului la pisici, de la cauze pana la ce trebuie sa faceti sa o ajutati.
Ce poate cauza stranutul la pisici?
Cauzele stranutului la pisici poate fi dificil de diagnosticat, asta in primul rand din cauza faptul ca unii proprietari il pot confund cu tusea, senzatia de sufocare, sughitul, ragaitul. De aceea recomandam intotdeauna sa filmati pisica atunci cand are un episod de stranut si sa mergeti la veterinar cu filmarea, acesta putand sa confime ca este intr-adevar vorba despre un stranut. O alta cauza o diagnosticului greu de pus este faptul ca stranutul se regaseste intr-o sumedenie de boli / diagnostice, precum:
- infectii,
- inflamatii cronice,
- alergii (rinite alergice),
- probleme dentare,
- cancer,
- corpuri straine in nas.
Diagnosticul incepe de la dvs acasa..
Cum am mai spus si mai sus, nu exista motive de ingrijorare daca stranutul este unul trecator, ocazional. Daca nu este ocazional va trebui sa va puneti niste intrebari:
- Stranutul pisicii apare in jurul aceleasi ore ale zilei?
- Apare doar intr-o anumita camera sau in timpul unei activitati a proprietarului?
- Ii puteti declasa cumva acest episod de stranut?
Punandu-va aceste intrebari excludeti unii factori favorizanti ce i-ar putea determina stranutul pisicii, precum un parfum, odorizant de camera, o planta, praf. Daca pisica stranuta atunci cand faceti curat in baie sau spalati pe jos prin casa, cauza poate fi si produsele chimice pe care le folositi. Iar daca factorii favorizanti sunt exclusi este timpul sa se ia in calcul o posibil infectie sau alta problema medicala.
Daca stranutul pisicii este asociat si cu alte probleme precum scurgeri nazale si / sau oculare, lipsa de energie, lipsa poftei de mancare este recomandat sa mergeti cat mai curand la medicul veterinar deoarece acestea sunt semnele unei infectii respiratorii sau alte probleme medicale ce necesita supravegherere veterinara. Mare atentii la puiutii de pisica, acestia trebuiesc vazuti de un medic veterinar si daca doar stranuta persistent, fara a avea alte simptome.
In cele ce urmeaza vom prezenta posibile cauze ale stranutului la pisici si tratamentul acestora:
Infectii ale tractului respirator superior
Stranutul este cel mai frecvent simptom al infectiilor tractului respirator superior. De mult ori proprietarii se exprima precum „pisica mea este racita” (sau pisica mea stranuta si ii curg ochii, pisica mea tuseste, pisica mea respira greu), pentru a descrie aceste simptome. Cauzele pot fi infectii virale, bacteriene sau chiar fungice:
a. Infectii virale respiratorii ale pisicilor
Cel mai intalnit virus la pisicile cu probleme respiratorii care si stranuta este herpesvirusul felin sau rinotraheita pisicilor. Alte simptome includ secretii nazale, secretiile oculare, temperatura ridicata (febra) si uneori chiar si ulceratii bucale. La pisicile cu herpesvirus simptomele sunt exarcebate de stres. Din pacate nu exista un antidot sau tratament specific, ci doar simptomatic. Antibioticele sunt recomandate doar in cazul unei culturi bacteriene pozitive.
Alt virus ce poate cauza probleme respiratorii (ce se manifesta prin stranut) este reprezentat de calicivirusul felin.
Din fericire exista vaccinare pentru aceste virusuri si recomandam sa va vaccinati din timp pisicile, deoarece este mult mai ieftin sa vaccinezi decat sa tratezi.
b. Infectii bacteriene ale tractului respirator superior la pisici
Infectiile bacteriene joaca un rol secundar in simptomele respiratorii ale pisicilor. Pot fi asociate si cu infectiile virale, organismul animalului fiind mult mai susceptibil la infectii bacteriene atunci cand imunitatea este la pamant din cauza infectiilor virale.
Printre tulpinile infectiilor bacteriene cele mai frecvente amintim, Bordetella, Mycoplasma si Chlamydia, iar in functie de cultura bacteriana medicul veterinar va poate recomanda antibiotice precum doxiciclina, azitromicina sau amoxicilina si acid clavulanic.
c. Infectii fungice ale tractului respirator superior la pisici
Desi sunt extrem de rare in comparatie cu infectiile virale si bacteriene, infectiile fungice pot fi o cauza a stranutului la pisici. O simpla examinare nu poate face diferenta dintre o infectie fungica si alte cauze ale stranutului, asadar cea mai buna care de a pune un diagnostic de infectie fungica este o rinoscopie si o biopsie locala.
Printre cele mai diagnosticate infectii fungice amintim Cryptococcus, iar acestea au un tratament eficient in cazul unui diagnostic corect. De amintit si faptul ca infectiile fungice pot fi dureroase.
Infectiile tractului respirator superior pot dura de la 7 la 21 de zile, cu o medie de vindecare de aproximativ 10 zile (la cazurile fara complicatii serioase).
Ca sa sintetizam, printre cele mai comune simptome ale infectiilor respiratorii ale tractului superior la pisici amintim:
- stranutul frecvent ce dureaza ore sau chiar zile;
- scurgeri nazale, oculare din nas sau ochi ce pot avea culori diferite de la transparente, galbene, verzi sau chiar rosii;
- hipersalivatie;
- tuse;
- inghitire in sec;
- lipsa energiei – letargie;
- febra.
Atunci cand situatia o impune, tratamentul poate contine:
- medicamente antivirale;
- antibiotice;
- antiinflamatoare;
- decongestionante;
- medicamente perfuzabile (pentru a combate deshidratarea);
- aerosoli (precum Aerokat) sau nebulizatoare.
In urma examinarii de catre medicul veterinar, se poate institui si spitalizarea pentru a administra si tratamentul cu oxigen (oxigenoterapia), dar si suportul nutritional si perfuzabil. Infectiile virale si bacteriene netratate corespunzator pot duce la complicatii precum pneumonie, astm cronic sau alte probleme respiratorii cronice.
Inflamatii si iritatii
Pisici pot si ele suferi de probleme inflamatorii precum RINITA sau SINUZITA.
Rinita este inflamatia membranei mucoase a nasului (cunoscut de proprietari ca „nas infundat”), iar sinuzita este inflamatia sinusurilor (acele cavitati pline cu aer din nas). Atunci cand apar impreuna, poarta numele de RINOSINUZITA si sunt o complicatie frecventa a infectiilor respiratorii la pisici.
Pe langa stranut, simptomele rinite si a sinuzitei la pisici pot include:
- scurgeri nazale de culoare galbuie, verde sau cu sange (in cazuri severe);
- respiratie cu gura deschisa a pisicii, respiratie cu dificultate;
- pisica incerca sa isi dea cu labuta peste nas;
- scurgeri oculare sau lacrimare in exces.
Tratamentul poate include antiinflamatoare, antibiotice, suport nutritional sau perfuzabil, picaturi oculare si nazale si chiar spalaturi nazale.
Corpuri straine in nasul pisicii
Inhalarile corpurile straine de catre pisici sunt o cauza relativ frecventa a stranutului la pisici, iar printre cele mai frecvente amintim spicele de iarba. Atunci cand prin stranut organismul pisicii nu reuseste sa expulzeze acel corp strain, semnele clinice se inrautatesc si este nevoie de rinoscopie (acea camera care se insereaza in nasul pisicii pentru a identifica corpul strain) pentru al inlatura.
Probleme dentare
Radacina dintilor de pe maxilar se afla in vecinatatea sinusurilor. Atunci cand acestea se infecteaza sau se inflameaza, zona de delimitare a nasului si radacina dintilor se rupe, putand cauza probleme respiratorii. Aceste probleme medicale sunt foarte dureroase si necesita diagnostic veterinar de specialitate.
Tumorile sau polipii nazali la pisici
Impreuna cu alte simptome, tumorile si polipii pot fi o cauza a stranutului la pisici.
In general aici discutam despre pisici in varsta, iar tumorile sunt de obicei identificate la un examen rmn / ct sau in cadrul unei rinoscopii.
In cazul unui diagnostic de tumora nazala, prognosticul este grav, cu limitari in tratament.
Printre alte cauze ale stranutului la pisici putem aminti alergiile, si precum oamenii si pisici pot fi alergice la polen sau praf. Stenozarea cornetilor nazali (ingustarea canalelor respiratorii) poate fi o alta cauza a stranutului la pisici, ce poate fi diagnosticata printr-o rinoscopie.
Asadar, daca aveti o pisica sanatoasa, va recomanda sa o vaccinati pentru a preveni infectiile virale ce ii pot cauza probleme respiratorii. Iar daca pisica dumneavoastra prezinta probleme respiratorii nu ezitati sa ne contactati. Va putem ajuta un consult de specialitate sau chiar cu vaccinarea pisicilor la dumneavoastra acasa.
Am un motan de 11ani de6 luni strănutat des are scurgeri nazale ochi lăcrimează nu mereu,respira greu este înfundat.tratamente cu antibiotice diferite cu pauze de acalmie de maxim 1 lună după care revin problemele,analize de sânge,extrudat din fluide din nas toate au ieșit bine ce pot să mai fac?
Buna ziua! In aceste cazuri, rinoscopia (si radiografia) va dau cele mai multe raspunsuri. Cu stima!
Pisica mea stranuta si respira greu si are doar cateva luni de zile, a fost diagnosticata cu herpesviroza, a urmatat tratament aproape 2 luni de zile si cred ca a ramas cu o sensibilitate deoarece ii mai curge nasul din cand in cand.. desi la examenele bacteriologice nu a mai iesit nimic.
Bună seara !! Am o problemă cu motan adult . Strănută cu sângerare i-am făcut 3 tratamente cu antibiotice dar a revenit strănutul cu sângerare.Cum mă puteți ajuta va rog ??
Buna seara! Stranutul cu sange (sau epistaxis) poate avea mai multe cauze de la infectii respiratorii superioare (nu neaparat bacteriologice, ci si fungice – unde antibioticele nu functioneaza) si leziuni, pana la tumori, polipi, corpi straini sau hipertensiune arteriala. Sunt necesare investigatii precum radiografie, rinoscopie, ex. bacteriologic si fungic, dar si analize de sange pentru a avea un diagnostic de certitudine. Tratamentele in „orb”, pe ghicite, nu fac decat sa creeze rezistenta la antibiotice si sa agraveze starea pacientului. Este nevoie de un diagnostic inainte de tratament. Cu stima!