Pisica mea urineaza peste tot – posibile cauze

Probabil ca stiti prea bine ca urina de pisica nu este un lucru tocmai usor de curatat si indepartat, mai ales atunci cand pisica urineaza in pat, pe canapea sau pe parchet. Uneori pare ca acel miros de urina de pisica nu dispare oricat ai curata. In acest articol vom incerca sa cautam posibile cauze pentru care o pisica ar urina in casa si nu la litiera. Asadar, posibile cauze:

Litiera nu se ridica la standardele pisicii dumneavoastra

Daca litiera este murdara, mai mult ca sigur pisica nu va dori sa o foloseasca. Pisicile sunt foarte pretentioase atunci cand vine vorba de curatenie, iar o litiera murdara o va determina sa isi faca nevoile in alta parte.

De asemenea, daca litiera este prea mica pentru talia ei, sau prea inalta, daca este acoperita sau nu, daca se afla intr-o locatie zgomotoasa, ii poate crea pisicii o stare de anxietate si chiar sa o faca sa se razbune si sa urineze peste tot.

Stresul la pisici

Daca tocmai v-ati mutat sau ati schimbat ceva in rutina pisicii dumneavoastra, o poate face sa urineze peste tot. Cand vorbim de stres, el poate veni sub diferite forme, de la un animal nou in casa, un copil, schimbarea mobilierului, schimbarea locatiei etc.

Probleme medicale ale pisicii ce o pot determina sa urineze in casa:

Desigur, se recomanda un consult veterinar de specialitate, iar afectiunile enumerate mai jos nu sunt cu titlu de diagnostic, ci pur si simplu orientative.

  1. Infectii ale tractului urinar – o infectie urinara este adesea asociata si cu o inflamatie ce ii poate cauza disconfort. O pisica ce are dureri la urinare o poate determina sa urineze in casa sa nu mai depuna efort sa mearga pana la litiera.
  2. Cistita idiopatica felina – este o afectiune frecvent intalnita la pisici, ce reprezinta inflamatia vezicii urinare cauzat de stres sau de un aport insuficient de apa. Pisici cu cistita idiopatica felina sunt mult mai predispuse la infectii urinare, de aceea este necesar o medicatie corespunzatoare sa o previna.
  3. Pietre si nisip la nivelul vezicii urinare – acestea ii pot cauza inflamatie sau chiar obstructie partiala a uretrei. Si la fel ca la cistita si la infectiile urinare, durerea poate determina pisica sa urineze peste tot.
  4. Afectiuni ce o fac sa bea multa apa – afectiuni precum hipertiroidism, problem cardiace, probleme renale, diabet.
  5. In cazul pisicilor batrane, durerile cauzate de osteoartrita sau alte probleme articulare o pot determina sa urineze prin casa deoarece pisicii i-ar fi dificil sa se deplasaze pana la litiera sau poate ca pozitia de urinare ii cauzeaza durere.

Este pisica dumneavoastra in calduri?

Unele pisici femele in calduri s-ar putea sa urineze mai frecvent sau sa imprastie urina prin casa, urina ce contine feromoni pentru a atrage masculii si a lasa semnalul ca este disponibila de monta.

Este foarte frecvent in cazul motanilor necastrati sa isi marcheze teritoriul prin casa.

Cum poti sa ajuti pisica care urineaza peste tot?

  • Incercati sa curatati bine prin locurile unde a mai urinat. Gasiti la farmaciile veterinari solutii speciale de curatat urina de pisici.
  • In cazul anxietatii si stresului cauzat de diferite schimbari in casa, puteti incerca solutia Feliway diffuser, o solutie pe baza de feromoni ce le ofera o stare de calm pisicilor.
  • Daca sunt mai multe pisici ce impart litiera, incercati sa puneti mai multe litiera in casa.
  • Pastrati intotdeauna litiera curata. O litiera ar trebui curatata chiar si de doua ori pe zi.
  • In cazul problemelor medicale, consultati-va cu medicul dumneavoastra veterinar. Un sumar de urina si o urocultura ar identifica o problema urinara din timp.
  • In cazul femelelor de pisica, dar si a motanilor, este bine sa discutati cu medicul veterinar despre sterilizare si castrare, sa vedeti beneficiile acestora.

In concluzie, o pisica care urineaza in afara litierei, prin casa, poate aveam 4 cauze majore:

  • motanii necastrati isi marcheaza teritoriul, femelele in calduri elimina hormoni prin urina pentru a atrage masculii;
  • probleme cu litiera sau nisipul;
  • stres sau anxietate cauzate de modificari in rutina pisicii;
  • probleme medicale, precum infectii urinare sau inflamatii ale vezicii urinare.

Daca doriti deplasarea unui medic veterinar acasa sau o ambulanta veterinara puteti apela la serviciile noastre la orice ora din zi sau din noapte. Medicii nostri veterinari sunt incantati sa va ajute cu problemele pe care le intampinati. 

  1. Anca spune:

    Bună seara! Am și eu un motan de 5 ani și 4 luni, castrat de când avea 6 luni. În luna decembrie am trecut de la litiera clasica la o litiera automata, iar de atunci își face nevoie numai prin casa, a început pe hol, baie, iar mai nou bucătărie și chiar în pat. Am încercat sa revenim și la litiera veche, dar tot pe unde apuca își face nevoile. Am încercat inclusiv difuzer ul și spray ul de la feliway, dar fără rezultat. Cum pot face ca pisica sa se incomodeze cu noua litiera. Deja răbdarea celorlați membrii ai familiei a ajuns la capăt și mi e teama ca într o zi o sa l dea afara din casa.

    • Veterinar spune:

      Buna seara!

      Empatizam cu problema dumneavoastra deoarece si noi (ca proprietari de pisici) am trecut prin situatii similare cand pisica urina peste tot prin casa. Raspunsul nu poate fi scurt si la obiect deoarece se iau mai multe lucruri in considerare, iar problema este fie MEDICALA, COMPORTAMENTALA sau EMOTIONALA (sau o combinatie intre acestea). Incercati sa priviti problema mai din ansamblu si poate identificati ce anume o determina sa faca asa. O sa va sugeram niste idei, pe care trebuie sa le bifati, adica sa le priviti ca un algoritm de diagnostic sau pasi catre rezolvare:

      1. O POSIBILA PROBLEMA MEDICALA: mergeti la un consult veterinar pentru a se efectua o ecografie la vezica (ca nu cumva sa aiba o cistita sau nisip), faceti un sumar de urina si un examen citologic urinar, dar si o urocultura (plus eventual hemoleucograma si biochimie de sange, sau chiar radiografie).

      2. LITIERA NOUA?: daca sunteti ferm convinsa ca litiera automata a fost factorul declansator al problemei pisicii dumneavoastra, as scoate-o de tot din calcul si n-as mai depune efort pentru a o obisnui cu aceasta (poate de deranjata de zgomotul pe care il produce, poate nu ii plece sa fie acoperita etc etc).

      3. LITIERA (TIP, LOCATIE, NUMAR, CURATENIE): pisicile sunt foarte pretentioase, nu degeaba se spuna ca „cine isi ia pisica, isi ia stapan in casa”. Asadar, trebuie sa aveti in vedere tipul litierei (nici prea inalta, ca daca ar avea probleme cu articulatiile ar avea un disconfort in a sari in litiera); locatia litierei trebuind sa fie intr-o zona linistita – retrasa, departe de zgomot; numarul litierelor ar trebui sa fie „cel putin par”, ca pisica sa aiba optiuni (cu atat mai mult daca stati la casa cu etaj, ar trebui sa aiba o litiera la fiecare nivel); dar si curatenia litierei este foarte importanta.

      4. TIPUL DE NISIP: ca e silicat, nisip mai fin, nisip betonita, peleti, parfumat / neparfumat, trebuie identificat daca are vreo preferinta in materie de tipul de nisip. Sau cel putin sa fiti siguri ca folositi acelasi nisip cu care a fost obisnuita in cei 5 ani cand nu ati avut probleme.

      5. MEDIUL (ANXIETATEA) – poate ca au aparut membri noi in familie, poate ca s-a schimbat ceva ce ii provoaca o stare permanenta de temere / stres, poate vreun odorizant de camera, poate are un disconfort chiar si fizic – o durere (revenim la problema medicala aici). Daca toate punctele de mai sus au fost eliminate si ramane suspiciunea de stres (am obs. ca ati spus ca ati incercat cu Feliway, poate ca ar fi cazul sa discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre optiunea de tratament medicamentos anxiolitic (medicamente precum: Xanax – alprazolam, Serlift – sertralina, Trittico – clorhidrat de trazodona, Gabaran – gabapentina, Calmaben – clorhidrat de difenhidramina, Anxiar – lorazepam etc pot fi folosite si la pisici conform studiilor medicale).

      Incercati pe cat posibil sa evitati pedepsele – si dvs si membrii familiei (astea nu vor functiona niciodata la pisici, si de multe ori chiar agraveaza problemele). Recompensarea cu Churu (pasta aceea moale adorata de pisici) sau orice stiti ca i-ar placea atunci cand isi face nevoile la litiera poate ajuta (fie el si un ‘bravo’ cu o mangaiere). Mai gasiti pe internet sau petshopuri unele atractante pe baza de plante sau iarba pisicii ce se pune in nisip sau se pulverizeaza pentru a stimula pisica sa mearga in litiera (uneori chiar sa ii puneti propriile fecare in litiera – macar sa atingeti nisipul cu ele – o poate atrage sa miroasa si sa o determina sa faca acolo).

      In incheiere nu putem decat sa va uram MULT SUCCES! Cu stima!

  2. Mihaela spune:

    Motanul meu, in varsta de 3 ani, castrat de la 1 an, a inceput de cca 6 luni sa urineze in pat. Am spalat si curatat non stop de 6 luni spal paturile saptamanal. Am schimbat salteaua, noroc ca era mai veche si am considerat ca merita investitia. Acum stam cu protectii de pat impermeabile.
    Am incercat sa identific o cauza stresanta, nu avem nimic schimbat, nu sunt oameni noi in preajma, nu sunt alte vietuitoare, am incercat si cu frumosul si cu certatul si nu functioneza nimic.
    Face doar in pat, nu in alte locuri, daca usa este inchisa face pe canapea pe paturi. niciodata pe jos!
    Inteleg ca exista posibilitatea de avea infectie urinara dar de ce ar face numai in patul meu?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Chiar daca face doar in patul dumneavoastra, pisica tot trebuie vazuta de un medic veterinar. Aversiunea acesta fata de litiera poate fi tradusa ca o „usurare”, urineaza mai usor in pat decat la litiera. Pisicile frecvent dezvolta „cistita idiopatica”, chiar si fara o cauza anume, ce trebuie tratata. Cu stima!

    • Mădălina spune:

      Pt ca se razbuna pe tine, pisica stie Ca acolo e cuibul tau si ca sa te domine se pise pe lucrurile tale. E o forma de dominare, vede ca te supui!

  3. Alexandra spune:

    Pisica mea a inceput sa urineze pe plapumea .. deja de cinci zile la rand, nu mai stiu ce sa fac, i am schimbat nisipul, i am curat mai des litiera, miercuri am bagat in priza aparatul de la Feliway si tot mi a facut .. am dat pe pat si pe plapuma cu otet.. ar trebui sa merg cu ea la veterinar sau? Ea este sterilizata si are doar 8 luni..

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Pisile femele nu isi marcheaza teritoriul cum o fac motanii, asadar daca pisica dumneavoastra face prin pat ar trebui mers la doctor ca nu cumva sa fie vorba de o infectie urinara si mai degraba „sa scape” urina si nu sa faca voluntar. Cu stima!

  4. DOINA spune:

    Motanul meu se urineaza nu în litieră ,mai întîi a inceput la balcon după a început să facă pe masă unde prepar mâncare, ce să fac,vă rog ajutor nu vreau să rămân fără el

    • Veterinar spune:

      Programati o consultatie la cabinetul veterinar. Discutia este mult mai ampla si nu se poate face prin intermediul comentariilor pe acest website. Daca sunteti din Bucuresti sunati la 0726742842 si faceti o programare. Cu stima!

  5. Bianca spune:

    Motanul meu a făcut pe canapea tot ce am schimbat a fost mamcarea am trecut de la conserve la conserve și mâncare uscata . Inainte a mai făcut intr un colt al casei dar acum foarte mult timp dupa ce am curățat foarte bine nu a mai mers în acel loc

  6. Irina M. spune:

    Pisica noastra urineaza peste tot prin casa si in pat cand o suparam, plecam de acasa sau nu primeste mancarea pe care o vrea.. este o rasfatata.

    • Nicoleta spune:

      Am aceiași problemă si eu,probabil este vorba de comportament. Domni veterinari,ne puteti ajuta va rog?

      • Veterinar spune:

        „Marcarea” la un motan castran este una comportamentala si nu hormonala. Ii putem spune „marcare reactionala”, sau din razbunare, si ea apare datorita unor modificari in mediul pisicii, fie fizic sau prin aparitia unui nou membru al familiei. Puteti incerca produsul Feliway, dar cel mai bine discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre aceasta problema si dansa va poate recomanda chiar si tratament medicamentos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.