Toata lumea a trecut macar o data prin situatia de a nu avea pofta de mancare, dar ce te faci atunci cand pisica ta refuza mancarea? Ei bine, pisicile sunt fiinte in general delicate, foarte sensibile si mofturoase, iar uneori ele pot refuza mancarea din diferite motive care pot fi trecatoare sau pot insemna debutul unei afectiuni destul de periculoase.
Dupa cum am precizat mai sus, pisicile pot face uneori nazuri cu privire la mancare si uneori pe buna dreptate. In primul rand, trebuie sa te intrebi daca nu cumva pisica ta este prea satula, sau tu crezi ca ea nu mananca destul, iar ca sa-ti dai seama de acest lucru te poti ghida dupa recomandarile fiecarui producator de mancare pe care le gasesti pe spatele sacului de granule unde iti va preciza exact pentru varsta si greutatea pisicii tale cat ar trebui sa manance. Apoi, poti verifica daca conditiile in care tii mancarea sunt bune si daca nu cumva aceasta nu isi pierde din proprietati din cauza depozitarii defectuoase. Un alt lucru deosebit de important atunci cand pisica refuza sa manance este sa verifici data de expirare a produsului, pentru ca mancarea se depreciaza dupa termenul expirare iar pisica simte acest lucru. Uneori, pisica este pur si simplu mofturoasa, iar motivul pentru care nu mananca poate fi unul pueril, precum faptul ca nu-i place textura sau forma mancarii, unele pisici apreciind mancarea umeda sau uscata, ori granulele de diferite forme, ori ca sunt rotunde, patrate sau triunghiulare.
Deosebit de important in cunoasterea etiologiei anorexiei este anamneza oferita de proprietar in care acesta descrie programul obisnuit al pisicii si din care medicul poate deduce daca animalul a fost proaspat vaccinat, sau a urmat recent un tratament, iar lipsa poftei de mancare poate surveni ca o reactie adversa la vaccin sau medicament. Tot anamneza furnizeaza medicului veterinar informatii precum cele ale unei schimbari recente, ale unei calatorii sau a unei persoane ce a plecat sau a intrat recent in familia proprietarului. Astfel, schimbarile pot declansa uneori stari de stres, anxietate si depresie pisicilor iar aceste stari se manifesta cu lipsa poftei de mancare si izolare. Uneori, motivul pentru care pisica nu mai mananca poate fi reprezentat de un obstacol fizic precum colierul elisabetan purtat pentru protejarea unei plagi de a nu fi linsa sau desirata si pentru mentinerea firelor de sutura ce tin marginile plagii afrontate.
Pisica ta a fost de curand spitalizata sau a urmat o dieta terapeutica, fiind fortata sa manance?
Acest lucru poate fi un alt motiv pentru care mica ta prietena sa nu doreasca sa mai manance, dezvoltand o aversiune fata de acea dieta. Uneori, fie ca vorbim de o dieta sau de mancare obisnuita, daca obisnuiesti sa achizitionezi aceeasi mancare mereu, pisica se poate plictisi de gustul ei si atunci poate face mofturi, iar tot ce trebuie sa faci este sa incerci o alta gama de mancare.
Daca pisica ta refuza sa manance o zi intreaga, ea poate dezvolta lipidoza hepatica, asta inseamna ca in lipsa alimentelor corpul ei incepe sa mobilizeze depozitele de grasimi existente pentru a produce energie, ceea ce poate reprezenta un soc pentru ficatul unei pisici supraponderale. In cele mai multe cazuri, hiporexia (scaderea apetitului) sau anorexia (disparitia apetitului) la pisici este cauza unor afectiuni inca nedescoperite si daca nu se intervine in timp util pot surveni complicatii incompatibile cu viata sau cu o recuperare greoaie, iar astea sunt motive importante pentru care trebuie sa apelati numaidecat la medicul veterinar. Astfel, medicul veterinar va realiza o evaluare fizica completa a pisicii si va realiza inclusiv teste de sange pentru a aprecia functionalitatea organelor interne, examene imagistice si de urina, teste rapide pentru boli infectioase iar daca suspecteaza vreo boala metabolica poate recomanda si dozarea unor hormoni. Problemele de sanatate ce fac ca o pisica sa nu mai manance pot fi multiple, astfel ca daca lipsa poftei de mancare este acompaniata de stare de greata, voma si/sau diaree, pisica poate suferi de infectii ale tractului gastrointestinal, de pancreatita, insuficienta renala, reflux gastroesofagian, paraziti intestinali sau chiar de diferite forme de cancer.
Infectiile respiratorii pot declansa si ele probleme privind apetitul pentru ca ele creaza in primul rand o stare febrila, iar in al doilea rand cavitatile nazale vor fi infundate de secretii si tesutul inflamat si congestionat, ceea ce va face ca pisica sa nu mai simta mirosul mancarii, ceea ce o va determina sa nu mai fie atrasa de aceasta.
Daca pisica doreste insa sa manance, dar nu resuseste pentru ca atunci cand realizeaza prehensiunea scapa mancarea din cavitatea bucala, fara sa o poata mesteca, este foarte posibil sa sufere de o boala parodontala ce ii afecteaza si mucoasa bucala, ea poate sa aiba gingivita sau chiar ulcere pe limba, fata interna a obrajilor sau cerul gurii, poate suferi de o fractura dentara, de un abces sau poate sa aiba un corp strain blocat intre dinti care o jeneaza foarte tare.
Corpii straini sunt cei mai adesea incriminati atunci cand pisica nu are pofta de mancare si sunt reprezentati in general de corpuri liniare precum bucati de ata, sfoara sau chiar fire de par lungi pe care le ingera iar acestea blocheaza tranzitul gastrointestinal. Pe langa anorexie, o pisica ce a inghitit un corp strain va avea stare de greata, va vomita si e posibil sa nu mai aiba scaun.
Cum putem interveni atunci cand pisica nu mai mananca?
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand pisica nu mai mananca este sa mergeti la medicul veterinar pentru a afla cauza. Odata stiut motivul acestei stari, in functie de gravitate si de necesitatea administrarii unui tratament sau doar a realizarii unor schimbari, veti decide impreuna cu medicul veterinar un plan de tratament medicamentos sau dietetic.
Pentru cresterea poftei de mancare, medicul veterinar va poate recomanda sa suplimentati dieta pisicii cu vitamina B12 pentru o perioada, fiind un supliment indispensabil procesarii alimentelor si realizarii unei digestii corecte. Mirtazapina este un anxiolitic care la pisici stimuleaza apetitul, iar diazepamul administrat in anumite doze poate si el fi folosit pentru creste pofta de mancare.
Daca suspectati prezenta unui corp strain ingerat de pisica, trebuie sa mergeti de urgenta la medicul veterinar, unde acesta va afectua examene imagistice pentru confirmarea diagnosticului si va incerca extragerea corpilor straini prin endoscopie sau laparatomie exploratorie. Daca aceasta stare este prezenta in urma unui vaccin, aceasta va trece de la sine in urmatoarele zile, dar daca starea reprezinta urmarea administrarii unui medicament, medicul veterinar ar putea schimba medicamentul cu unul ce nu ofera reactii adverse de acest fel. In cazul in care considerati ca pisica nu mai mananca din cauza gulerului elisabetan, discutati cu medicul veterinar pentru gasirea unei alte solutii de protejare a plagii, precum sunt hainutele confectionate din tricouri sau bucati de material cu rol de protectie.
Ori ca vorbim de mancarea uscata sau umeda, ea trebuie intotdeauna pastrata in recipiente inchise sau pungi ce pot fi sigilate pentru a nu se oxida, iar daca dupa masa de dimineata a mai ramas mancare in castron, ea trebuie neaparat aruncata si inlocuita, in niciun caz nu trebuie completata peste ea. Ca un truc interesant ce poate creste interesul pisicii pentru mancare, puteti incerca sa o incalziti cateva secunde la cuptorul cu microunde, acest lucru va face ca alimentele sa emane un miros de proaspat si vor fi consumate cu mai multa placere. Daca medicul considera ca e necesar sa urmeze o anumita dieta, incearca sa gasesti acelasi tip de mancare de la o alta firma sau cu o alta aroma, pentru a diversifica posibilitatile
Daca anorexia survine in urma unei shimbari din mediu sau a unor persoane, ea poate fi rezolvata prin folosirea unor spray-uri sau difuzoare cu hormoni ce vor linisti pisica si vor reduce nivelul de stres ce participa la mentinerea anxietatii si prin amplasarea bolului de mancare intr-un loc cat mai linistit si departat de litiera.
Daca pisica dumneavoastra are probleme cu pofta de mancare, nu ezita sa apelezi la specialistii nostri din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 (0731.803.803) sau la o ambulanta veterinara (0726.742.842), unde veti gasi medici cu experienta vasta in ceea ce priveste afectiunile pisicilor.
Bună, pisicutul meu Sphinx are probleme cu mancarea, si sacunul moale, am incercat multe varietăți se mărci se mâncare, care nu ii plac, iar care ii plac , scaunul este moale…numai știu ce sa fac !!
Buna ziua! Cred ca ar trebui sa va orientati si catre un dermatolog veterinar, multe din alergiile la animale se manifesta cu scaun diareic. De asemenea, pisica trebuie testata pentru paraziti. Daca sunteti din Bucuresti, v-o recomand din toata inima pe dna doctor Alina Rusu veterinar dermatolog din cadrul Joyvet. Cu stima!
Buna ziua, in urma sterilizarii pisica nu mai are pofta de mincare. Care ar putea fi cauza si ar fi acesta un motiv de alarma? . Multumesc anticipat.
Buna ziua! Depinde mult de tipul de anestezie efectuat, de cat timp a trecut de la interventie si daca totul a decurs ok. In principiu motivele pentru care nu ar manca dupa o interventie chirurgicala ar putea fi faptul ca are dureri sau un disconfort, chiar o stare de greata (in cazul anesteziilor clasice cu ketamina, aceasta se elimina din corp timp de 2 – 3 zile). Daca observati scurgeri de la locul operatiei, burta sa fie dura sau umflata, pisica sa vomite, atunci ar trebui sa mergeti de urgenta la veterinar. Daca pur si simplu pisica nu mananca, dar totusi bea apa, nu are temperatura (ii bagati termometrul in fund si sa aiba 38.0 – 39.2 C) si este prezenta, atunci puteti sa mai asteptati. Puteti incerca sa o ademeniti fie cu o mancarica mai gustoasa, fie incalziti putin mancarea sa ii dea un plus de miros. Cu stima!
Motanul meu a fost operat acum 6 zile, la vezica urinara deoarece avea peretele si vezica plima de sedimente, doctorul mi a dat sa ii dau antibiotic la 12 ore si antiflamator o data in zi. A inceput sa faca pipi si sa bea apa dar de vreo 3 zile efectiv nu mai mananca nimic, mi a vomat o spuma galbena si daca ii trec bolul cu mancare pe la nasul ei, ii vine din nou sa vomite. I am schimbat mancarea si este la fel. Ce pot face?
Buna ziua! Este destul de grav daca trec prea mult zile si motanul nu mananca deloc, poate dezvolta lipidoza hepatica. Va trebui merg la veterinar si sa ii face cel putin un tratament simptomatic (cu antivomitiv de tipul Cerenia – maropitant si pansament gastric), sau niste investigatii sa vedeti ca nu cumva sa fi dezvoltat vreo insuficienta de organ (insuficienta renala spre exemplu). Daca continua sa nu manance, trebuie montat sonda nazo gastrica si hranit prin sonda. Multa sanatate pisicii!
Poate dura câteva zile bune, a mea nu a putut mânca aproape 7 zile, treptat își revin pisele.