La o pisica sanatoasa, ochii au un aspect clar, stralucitor, usor lipicios. Totusi, daca observati schimbari precum surgeri sau decolorari sau daca pisica se scarpina in mod regulat in aceea zona sau se freaca de covor, este recomandat sa contactati medicul veterinar.
Semne clinice ce indica ca ceva nu este in regula:
- privire incrucisata;
- clipit excesiv;
- scarpinatul frecvent cu laba la nivelul ochiului;
- depuneri lipicioase sau solzoase in jurul canalelor lacrimale;
- frecatul fetei in mod constant de diverse suprafete.
Posibile cauze pentru care pisicii ii poate curge ochiul
- Infectii ale cailor respiratorii superioare – Cauzele cele mai frecvente ce pot duce la aparitia secretiilor la nivelul ochiului sunt virusurile, precum calcivirusul felin (boala contagioasa respiratorie), herpesvirusul ce poate duce la aparitia rinotraheitei, bacterii si protozoare. Simptomele pot fi usoare sau pot evolua catre o afectiune severa, si de regula includ scurgeri lipicioase, asemnatoare puroiului.
- Conjunctivita este inflamatia conjuctivei (linia roz din jurul ochiului pisicii). Poate fi prezenta la unul sau ambii ochii. Ochii au un aspect rosu, umflat, sunt sensibili la lumina si au o scurgere clara sau asemantoare mucusului. Conjunctivita asociata cu febra, diaree si probleme de respiratie poate fi un semn al peritonitei infectioase feline.
- Blefarita este inflamatia ploapei – Aceasta poate fi cauzata de boli dermatologice, paraziti sau alergii. Ochii au un aspect nesanatos cu cruste, piele deteriorata si lipsa parului in jurul acestora. Este rar intalnita in randul pisicilor.
- Afectiunii ale corneei – Corneea este stratul ce acopera partea anterioara a ochilor. La acest nivel se pot intalni inflamatii, leziuni sau ulceratii. Simptomele dominante sunt vedere incetosata, clipit excesiv, inflamatie si lacrimare abundenta.
- Uveita reprezinta inflamatia structurilor interne ale ochiului – Aceasta poate aparea in traume, boli imune, infectii si tumori.
- Ochii umezi, inlacrimati (epifora) pot fi cauzati de obstructia canalelor lacrimale, supraproductie de lacrimi, alergii si conjunctivite virale.
- Ochii uscati (keratoconjuctivita sicca) se caracterizeaza printr-o lipsa cronica a productiei de lacrimi, ce poate duce la inflamarea corneei, ochi rosii si orbire (in lipsa unui tratament). La nivelul ochiului poate aparea o secretie galbena, lipicioasa.
- Alte cauze: alergii, corpi straini (ex: ariste) si peritonita infectioasa felina.
Tratament
- Infectii ale cailor respiratorii superioare – Tratamentul se face in functie de cauza si gravitate afectiunii si poate include antibiotice, medicamente pentru ochi, decongestionante si terapie hidrica.
- Conjunctivita – In cazul conjuctivitei alergice se administreaza unguent cu steroizi, iar in cea bacteriana se utilizeaza unguent cu antibiotice.
- Afectiuni ale corneei – Tratamentul variaza in functie de cauza si poate include mentinerea ochilor curati, unguente sau picaturi cu antibiotice, indepartarea tesutului cornean afectat, cauterizarea sau interventia chirugicala.
- Uveita – Tratamentul poate include unguente sau picaturi pentru a combate inflamatia si durerea.
- Ochii umezi, inlacrimati – Deblocarea ductelor lacrimale sub anestezie generala, dar si toaletarea secretiilor in exces. In caz de infectie se utilizeaza unguente sau picaturi cu antibiotice.
- Ochii uscati – Terapia poate include picaturi sau unguente, medicamente imunosupresoare, antibiotice sau lacrimi artificiale.
Preventia
Prevenirea problemelor oculare se poate face prin respectarea schemei de vaccinare si controlul frecvent al ochiilor pentru a observa orice modificare de aspect, culoare sau secretii anormale.
Indepartarea scurgerilor oculare se poate face cu ajutorul unei dischete de bumbac (demachiante) pe care o umezim si stergem ochiul din coltul interior spre exterior cu ser fiziologic sau chiar ceai de musetel. Se va folosi o discheta diferita pentru fiecare ochi.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop – Supervet.
Buna ziua, am văzut de doua săptămâni ca pisicii mele de 2 ani apare membrana nictitanta, Pana acum nu era vizibila, se poate ca sa aibă conjunctivită?
Conjuctivita este inflamatia conjunctivei, acea membrana rosie de sub pleoape, asadar evidentierea membranei nictitante poate fi cauzata de alti factori. Cu stima!
Bună ziua,am o pisicuta si ii curg ochii,sunt umflați,strănuta și elimina un mucus purulent,cu ce sa o ajut?
Buna ziua! Posibil ca pisica sa aiba Rinotraheita, iar in functie de starea ei, se poate recomanda chiar si internarea. Tratamentul este complex ce contine de la aerosoli pana la antibiotice, dar intai trebuie confirmat diagnosticul de un medic veterinar. Prin intermediul internetului nu se poate face asta, deoarece un diagnostic gresit ar inseamna si un tratament necorespunzator. Cu stima!
Buna ziua. Pisica mea in varsta de 8 ani a avut acum doua saptamani o interventie. I s-a facut detartraj si i-a fost extirpat un canin cu puroi ramanand o gaura frumoasa. De vreo 3 zile a inceput sa stranute si de ieri sa si lacrimeze abundent la ambii ochi (lacrimile si secretia nazala este curata, transparenta). E posibil sa ii fi intrat mancare in acea gaura? Astazi mergem la veterinar dar va scriu ca mi-as dori si opinia dvs. Multumesc
Buna ziua! Exista si aceasta posibilitate, iar in functie de simptomatologie se pot trata semnele clinice si eventual chirurgical de inchis gaura ce ar putea comunica cu sinusurile. Cu stima!
Buna ziua am luat un pisic mic de 8 saptamani si mai am Inca o pisica adulta ideea e ca cea mica curgeau ochii cu ceva galbui , a trecut la cel mic si acum are cel adult ce pot face sunt 2 saptamani deja tot sterg si inca nu sunt semne de vindecare ce pot face ? Cu stima
Buna ziua! Ar trebui sa venit la cabinetul veterinar pentru un consult si se dau picaturi specifice, dar si tratament pe cale orala. Unele virusuri, dar si bacterii se pot transmite de la o pisica la alta. Cu stima!
Bună ziua! Și lui pisica 🐱 mea îi curge un ochi.
Buna ziua! Va trebui sa fie consultat de un medic veterinar deoarece cauzele pot fi multiple. Cu stima!
Pisici mele îi curge ochii și nu poate să respire pe nas, și-i mai curge și nasul. Ce ar trebui să fac?
Buna ziua! Trebuie vazut intai de un medic veterinar si stabilit un diagnostic inainte de tratament. Despre posibile diagnostice aveti detalii in articol. Cu stima!
Mulțumesc
pisicii noastre careia ii curge ochiul din cand in cand ii punem tobradex si ii trece imediat