Ca si proprietar de pisica, probabil te-ai intrebat vreo data daca si pisicile au dinti de lapte ca si bebelusii. Raspunsul este da! Pisoii, ca si bebelusii si puii altor specii, se nasc fara dinti si le cresc dinti de lapte, care vor fi inlocuiti la un moment dat cu dentitia adulta formata din cei 30 de dinti permanenti. Dintii au un rol primordial la pisici, fiind vanatori din fire caninii le ajuta sa sfasie, incisivii sa apuce mancarea, iar molarii si premolarii sunt folositi pentru a o marunti.
Cati dinti au pisoii?
Dupa ce se nasc, pisoii sugari se hranesc cu lapte, deci n-au nevoie de dinti, dar curand vor incepe diversificarea, vor fi nevoiti sa treaca la mancare moale si apoi la cea solida si vor avea nevoie de acestia pentru a se putea hrani. Dentitia de lapte la pisoi este formata din 26 de dinti care apar astfel:
- 6 incisivi pe maxilar si 6 pe mandibula, la varsta de 2-3 saptamani
- 2 incisivi pe maxilar si 2 pe mandibula, la varsta de 3-4 saptamani
- 6 premolari pe maxilar si 4 pe mandibula, la varsta de 5-6 saptamani
- molarii lipsesc in cadrul dentitiei de lapte
Pe masura ce cresc, dintii de lapte se pregatesc sa cada pentru a face loc celor permanenti, insa se intampla uneori ca primii sa fie mai lenesi sau mai bine fixati, iar atunci cei din urma sunt nevoiti sa ii impinga si cresc defectuos, creand o dantura stramba si favorizand retentia alimentelor intre dinti si a placii bacteriene pe suprafata acestora, ce in final da nastere tartrului.
Care sunt simptomele inlocuirii dintilor?
1. Nu mai mananca
Atunci cand dentitia permanenta se pregateste sa o inlocuiasca pe cea de lapte procesele mecanice care au loc la nivelul dintilor pot sensibiliza gingia si determina aparitia gingivitei, iar impreuna cu ea si durerea ce poate determina pisoiul sa nu mai manance.
2.Gasiti dinti prin casa sau pe afara
De obicei, proprietarii nu observa atunci cand dintii cad pentru ca pisoii ii inghit in timpul mesei, ori ii pierd cand se joaca pe afara, insa e posibil sa gasiti prin casa dinti cazuti, iar atunci va dati seama ca procesul de inlocuire dentara a inceput si trebuie supravegheat.
3.Musca si roade tot ce prinde
La fel ca la copii, atunci cand au loc eruptiile dentare si schimbarea dentitiei gingia sufera modificari ce pot determina durere si inflamatie mai usoara ce si aparitia unei mancarimi, iar pentru a scapa de acea senzatie pisoiul va roade aproape orice ii sta in cale, fie ca e vorba de jucarii, mobilier sau picioarele si mainile proprietarilor.
4.Este suparat/ iritat
Daca puiul tau de pisica are cateva luni si parca nu te mai intelegi cu el, a devenit mai mereu suparat si iritat atunci cand interactionezi cu el, atunci e posibil sa fi inceput procesul de schimbare a dentitiei, ceea ce il deranjeaza si astfel nu mai are chef de joaca sau iubire la fel ca inainte.
5.Sangerari
E posibil ca atunci cand cad dintii de lapte si cresc cei permanenti, radacinile sau varfurile ascutite ale acestora sa intepe mucoasa gingivala si atunci apar sangerari. La fel se poate intampla si atunci cand dintii de lapte care cad sunt fixati mai bine, in profunzimea gingiei, caderea acestora putand fi insotita de sangerari.
Cand apar dintii permanenti?
Dintii permanenti apar progresiv, iar pe langa canini, incisivi si premolari, de data aceasta apar si molarii.
- 6 incisivi pe maxilar si 6 pe mandibula, la varsta de 2-4 luni
- 2 canini pe maxilar si 2 pe mandibula, la varsta de 4-6 luni
- 6 premolari pe maxilar si 4 pe mandibula, la varsta de 5-6 luni
- 2 molari pe maxilar si 2 pe mandibula, la varsta de 6 luni
Intervalele in care are loc schimbarea dentitiei sunt orientative si depind de la animal la animal, insa finalizarea schimbarii acesteia are loc in jurul varstei de 7-8 luni.
Ce pot face ca proprietar atunci cand pisoiul isi schimba dentitia?
Igiena dentara este foarte importanta, iar periajul dentar al pisicilor ar trebui sa devina o regula de zi cu zi. In perioada de schimbare a dentitiei este recomandata administrarea mancarii moi si umede pentru a minimiza durerea de la nivel gingival, insa dupa finalizarea schimbului pisica trebuie sa manance hrana uscata in proportie de 80% pentru ca ajuta la curatarea dintilor si sunt sanse mai mici ca placa bacteriana si tartrul sa apara.
Este importanta examinarea cavitatii bucale si a dintilor pe perioada schimbarii acestora, pentru a supraveghea procesul, iar in cazul aparitiei unor probleme vizita la medicul veterinar nu trebuie sa intarzie.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.
Buna ziua
Când este recomandat sa sterilizam pisica mascul astfel încât să nu miroasă urina?
M ar interesa sa cunosc cat costa la Dvs. o sterilizare și dacă există diferențe de preț pentru cele doua sexe sau dacă există vreo difere ta la rasa de pisici.
Va mulțumesc.
Buna ziua! Exact cand a inceput sa marcheze teritoriul in casa, atunci poate fi castrat. Nu sunt argumente stiintifice care sa spuna ca daca ii castrati prea devreme vor avea probleme urinare (blocaje urinare), si chiar sunt studii care demonstreaza contrariul. Deci varsta aproximativa de castrare este 7 – 9 luni de zile.
Legat de preturi, puteti viziona toate preturile nostre la serviciile veterinare expusa pe website aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/servicii/tarife/
Va multumim!
Buna ziua, pisoiul in varsta de 4 luni jumate scrasneste din dinti (mai ales dupa ce se joaca/rontaie vreo jucarie). In rest este destul de energic si mananca. Este normal in schimbarea dintilor sau e posibil sa aiba vreun dintisor cu probleme?
Buna ziua! Ar trebui vazuta de un medic veterinar si exclusa o problema mai grava. Uneori cauza poate fi pur si simplu cresterea dintilor, adica ii ies noi dinti si cei de lapte nu i-au cazut inca, cauzand frecarea lor. Daca asta ar fi cauza, s-ar rezolva de la sine in cateva zile / saptamani (poate ca o mancare mai solida ar ajuta). Uneori pisicile pot avea dintii nealiniati si asta sa le cauzeze problema de scrasnit, sau cum spuneam pur si simplu sunt probleme de crestere, dintii cresc prea repede. Un medic veterinar i-ar deschide gura, i-ar inchide-o si ar vedea cum calca dintii, unde calca stramb, daca e o problema anatomica sau pur si simplu sunt dintii de lapte. Cu stima!