Pisicile au paduchi?

scarpinat pisici paduchi

       Pediculoza este o boala parazitara despre care a auzit probabil toata lumea, ea presupune infestarea zonelor corpului ce prezinta par cu paduchi ce pot fi contactati de la persoane sau animale infestate, sau obiecte ce au intrat in contact cu acestia. Aceasta boala afecteaza oamenii, cainii, pisicile si majoritatea mamiferelor cu par pe corp si este raspandita pe tot globul.

Daca pisica ta tocmai a fost diagnosticata cu pediculoza si iti e frica ca paduchii sa nu migreze si la tine, sau la ceilalti membri ai familiei trebuie sa stii de la bun inceput ca paduchii sunt specifici gazdei, adica cei de la pisica infesteaza doar pisicile, iar ca acestia sa migreze la oameni, ei trebuie sa faca parte dintr-un anumit gen si infesteze prima data tot oamenii.

Care sunt paduchii ce infesteaza pisicile?

Paduchii ce infesteaza pisicile sunt cei din genul Felicola Subrostrata, sunt insecte cu corpul turtit dorso-ventral, toracele lor are 3 perechi de picioare ce prezinta gheare, ochii sunt rudimentari sau pot lipsi, iar aparatul lor bucal este adaptat pentru rupt si sfaramat, fiind denumiti si paduchi malofagi.

Insectele sunt adaptate la parazitismul cronic si se hranesc cu celule descuamate, fire de par, limfa, escoriatii, detritusuri celulare, ele se pot localiza in anumite zone ale corpului precum cap, gat, torace, regiunea dorsala, fata interna a coapselor, iar in infestatii masive pe tot corpul si determina iritatie locala. Masculii acestor paraziti pot ajunge la marimea de 0,9 milimetri, iar femelele chiar si la 1,3 milimetri si isi depun ouale (denumite si lindeni) de culoare bruna la baza firelor de par, de unde vor iesi larvele. 

Cum imi dau seama ca pisica mea are paduchi?

Felicola subrostrata odata ajunsa pe corpul pisicii incepe sa se hraneasca, sa se miste si sa depuna oua pe firele de par, ceea ce deranjeaza destul de mult gazda, mai ales atunci cand infestatia este mare, putand determina:

  • prurit (scarpinat) in special la nivelul extremitatii cefalice, zonei cervicale si a trunchiului
  • alopecie (caderea firelor de par)
  • dermatita cu caracter hemoragic si eritemo-crustos
  • eczeme
  • escoriatii
  • blana este foarte uscata, friabila si cu aspect neingrijit
  • infectii bacteriene secundare
  • dermatoze crustoase
  • paduchii si ouale acestora atasate de firele de par sunt vizibile cu ochiul liber

Ce poate pati pisica daca are paduchi?

Pe langa efectul iritativ deranjant pe care il au aceste insecte, ele pot fi vectori pentru alte entitati parazitare si pot transmite paraziti precum Dipylidium caninum ce traiesc in intestinul pisicii si pot ajunge la marimi de 20-30 de centimetri, dand manifestari gastrointestinale precum voma, diareea, anorexia (lipsa poftei de mancare) si cahexie (slabire accentuata). Pisica preia acest parazit in timpul toaletajului, atunci cand isi linge blana, sau ”se musca” pentru a prinde parazitii ce misuna pe corpul ei, iar atunci cand ii inghite, Dipylidium caninum este eliberat sub influenta sucurilor gastrice in intestin unde se dezvolta si provoaca dezechilibre si manifestari gastrointestinale.

Cum scap pisica de paduchi?

In principiu, o pisica deparazitata regulat cu produse antiparazitare de calitate nu ar trebui sa aiba posibilitatea de a fi infestata cu paduchi. Este frecvent intalnita situatia in care proprietarii de animale nu-si deparaziteaza extern companionii pentru ca acestia stau numai in casa, insa acest lucru este gresit deoarece parazitii externi precum puricii, paduchii sau capusele ii putem aduce si noi pe haine sau incaltari, iar fara protectie, pisica este o tinta sigura pentru acestia.

In cazul in care pisica ta este infestata cu paduchi, poti folosi metode de deparazitare spot on, precum pipetele:

  • Frontline Combo, Fiprex, Fiprin (substanta activa Fipronil)
  • Selehold, Evicto, Stronghold (substanta activa Selamectina)

Pipetele antiparazitare mentionate mai sus au eficacitate aproximativ o luna, iar pentru mentinerea efectului pe tot parcursul acesteia baia este contraindicata, daca situatia nu impune acest lucru.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.