Administrarea laptelui in randul populatiei feline este foarte controversata si exista diverse mituri precum ca pisicile trebuie neaparat sa consume lapte. Probabil toata lumea isi aduce aminte celebrele desenele animate in care pisicile primeau zilnic portia de peste si castronul cu lapte si erau innebunite dupa acesta si pe buna dreptate, cui nu-i place laptele? Intr-adevar, laptele este un aliment gustos si nutritiv, dar mai au pisicile nevoie sa consume lapte dupa ce au fost intarcate? In continuarea articolului va vom raspunde la cele mai des intalnite intrebari legate de consumul de lapte in randul pisicilor.
Poate laptele sa-i faca rau pisicii mele?
Indiferent de tipul lui sau de specia de la care provine, laptele contine lactoza, un dizaharid care se regaseste in mod normal in compozitia laptelui, fiind de fapt zaharul din acesta. In perioada de dinainte de intarcare, cand pisoii consuma laptele matern, in corpul lor se sintetizeaza o enzima numita lactaza ce are drept scop desfacerea lactozei in glucoza si galactoza pentru ca acestea sa fie mai usor procesate de catre organism. Dupa intarcarea propriu-zisa, cu timpul si maturizarea organismului aceasta enzima se produce din ce in ce mai putin, lactoza din laptele consumat nu se mai desface in cele doua componente, iar ca si consecinta aceasta nu mai poate fi digerata, urmand sa fie fermentata in intestinul gros si sa produca acizi grasi volatili, tot acest proces putand determina manifestari gastrointestinale precum:
- diaree
- voma
- colici (dureri / crampe abdominale)
- balonare
- flatulenta
- eructatie
Daca in urma consumului de lapte pisica ta manifesta in urmatoarele ore macar unul din simptomele de mai sus, atunci aceasta are intoleranta la lactoza si trebuie sa eviti sa-i mai dai lapte sau produse din lapte.
Alergia la lactoza este o manifestare frecvent intalnita in randul animalelor si trebuie luata in seama pentru ca o astfel de reactie a organismului se poate incheia intr-un mod tragic.
Laptele ca aliment
In afara perioadei de alaptare in care pisoii primesc lapte matern pentru ca nu pot consuma alt tip de mancare, o pisica adulta nu are neaparata nevoie sa consume lapte, insa acesta poate fi oferit din cand in cand pentru buna placere a felinei, mai ales ca este un produs ce contine multi factori nutritivi pentru organismul animal precum:
- calciu
- vitamina D
- acid folic
- vitamina B12
- potasiu
Insa trebuie retinut faptul ca pisica are deja parte de toti acesti nutrienti dintr-o alimentatie echilibrata, asa ca poate primi doar cu granule de buna calitate si apa.
Ce lapte sa-i dau pisicii mele?
- Daca pisica ta are intoleranta la lactoza, insa vrei sa o alinti din cand in cand cu lapte, atunci poti incerca lapte fara lactoza pe care-l gasesti in unele petshop-uri si farmacii veterinare, sau lapte special pentru pisici.
- Laptele de capra este o varianta inlocuitoare a laptelui de vaca, deoarece este mai usor digerabil, molecula de cazeina si globulele de grasime din componenta acestuia fiind mai mici, astfel ca se digera in intestinul subtire si ajunge partial in intestinul gros, unde poate fermenta. Laptele de capra este o alegera mai buna si din prisma faptului ca are in componenta mai multi aminoacizi, vitamine si minerale ca laptele de vaca, deci este mai hranitor.
- Daca vrei sa-i oferi pisicii tale si alte produse pe baza de lapte, poti incerca produse precum branza sau iaurtul ce nu contin la fel de multa lactoza, iar cea preexistenta s-a distrus deja in timpul procesului de fermentatie, astfel ca acestea sunt mult mai usor de tolerat.
Pot sa-i dau pisicii mele lapte in loc de apa?
Raspunsul la aceasta intrebare este fara nicio indoiala: nu! Pentru a avea o dieta echilibrata si sanatoasa o pisica trebuie sa consume granule de buna calitate si apa, iar din cand in cand i se pot oferi treat-uri sau mancare umeda precum plicurile sau conservele, insa fara a se exagera. Apa are un rol esential in organismul animal (sa nu uitam ca peste 70% din organismul uman si animal este reprezentat de partea lichida), acesta hidrateaza organismul, regleaza temperatura corporala, ajuta la lubrifiere, digestie, absortie si excretie si nu poate fi inlocuita cu niciun alt lichid, mai ales ca laptele trebuie oferit in cantitati mici si cu moderatie chiar si la pisicile care nu prezinta intoleranta la lactoza.
Asadar, pisicile pot trai si pot fi sanatoase daca au o ratie echilibrata, fara ca aceasta sa contina lapte. In cazul in care doriti neaparat sa introduceti lapte in alimentatie, trebuie sa o faceti cu prudenta si in cantitati mici pentru ca in cazul in care pisica are intoleranta la lactoza sau manifesta vreo reactie alergica, doza de lapte poate agrava simptomatologia.
Puii de pisica ar trebui sa fie hranite doar cu lapte special pentru pisici!
In cazul in care observati la pisica voastra manifestari si simptome neobisnuite nu ezitati sa mergeti la medicul veterinar sau sa apelati o ambulanta veterinara. Este mai bine sa previi decat sa tratezi!
Niște sfaturi foarte utile , în special ca nu știam mai nimic din ceea ce e necesar pentru a salva niște pui de pisica orfani . Vă mulțumesc !