Plante toxice pentru caini si pisici

plante toxice pisici

In fiecare saptamana primim la clinica veterinara cu program non stop zeci de apeluri telefonice in care proprietarii de caini si pisici ne spun ca animalele lor de companie au mancat sau au ros dintr-o anumita planta si nu stiu daca este otravitoare sau nu.

Desi exista mii de specii de plante si flori, doar un mic procent dintre acestea sunt cu adevarat periculoase si otravitoare pentru cainele sau pisica dumneavoastra. Fara sa intram in prea multe detalii, v-am intocmit o lista cu flori si plante otravitoare pe care o puteti consulta in cazul in care aveti suspiciuni. In cazul in care pisica sau cainele dumneavoastra a intrat in contact cu una din plantele / florile enumerate mai jos, va rugam sa luati legatura cu medicul dumneavoastra veterinar sau ne puteti contacta pentru detalii.

  1. Brandusa de toamna
  2. Rhododendronul (exemplu: Azaleea – Azalea japonica)
  3. Ciclamenul (Cyclamen)
  4. Kalanchoe
  5. Crinul
  6. Oleandrul (Leandrul)
  7. Dieffenbachia
  8. Narcisa
  9. Lacramioara
  10. Sagotierul japonez (Palmier Sago sau Cycas revoluta)
  11. Laleaua (Floarea Turban sau Tulipa Bastia)
  12. Zambila (Hyacinthus orientalis)
  13. Marijuana (Marihuana – Cannabis sativa)
  14. Ricinul (Ricinus communis)
  15. Aloe vera
  16. Amarilis
  17. Vasc
  18. Potos (Iedera diavolului)
  19. Arborele umbrela (Copacul umbrela pitic sau Schefflera arboricola)
  20. Crucea pamantului (Heracleum mantegazzianum)
  21. Cotoneaster (C. Horizontalis)
  22. Muscata
  23. Cordiline (Cordyline)
  24. Dracaena
  25. Iedera Ivy
  26. Craciunita (Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima) – Floarea Craciunului
  27. Philodendron Scandens
  28. Yucca
  29. Laur (Ilex aquifolium sau Holly)
  30. Ghiocelul
  31. Castanul salbatic (Castanul porcesc sau Aesculus hippocastanum Lin.)
  32. Cruciulita (Senecio vulgaris)
  33. Hortensia
  34. Nemtisor (Delphinium elatum sau Nemtisor de camp sau Gheata catanei)
  35. Degetel (Degetar sau Foxglove sau Digitalis purpurea)
  36. Rubarba
  37. Stejar (Oak sau Quercus pedunculata sau Stejar pedunculat)
  38. Vita de vie (in special strugurii)
  39. Solanaceele (Matraguna, Lasniciorul si plantele inrudite)
  40. Planta de cartofi (Solanum tuberosum) – frunzele cartofilor (de asemenea nici cartofii cruzi nu sunt recomandati sa fie dati cainilor – cartofii cruzi, precum rosiile si vinetele contin solanina ce este toxica pentru unii caini).

*lista poate continua, pentru mai multe detalii va rugam ne contactati la numarul pentru urgente veterinare non stop.

Intotdeauna este recomandat sa luati legatura cu medicul veterinar inainte ca simptomele sa apara. Cu toate acestea, este posibil sa nu vedeti atunci cand pisica sau cainele mananca o planta otravitoare si veti observa modificari in comportament. Printre simptomele de toxicitate sau otravire enumeram (nu este obligatoriu sa le aiba pe toate, animalele se pot manifesta diferit in functie de planta ingerata, de cantitate, de varsta animalului etc):

  • apatie;
  • varsaturi
  • diaree (sau diaree cu sange);
  • bea multa apa si urineaza mult;
  • gingii palide;
  • tremura;
  • crize de tremurat (precum epilepsia);
  • dificultati in respiratie;
  • hipersalivare (baleste);
  • stari de lesin / inconstienta;
  • lipsa partiala sau totala a poftei de mancare;

  1. Daniela spune:

    Buna ziua.Vreau sa stiu daca mirosul muscatelor intr-o incapere cu cainele poate sa ii faca rau sau si alte plante de ghiveci.De mancat nu ajunge la ele sa manance dar ma intreb daca mirosul acestora este toxic maj ales daca e incaperea mica si am o masa cu plante de ghiveci unde locuieste cainele.Multumesc pt eventualul raspuns

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! In general mirosul plantelor nu poate fi toxic pentru animale, ci doar in cel mai rau caz sa ii provoace o reactie alergica (stranut, scurgeri nazale). Nu m-as ingrijora prea tare atata timp cat cainele nu ajunge la planta. Cu stima!

  2. TARINEANU ALINA spune:

    Buna ziua ! Am primit o floare,CELOSIA SAU CRESTA COCOSULUI. Voiam sa stiu daca este toxica pt pisica. Multumesc !

    • Veterinar spune:

      Bună ziua! Celosia (Creasta cocoșului) nu este toxică pentru pisici și nici pentru câini, conform ASPCA (Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale). Aceasta înseamnă că pisica ta este în siguranță să fie în preajma acestei plante și nu va experimenta niciun efect advers dacă o consumă. Cu stimă!

  3. Flori S spune:

    Bună seara! Am primit niște smochine verzi de la cineva venit în vizită și am observat ca pisica mea a luat una din smochine și nu sunt foarte sigură dacă a ingerat sau nu vreun pic din ea…am găsit smochina pe hol cărată din bucătărie…este vreun pericol pentru pisică dacă a apucat să mănânce câtuși de puțin din ea?

    • Veterinar spune:

      Buna seara! In cantitati mici gradul de toxicitate este foarte mic, poate doar sa o deranjeze putin la stomac, dar nu m-as ingrijora foarte mult. Cu stima!

    • Veterinar spune:

      Planta Oxalis, care contine oxalati de calciu solubili, poate provoca intoxicatii grave la caini, pisici si oameni daca este ingerata in cantitati mari, manifestand simptome precum salivare excesiva, lipsa apetitului, varsaturi, diaree, letargie, slabiciune, tremuraturi, urina sangeroasa si modificari ale setei si urinarilor, iar in cazuri rare poate duce la insuficienta renala acuta. Nu toate animalele manifeste aceleasi semne clinice, la unii apar, la altii nu. Cu stima!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Pisicile sunt animale exclusiv carnivore, asadar sistemul lor digestiv este adaptat pentru consumul de carne si nu pentru a digera celulele vegetale (din plante). Lipsa acestor enzime este motivul pentru care chiar si plantele care nu sunt toxice pot provoca uneori tulburari digestive la pisici. Legat de intrebarea dvs, nu sunt studii care sa arate ca garofita chinezeasca este toxica, asadar nu ar trebui sa fie o preocupare majora pentru dumneavoastra. Cu stima!

      Cu toate acestea, rozul chinezesc nu conține compușii nocivi găsiți în plantele cu adevărat toxice, motiv pentru care nu este o preocupare pentru proprietarii de pisici.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu este regasita printre plantele foarte toxice la animale, dar trebuie sa aveti in vedere ca majoritatea plantelor pot cauza probleme usoare gastrointestinale atunci cand sunt ingerate de catre animale. Cu stima!

  4. florentina spune:

    cat de periculos este leandrul pt un bichon de 4 ani? ne plac f mult aceste plante si voiam sa le punem in ghivece in curte,

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Leandrul este foarte toxic (cand este ingerat) atat pentru animale cat si pentru oameni, aveti grija cu el. Cu stima!

      • Gabriela spune:

        Bună ziua. Va rog frumos, puteți să-mi spuneți dacă feriga nephrolepis este sau nu toxică pentru pisici?Unii o includ în lista plantelor non-toxice pentru pisici, alții în lista plantelor toxice pentru pisici. Va multumesc 🙏❤️

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Nu este considerata o planta toxica pentru pisici (in nomenclatorul nostru veterinar), desi asta nu inseamna ca lasam pisica sa manance cat vrea ea din planta. Nu este toxica, dar consumata in cantitati mai mari, s-ar putea sa ii cauzeze disconfort abdominal, precum greata, voma, diaree, stare de apatie. Ideea este ca nu prezinta risc de deces sau intoxicatie severa la ingerarea unei cantitati mici – medii. Doar pentru faptul ca o miroase sau mai rupe putin din frunze, nu este ceva de ingrijorat. De preferat este sa ii cumparati si cresteti iarba pisicii, este si sanatoasa si o va adora. Cu stima!

  5. Corina spune:

    Buna ziua. Ce spuneti despre plantele aromatice, tip rozmarin, menta, salvie etc? Sunt si ele periculoase pentru pisica?
    Multumesc!

  6. Aura spune:

    Buna ziua! am o pisica de 1 an si a mancat cateva flori dintr-o frezie. Nu prezinta simptome. Frezia este toxica pentru pisica?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Parerile sunt impartite, unii medici veterinar spun ca ar fi toxica, altii nu, dar noi personal nu ne-am lovit de intoxicatii cu frezie la pisici. In general daca nu inghitit cantitati mari, poate dezvolta usoare simptome gastrointestinale (voma si diaree) sau chiar sa nu aiba nici un simptom. Ca sa fiti sigura, puteti merge la un veterinar sa o evalueze, sa ii ia o tensiune, sa ii masoare temperatura si sa o examineze. Daca distanta la veterinar este o problema, atunci urmariti pisica, si la cel mai mic simptom (voma, diaree, apatie) mergeti la veterinar. Cu stima!

  7. Elena spune:

    Buna.
    Am avut o pisică care astăzi a decedat din cauza ca a fost intoxicată . O țin în apartament și am o floare Dracaena.
    Am dus-o la veterinar și șansele au fost slabe( era aproape moartă). A început de ieri dimineață să vomite un lichid galben de câte ori pe zi și azi dimineață la ora 05:30, a vomitat ultima dată lichidul galben.
    După care a început de nu mai putea să se miște, era foarte slabă. Am dus-o la veterinar și până am ajuns la el ( eu fiind în oraș și veterinarul la țară), a vomitat lichid verde închis și deja a avea și diaree.
    Când am ajuns la el deja era aproape moartă. Mi-a spus ca s-ar fi putut intoxica. I-am zis ca am ceva plante dar nu stiu exact denumirea.
    Acum căutăm lista, am găsit și aceea plantă pe care o am eu.

    Ce vreau să zic este ca după cat timp se văd simptomele?
    Nu am observat să fie rupte frunzele, nu știu dacă a ajuns la ea. Ea fiind într-adevăr într-o zonă accesibilă.
    A spus ca a fost intoxicată cu o plantă.
    Pisica mea a fost răcită și am început de marți seara să îi dau medicamente Kesium de două ori pe zi ( jumătate seara, jumătate dimineața).
    Oare febră era un simptom ca ar ingerat din plantă?
    Sau după cat timp se văd simptomele?
    Mulțumesc.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! In cazul intoxicatiilor cu plante simptomele pot sa apara dupa cateva minute si pe masura ce substanta din planta (saponina in cazul plantei Dracaena) se absoarbe de catre organism, simptomele devin tot mai evidente. Depinde foarte mult si de cantitatea de substanta toxica ingerata, de aceea nu exista un raspuns universal la cat timp se vad simptomele. Daca ar fi ingerat o cantitate mai mica de planta, ar fi putut de dezvolte usor simptomele intoxicatiei ce poate da si febra. In cazul intoxicatiei cu planta Dracaena cel mai frecvent am intalnit ca simptome: dificultati in respiratie, hipersalivare, voma, diaree. Ne pare rau pentru pierderea suferita! Este o intoxicatie destul de frecventa in randul proprietarilor de pisici, deoarece este si o planta destul de populara. Ganduri bune!

  8. Roxana spune:

    Buna seara. Cainele meu a „molfăit”un fruct de solanum tuberosum. Ar trebui sa merg cu el de urgenta?

    • Veterinar spune:

      Buna seara! „Solanum tuberosum” si anume CARTOFUL crud este toxic daca este ingerat in cantitati mari (contine solanina – nici oamenii nu ar trebui sa il consume crud). Simptomele in general sunt gastrointestinale (voma, diaree) si se trateaza simptomatic. Asadar, daca doar a „molfait”, inseamna ca nu a si mancat, o varianta ar fi sa mai asteptati sa vedeti daca dezvolta semne. Niciodata nu este o varianta gresita sa mergeti la veterinar pentru o consultatie. Cu stima!

  9. Denisa spune:

    Buna ziua! Pisica mea a mancat jumatate de frunza de leandru. Avea si spume la gura imediat dupa ce a mancat! Ce pot sa ii fac?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Leandrul este toxic pentru animale si oameni, din pacate nu aveti foarte multe optiuni acasa. Se poate face tratament simptomatic sau daca se intervine imediat se poate induce voma. Cu stima!

  10. Ghiurca Claudiu spune:

    Buna seara!
    Cainele. meu astazi am surprins. o muscand dintr.o ambrozie mica! nu sunt 100% ca a mancat /inghitit dar intreb daca poate dauna sau nu?
    multumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Ambrozia este o planta toxica pentru animale (chiar si pentru oameni), dar de cele mai multe ori gradul de toxicitate difera in functie de cantitatea ingerata. Daca al dumneavoastra caine nu incepe sa vomite, sa fie apatic, sa aiba diaree in urmatoarele 24 de ore, nu mai sunt motive de ingrijorare. Ambrozia este cunoscuta ca fiind toxica, dar are un grav de toxicitate relativ redus fata de alte plante. Cu stima!

  11. Eduard F spune:

    Buna ziua, pisica mea(british shorthair 2,8 ani) a mancat putina frunza de castan salbatic, sa zic un sfert din ea. Voiam sa va intreb daca are un grad mare de toxicitate sau la ce as putea sa ma astept. Multumesc frumos!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! In general daca trec 24 – 48 de ore fara sa apara vreo modificare nu sunt motive de ingrijorare. Dar la primele semne de voma, de diaree, de reducere a apetitului trebuie sa mergeti la medicul veterinar. Frunzele sunt considerate toxice pentru animale, dar depinde mult si de cantitatea consumata. Asadar, va trebui sa va urmariti cu rigurozitate pisica in urmatoarele 2 zile. Cu stima!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu sunt studii exacte care sa demonstreze eficitatea administrarii sau chiar toxicitatea lichenilor de piatra la caini. Dar ca si in cazul oamenilor, in cantitati mari planta uscata sau ceaiul poate fi daunatoare deoarece poate contine o cantitate mare de plumb. Cu stima!

  12. Paun spune:

    Bună dimineața.
    Suntem nou mutati si avem o curte de amenajat.
    Am 2 catei, 1 labrador si 1 metis de teckel.
    Ce plante ornamentale sunt sigure pt ele? Dar flori?
    Glicina, ca gard viu le afectează?
    Sau ce altceva pot folosi ca si gard viu?
    Trandafirii sunt toxici, lavanda?
    Mulțumesc mult. Nu vreau sa-le fac vreun rau.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua!
      – lavanda consumata in cantitati mari este toxica pentru caini;
      – trandafirii nu sunt toxici pentru caini, asadar sunt o optiune buna;
      – Glicina este are grad mare de toxicitate pentru caini, asadar nu v-as recomanda;
      – pentru gard viu sunt foarte multe optiuni, din punctul nostru de vedere puteti opta pentru pentru: Fagul (Fagus sylvatica) – gard viu. Cu stima!

  13. Stama spune:

    Bună ziua. Planta „Mana maicii Domnului ” este periculoasa pentru catei ? Câinele nostru mănâncă frunzele

    • Veterinar spune:

      Caprifoiul (Lonicera caprifolium) sau Mana Maicii Domnului are un grad mic de toxicitate la animale. Cainele trebuie sa consume cantitati mari sa aiba efecte adverse, iar acestea de regula sunt usoare spre medii. Cu stima!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Da, planta este toxica pentru pisici. Chiar si prin contact direct ii poate cauza reactii ale pielii. Cu stima!

        • Veterinar spune:

          Dacă un pisic cu FIV (virusul imunodeficienței feline) mănâncă frecvent pământ, acest comportament poate indica mai multe probleme posibile, atât de natură medicală, cât și comportamentală. Mâncatul de pământ este o manifestare neobișnuită și poate sugera una dintre următoarele cauze:

          1. Deficiențe nutriționale
          O posibilă cauză ar putea fi deficiențele de nutrienți din dieta pisicii. Anumite deficiențe de vitamine și minerale pot determina pisicile să caute surse neobișnuite de nutrienți, cum ar fi pământul. Este esențial să vă asigurați că pisicul primește o dietă echilibrată și completă din punct de vedere nutrițional, de preferință recomandată de un medic veterinar. Schimbarea hranei către una mai bogată în nutrienți poate ajuta la prevenirea acestui comportament.

          2. Anemie
          Pisicile cu FIV sunt mai susceptibile la anemie, o afecțiune în care sângele nu conține suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul necesar organismului. Anemia poate cauza comportamente neobișnuite, inclusiv tendința de a mânca pământ. În acest caz, este important să consultați un medic veterinar pentru analize de sânge și diagnostic. Dacă anemia este confirmată, tratamentul specific poate ajuta la ameliorarea simptomelor și a comportamentului.

          3. Sindromul de pică
          „Sindromul de pică” este termenul folosit pentru descrierea comportamentului de a mânca obiecte care nu sunt comestibile. „Sindromul de pică” poate apărea la pisici din diverse motive, inclusiv deficiențe nutriționale, stres, plictiseală sau chiar o tulburare de natură compulsivă. Pisicile tinere sunt mai predispuse la acest comportament, iar cauza poate fi genetică sau legată de mediu. FIV-ul poate, de asemenea, să contribuie la un comportament stresant sau compulsiv, făcând pisicul să manifeste dorința de a mânca pământ.

          4. Stres și anxietate
          Pisicile pot începe să mănânce pământ și din cauza stresului sau anxietății. Evenimente precum schimbarea locuinței, introducerea unui nou animal de companie sau modificări în rutina zilnică pot declanșa acest comportament. Este important să identificați și să minimizați sursele de stres din mediul pisicii, oferindu-i spații sigure, jucării și interacțiune zilnică pentru a o menține calmă și ocupată.

          Comportamentul de a mânca pământ la o pisică cu FIV poate fi semnul unei afecțiuni medicale sau al unei probleme comportamentale. Consultați medicul veterinar pentru o evaluare completă și asigurați-vă că pisica primește o dietă adecvată. De asemenea, este recomandat să eliminați sursele de stres și să îmbogățiți mediul pisicii, oferindu-i activități variate și stimulante pentru a-i distrage atenția de la acest comportament dăunător.

          Cu stimă!

  14. David Sorina spune:

    Buna ziua, ierburile aromate, precum rozmarinul si busuiocul, sunt toxice ptr pisici? Va multumesc frumos. O zi buna!

  15. Marcel Hirtopanu spune:

    Datorita lista dvs de plante toxice pentru caini si pisici am ajuns cu pisica mea la veterinar dupa ce a mancat un crin primit de sotia mea.. au fost nevoie de cateva zile de injectii si de pastile acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.