Pododermatita reprezinta inflamatia pielii si a tesutului conjunctiv de la nivelul piciorului. Aceasta este cu precadere un simptom al unei boli mai complexe, nu o boala in sine și poate fi prezenta nu doar la caini, ci si la specii precum: pisici, iepuri sau pasari.
Pododermatita se poate dezvolta indiferent de varsta, sexul sau rasa cainelui, dar exista anumite rase considerate a fi predispuse datorita blanii prea scurte sau lungi, precum: Buldog Englez, Bull Terrier, Mastiff, Dog German, Basset Hounds, Labrador Retriever, Golden Retriever, Setter Irlandez, Brac German sau chiar Ciobanesc German.
Ce simptome poate prezenta un caine cu pododermatita?
- labute umflate sau rosii;
- leziuni purulente;
- abcese si/sau lipsa parului in zonele afectate;
- hiperpigmentarea;
- linsul si / sau muscatul agresiv al labutelor;
- prezenta unor nodului.
Din ce cauza are cainele meu pododermatita?
Principalele cauze sunt cele infectioase, alergice, imune, endocrine, dar si metabolice, neoplazice, datorate unor factori de mediu. In cele ce urmeaza vor fi prezentate fiecare cauza in parte impreuna cu simptomele asociate.
Facem mentiunea ca partea labutei cu care calca va fi mult mai afectata de factori precum: suprafata pe care calca, temperatura, textura acesteia, in timp ce partea superioara va fi afectata in principal de timpul si agresivitatea in care cainele dumneavoastra linge / musca / zgarie zona afectata.
Cauza infectioasa poate fi la randul ei de mai multe tipuri: bacteriana (cu bacterii din genul: Pseodomonas, Staphylococcus sau Mycobatecterium), fungica (afectiuni precum: dermatofitoza la caini, diverse micoze), parazitara (precum cea cauzata de Demodex canis), sau cauzata de protozoare (precum cele parazite care apartin genului Leishmania).
Aceasta se manifesta prin:
- eriteme (roseata a pielii care persista o perioada relativ scurta si care paleste la apasare),
- edeme,
- prezenta nodulilor,
- a ulcerelor sau a fistulelor.
Aceasta cauza poate duce la manifestarea pododermatitei la nivelul:
- picioarelor (care pot fi umflate la nivel interdigital sau pot prezenta diferite edeme),
- al pielii (cand poate fi prezenta alopecia, adica caderea aproape totala a parului din zonele afectate, linsul excesiv și inclusiv durerea),
- la nivelul ganglionilor limfatici regionali (care pot fi mariti in dimensiuni).
- Cauza alergica este provocata de diverse atopii (adica sensibilitatea excesiva la contactul animalului cu diversi alergeni din mediu), dermatite de contact sau de hipersensibilitatea alimentara. Printre simptome enumeram: alopecia (care poate fi prezenta pe ambele parti ale labutei), prurit (mancarime), eritem interdigital.
- Cauza imuna este prezenta datorita unor diverse boli precum: pemfigusul foliaceu, eritemul multiform sau lupusul sistemic eritematos. Aceasta forma afecteaza cu precadere toate labutele, inclusiv pliurile care se formeaza in mod normal intre degete sau pernute. Ca simptome des intalnite enumeram aparitia crustelor si a ulceratiilor sau a hipercheratozei (adica ingrosarea patalogica a stratului cornos al pielii).
- In cazul cainilor cauza endocrina (metabolica) se poate datora aparitiei hipotiroidismului, a hiperadrenocorticismului sau a insuficientei renale cronice care determina aparitia pododermatitei la caini. Aceasta se manifesta in general prin leziuni, dar si simptome specifice in functie de boala pe care animalul o are.
- Frecventa pododermatitei la caini aparute din cauza neoplaziei este mai mica comparativ cu incidenta la pisici. Neoplaziile pot fi atat benigne, cat si maligne (exemplu: melanom, adenocarcinom, papilomul inversat, limfom), avand manifestari precum leziuni sau depigmentari.
- Mediul si alte cauze diverse pot influenta prin intermediul traumelor, a efortului excesiv, alergatului pe suprafete dure, prezenta unor corpi straini sau a cisturilor foliculare. Simptomele datorate acestor cauze sunt diverse, incepand de la inflamatie interdigitala, umflaturi, prurit, hipercheratoze pana la noduli si fistule.
Cainele meu prezinta factori de risc?
Stilul de viata si conditiile in care este tinut pot influenta dezvoltarea pododermatitei. Este recomandat un program de exercitii care sa nu duca la epuizare, mentinerea greutatii in limite normale, o rutina de ingrijire a blanii și punerea la dispozitie a unor suprafete cat mai putin abrazive pentru labutele cainelui.
Cum se pune diagnosticul de pododermatita la caini?
In urma prezentarii unui istoric cat mai detaliat si clar al cainelui dumneavoastra si dupa examinarea fizica, medicul veterinar poate efectua o serie de teste precum: examen bacteriologic, examen fungic, examen citologic, raclat cu examen de microscop, teste de biochimie, de urina, exudate sau chiar biopsii. Rezultatele obtinute in urma acestor teste pot elimina sau ridica suspiciunea asupra unuia dintre cazurile prezentate mai sus.
Toti caini urmeaza acelasi tratament?
Datorita cauzelor atat de variate, tratamentul difera de la un caine la altul. Medicamentele si modul de ingrijire al animalului sunt prezentate de fiecare medic in parte in functie de diversi factori precum: starea generala a cainelui, starea de spirit, evolutia afectiunii, reactia organismului la tratament. Pe termen lung consecintele depind de cauza aparitiei pododermatitei in primul rand, astfel daca in cazul unei alergi alimentare, in urma tratamentului, se recomada schimbarea dietei, in cazul tumorilor maligne, acesta poate fi urmat de chimioterapie.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri in dermatologie veterinara va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni de piele. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la Joy vet – cabinet veterinar sector 3.
Surse:
- Hill, S. Warman, G. Shawwcross, 100 Top Consultations in Small Animal General Practice, ed. Wiley-Blackwell, 2011)
- P. Tilley, F.W.K. Smith, M.M. Sleeper, B.M. Brainard, Blackwell s Five-Minute Veterinary Consult – Canine and Feline, ed. Wiley-Blackwell, 2021)
- https://www.dvm360.com/view/differential-diagnoses-canine-pododermatitis-proceedings
Buna seara,am un labrador de 4 ani și sa înroșit între pernuțe ,și șchiopătează