Predispozitii medicale ale bulldogilor francezi

    Buldogii francezi sunt printre cele mai cunoscute rase canine, fiind adorati mai ales de familiile cu copii datorita caracterului lor prietenos si afectuos. Desi numele acestora face trimitere la originea franceza, istoria acestei rase isi are inceputul in Anglia anului 1800, debutand ca bulldogi englezi. Acesti caini devenisera animale de concurs, fiind clasificati in functie de dimensiuni, iar astfel a inceput reproducerea celor mai mici dintre ei.

In timpul Revolutiei Industriale, cand multi dintre muncitorii englezi s-au mutat in Franta, bulldogii mici au fost de asemenea transportati in aceasta tara, unde au devenit foarte populari printre femeile instarite. A inceput importarea acestei rase in numar mare, in special a cainilor cu defecte congenitale – precum urechile verticale.

Mai tarziu, aceasta rasa a fost combinata cu rasa french white terrier (prin crossbreeding), pentru a micsora si mai tare dimensiunile animalelor. Astfel s-a nascut ceea ce cunoastem azi ca „bulldog francez”.

Din cauza imperecherilor incorecte (chiar si contemporane), fara evidenta compatibilitatilor genetice si corporale, bietii caini au dezvoltat o multitudine de malformatii si predispozitii pentru anumite boli, fiind pacienti frecventi in cabinetele veterinare.

Complicatii medicale de natura anatomica

Acesti bulldogi fac parte dintr-o clasa de caini brahiocefalici („brahio” = scurt; „cefalic” = cap), ceea ce inseamna ca oasele craniului sunt scurtate, oferind aspectul turtit al fetei si nasului. In natura, nu exista acest aspect in mod natural pentru ca ar ingreuna procesele fiziologice.

Din cauza unor atribute anatomice anormale, precum palatul moale prea lung, ingustarea si scurtarea cavitatii nazale sau stramtarea centurii pelvine, cresc sansele complicatiilor medicale. Cele mai intalnite dintre acestea (dar nu singurele) sunt:

  • Nari ingustate, adesea sub forma de fante, numite „nari stenotice”. Sunt caracterizate prin orificiile nazale foarte mici si ductele nazale stramte, care ingreuneaza inhalarea unei cantitati suficiente de aer. Se poate observa la aceasta rasa recurgerea la respiratia bucala rapida si gafaiala, ca adaptare la insuficienta respiratiei nazale. Dificultatea de a respira conduce deseori la inflamatii ale mucoaselor respiratorii.
  • Sindrom obstructiv al cailor respiratori – acesta imbina mai multe disfuncii ale tractului respirator. Cainii brahiocefalici prezinta un palat moale bucal lung, neavand suficiente locuri de insertie osoasa pentru latire. Varful ajunge deasupra epiglotei impiedicand intrarea normala a aerului in laringe. Traheea este, de asemenea, ingusta.

Se poate intampla scurgerea sacilor laringieni in trahee atunci cand animalul se chinuie sa respire, blocand respiratia.

  • Dificultate la nastere – bulldogii au conformatia osoasa disproportionata, centura scapulara (a umerilor) fiind lata, iar cea pelvina ingusta, cauzand complicatii in timpul nasterii. Cum dimensiunile capului si umerilor sunt mari si in cazul puilor, este greu sa fie impinsi printr-un canal stramt.
  • Hernie de disc intervertebral – forma inconstanta a coloanei vertebrale ii predispune la hernia de disc intervertebral, in care discurile pulpoase pot aluneca dintre vertebre, astfel punandu-se presiune pe maduva spinarii, pe nervi, cauzand durere si fiind insotite de potentiale riscuri neurologice.

Predispozitii la diverse boli:

  • Dermatite

Fiind predispusi la alergii de toate soiurile, reactiile inflamatorii se vor rasfrange asupra pielii prin dermatite, prurit, cruste, eruptii cutanate. Acest lucru este posibil si din cauza pliurilor numeroase ale pielii.

  • Infectii auriculare

Capul compresat si turtit afecteaza si conformatia canalului auditiv, care are, de asemenea, aspect stenotic. Acest lucru favorizeaza dezvoltarea unui mediu umed, cald, propice inmultirii bacteriilor si fungilor.

  • Diaree si flatulenta excesiva

Prezinta risc crescut la mai multe boli ce afecteaza sistemul digestiv, precum boala Addison, boli pancreatice si boli autoimune, si totodata la alergii alimentare (lactate, produse din grau), care pot dezechilibra digestia si cauza diaree si flatulenta frecvente.

  • Conjunctivite

Majoritatea cainilor brahiocefalici au ochii proeminenti, care pare ca ies usor din orbite, ceea ce ii supune la riscuri de dezvoltare a infectiilor oftalmologice. Acestia pot ajunge sa sufere de conjunctivite cronice.

De ce sunt preferati in continuare de unii proprietari?

  • Dimensiunea mica ii face potriviti pentru apartamente si spatii reduse;
  • Caracterul calm si non-agresiv;
  • Sociabilitatea, fiind caini foarte prietenosi comparativ cu alte rase;
  • Nevoia redusa de plimbare, deoarece nu sunt atletici si nu necesita exercitii indelungate;
  • Afectiunea pe care o ofera;
  • Potriviti pentru familiile cu copii.

In cazul in care bulldogul francez este o rasa fata de care simtiti afinitate, iar problemele medicale sunt un aspect fata de care doriti sa va asumati responsabilitatea, sfatul medicilor veterinari este de a adopta, in loc de a cumpara, pe cat posibil. Cererea mare a acestei rase incurajeaza, in continuare, monta incorecta, ce le afecteaza viata si, uneori, le-o pune in pericol.

  1. Elena serban spune:

    Iubesc buldogelul cu toate problemele lui.E indicata operatia de largire a narilor pt a imbunatati respiratia ?Cat de riscanta e aceasta interventie ?

    • Veterinar spune:

      Medicina veterinara si anesteziologia au evoluat extrem de mult, asadar riscurile anesteziei sunt tot mai mici. Daca bulldogul dvs respira cu dificultate sau greoi, este recomandata interventia chirurgicala, deoarece este un disconfort major pentru el sa respire cu dificultate. Pe langa largirea narilor, posibil sa fie nevoie si de scurtarea palatului moale pentru o respiratie normala. Luati legatura cu medicul dvs veterinar, iar in baza consultului o sa va explice ce este de facut. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.