Desi toti cainii sunt predispusi sa faca anumite afectiuni, sunt unele boli care se gasesc mult mai frecvent la anumite rase. Acestea din urma vi le-am enumerat succint la sectiunea ‘predispozitii genetice’. In prima parte a articolului sunt prezentate boli sau recomandari ce se regasesc frecvent la toti cainii. Este important sa achizitionati caini numai din surse sigure, precum canisele inregistrate si imediat dupa achizitionare sa mergeti la un medic veterinar pentru o evaluare.
Afectiunile dentare
Acestea reprezinta principala problema la animalele de companie, in special la cainii pana la varsta de 2 ani. Din nefericire, cainii din rasa Husky Siberian sunt mai predispusi fata de cei din alte rase la aparitia afectiunilor dentare. In prima faza acumuleaza tartru pe dinti, apoi apar infectii ale gingiilor care se extind pana la nivelul radacinilor dintilor. Bolile dentare netratate pot scurta viata unui Husky Siberian cu pana la trei ani, din cauza complicatiilor care pot aparea la nivelul cordului, ficatului, rinichilor sau ale articulatiilor.
Parazitozele
De la purici si capuse, pana la acarienii urechilor, o multitudine de viermi si insecte pot parazita un Husky Siberian atat in interior, cat si la exterior. Deparazitarea interna si externa care nu este efectuata periodic, conditiile precare in care traieste animalul sau neigienizarea bolurilor din care acesta este hranit, pot duce la aparitia mai multor tipuri de parazitoze. Acestea pot provoca disconfort, durere si netratate pot duce chiar la moarte.
Obezitatea
Obezitatea poate influenta semnficativ calitatea vietii unui Husky Siberian, provocand sau agravand in cazul patologiilor deja existente, probleme articulare, tulburari metabolice sau digestive, dureri musculare si afectiuni caridace.
Infectiile
Cainii din rasa Husky Siberian sunt susceptibili la infectiile virale sau bacteriene precum parvoviroza, rabia sau jigodia. Spre deosebire de alte boli, acestea pot fi prevenite daca se respecta o schema completa de vaccinare.
Sterilizarea femelelor / Castrarea masculilor
Nu este aceasta o predispozitie de rasa deoarece nu este o afectiune, ci mai degraba o alegere. La femele, sterilizarea reprezinta procedeul chirurgical de indepartare al uterului si ovarelor si se recomanda sa se faca la varsta de 1 an jumatate, iar la masculi, castrarea se realizeaza prin scoaterea testiculelor si este recomandat sa se faca dupa varsta de 1 an.
La femele, sterilizarea scade riscul de aparitie al anumitor tipuri de cancer, precum si al gestatiilor nedorite, iar la mascul prin castrare se pot evita probleme de prostata sau tumori testiculare.
Predispozitiile genetice
Afectiunile oculare
Dintre afectiunile cu un impact dramatic asupra vietii unui animal sunt cele care implica functionarea optima a ochilor. Cainii din rasa Husky Siberian pot mosteni sau dezvolta o serie de afectiuni oculare, majoritatea dintre ele fiind ingrozitor de dureroase, iar netratate ducand la orbire.
Glaucomul este o boala extrem de dureroasa care intr-un timp relativ scurt duce la orbire daca nu se trateaza corespunzator. Glaucomul poate sa apara, de asemenea, secundar altor boli ale ochilor precum: luxatia anterioara a cristalinului (mostenita la cel putin 45 de rase de caini), desprinderea de retina, neoplazia intraoculara sau operatiei anterioare de cataracta. Semnele clinice care pot indica aceasta afectiune sunt: secretii oculare in exces, dificultatea deschiderii pleoapelor, roseata ochilor, corneea are aspect de reflexie albastruie. Pe langa semnele clinice patognomonice, se poate observa ca animalul este apatic, uneori chiar letargic, evita sa se joace si sta in locuri intunecate.
Cataracta reprezinta opacifierea din interiorul cristalinului sau la nivelul capsulei acestuia si este consecinta intreruperii echilibrului dintre apa si continutului de proteine al lentilei. Cataracta poate aparea dintr-o multime de motive, cele mai frecvente sunt: bolile intraoculare precum uveita sau desprinderea de retina; tulburari metabolice ca diabetul zaharat sau hipocalcemia; leziunile traumatice.
Distrofia corneeana este o afectiune ce se mosteneste la Husky Siberian care determina formarea unor mici depozite de cristale albe intr-unul dintre straturile corneei. In general, boala progreseaza lent, nu provoaca dureri, ci doar o obstructie minora a vederii, insa in timp se poate ajunge la orbire partiala sau totala. In prezent, nu exista un tratament medicamentos eficient pentru indepartarea depunerilor. In cazurile grave se poate interveni chirurgical, insa sansele de a recidiva sunt mari.
Tulburari de sangerare
Boala Von Willebrand este cea mai frecventa afectiune hemoragica mostenita, frecvent intalnita la Husky Siberian care se manifesta ca o tulburare de coagulare a sangelui. In cele mai multe cazuri, afectiunea iese la iveala atunci cand animalul sufera un traumatism sau este supus unei interventii chirurgicale si se observa sangerarea excesiva. Este recomandat ca inainte de operatie sa i se faca un test pentru timpul de coagulare.
Epilepsia
Exista trei tipuri de convulsii la caine: reactive, secundare si primare.
Crizele reactive sunt cauzate de reactia creierului la o problema metabolica precum scaderea glicemiei, insuficienta de organ sau existenta unei toxine in organsim.
Crizele secundare sunt rezultatul unei tumori cerebrale, al unui accident vascular cerebral sau al unui traumatism.
Atunci cand acestea apar fara o cauza cunoscuta, boala poarta numele de epilepsie primara sau idiopatica. Afectiunea este frecvent intalnita la Husky Siberian si este de obicei mostenita. In general, convulsiile apar intre varsta de sase luni si trei ani. Se recomanda o medicatie care poate tine sub control convulsiile cu monitorizarea eficacitatii si a efectelor secundare prin analize de sange periodice. Este fundamental ca proprietarul sa noteze aparitia si durata crizei.
Paralizia laringiana
Cainii batrani din rasa Husky Siberian pot dezvolta aceasta boala in care corzile vocale paralizate atarna in caile respiratorii. Respiratia devine zgmotoasa atunci cand animalul face efort.
Hipertensiune arteriala
Spre deosebire de alte rase, Husky Siberian este mult mai predispus la hipertensiune arteriala, care poate aparea independent sau secundar unei alte afectiuni. Hipertensiunea arteriala poate provoca orbire sau accident vascular cerebral la caini, la fel ca si la oameni. Tensiunea arteriala poate fi tinuta sub control cu medicatie.
Displazia de sold
Afectiune mostenita, frecvent intalnita la Husky Siberian, displazia soldului determina formarea defectuoasa din punct de vedere anatomic al articulatiilor, ducand la artrita. In prima faza se observa o schiopatura la nivelul membrelor posterioare sau dificultate atunci cand se ridica. Cainii supraponderali pot dezvolta artrita mult mai devreme decat cei cu o greutate normala.
Boala inflamatorie intestinala (IBD – Inflammatory bowel disease)
Boala inflamatorie intestinala este o afectiune idiopatica caracterizata prin diaree cronica a intestinului subtire, frecvent intalnita la Husky. Mucoasa intestinala se ingroasa si prin urmare afecteaza capacitatea acesteia de a absorbi nutrientii in mod corespunzator. Apar semne clinice precum voma si diaree, care apar si dispar periodic. Parazitii intestinali, dieta alimentara necorespunzatoare, precum si factorii de mediu stresanti pentru animal pot agrava boala.
Mielopatie degenerativa
Afectiune neurologica, manifestata prin slabiciune si functionare deficitara a nervilor la nivelul membrelor posterioare, care in final poate duce la paralizia trenului posterior si aparitia incontinentei urinare, afecteaza cainii din rasa Husly Siberian intr-un procent mult mai ridicat fata de alte rase. In prezent nu exista o medicatie specifica, insa exercitiile fizice si suplimentele alimentare pot imbunatati calitatea vietii cainelui. Inainte de achizionarea acestuia se recomanda efectuarea unui test genetic care sa indice daca sufera de aceasta boala ereditara.
Boala autoimuna a pielii
Pemphigus foliaceus determina o boala complexa a pielii, intalnita cu o frecventa mai mare la Husky siberian, reprezentand o tulburare autoimuna in care sistemul imunitar ataca toate celulele care produc pigment in piele si in interiorul ochilor. Boala debuteaza in jurul varstei de patru ani si se manifesta prin zone de alopecie (fara par) si cruste la nivelul nasului si in zona urechilor. Infectiile secundare pielii sunt cauzate de multiplicarea bacteriilor in zonele afectate.
Afectiuni ale tiroidei
Husky siberian este predispus la o afectiune frecvent intalnita la catei numita hipotiroidism, in care organsimul nu produce o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Pielea si blana sunt uscate, apar zone in care blana se desprinde usor, animalul se ingrasa intr-un timp relativ scurt, printre modificarile comportamentale evidente, de cele mai multe ori se remarca agresivitatea.
Boala vezicii urinare
Ureterele sunt tuburi mici care permit urinei din fiecare rinichi sa curga in vezica urinara. Uneori, la Husky Siberian, un tub care nu este situat anatomic corespunzator numit si ureter ectopic nu va duce urina in vezica urinara. Diagnosticul se poate pune pe baza ecografiei sau radiografiei, ureterul ectopic putand fi asezat anatomic prin intermediul unei interventii chirurgicale.
Daca tocmai ti-ai cumparat un caine si nu stii ce este de facut nu ezita sa apelezi la un medic veterinar la domiciliu. Te putem ajuta cu sfaturi, consult de specialitate, deparazitari interne si externe, vaccinare la domiciliul dumneavoastra.
Buna seara! Am avut și noi un husky care a avut o moarte subita. In câteva zeci de minute am găsit-o fără suflare, cu spume la gura și limba scoasă. Precizez ca nu a mâncat nimic din alta parte cel puțin 3 ore înainte de a murii. Aceasta s-a jucat cu copii și dupa 2 ore am găsit-o fără viața. Aveți idee ce ar fi putut cauza moartea ei?
Este greu de spus fara sa examinam pacientul, chiar si post mortem.
Este doar o supozitie: https://www.veterinarladomiciliu.ro/dilatatia-si-torsiunea-gastrica-la-caine/
Ne pare rau!
Am un husky si s a umflat sub bot.. Ce inseamna asta?? ajutati ma va rog!
Buna ziua! Fara o examinare nu se poate pune diagnosticul doar pe baza descrierii dumneavoastra. Va trebui sa mergeti la un medic veterinar. Cu stima!
Am un husky siberian( femelă) în vârstă de 8 ani și 9 luni, iar de un timp mănâncă foarte mult și bea foarte multa apa, însă nu asimilează nimic, a slăbit foarte tare încât i se vad oasele prin blana, iar de ceva timp si-a pierdut vederea. Nu înțeleg ce se întâmplă cu ea și ce as putea face.
Atunci cand cainii pierd in greutate, mai ales cei in varsta, exista sanse foarte mari ca aceasta sa fie cauzata de o afectiune cronica sau grava. Aceste afectiuni pot fi boli ale ficatului sau vezicii biliare, boli de rinichi, boli de inima, diabet, cancer sau artrita. Fiecare dintre aceste probleme trebuie sa fie diagnosticata si abordata de catre medicul veterinar. Nu exista un raspuns sau un tratament universal. Va multumim!
am un husky si n perioada de ploi ninsori nu intra in cotet sta afara si urla toata noaptea si doarme din picioare , ce este de facut?
„Doarme din picioare” pai este cal sa doarma in picioare?! Glumim :), cred ca si dumneavoastra exagerati. In general cainii din rasa Husky sunt mai „drama queen”, fac o drama din absolut orice. Daca intr-adevar il vedeti anxios cand afara ploua si tuna, il puteti baga in casa sa se simta mai in siguranta, dar de asemenea ii puteti da calmante pe baza de plante pe care le gasiti la farmaciile veterinare (exemplu Calmex). Sunt si anxiolitice mai puternice, dar acelea se dau in urma unei consultatii, pe baza de reteta eliberata de medicul veterinar. Cu stima!
Multumim pentru informatii. Si noi avem un Husky Siberian de 7 luni si a avut o perioada probleme cu un picior din spate. Am facut radiografii de control dar deocamdata si nu ne-a spus ca ar fi displazie de sold, mai trebuie sa o urmarim si repetam radiografiile