Prednison la caini si pisici

Prednison - medicatie antiinflamatorie pentru pisicile cu probleme de piele

           Prednisonul este un medicament ce face parte din clasa de medicamente numite corticosteroizi (antiinflamator steroidian) sau glucocorticoizi. Corticosteroizii sunt varianta sintetica (produsa in laborator) a hormonilor produsi in mod natural de glandele suprarenale (2 glande mici situate cate 1 deasupra fiecarui rinichi cu rol in producerea de hormoni). In principal prednisonul este folosit pentru a suprima sistemul imunitar si pentru a reduce inflamatia in corp, fiind unul dintre cele mai utilizate medicamente atat in medicina umana, cat si in cea veterinara.

Diferenta dintre Prednison si Prednisolon

Chiar daca sunt foarte asemanatoare si ca denumire si ca actiune, diferenta din prednison si prednisolon consta in:

  • Prednisonul este inactiv si trebuie sa fie convertit de ficat in prednisolon pentru a deveni activ si a avea efecte in organism;
  • Prednisolonul este forma activa, fiind des preferat atunci cand functia hepatica este afectata sau se doreste un efect mai rapid (deoarece nu necesita conversie).

Alegerea intre prednison si prednisolon depinde de mai multi factori, si aici amintim de: starea de sanatate a animalului, prezenta unor alte afectiuni, de alte medicamente ce se administreaza in acelasi timp etc.

Desi par ca toate argumentele sa fie in favoarea prednisolonului (fiind deja activ), sa stiti ca si prednisonul are avantajul ca prin conversie permite organismului sa regleze fin cantitatea de prednisolon disponibila, ajutand in gestionarea efectului si a duratei de actiune.

Prednisolonul are tendinta sa fie mai scump decat prednisonul. De mentionat faptul ca deseori medicii veterinari recomanda metilprednisolonul, fiind similar cu avantajul ca are o potenta mult mai mare (fiind necesare doze mult mai mici), dar si cu risc scazut de retentie de sodiu si apa (preferat in gestionarea pacientilor cu risc de edem sau hipertensiune).

La ce este folosit mai exact prednisonul la caini si pisici?

Cum spuneam anterior, fiind unul dintre cele mai comune si folosite medicamente din medicina veterinara, el este prescrie pentru a trata si a stopa evolutia unor boli sau simptome precum:

  • probleme de piele (mancarimi, roseata, iritatii, alergii);
  • reactii alergice;
  • inflamatii ale pielii;
  • boala Addison;
  • IBD (boala inflamatorie intestinala);
  • boli autoimune;
  • artrita;
  • boli ale sistemului nervos;
  • astm;
  • cancer.

Cum actioneaza prednisonul in organism?

Ca sa intelegeti mecanismul de actiune al prednisonului in organism, va propunem sa va imaginati organismul ca o mare fabrica unde multe departament (organe si glande) lucreaza impreuna, intr-un mod armonios. Uneori, din cauza unei confuzii (exemplu: boli autoimune) sau a unei defectiuni a unui departament – incendiu (inflamatie) lucrurile scapa de sub control. In aceste situatii, sistemul imunitar al organismului, care ar trebui sa protejeze fabrica, incepe sa lucreze prea mult si haotic, si in loc sa ajute, provoaca mai mult rau.

Prednisonul intervine ca un manager eficient, spunandu-le tuturor sa se calmeze si sa incetineasca ritmul.

Reversul medaliei – efectele adverse ale prednisonului asupra organismului

Ca orice medicament, si prednisonul are efecte adverse. De mentionat faptul ca in general pisicile dezvolta mai rar efecte adverse in comparatie cu cainii. Efectele adverse le vom imparti in efecte adverse minore (ce dispar odata cu stoparea administrarii medicamentului) si efecte adverse severe.

Printre efectele adverse minore amintim:

  • sete excesiva si urinare mai frecventa;
  • cresterea apetitului;
  • agitatie sau respiratie mai rapida;

Efectele adverse mai serioase pot fi:

  • voma;
  • diaree;
  • letargie;
  • crestere in greutate;
  • modificari serioase de comportament;
  • diabet;
  • boala Cushing;
  • ulcere gastrice;
  • predispozitie la infectii;
  • intarzierea cicatrizarii unor rani.

In cazul unor probleme minore de sanatate, unii farmacisti veterinari sau medici va pot oferi solutii alternative la antiinflamatoare. Asadar, suplimentele cu efecte similare (dar mult mai slabe si fara efecte adverse) sunt: uleiul de peste, uleiul de cocos, radacina de lemn dulce, turmericul – curcuma, midii verzi, glucozamina.

In cat timp isi face efectul prednisonul in organismul animalului?

In functie de calea de administrare si tipul de medicament, in general prednisonul administrat oral isi face simtita prezenta in 1 – 2 ore.

Pot sa administrez prednisonul cu mancare?

Da, chiar este recomandat pentru a reduce riscurile de ulcer gastric.

Pot sa administrez prednisonul si cu alte medicamente?

Intotdeauna administrati pastilele asa cum v-a recomandat medicul veterinar. Pot aparea interactiuni medicamentoase atunci cand este administrat impreuna cu: fenobarbitalul, antiinflamatoarele nesteroidiene (carprofen, meloxicam), medicamentele anticolinesteraze (neostigmina), ciclosporina, eritromicina, aspirina, furosemid etc.

Cat timp are efect prednisonul?

Prednisonul si prednisolonul sunt considerate medicamente cu actiune de timp medie, ceea ce inseamna ca efectul lor se mentine 24 de ore. In cazul in care se administreaza pe termen lung, mai mult de 1 – 2 saptamani, este foarte importament ca renuntarea la medicament sa se faca treptat, atat in frecventa administrarii, cat si in dozaj.

Acest articol despre prednisonul la caini si pisici este destinat exclusiv scopurilor informative si educative. Informatiile prezentate aici nu trebuie interpretate ca sfaturi medicale si nu intentioneaza sa inlocuiasca consultul clinic al medicului veterinar. Prednisonul este un medicament puternic, cu potentiale efecte adverse secundare, asadar administrarea se face in functie de fiecare pacient in parte.

  1. Genoveva Gheorghiu spune:

    Buna ziua!
    Cainele meu,metis terier are mastocitom.
    Am inceput sa-i administrez prednison la recomandarea doctorului si a avut efecte bune in micsorarea tumorii si durere.
    Intrebarea este daca nu e prea mult o luna de prednison?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Da, pe termen lung pot aparea efecte adverse, dar la fel si daca nu mentineti cancerul sub control. In general o cura de prednison ar trebui sa tina cam 3 – 4 luni de zile (pentru acest tip de situatii). Daca este nevoie de cura mai lunga, poate ca ar trebui sa discutati cu medicul dvs de alte tratamente (cum ar fi Palladia sau interventie chirurgicala). Cu stima!

  2. Mirela spune:

    Buna seara, am primit indicatie de Prednisolon tb a 25 mg, 2 tb odata, la goldenul meu se 12 ani si 30 kg, care are niste papule cutanate eritematoase care s-au inmultit foarte tare in 2 saptamani. Papulele par sa regreseze, am dat doar 2 doze, dar cainele nu mai vrea sa manance, este evident ca are iritatie gastrica. Ce sa fac? Pot da inhibitori de pompa de protoni ca la om? Pansamante gastrice? Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.