Probleme nutritionale frecvent intalnite (la caini si pisici)

     O nutritie adecvata este cruciala pentru sanatatea si bunastarea generala a animalelor de companie. Din pacate, multe dintre acestea se confrunta cu probleme de nutritie care pot avea efecte negative asupra sanatatii lor. Este esential ca proprietarii sa inteleaga care sunt problemele nutritionale comune cu care se confrunta animalele si cum sa le previna.

In acest context, vom discuta unele dintre cele mai frecvente probleme de nutritie intalnite. Intelegerea acestora ajuta la luarea deciziilor in cunostinta de cauza cu privire la dieta si sanatatea generala ale animalelor de companie.

Probleme nutritionale generale

  • Obezitatea

Obezitatea este o afectiune des intalnita la caini si pisici, fiind de cele mai multe ori cauzata de hranirea in exces, lipsa miscarii sau hrana de proasta calitate. Odata instalata, aceasta afectiune poate conduce la aparitia sau agravarea altor boli, precum:

  • Diabetul de tip 2 – excesul de tesut adipos poate interfera cu functionarea corecta a insulinei, provocand rezistenta la insulina. Atunci cand exista exces de tesut adipos in organism, poate produce hormoni si alte substante care pot afecta raspunsul celulelor la insulina, blocand patrunderea glucozei in acestea. In timp, pancreasul incearca sa compenseze prin hipersecretia de insulina, agravand rezistenta la acest hormon si, in final, deregland metabolismul cu urmari grave in cazul in care nu se intervine medical.
  • Problemele articulare – pot aparea afectiuni articulare, in special in cazul articulatiilor supuse la greutati mari, ducand la uzura in timp.
  • Probleme cardiace – greutatea crescuta provoaca dificultati cardiovasulare prin cresterea volumului de munca la care este supus cordul, producand hipertensiune arteriala, boli cardiace si chiar accident vascular cerebral (AVC);
  • Dificultati respiratorii – excesul de tesut adipos in torace si abdomen creste presiunea asupra diafragmei, reducand spatiul disponibil pentru ca plamanii sa se extinda in inspiratie. Acest lucru poate provoca respiratie superficiala si hipoxie tisulara, crescand nevoia de aport de oxigen.
  • Malnutriție și carențe alimentare

Malnutritia poate aparea ca urmare a unei alimentatii inadecvate (saracacioase) sau dezechilibrate (carentate in nutrienti esentiali). Cauzele pot fi o alimentatie de proasta calitate sau o dieta incorecta, care nu urmareste nevoile animalului in functie de specie, varsta, rasa si alti factori medicali. Malnutritia poate fi responsabila de:

  • crestere defectuoasa;
  • sistem imunitar slabit – proteinele, vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali pentru buna producere si functionare ale celulelor cu rol imunitar. La slabirea sistemului imunitar pot contribui si disfunctiile endocrine cauzate de manutritie – precum hipersecretia de cortizol ca urmare a stresului fizic. Nivelurile cronice ridicate de cortizol vor avea un impact negativ asupra sistemului imunitar.
  • sanatate precara a blanii si pielii – malnutritia poate afecta sanatatea pielii si a blanii din cauza deficientei in nutrienti esentiali precum vitaminele A, C, E si H, a proteinelor, a zincului si fierului, care sunt necesare pentru buna mentinere a epiteliilor de suprafata. Deficientele pot duce la piele uscata si descuamata, par subtire, vindecare lenta a ranilor si risc crescut de infectii cutanate.
  • Probleme digestive

Tulburarile digestive, cum ar fi diareea, constipatia si varsaturile, pot afecta aportul nutritional al animalului de companie. Aceste probleme pot fi cauzate de diversi factori, printre care intolerantele alimentare, infectii si alte afectiuni medicale subiacente.

Atunci cand animalul se confrunta cu astfel de dificultati, este posibil ca organismul sau sa nu poata absorbi substantele nutritive din hrana in mod eficient. De asemenea, poate aparea inapetenta (lipsa poftei de a manca), putandu-se ajunge chiar la malnutritie, exacerbandu-se mai tare problema ce sta la baza.

Exista multi factori care pot cauza probleme digestive la animalele de companie. Intolerantele alimentare, cum ar fi intoleranta la anumite proteine sau carbohidrati, pot provoca inflamatii in tractul digestiv, cauzand diverse simptome din sfera celor intestinale.

Infectiile, cum ar fi gastroenterita virala (parvoviroza), provoaca, de asemenea, insuficiente digesive, unele putandu-se agrava foarte mult.

In unele cazuri, animalele de companie pot dezvolta probleme digestive ca efect secundar al unor tratamente. De exemplu, tratamentele cu antibiotice sau chimioterapice determina tulburari cu scaderea apetitului si simptome digestive.

In astfel de cazuri, este necesara expertiza unui medic nutritionist veterinar, pentru a se asigura diete, medicamente si suplimente adecvate in functie de cauza si gravitatea problemei.

  • Alergii alimentare

Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imunitar al animalului de companie identifica in mod eronat o anumita proteina din hrana ca fiind o amenintare si lanseaza un atac impotriva acesteia. Acest lucru poate duce la o gama larga de simptome, inclusiv iritatii ale pielii, probleme digestive si probleme respiratorii.

Simptomele cutanate sunt unul dintre cele mai frecvente semne ale unei alergii alimentare la animalele de companie. Acestea pot include mancarimi, roseata si leziuni, precum si infectii ale urechii sau alte probleme cutanate. Pot aparea, de asemenea, simptome digestive, cum ar fi varsaturi, diaree sau flatulenta, precum si disconfort abdominal si scaderea apetitului.

Animalele de companie pot dezvolta alergii la o gama larga de alimente, dar unii alergeni comuni includ carnea de vita, lactatele, graul, puiul, ouale, soia si porumbul. De asemenea, alergiile alimentare se pot dezvolta la orice varsra, desi sunt mai frecvente la animalele mai tinere.

In cazul in care se suspecteaza ca un pacient are o alergie alimentara, medicul veterinar nutritionist va efectua de obicei un examen fizic si poate recomanda teste de diagnosticare, cum ar fi analize de sange sau un test de eliminare a alimentelor. In timpul unui test de eliminare, animalului i se administreaza o dieta care contine doar o sursa de proteine si carbohidrati pe care nu le-a mai mancat niciodata. Daca simptomele se amelioreaza in timpul testului, acest lucru poate sugera ca este alergic la unul sau mai multe dintre ingredientele din dieta sa obisnuita.

  • Boli subiacente

Exista mai multe boli care pot cauza probleme de nutritie la animalele de companie.

Unele dintre acestea pot duce la malabsorbtie sau malnutritie din cauza unor dereglari ale sistemului digestiv, cum ar fi:

  • bolile inflamatorii intestinale;
  • Pancreatita;
  • bolile hepatice.

Alte boli, cum ar fi diabetul sau hipertiroidismul, pot afecta metabolismul si absorbtia substantelor nutritive.

Cancerul poate duce, de asemenea, la astfel de afectiuni, provocand pierderea poftei de mancare, modificari ale metabolismului sau absorbtie ineficienta.

Afectiunile cronice ale rinichilor pot afecta echilibrul electrolitilor si al fluidelor din organism, ceea ce poate duce la dezechilibre ale nutrientilor.

In cele din urma, unele infectii sau boli parazitare pot provoca malabsorbtie sau pierderi excesive de nutrienti.

Toate acestea sunt greu de observat de catre stapani si necesita efectuarea unei anamneze de catre medici veterinari generalisti si/sau specialisti.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.