Daca ai un animal de companie, cu siguranta, acesta iti va oferi numeroase clipe frumoase si zambete insa, pentru ca totul sa fie bine pe termen lung trebuie sa ai grija sa previi anumite probleme iar problemele dentare fac parte din aceasta categorie.
Indiferent de tipul animalului de companie si de personalitate aceastuia, o buna ingrijire trebuie sa fie o prioritate pentru tine. Dar cand a fost ultima data cand te-ai gandit la problemele dentare ale cainelui sau pisicii tale? Ceea ce incepe cu o respiratie cu un miros neplacut se poate transforma rapid intr-o problema parodontala, daca nu se aplica tratamentul corespunzator.
Afectiunile parodontale sunt inflamatii progresive ale structurii ce sustine dintii. Ele conduc la o respiratie urat mirositoare, gingivita si pierdere a dintilor. In cazurile cele mai dificile, bacteriile din cavitatea bucala pot ajunge in circuitul sangvin, fiind transportate catre organele interne si afectand ficatul, inima sau rinichii.
Pentru ca multi posesori de animale de companie nu se uita un gura acestora pentra vedea ce se intampla acolo, specialistii nostril ti-au pregatit cateva informatii despre pericolele ascunse ale afectiunilor dentare si despre cum prevenim si tratam noi astfel de probleme.
Pericolul produs de problemele dentare la animalele de companie
Afectiunile parodontale reprezinta probleme uzuale ale animalelor de comanie, 85% dintre acestea fiind afectate incepand cu varsta de 3 ani.
Aceste afectiuni incep sa apara in momentul in care bacteriile din cavitatea bucala se combina cu particulele de mancare, ducand la aparitia placii dentare ce, in cateva saptamani, se transforma in tartru. Ulterior bacteriile afecteaza gingia, cauzand miros urat, roseata si gingivita. Lasata netratata, erodeaza structura osoasa de sustinere a dintitilor, afectiune numita parodontita, care conduce la pierderea dintilor, durere si infectii.
In ultima faza, aceeasi bacterie intra in sistemul sangvin, ajucand la inima, ficat sau rinichi si ingreunand reglarea nivelului de insulin. In pacate, in multe cazuri, acest lucru conduce la scurtarea duratei de viata a animalului.
Semne ale problemelor dentare la animalele de companie
Posesorii de animale de companie pot observa anumite semne ale aparitiei parodontited. Dintre acestea, enumeram:
- Respiratia urat mirositoare
- Gingii rosii
- Dificultati in timpul masticatiei
- Atingerea boticului cu labuta
- Salivarea excesiva
- Tartru pe dinti, dinti decolorati
- Pierderea dintilor
Medicul veterinar poate observa aceste simptome, de asemenea. In timpul controalelor periodice de preventie, la domiciliu, specialistii nostri efectueaza si o examinare a dintilor. Deoarece multe probleme se produc sub linia gingiei, este posibila efectuarea unei anestezii pentru o evaluare
Tratamentul paradontal
Tratamentul depinde de severitatea afectiunii. In cazul placii bacteriene sau tartrului, se recomanda o curatare profesionala deasupra si sub linia gingiei. Totuși, daca s-a pierdut o parte din structura de sustinere a dentitiei, este posibil sa fie necesara scoterea unui dinte in vederea reconstructiei.
Medicul veterinar poate realiza mai multe activitati, precum:
- Aplicarea de antibiotice sub gingie;
- Restaurarea unei coroane;
- Extracția unui dinte;
- Realizarea unei radiografii in vederea evaluarii starii radacinii dintelui si a structurii osoare din zona pentru a identifice semna ale unor afectiuni parodontale.
Prevenirea afectiunilor parodontale
Din fericire, afecțiunile parodontale pot fi prevenite. În timpul controalelor periodice la domiciliu, noi evaluăm, cu atenție, starea dinților, gingiilor și a cavității bucale pentru a oferi recomandări personalizate.
În general, se recomanda realizarea curatarii profesionale de doua ori pe an. Acest lucru permite evaluarea periodica a dintilor si ofera garantia tratarii problemelor in faza incipienta, inainte de a se transforma in afectiuni. Intre aceste proceduri, cea mai buna solutie pentru pastrarii placii bacteriene si a tartrului in limite normale, este bine sa folosesti pasta de dinti speciala si o periuta adaptata. Nu este la fel de dificil precum pare. Specialistii nostri te pot invata.
Pot fi indicate si anumite produse speciale de mestecat sau o dieta adaptata pentru pastrarea sanatatii dintilor animalului tau. Acestea ajuta la eliminarea placii in timpul masticatiei elementelor abrasive precum si eliberarea unor enzime care impiedica formarea placii bacteriene.
Prevenirea afectiunilor dentare te poate ajuta sa te bucuri de un animal sanatos si fericit. Nu ezita sa ne contactezi pentru un control veterinar la domiciliu. Ca de obicei, medicii nostri veterinari iti stau la dispozitie 24/7 pentru a te ajuta.
Multumesc din suflet pentru vizita dumneavoastra. Stiu ca ati venit doar pentru un vaccin, dar am reusit sa discutam si despre problemele dentare ale pisicii mele, probleme pe care nici nu le banuiam.
Cu drag!