Prolapsul rectal la animale

         Prolapsul rectal este afectiunea prin care unul sau mai multe straturi ale rectului (regiunea finala a intestinului gros) ies prin anus din cauza eforturilor persistente de defecare, asociate cu boala intestinala, anorectala sau urogenitala si poate fi partial, implicand numai mucoasa rectala sau total, in care toate straturile rectale sunt prolabate, circulatia sangelui spre rect putand deveni compromisa, iar tesutul rectal putand suferi cu usurinta leziuni.

De ce apare prolapsul rectal?

Afectiunea apare la orice varsta, indiferent de sex sau rasa, cel mai des insa la animalele tinere care sufera de diaree severa si prezinta tenesme, etiologia incluzand enterita severa (diareea), parazitii intestinali, corpii straini, diverticuli, neoplazii ale rectului sau ale colonului distal, urolitiaza, obstructie uretrala, distocie, cistita, colita sau boala prostatica. De asemenea, hernia perineala sau alte intreruperi ale inervatiei normale a sfincterului anal extern pot produce prolaps.

Simptomatologia

Atunci cand observati la animalul dumneavoastra prezenta unei mase alungite, cilindrice, rozalii , uneori devenind violeta sau negricioasa daca circulatia este compromisa de mai mult timp, care iese prin orificiul anal, este suficient sa mergeti la cabinetul veterinar unde medicul va stabili in baza semnelor precum ulceratia, inflamatia si congestia mucoasei rectale diagnosticul de prolaps rectal. Initial se observa un segment scurt, neulcerat, inflamat, iar alteori suprafata mucoasei se inchide la culoare si poate deveni congestionata si necrotica.

 

Prolaps rectal la o pisica la care se evidentiata mucoasa rectului prolabata in exterior. Sursa foto: cat-world.com/rectal-prolapse-cats/

Tratamentul

Afectiunea trebuie tratata ca o situatie de urgenta ce necesita ingrijire medicala veterinara imediata, tratamentul vizand in principal identificarea si eliminarea cauzei prolapsului si repozitionarea prompta a tesutului viabil prolabat in pozitia sa anatomica normala sau amputarea daca segmentul este necrotic.

Prolapsurile mici sau incomplete pot fi repuse manual sub anestezie prin folosirea unui deget sau a unei sonde, inainte de procedura propriu zisa efectuandu-se lavajul cu ser fiziologic caldut pentru a curata tesuturile de impuritati si lubrifierea cu un gel hidrosolubil a tesuturilor prolabate pentru ca repunerea sa se efectueze mai usor.

Din cauza stazei prelungite efectuata asupra tesuturilor prolabate, acestea dezvolta un edem care poate fi redus prin aplicarea topica de glucoza hipertona (dextroza 50%, sau manitol 70%). Atunci cand viabilitatea indoielnica a tesuturilor impiedica reducerea manuala, sunt necesare rezectia si anastomoza rectala, manopera fiind revzervata pentru cazurile severe deoarece interventia se asociaza cu incidenta crescuta a stricturilor rectale. In cazul in care tesutul rectal este viabil, dar din cauza edemului sau din diferite motive acesta nu poate fi repus in pozitia initiala, atunci medicul este nevoit sa efectueze laparatomie cu colopexie, pentru a preveni recidiva. Poate fi folosita anestezia epidurala pentru reducerea efortului efectuat de musculatura.

Imediat dupa repunere, este importanta efectuarea unei suturi in bursa, care sa fie suficient de lejera pentru a permite o deschidere in rect, cat sa permita evacuarea materiilor fecale, aceasta sutura se mentine pana la o saptamana de la interventie, avand rolul de a impiedica prolapsul sa recidiveze. Prin aplicarea unui anestezic local, precum unguentul pe baza de lidocaina, prilocaina sau dibucaina 1%, se evita fortarea muschilor, putandu-se efectua in acest sens si o injectie epidurala narcotica inainte sau dupa interventie.

Imediat dupa efectuarea repunerii portiunii de intestin in pozitia normala, se va institui o dieta alimentara umeda, cu rol in evacuarea cu usurinta a materiilor fecale, fara a mai crea necesitatea efectuarii eforturilor ce declanseaza aparitia prolapsului.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la cabinetul veterinar din sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.