Rabdomiosarcomul la caini

    Rabdomiosarcomul la caini este o tumora maligna (canceroasa) specifica tesutului muscular, cu tendinta de extindere rapida (metastazare) la nivelul organelor interne, precum ficat, splina, pulmoni, rinichi, vezica urinara etc.

Rabdomiosarcomul poate afecta atat pisicile cat si cainii, indiferent de varsta, manifestandu-se in principal prin aparitia unei formatiuni la nivelul muschilor scheletici.

Daca observati ca animalul dumneavoastra incepe sa schiopateze sau a aparut o formatiune la nivelul membrelor sau trunchiului, ar fi bine sa consultati un medic veterinar.

Tipuri de rabdomiosarcom:

  1. Rabdomiosarcomul embrionar – este specific organelor interne, fiind intalnit la nivel cardiac (ducand la aparitia insuficientei cardiace), la nivelul vezicii urinare, a vaginului, a prostatei cat si a testiculelor, sau chiar la nivelul capului si gatului.

  2. Rabdomiosarcomul alveolar – este cel mai des intalnit la nivel muschilor trunchiului si membrelor.

Principalele simptome ale rabdomiosarcomului sunt:

  • Prezenta unei mase, formatiuni, umflaturi sau leziuni;

  • Formatiunea este de cele mai multe ori dura si fixa;

  • Initial tumora este localizata, dar cu trecerea timpului devine invaziva, cuprinzand tesurile sanatoase din jur;

  • Tumora poate ulcera ducand la infectarea zonei afectate;

  • Localizarea tumorii poate varia, de la trunchi, extremitatile membrelor pana la nivelul cavitatii bucale, astfel simptomatologia difera in functie de zona afectata;

  • Daca tumora este localizata la nivelul membrelor apare schiopatura;

  • Daca tumora este localizata la nivelul cavitatii bucale puteti observa halitoza (respiratie urat mirositoare), hipersalivatie sau dificultati in masticatie, iar daca tumora este localizata la nivelul laringelui se vor observa dificultati in respiratie sau imposibilitatea de a latra;

  • Rabdomiosarcomul cu localizare la nivelul aparatului uro-genital poate determina dificultati in urinare, hematuria (urinare cu sange) cat si tulburari de reproducere.

Cauzele sunt necunoscute, ca in majoritatea tipurilor de cancer, dar unii cercetatori afirma ca una din cauze ar putea fi reprezentata de mutatii genetice mostenite sau dobandite, ca de exemplu in urma unui traumatism, a radiatiilor, a corpilor straini patrunsi la nivel muscular sau chiar a implanturilor ortopedice.

Diagnosticul rabdomiosarcomului la caini

Diagnosticul realizat de catre medicul veterinar va fi pus in urma coroborarii anamnezei (discutia cu proprietarul in legatura cu istoricul pacientului) cu examenul clinic si a celui paraclinic.

Examenul paraclinic va cuprinde o analiza completa a parametrilor hematologici si biochimici (analize de sange), examen ecografic abdominal (in cazul tumorilor cu localizare intraabdominala), examen radiologic (pentru depistarea modificarilor de la nivel pulmonar si cardiac), precum si un examen cardiologic.

Pentru un diagnostic de certitudine medicul veterinar poate realiza un examen microscopic in urma punctionarii aspirative a formatiunii sau realizarea unei biopsii si indentificarea celulelor tumorale.

Tratamentul rabdomiosarcomului la caini

Tratamentul este strict chirurgical, constand in indepartarea formatiunii si a tesuturilor adiacente afectate. Daca tumora s-a extins considerabil la nivelul membrului se poate lua in considerare amputarea acestuia.

Daca nu s-a reusit indepartarea totala a tumorii sau metastazele au cuprins si organele vitale se poate recurge si la radioterapie.

Recuperarea si managementul postoperator

In urma interventiei chirurgicale medicul veterinar o sa va instruiasca in legatura cu ingrijirea plagii operatorii, dezinfectarea si curatarea zilnica a acesteia.

Este esential ca dupa aceasta interventie catelul sa fie monitorizat periodic de catre medicul veterinar la un cabinet veterinar, pentru eventuale recidive sau metastazari la nivelul organelor interne. Aceste verificari se vor face lunar in primele 3 luni, iar mai apoi din 6 in 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.