Rabia sau turbarea este o boala severa cauzata de virusul rabic, un virus ARN, ce duce la decesul animalului. Odata patruns in organismul cainelui, virusul ataca sistemul nervos central, acesta ajungand la creier pe traiectul nervilor. Cel mai frecvent simptom este paralizia care afecteaza si sistemul respirator, cauzand in acest mod decesul animalului.
Virusul rabic poate afecta orice mamifer si se transmite si de la animal la om. In cazul in care omul este muscat de un animal infectat, virusul se transmite prin saliva acestuia, saliva avand o mare incarcatura virala. Rezervorul de infectie al virusului sunt sconcsi, nevastuicile si liliecii. Cainii si oamenii sunt considerati gazde ocazionale.
Cauze rabiei la caini
Cel mai frecvent cainii se infecteaza in cazul muscaturii unui animal infectat, o mare parte din particulele virale fiind cantonate in saliva.
Simptomele rabiei la caini
La debutul bolii, in faza initiala, simptomele sunt greu de identificat. Cel mai frecvent apare febra, letargia si reducerea apetitului. Dupa 2 – 4 zile simptomele progreseaza rapid si include:
- slabiciune musculara,
- paralizia picioarelor,
- convulsii,
- dispnee (respiratie dificila),
- hipersalivatie – datorata dificultatilor de inghitire,
- comportament anormal.
Tulburarile de comportament pot varia de la agresivitate pana la obnubilare (reactii incetinite si confuze) sau chiar coma. Se descriu 2 forme ale bolii,cea in care predomina furia, in care cainele este extrem de agresiv si ataca fara motiv si cea in care pregnant se observa paralizia. De regula, cainii afectati prezinta semne clinice concomitente din ambele forme. Coma si moartea apar in urma paraliziei si crizelor convulsive prelungite.
Diagnosticul rabiei la caini
Este greu de stabilit, de cele mai multe ori fiind pus postmortem (dupa moartea cainelui) prin necropsie. Examinarea testului cerebral se face utilizand metoda numita testarea directa a anticorpilor fluorescenti.
Suspiciunea de rabie este sugerata de regula de semnele clinice precum comportamentul agresiv, hipersalivatia si paralizia. Paralizia este mai pregnanta la nivelul madibulei.
Tratamentul rabiei la caini
Atunci cand exista suspiciune de rabie se recomanda izolarea si carantinarea animalului intr-o cusca, cu atat mai mult daca a muscat un om.
Chiar daca un animal nu a prezentat semne clinice de rabie, in cazul unei muscaturi sau a unei zgarieturi asupra unui om, in Romania este obligatoriu ca animalul sa fie supravegheat timp de 14 zile, timp in care acesta este urmarit sa nu aiba semne de rabie. Medicul veterinar avizat poate elibera adeverinta ca animalul nu a prezentat semne clinice de rabie in acele 14 zile.
Nu exista tratament pentru aceasta si de regula eutanasierea este indicata. Decesul animalului se produce de regula in decurs de 10 zile de la aparitia simptomelor.
Preventia rabiei
Preventia se face prin vaccinarea cainelui incepand cu varsta de 12 saptamani, urmat de un repetare la un an de la ultimul vaccin si apoi la un interval de 1 – 3 ani in functie de recomandarea medicului veterinar.
In majoritate tarilor dezvoltate, vaccinarea antirabica face parte din schema de vaccinare standard, chiar si pentru emiterea pasaportului de calatorie a cainelui, una din conditiile obligatorie este acest vaccin.