Raia auriculara – diagnostic si tratament

raie auriculara tratament pisici

Raia auriculara este o boala parazitara, contagioasa, care afecteaza cainele, pisica si alte carnivore, produsa de un parazit cunoscut sub numele de Otodectes cynotis.

Cum apare raia auriculara?

La intrebarea: Se transmite raia auriculara de la pisica la celelalte animale cu care traieste? Raspundem: din cauza faptului ca este o afectiune contagioasa, se transmite usor de la un animal la altul, puii putand contacta aceasta boala chiar de la mamele lor in perioada de alaptare.

Parazitii traiesc pe suprafata conductului auditiv. Patologia infestarii cu Otodectes cynotis apare din cauza hranirii acarienilor si se manifesta prin acumularea de exsudat ceruminos brun inchis, in cantitate moderata sau excesiva, cauzand inflamatie, disconfort si prurit (scarpinat).

 

Care categorii de animale sunt mai predispuse aparitiei raiei auriculare?

  • pisicile si cateii tineri;
  • cainii cu urechile lungi si lasate, precum cei din rasa Caniche sau Cocker;
  • animalele care prezinta infestatii cu purici, infectii virale sau bacteriene;
  • aproximativ 10% din pisici prezinta infestari subclinice reprezentand o sursa de infectie pentru celelalte animale.

 

Se poate transmite raia auriculara de la animal la om?

Raia auriculara a animalelor (Otodectes cynotis) nu prezinta un risc zoonotic major, insa exista rapoarte care certifica infestarile umane in urma contactului apropiat cu un animal infestat. 

 

Cum imi dau seama daca animalul meu are raie auriculara?

  • animalul se scarpina excesiv, scutura des din cap si se roteste in cerc;
  • afectiunea se extinde intr-un timp relativ scurt la ambele urechi;
  • peretele conductului auditiv este rosu, iar secretia auriculara este inchisa la culoare, cu aspectul de “zat de cafea”;
  • apare un miros neplacut in zona urechilor;
  • ii cade parul din jurul urechii;
  • conductul auditiv se ingusteaza din cauza ingrosarii tegumentului;
  • pisicile care au o infestatie majora cu acest parazit se pot scarpina putin, in timp ce cateii, indiferent daca infestatia este minora sau majora se scarpina excesiv.

Cum se pune diagnosticul de raie auriculara?

  •  examenul clinic al animalului;
  •  examen otoscopic;
  •  examen microscopic (se pune secretia din urechea animalului pe lama, se examineaza si se observa acei paraziti la microscop).

Ce se intampla daca proprietarul ignora semnele clinice ale animalului?

Atunci cand animalele nu sunt supuse unui tratament in scurt timp de cand au aparut semnele clinice pot aparea si infectii bacteriene sau fungice secundare, cele mai frecvent intalnite specii fiind cele din genul Staphylococcus si Malassezia. Prin asocierea florei microbiene se poate ajunge chiar la perforarea timpanului si transferarea infectiei in urechea medie. Animalele netratate corespunzator pot dezvolta si semne neurologice.

 

Cum se trateaza raia auriculara?

La pisici tratamentul raiei auriculare poate consta in toaletarea urechilor zilnic cu administrarea de picaturi in ureche (tot zilnic), dar si cu punerea lunara in ceafa a pipetelor speciale:

Ivermite otic sau Surolan – administrare auriculara in fiecare ureche dupa toaletare;

– Acaricide spot-on (pipete), asa numitele pipete pentru raie auriculara: selamectin (denumire comerciala: Stronghold, Selehold), imidacloprid + moxidectin (denumire comerciala: Advocate), moxidectin + fluralaner (den. comerciala: Bravecto plus), selamecin + sarolaner (den. comerciala: Stronghold plus).

La caini tratamentul raiei auriculare este similara cu tratamentul raiei la pisici, plus ca sunt si pastile (ce se pot da pe gura) sau tratament injectabil:
  • Ivermite otic sau Surolan – administrare auriculara in fiecare ureche dupa toaletare;
  • Acaricide spot – on (pipete): selamectin (Stronghold), imidacloprid + moxidectin (Advocate);
  • Oral: sarolaner (Simparica), praziquantel (Prazimec – D MVT), ivermectina (Ivermectina FP).
  • Injectabil: ivermectina (Ivermectina 1%).

Curatarea urechilor se face de cate ori reapare secretia, fara a irita canalul urechii. Toaletarea auriculara se face cu amitraz, apoi se pun picaturile in fiecare ureche. Atunci cand sunt prezente si infectiile bacteriene sau fungice secundare raiei auriculare, acestea trebuie tratate concomitent cu administrarea acaricidului.

Deparazitarea interna si externa efectuata corespunzator va ajuta si la prevenirea acestui tip de parazit. Daca nu sunteti sigur/a ca animalul dumneavoastra prezinta o otita parazitara puteti oricand apela la un medic veterinar acasa.

  1. Nemes Cornelia spune:

    Daca o pisica este gestanta in 7 saptamani si i se administreaza tratament pentru acest parazit, exista vreun risc pentru puiuti?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Chiar se recomanda sa tratati pisica gestanta de raie deoarece va transmite parazitii si puiului. Tratament local si toaletare se poate aplica, dar si pipetele in ceafa pe baza de selamectina sunt considerate sigure la pisicile gestante. Discutati cu medicul sau farmacistul dvs veterinar. Cu stima!

  2. Uba Cristi spune:

    Dupa mai multe vizite la medici diferiti inca nu a scapat pisica de acesti acarieri…de un an tot ii reapare in timp scurt de la tratament, ca oricum nu ii elimina complet problema. Ce recomandare aveti?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu am auzit pana acum sa nu se „scape” de raie auriculara, deci cumva ceva se intampla. Va trebui evaluat pacientul ca nu cumva acolo sa fie otita (si nu parazitara). S-a confirmat de fiecare data prezenta parazitilor cu examinare la microscop? Important este ce tratament a urmat si pentru cat timp. Daca sunteti din Bucuresti va pot recomanda sa veniti la Joyvet – Cabinet Veterinar Sector 3 unde colegii veterinari pot reevalua cazul. Sa aveti la dumneavoastra si tot istoricul medical cu tot tratamentul administrat. Cu stima!

      • Maria spune:

        Bună seara,
        Și eu am aceeași problemă cu pisica. Din noiembrie am consultat medici, care mi-au recomandat picături (Surolan, Dexametazona, Mitex Plus), fără vreun rezultat. Ba dimpotrivă, s-a înmulțit secreția din ureche. Deși am cerut examen cu lama, nu au făcut pe motiv, că râia trece greu. Între timp a dezvoltat micoze, pe picioare, la ochi, a luat și celalalt pisic și eu (ceva pe picior). M-am săturat să cheltui bani și să alerg la medici, care îmi spun să aștept vindecarea.

  3. Mihaela spune:

    Noi pt tratament raie auriculara pisici am folosit picaturi in ceafa și picaturi in ureche, i-a trecut destul de repede

  4. Marilena Avram spune:

    Si noi ne-am chinuit cu otita cainelui luni pana pana sa ne dam seama ca are raie auriculara acolo si am inceput sa ii punem picaturi speciale si pastile pe gura

  5. Marilena Avram spune:

    Si noi ne-am chinuit cu otita cainelui luni pana pana sa ne dam seama ca are raie auriculara acolo si am inceput sa ii punem picaturi speciale si pastile pe gura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.