Raia la pisici este o boala parazitara, contagioasa, ce poate afecta atat alte animale care intra in contact cu pisicile bolnave, cat si oamenii.
De unde poate lua pisica raie?
- Din mediul infestat – locuri suprapopulate de alte animale cu conditii de adapostire improprii.
- De la alte animale infestate.
Multe pisici sunt purtatoare de acesti paraziti, iar boala se declanseaza daca starea de sanatate se depreciaza (alimentatie de slaba calitate, conditii proaste de adapostire).
Boala poate evolua atat la pisicile care stau exclusiv in interior, dar si la cele care au acces in mediul exterior, mai predispuse fiind cele din a doua categorie.
Sunt mai multe forme de manifestare a bolii in functie de parazitul implicat, astfel, putem intalni:
1. Demodicoza felina – este produsa in principal de Demodex cati sau Demodex gatoi si se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni papulo-crustoase, foliculita, scuame si alopecie (zone fara blana). Daca sistemul imunitar al pisicii este slabit leziunile se pot extinde pe intreg corpul.
*sursa imagini: researchgate.net/publication/332845603_Demodex_cati_and_feline_immunodeficiency_virus_co-infection_in_a_cat
*sursa imagini: actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/1751-0147-51-40
2. Scabia notoedrica felina – este produsa de Notoedres cati sau Sarcoptes scabie ce sapa galerii in zonele cu piele glabra (lipsita de par), de obicei in jurul pavilionul urechii, insa daca raia nu este tratata la timp, se poate extinde la nivelul capului si gatului. Se caracterizeaza prin aparitia unor papule/pustule, cruste, alopecie si prurit intens.
*sursa imagini: Benjamin Rosnick, DVM – Veterinary House Calls for Dogs and Cats
3. Raia auriculara – este cauzata de Otodectes cynotis si afecteaza in principal pisicile tinere, dar poate aparea la orice varsta in cazul in care conditiile de adapostire sunt improprii. Se caracterizeaza prin producerea unei otite ceruminoase, cu o secretie de culoare inchisa, uscata, asemanatoare cu zatul de cafea.
*sursa imagini: researchgate.net/publication/330437253_Efficacy_of_fluralaner_spot-on_solution_for_the_treatment_of_Ctenocephalides_felis_and_Otodectes_cynotis_mixed_infestation_in_naturally_infested_cats
4. Trombiculiaza – este cauzata de Neotrombicula larvae, manifestandu-se prin aparitia unor papule/pustule, escoriatii pruriginoase in principal in zona abdomenului, a extremitatii membrelor si la nivelul capului si urechilor.
*sursa imagini: vetlexicon.com/treat/felis/illustration/skin-trombiculiasis-facial-lesions
5. Cheiletieloza – este produsa de parazitul Cheyletiella blakei si determina aparitia unor scuame albe la suprafata pielii, asemanatoare cu matreata, in special in zona dorso-lombara (pe spate), iar senzatia de prurit (mancarime) este moderata.
*sursa imagini: vetlexicon.com/treat/felis/diseases/skin-cheyletiellosis
**sursa imagini: capcvet.org/guidelines/hairclasping-mite/
Principalele simptome intalnite in raia pisicilor sunt:
- Pruritul – senzatia de mancarime, daca este vorba de raia auriculara pisicile pot scutura din cap.
- Alopecia – caderea parului.
- Aparitia unor zone edematoase si eritematoase – rosiatice.
- Pot aparea cruste / pustule / papule.
- Pisica se toaleteaza intens in zona afectata.
- Secretii abundente, negricioase si urat mirositoare la nivelul urechii.
- Zonele afectate au tendinta de extindere, in cazurile grave putand afecta intreaga suprafata a corpului.
Majoritatea tipurilor de raie ale pisiclor sunt transmisibile atat la oamenilor cat si la alte animale.
Diagnosticul raiei la pisici
Diagnosticul raiei la pisici se realizeaza printr-un examen clinic si paraclinic de catre medicul veterinar. Acesta va lua probe (par, cruste, secretii auriculare etc.) si le va examina cu ajutorul unui microscop pentru a indentifica tipul de raie implicata.
Daca se considera ca aceasta patologie a aparut in urma scaderii sistemului imunitar este posibil sa realizeze si teste de sange (pentru diabet sau imunosupresie ) sau teste virale (ex. FIV / FELV) pentru depistarea bolii primare care a determinat si aparitia raiei.
Ce se intampla daca proprietarul ignora semnele clinice ale animalului?
Atunci cand animalele nu sunt supuse unui tratament in scurt timp de cand au aparut semnele clinice pot aparea si infectii bacteriene sau fungice secundare, cele mai frecvent intalnite specii fiind cele din genul Staphylococcus si Malassezia. In acest caz tratamentul va consta si in administrarea unor medicamente antimicrobiene si/sau antifungice atat la nivel local (topic) cat si pe cale generala.
Tratamentul raiei la pisici
Medicul veterinar poate opta pentru mai multe metode de tratament printre care se numara pipetele antiparazitare, tratament local pentru raie auriculara cat si imbaieri periodice cu sampoane speciale pentru afectiunile cauzate de raie (de ex. sampoanele cu clorhexidina si ketoconazol cu rol antibacterian si antimicotic – denumire comerciala: VetSpecialist sau Malaseb)
Pentru raia auriculara: Ivermite otic sau Surolan – administrare auriculara in fiecare ureche dupa toaletare;
Pentru toate tipurile de raie: Acaricide spot-on (pipete), asa numitele pipete pentru raie: selamectin (denumire comerciala: Stronghold, Selehold), imidacloprid + moxidectin (den. comerciala: Advocate), moxidectin + fluralaner (den. comerciala: Bravecto plus), selamecin + sarolaner (den. comerciala: Stronghold plus).
Deparazitarea interna si externa efectuata corespunzator va ajuta si la prevenirea acestui tip de parazit. Daca nu sunteti sigur/a ca animalul dumneavoastra prezinta o otita parazitara puteti oricand apela la un medic veterinar acasa.