Ce este râia?
Cuvântul ‘râie’ este un termen general care face referire la o afecțiune dermatologică cauzată de acarieni din diverse specii. Există, astfel, râie sarcoptică și râie notoedrică – cele mai comune întâlnite în cabinetele veterinare.
Acest articol se va concentra pe râia sarcoptică, cauzată de un acarian denumit Sarcoptes scabiei. Sarcoptes afectează preponderent câinii, însă se poate transmite și altor animale precum pisicilor și oamenilor. Acești acarieni nu pot fi observați cu ochiul liber, măsurând între 0,2-0,6mm.
Întregul ciclu biologic este desfășurat la nivelul pielii gazdei – fie că aceasta este câinele, pisica sau omul – ceea ce înseamnă că nu există perioade specifice ale anului care sunt lipsite de risc, contaminarea sau infectarea putându-se produce oricând.
Ce animale infectează parazitul?
Sarcoptes poate infecta animalele de orice vârstă, însă puii sunt mai vulnerabili din cauza imunității scăzute sau lipsei unui contact imunizant anterior. Majoritatea pacienților care au trecut prin această boală infecțioasă dezvoltă anticorpi, motiv pentru care unii proprietari pot observa că boala se manifestă doar la unii indivizi din colectiv, în timp ce alții rămân neafectați (dacă dețin mai multe animale).
Totuși, sunt rare cazurile în care râia trece de la sine fără a lăsa sechele, iar cele mai multe animale necesită tratament medicamentos și intervenție medicală. Animalele susceptibile sunt reprezentate de:
- Pui sau adulți tineri;
- Animale nedeparazitate consecvent și corespunzător;
- Animale care nu au mai avut contact precedent cu parazitul;
- Animale care au trecut în boală cu mult timp în urmă (scade titrul anticorpilor);
- Animale imunosupresate: cu hipotiroidism, nou-născute, bătrâne;
- Animale care sunt tratate cu corticosteroizi sau citostatice pentru alte afecțiuni – imunosupresie.
Leziuni cauzate de Sarcoptes – semne și simptome
Primele simptome ale infecției debutează la 8-10 săptămâni de la contactul cu parazitul, iar semnele sunt reprezentate de:
- Prurit intens – animalul va încerca să roadă, muște, zgârie zonele afectate; pruritul este cauzat atât de acțiunea paraziților, cât și de reacțiile de alergie la diferitele substanțe eliberate/excretate de aceștia.
- Erupții, papule și cruste – asemănătoare unor coșuri, dar fără conținut purulent; crustele sunt groase, de culoare gălbuie în fazele avansate, însă pot avea aspect de piele uscată în debutul afecțiunii. Aceste leziuni sunt specifice fazei în care femelele „sapă” în țesutul cutanat pentru a depune viitoarele ouă.
- Alopecie localizată – este unul din simptomele care ajută la punerea diagnosticului, întrucât săpatul parazitului în țesutul cutanat cauzează distrucții foliculilor piloși, urmând ca firele de păr să cadă.
- Infecții bacteriene secundare – multe bacterii ale florei normale a pielii sunt oportuniste și pot suprainfecta leziunile cauzate de acarieni.
Inițial, leziunile apar în următoarele zone:
- Pe burtică;
- Pe piept
- Pe pavilioanele urechilor;
- La coate și încheieturile membrelor;
- Pe tibie.
Dacă afecțiunea nu este diagnosticată sau tratată corespunzător în această fază, leziunile se vor generaliza, extinzându-se pe întreaga suprafață corporală.
Alte simptome ale râiei includ: seboree, îngroșarea pielii și cutarea acesteia, cruste groase și mărirea volumului ganglionilor limfatici. Aceste simptome sunt vizibile în stadiile avansate ale bolii.
Modalități de transmitere și contaminare
Boala se transmite cu mare ușurință prin contact direct între animale, fiind considerată foarte contagioasă. Transmiterea poate avea loc și indirect, prin obiecte contaminate precum: piepteni, pături, prosoape, perii, jucării și altele.
În mediu, acarienii sunt infectanți doar 36 de ore, ceea ce înseamnă că nu este necesară o decontaminare a mediului în majoritatea cazurilor, iar această măsură ar fi oricum foarte greu de realizat în cazul animalelor care locuiesc în curți.
Perioada de transmitere nu este limitată la un anumit anotimp, însă cazurile sunt mai puțin întâlnite primăvara și explodează toamna.
Câinii și pisicile care au contact cu animale sălbatice sau animale fără stăpân, precum și cei care locuiesc în curți sau în mediul exterior sunt mai predispuși la infecția cu Sarcoptes.
Diagnosticul râiei
Pentru a putea pune un diagnostic corect de râie sarcoptică, este necesară coroborarea mai multor date pentru a putea recurge la un diagnostic terapeutic (în cazul unor proprietari care nu dispun de resursele financiare necesare) și prin efectuarea unor examene paraclinice. Un diagnostic precis de râie sarcoptică nu poate fi pus doar pe baza simptomelor.
- Date sugestive: istoricul de prurit sever cu debut brusc, posibila expunere și implicarea altor animale, inclusiv a oamenilor.
- Examene paraclinice: se efectuează raclaje cutanate superficiale din zonele afectate, dintre care o parte se vor examina la microscop ca atare, iar o parte se vor concentra și prelucra prin alte metode parazitologice (flotație). Aceste tehnici permit găsirea paraziților integrali, a ouălor sau a fecalelor parazitare.
Din păcate, stabilirea unui diagnostic definitiv este uneori complicată din cauza unor teste de raclaj negative – paraziții neputând fi mereu descoperiți. Pentru a preveni acest rezultat, proprietarii sunt sfătuiți să nu perieze sau curețe animalul de crustele formate, întrucât această acțiune scade considerabil șansele de descoperire a parazitului.
În cazul în care stăpânul nu dispune de resursele financiare necesare realizării unui examen parazitologic, sau în situația în care examenul paraclinic nu dă rezultate pozitive, majoritatea medicilor recurg la un așa-numit diagnostic terapeutic, în care se administrează tratament specific o perioadă de timp, iar dacă simptomele se remit – este suficient pentru a se confirma suspiciunea inițială de râie.
Tratament
Lipsa tratamentului conduce la situații foarte grave și chiar la decesul animalului, pe cât de exagerat ar putea suna. Stadiile generalizate se dovedesc adesea a fi fatale.
În funcție de severitatea simptomelor, tratamentul poate fi sistemic sau poate include și administrare locală de unguente.
Tratament sistemic: medicamente de tip spot-on, injectabile sau orale pe bază de selamectină sau imidacloprid-moxidectină. Se pot folosi și medicamente pe bază de milbemicină sau ivermectină, însă acestea nu sunt aprobate pentru tratamentul râiei sarcoptice, iar multe rase de câini sunt sensibile la ivermectină.
Pe lângă acestea, se pot folosi și spot-on-uri cu isoxazoline: afoxolaner, fluralaner, and sarolaner, conținute în majoritatea spot-on-urilor antiparazitare pentru câini.
Tratament local: părul trebuie tuns, crustele și murdăria îndepărtate prin înmuiere cu un șampon antiseboreic; se pot folosi și șampoane acaricide cu amitraz, la recomandarea medicului.
Acarienii pot fi dificil de detectat. În cazul în care se suspectează râia sarcoptică, dar nu se găsesc acarieni, este justificat un diagnostic terapeutic. Acest lucru este frecvent și, adesea, cazurile de râie sarcoptică sunt tratate incorect ca un alt tip de boală alergică a pielii timp de săptămâni sau luni înainte de a fi trimise la un dermatolog veterinar calificat. În plus, tratamentul trebuie să includă toți câinii care au fost în contact cu câinele afectat.
Prevenție
Singura modalitate de prevenire a scabiei este de a ține câinele departe de alte animale infectate. Cu toate acestea, unele animale sunt asimptomatice, astfel că este dificil de anticipat ce individ reprezintă o sursă de infecție, iar prevenirea expunerii la canise și îngrijitori poate fi imposibilă. Un tratament antiparazitar regulat poate ajuta, de asemenea, la prevenirea afecțiunii.
FAQ – întrebări des întâlnite
-
Se poate deosebi râia sarcoptică de cea notoedrică sau de demodicoză?
Este imposibil de diferențiat precis râia sarcoptică de cea notoedrică sau de demodicoză. Din acest motiv, diagnosticul trebuie pus de către un medic veterinar după coroborarea mai multor date și după efectuarea unor raclaje cutanate. Proprietarii sunt sfătuiți să nu încerce să diagnosticheze singuri animalul, bazat pe experiența personală, întrucât un tratament greșit poate agrava considerabil afecțiunea.
-
Se poate diagnostica râia doar bazat pe examenul vizual?
Nu, un diagnostic precis de râie implică invariabil raclaje cutanate. Cu toate acestea, unii medici vor da diagnostice prezumtive de râie doar bazat pe semnele sugestive, urmând să confirme acest diagnostic în funcție de răspunsul animalului la medicația primită.
-
Este contagioasă râia sarcoptică pentru oameni?
Da, râia sarcoptică este contagioasă atât pentru oameni, cât și pentru pisici – chiar dacă nu prezintă specificitate pentru aceste specii.
-
Toate cazurile de râie au aceleași manifestări comune?
Nu! În timp ce unele cazuri for arăta „ca la carte”, altele vor prezenta și simptome nespecifice, mai ales în debutul bolii. De asemenea, simptomele râiei se pot complica cu simptomele unor infecții bacteriene sau cu sensibilitatea la alți paraziți – putând fi prezente mai multe infestații parazitare în același timp.
Unii proprietari cred în mod eronat că pot confirma sau infirma diagnosticul de râie bazat pe experiențe anterioare cu această afecțiune (aspect, simptome), însă nu dispun de cunoștințele și resursele medicale necesare pentru a pune un diagnostic corect. De aceea este deosebit de important a nu se exclude râia sau a nu se diagnostica de către proprietar.
-
Pot animalele să fie asimptomatice?
Da! Unii indivizi vor fi purtători asimptomatici, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al acestora va avea un răspuns suficient încât să țină sub control multiplicarea paraziților, dar nu suficient încât să îi extermine complet. Aceste animale aparent neinfectate reprezintă o sursă de infecție pentru toate celelalte animale cu care intră în contact, cât și pentru oameni.
-
Pot animalele să dezvolte imunitate împotriva râiei sarcoptice?
Da, majoritatea animalelor care au trecut de boală vor prezenta anticorpi împotriva râiei, însă titrul anticorpilor va scădea în timp. Acest fapt poate explica de ce unele animale adulte nu se îmbolnăvesc în prezența puilor infectați cu râie.
Daca animalul tau este suspect de raie, nu ezita sa ne contactezi la 0726742842 pentru a chema un veterinar la domiciliu. In cazul in care doresti sa vii cu animalul la cabinetul veterinar, avem specialisti in dermatologie veterinara la Joyvet, iar programarea o poti face aici: Programare cabinet veterinar.