Cainii mari sunt acele fiinte impunatoare care de cele mai multe ori cantaresc cat un om adult si sunt intrebuintati pentru paza, protectie, in cautarea oamenilor pierduti sau prinsi sub daramaturi sau in cadrul organizarilor rurale de animale (stani, cirezi).
Aceasta categorie de caini sunt crescuti majoritar la curte, din cauza marimii lor si a faptului ca au o cantitate mare de par care cade in timpul sezonului de naparlire, necesitand mult spatiu de miscare, insa sunt si cazuri de caini de talie mare tinuti in casa sau apartament. Acesti caini au o dezvoltare rapida, insa maturitate survine mai greu comparativ cu rasele mici, iar dezavantajul major este ca au o speranta de viata mica ce se incadreaza intre 10 si 13 ani, cu variabile ce tin de starea de sanatate.
La alegerea unui caine ar trebui sa se tina deci seama de spatiul utilizabil, de timpul liber disponibil pentru ingrijirea lui, cat si aspectul fizic si temperamentul sau pentru ca nu de putine ori, dupa adoptia unei caine, proprietarii isi dau seama ca nu sunt compatibili cu acea rasa, ori n-o pot ingriji corespunzator.
Akita Inu
Akita Inu este o rasa de caini cu o capacitate moderata de adaptare, nu este indicata proprietarilor ce n-au mai avut caini si sunt la prima adoptie deoarece au un caracter puternic si impunator, astfel incat pot ajunge sa domine stapanul daca acesta nu stie sa abordeze cele mai comune situatii.
Este o rasa foarte sensibila ce nu tolereaza singuratatea si se ataseaza foarte mult de stapani, fiind foarte afectuoasa cu familia, insa nu se inteleg atat de bine cu copiii. Nici la capitolul relatie cu alti caini sau alte persoane nu sta foarte bine, ceea ce o face o rasa perfecta pentru paza si aparare.
Este destul de sensibila la vremea calduroasa, insa tolereaza cu brio frigul. Cine doreste sa adopte un Akita trebuie sa stie ca in perioadele de naparlire va avea foarte multa treaba, cainii din aceasta rasa avand foarte mult par care cade si uneori in timp ce va jucati e posibil sa observati ca sunteti plini de saliva.
Este o rasa cu o talie mare si cu un potential de ingrasare crescut atunci cand se depaseste cantitatea de mancare sau apare sedentarismul, in rest nu sufera de in mod normal de diverse patologii. Cainii acestei rase sunt vocali, au tendinta de a evada daca isi propun acest lucru si tind sa fuga dupa alte animale mai mici atunci cand le vad. Au o cantitate mare de energie pe care trebuie sa o consume prin nevoia la fel de mare de exercitii, sunt foarte vigurosi si au un caracter jucaus.
Boxer
Cainii din rasa Boxer sunt caini impunatori si musculosi, se adapteaza bine la viata de apartament, insa la capitolul frig si caldura stau prost, fiind foarte sensibili. Sunt sociali si nu le place sa fie lasati singuri, fiind foarte atasati si afectuosi cu familia. Cu copiii si strainii se inteleg destul de bine si uneori chiar si cu alti caini, insa pot aparea si divergente.
Din punct de vedere al ingrijirii sunt usor de intretinut, dar fiind o rasa sensibila nu stau foarte bine la capitolul sanatate, putand avea parte de diferite afectiuni de-a lungul vietii. Sunt caini de talie mijlocie, insa daca n-au parte de activitati fizice si sunt sedentari pot tinde spre obezitate. Comportamental, sunt caini usor de dresat, sunt inteligenti si au o tentatie moderata sa fuga dupa alte animale sau pasari mai mici.
Nu sunt caini galagiosi, insa daca sunt stimulati pot fi destul de vocali, iar dorinta de libertate este si ea moderata, iar daca nu sunteti atent va poate trage dupa el in cazul in care ceva ii atrage atentia. Boxerii au foarte multa energie pe care trebuie sa o consume in timpul exercitiilor fizice, au un caracter foarte jucaus si sunt vigurosi.
Brac german
Bracul german este un caine de vanatoare atletic si un bun animal de companie care nu poate fi tinut insa intr-un mediu inchis. Este o fire puternica si trebuie tratat cu fermitate, tolereaza moderat frigul si foarte bine caldura, fiind destul de sensibil. Este foarte afectuoas cu membrii familiei, mai ales cu copiii si nu ii place sa fie lasat singur. Nu este cel mai bun prieten al strainilor, insa poate sa se inteleaga cu ei in diferite situatii.
Bracul german este relativ destul de usor de ingrijit, neavand o blana foarte mare, ci dimpotriva, firele de par sunt scurte si netede. Este un caine de talie medie, foarte usor de dresat, datorita inteligentei sale formidabile. Este un caine cu o dorinta de libertate infinita, fiind invatat sa alerge dupa prada pe campuri neingradite. Acesti caini sunt foarte energici, dar nu sunt extrem de vocali, tocmai din cauza prazii pe care ar putea sa o sperie, sunt foarte jucausi si au nevoie de activitate continua.
Bulldog American
Bulldogul American are infatisari variate ale mai multor tipuri, este inteligent si afectuos si foarte bun in a pazi familia, au nevoie de un stapan cu experienta si multa miscare. Este o rasa destul de sensibila ce nu tolereaza frigul sau caldura, se intelege bine cu copiii, insa nu si cu strainii sau cu alti caini.
Bulldogul American este usor de ingrijit, nu are o blana care sa impuna probleme, este un exemplar cu greutate si fiind o rasa sensibila, de-a lungul vietii poate suferi de mai multe afectiuni. Este relativ usor de dresat, insa nu de catre cineva fara experienta, nu este foarte vocal, insa atunci cand vede un animal fugind nu se poate abtine sa nu fuga dupa el si este destul de agil.
Bullmastiff
Bullmastifful este utilizat preponderent drept caine de paza datorita corpului sau masiv ce ajunge la greutatea de 40 – 60 kg. Specific rasei detine o coloratie neagra pe fata, ca o masca ce cuprinde botul si zona ochilor, blana este scurta, cu diverse nuante de maro deschis – crem tigrat. Este un caine rezistent insa poate dezvolta boli osteoarticulare la batranete din cauza taliei gigantice. Chiar daca este utilizat pentru paza, este destul de sociabil cu strainii, insa trebuie sa fie educat ferm de un proprietar cu experienta care sa impuna limite bine stabilite.
Cane Corso
Cainii acestei rase se inrudesc cu cei din familia Mastiffilor, au o speranta de viata de 10 – 12 ani, ajungand la greutatea de aproximativ 55 kg. Contrar staturii impunatoare, este docil si afectuos cu familia, insa nu si cu strainii si uneori chiar si acestia pot avea de furca daca nu are parte de un dresaj corect, putand deveni dominator si agresiv. Asadar, aceasta rasa ar trebui crescuta doar de persoane cu experienta ce se pot impune si o pot controla prin dresaj ferm si stimulare mentala si fizica. Daca spatiul din casa permite, se poate simti foarte bine intr-un mediu inchis, nu este pretentios la intretinere, blana fiind destul de scurta.
Ciobanesc Carpatin
Rasa pur romaneasca, Ciobanescul Carpatin este utilizat preponderent in cadrul turmelor de oi, fiind foarte devotat serviciului spre care este destinat, cat si stapanului. Fata de alti caini ciobanesti, Carpatinul ajunge la greutatea de 30 – 45 kg si are o speranta de viata de 10 – 13 ani. Are o blana foarte deasa, ceea ce face ca intretinerea acestuia sa fie destul de grea, iar proprietarul sa petreaca multe ore pentru a realiza toaletajul periodic. Ca si colorit, se remarca aceleasi nuante ca ale lupilor, respectiv diferite nuante de gri, are o fire calma si echilibrata, dar si o energie pe masura.
Ciobanesc de Bucovina
Originara din Bucovina, dupa cum ii spune si numele, aceasta rasa nu se abate de la regula serviciului la stana, fiind majoritar folosita pentru paza animalelor, insa este deasemenea crescuta si pentru paza si ca animal de companie. Caine de talie mare, Ciobanescul de Bucovina ajunge la greutatea de 35 – 45 de kg, avand o speranta de viata de 10 – 12 ani. Coloritul acestei rase se incadreaza in culorile alb, bej, maro si gri, cainii acesteia avand o blana mare si foarte deasa. Sunt destul de docili cu oamenii, insa cu alti caini pot fi destul de agresivi si au tendinta de a urmari animalele si pasarile mici.
Doberman
Rasa aparuta in Germania la sfarsitul secolului al XIX – lea si folosita pentru paza, Dobermanul poate ajunge la greutatea de 27 – 36 kg si poate trai pana la 10 – 13 ani (in medie). Sunt caini atletici, eleganti, foarte inteligenti, cu mult curaj si un spirit alert ce ii caracterizeaza.
Desi par la prima vedere agresivi si infioratori, Dobermanii sunt caini blanzi si iubitori, creand un atasament puternic cu familia adoptiva pe care o protejeaza, fiind un bun caine de paza. Au nevoie de activitati care sa-i tina ocupati si sa le consume energia, dar si jocuri si antrenamente care sa le dezvolte latura mentala. Este o rasa foarte sensibila la frig, astfel incat daca va hotarati sa-i cazati in curte trebuie sa stiti ca au nevoie de o cusca ce le va asigura confortul necesar pe timpul iernii.
Labrador retriever
Daca ai nevoie de un caine familist care sa nu reprezinte nici cel mai mic risc pentru restul apropiatilor, cea mai buna alegere este un Labrador Retriever. Acestia sunt cei mai populari caini in randul familiilor datorita caracterului sau prietenos si activ, fiind cel mai bun prieten al copiilor. Labradorii pot ajunge la greutatea de 25 – 35 kg, insa traiesc in medie doar 10 -12 ani, ceea ce e dezolant pentru membrii familiei care se ataseaza enorm de acesta.
Sunt gurmanzi si din aceasta cauza pot ajunge usor obezi daca sunt sedentari si mananca mult. Iubesc sa zburde in curte sau in parc si desi este o alegere buna pentru cei care stau la apartament, nu prea reuseste sa se adapteze la traiul intre-un mediu inchis.
Mastiff Tibetan
Molossoid cu statura impresionanta si blana foarte deasa, aceasta rasa isi are originile in Grecia antica, aparand in Europa in secolul XIX – lea. Poate ajunge la greutatea de aproximativ 80 de kilograme, are capul masiv si ochii mici insa foarte expresivi.
Mastifful tibetan este o fire independenta si dificila, iar statura lui impune probleme atunci cand nu este dresat de cineva cu experienta, dar daca este educat poate fi un caine de paza excelent, reusind sa apere familia si teritoriul pe care locuieste. Este o rasa destul de puternica si din cauza staturii si comportamentului nu poate trai in apartament, adorand natura in acelasi timp si spatiile nemarginite. Agitatia si zgomotul ii deranjeaza de cele mai multe ori, iar cresterea sa in familii cu copii nu este indicata din cauza marimii si puterii sale.
Saint Bernard
Celebrul film Beethoven pune in prim plan aceasta rasa a carei greutati poate ajunge si la aproximativ 120 de kg, fiind denumit cainele de munte, sau cainele din Alpi, este folosit la cautarea si salvarea oamenilor de catre salvamontisti. Saint Bernard este detinatorul unei blani lungi si dese a carei culori poate cuprinde culorile maro, alb si negru.
Cainii acestei rase sunt loiali si dedicati cauzei pentru care sunt folositi, sunt prietenosi in ciuda staturii lor enorme, insa trebuie educati si socializati de mici pentru a evita exprimarea unui comportament agresiv la maturitate. Desi se inteleg foarte bine cu copiii, statura lor ii poate pune in pericol uneori, iar din cauza nutritiei deficitare si a cresterii extrem de rapide pe care o au pot suferi de boli osteoarticulare.
Ciobanesc German
Ciobanescul german este o rasa folosita preponderent in cadrul armatei si politiei, datorita inteligentei sale si usurintei cu care este dresat si educat. Este o rasa cu o sensibilitate aparte care tolereaza moderat frigul si caldura, este foarte atasat si afectuoasa cu familia si copiii, chiar si cu strainii, insa nu are o relatie prea buna cu restul cainilor pe care ii intalneste.
In timpul naparlirii are loc o cadere masiva a parului ce este inlocuit de blana corespunzatoare anotimpului, dar in afara de acest aspect, ingrijirea Ciobanescului german este relativ usoara. Nu are de obicei tendinta spre obezitate, chiar daca este un caine de talie mare, iar in afara de riscul displaziei de sold, nu are predispozitii medicale majore. Este foarte usor de dresat data fiind inteligenta pe care o poseda, iar instinctul de a alerga dupa prada este folosit si in urmarirea persoanelor. Ciobanescul german poate fi crescut intr-un spatiu mai restrans fara sa sufere, insa uneori poate fi surprins ”cantand serenade” la luna, ceea ce poate deranja auditiv, are un caracter jucaus, este un caine activ si simte nevoia de a face activitati fizice zilnic.
Ciobanesc Caucazian
Considerata una dintre primele rase de caini domesticite de om datorita originilor sale, aceasta rasa se aseamana foarte mult cu lupii, avand independenta, curajul si agresivitatea acestora, completate de neincrederea in oameni. Ciobanescul Caucazian poate ajunge la greutatea de 80 de kg, este un caine mare, puternic si musculos. Blana sa este foarte mare si deasa, iar culoarea acesteia se incadreaza in nuante de gri si negru, sau chiar roscat, maroniu si bej. Este un caine activ, echilibrat si calm, avand un instinct de aparare foarte dezvoltat.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni.