Retete de gatit pentru caini

              Stim ca uneori ai vrea sa-i diversifici si micului tau prieten mesele atat pentru pofta lui dar si pentru a echilibra balanta nutrientilor, mineralelor si vitaminelor de care poate duce uneori lipsa. Asadar, mai jos ti-am pregatit 5 retete pe care le poti prepara acasa pentru prietenul tau blanos:

1. Orez cu carne si legume – reteta suficienta pentru 4 – 5 portii ale unui caine de greutate medie

Se fierbe orezul, se taie carnea bucati si se vor marunti legumele. Carnea se fierbe separat, iar la sfarsit se va amesteca cu orezul deja fiert si legumele  proaspat tocate. Cantitatea de carne adaugata se stabileste in functie de specia de la care provine, astfel:

  • carne de porc 450g (se curata de grasime inainte de cantarire)
  • carne de vita 1000g
  • carne de pui 1000g
  • carne de cal 1350g

Reteta poate fi gatita cu un singur fel de carne sau cu un mix din mai multe tipuri, insa cantitatile scad odata cu adaugarea altui tip (exemplu mix din carne de pui si vita, cantitatile vor fi de 500g pui si 500g vita), dintre legume se pot alege dovleacul (este bogat in fibre si vitamina A), brocoli (contine vitamina C, vitamina K), telina (contine sodiu), ardei gras (rosu sau galben, dar fara seminte), morcovul (contine vitamina A, fosfor), acesta din urma este recomandat sa fie maruntit bine, insa nu fiert pentru a nu-si pierde proprietatile. Ingrediente:

  • 500g orez
  • 3 morcovi potriviti ca marime (medii)
  • 4 felii de telina
  • 2 ardei grasi (curatati bine, fara seminte)
  • un dovlecel
  • o bucata de brocoli
  • un varf de cutit de sare

Atentie! Nu se adauga condimente de nici un fel, in afara celor specificate si de asemenea, nu oferiti mancarea fierbinte cainilor, asteptati sa ajunga la temperatura camerei apoi ii serviti!

2. Carne de vita cu legume, ovaz si banana – reteta suficienta pentru 2 mese ale unui caine de aproximativ 25kg

Carnea de vita se prepara la grill, cuptor sau gratar, dupa posibilitati si trebuie gatita ”rare” sau ”medium rare” pentru a fi cat mai suculenta. Banana se piseaza, legumele se maruntesc, fulgii de ovaz se hidrateaza cu apa (intr-un bol) pentru cateva minute pentru a nu fi inecaciosi, se adauga 2 linguri de ulei de peste, dupa care se amesteca toate ingredientele. Ingrediente:

  • o banana
  • 2 linguri de ulei de peste
  • 3 morcovi potriviti (medii ca marime)
  • 6-7 linguri de ovaz
  • 500g carne de vita

3. Paste cu branza

Se fierb pastele, se scurg de apa si se amesteca intr-un castron cu branza de vaci pana se obtine o masa omogena si compozitia se leaga, optional se poate adauga si iaurt. Atunci cand compozitia a ajuns la temperatura camerei se poate servi. Ingrediente:

  • 200g branza de vaci
  • 250g de paste (de preferabil mici, in cazul celor lungi se vor rupe bucatele inainte de a fi puse la fiert)
  • 200g iaurt degresat sau cu mai putina grasime
  • un varf de cutit de sare

4. Carne de pui cu morcov, ovaz si arpacas – reteta suficienta pentru 2-3 mese ale unui caine de aproximativ 35kg

Se scoate pielea si se fierbe carnea de pui ce a fost in prealabil dezosata, se schimba apa in care a fiert cu alta apa in care se adauga si ovaz, arpacas si se lasa sa fiarba. In paralel se fierbe orezul, se marunteste carnea si se amesteca toate impreuna cu morcovul taiat bucatele. Ingrediente:

  • 250g ovaz
  • 250g arpacas
  • 350g morcov
  • 500g orez
  • 500g carne de pui
  • un varf de cutit de sare

5. Carne de vita cu legume si orez – reteta suficienta pentru 3 mese ale unui caine de aproximativ 30kg

Carnea de vita se curata de grasime si se fierbe pana devine frageda. Legumele se toaca, se dau prin razatoare sau se paseaza la blender pana se obtine o pasta omogena. In tot acest timp se fierbe si orezul care se amesteca la sfarsit cu legumele si carnea maruntita. Ingrediente:

  • 250g morcov
  • 80g telina
  • 80g patrunjel
  • 80g pastarnac
  • 350g carne de vita
  • 1kg orez
  • un varf de cutit de sare

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Detinem cabinet veterinar si ambulanta veterinara, suntem aici pentru dumneavoastra.

  1. Corina spune:

    Buna ziua! Batranica mea, un metis de bichon de 15 ani are insuficienta renala, pentru care primeste tratament si dieta specifica de peste 1,5 ani, insa este din ce in ce mai putin atrasa de acest tip special de hrana. Nimic din ce exista pe piata, hrana umeda sau uscata, nu prezinta interes pentru ea si mananca extrem de putin, astfel ca a slabit mult, ajungand aproape piele si os. Am incercat de curand cu un orez cu legume, fara carne, iar pe acesta l-a mancat tremurand de placere. Mi-ati putea recomanda cumva una-doua retete pe care sa i le prepar in casa, si care sa ii ofere toti nutrientii si vitaminele necesare, fara a-i afecta starea de sanatate? Multumesc mult!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Discutati cu medicul dumneavoastra despre suplimentele pe care trebuie sa le ia un caine in functie de gradul insuficientei renale, acestea il vor ajuta sa stopeze sau incetineaza progresia bolii. De asemenea, tot de la medicul veterinar puteti lua medicamente care stimuleaza apetitul cainilor, medicamente precum: Mirtazapina, Benzodiazepine, Ciproheptadina, Capromorelina etc.
      Exemple de diete gasiti si aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/mancarea-gatita-pentru-cainii-cu-insuficienta-renala/
      In final va spun ca nici o dieta gatita nu poate inlocui necesarul cum o fac dietele special formulate pentru cainii cu insuficienta renala.

  2. Oana spune:

    Buna ziua,
    Am un beagle de 14 ani, mananca 200 gr Acana miel&mar/zi. Cum ar fi mai bine sa ii dam hrana? O data sau de doua ori pe zi?
    Multumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! La cainii adulti, chiar daca devin seniori, se recomanda in general 2 mese pe zi, dimineata si seara. Cu stima!

  3. Ana spune:

    Bună ziua, care este motivul ca un cățel să aibă așa numitul “strănut invers” și cum se poate calma din criză?

  4. Luciana spune:

    Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți este corect ca un câine să mănânce zilnic carne de vită+ orez+ cartof dulce? Fără nicio variație de legume? Mulțumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Cartoful si orezul sunt 2 surse de carbohidrati, in general se da ori una, ori alta. Legat de intrebarea dumneavoastra raspunsul este NU, nu este corect, din bolul de hrana pe care il dati cel putin 15% de acolo ar trebui sa fie legume. Cu stima!

  5. Ana spune:

    Bună ziua, am un Pomeranian de 1 an jumătate, și 3,5 kg, nu mănâncă doar hrană uscată de căței ci și umană, carne fiartă de vită, rața, iepure, curcan, ficat de pui și toate aceste când le fierb spre final pun și legumele, nu știam ca e mai ok sa pui crude legumele, întrebare, câtă hrană se poate da pe zi?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! O regula simplificata ar fi ca un adult ar trebui sa manance cam 1-3% din greutatea corporala pe zi (acest numar putand fi impartit in mai multe mese). Exemplu: un caine de 10 kg ar trebui sa manance intre 100-300 gr de hrana / zi (300 gr consideram cainii subnutriti, 100 gr folosim la cainii batrani).
      Legat de raport, o regula simplificata ar putea fi 75% carne (75% carne NU inseamna 75% proteine), 15% legume, 10% carbohidrati din totalul cantitatii zilnice + suplimente, aminoacizi, omega3. Cu stima!

  6. Tanase Oana Maria spune:

    Bună ziua am un berger australian de 3luni și o săptămână! Îi pot face din aceste rețete, acum? Sau să îl las doar pe crochete? Și încă o întrebare ca și mâncare pentru el cum este mai bine să fie cu cereale sau fără cereale?

    • Veterinar spune:

      Atata timp cat animalul dvs nu are alergii sau ii este recomandat exclusiv o dieta grain free diet (fara cereale), NU recomandam hranirea acestora cu hrana fara cereale. Hrana gatita ar trebui sa fie cat mai rara, ca un „gratar” in weekend, altfel va deveni tot mai mofturos. Cu stima!

  7. Madalin spune:

    Buna ziua!
    Pentru un catel de 2 luni îi pot da iaurt?
    Am înteles ca este bun pentru digestie si calciu
    Multumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Da, iaurtul se poate adauga la dieta unui catelus, dar cu unele precautii. Avand in vedere ca are varsta de 2 luni, cu siguranta cu are schema de vaccinare completa si este bine totusi sa asteptati diversificarea dupa varsta de 3 luni (in cazul in care ar avea intoleranta la lactoza si ar face scaun moale, medicul veterinar nu ar sti daca este vreo boala infectioasa sau scaunul diareic este din cauza iaurtului).
      De specificat pentru atunci cand ii veti da iaurt, sa alegeti unul fara zahar adaugat sau indulcitori. Intr-adevar iaurtul este o sursa buna de calciu si de probiotice benefica animalului dumneavoastra.
      Cum am spus si mai sus, unii caini pot avea intoleranta la lactoza, de aceea este important sa incepeti cu cantitati mici sa vedeti cum reactioneaza la noul aliment (precum diversificarea la bebelusi). In general diareea cauzata de intoleranta la lactoza trece de la sine, fara a fi nevoie de tratament. La fel de important este sa ii dati hrana de Puppy, deoarece iaurtul nu va fi suficient. Cu stima!

  8. Iulia spune:

    Am gătit pentru pentru fetele mele lab și bichon de se lingeau pe degete ,orez sau Quinoa cu legume (spanac ,morcov, ardei ,dovlecel ) iar ca proteina animala pui sau oua . Ca gustarele fructe proaspete și un amestec de banana ,kefir și unt de arahide pe care le am dat la congelator în forma pentru gheata ,un pic dezamăgită de aceste gustări pentru ca s au stricat la burtica ,bine e și vina mea ca le am dat asa înghețate iar ele nu putea sa mestece și înghițeau direct și cred ca și din cauza asta aveau scaunele moi. Nu le am mai dat dar încerc sa le pun la dezghețat și sa le dau

  9. mihaela spune:

    Buna ziua,
    Am un doberman de 8 ani, operat de torsiune de stomac de 7 zile. Pe langa tratamentul medicamentos, ne-a recomandat hrana umeda. I-am dat supa pasata ( pui, morcov, telina, pastarnac, cartof) si de azi si o lingura de orez fiert. Ce hrana recomandati pt a nu recidiva ? La cat timp dupa masa se recomanda apa ? Cate mese ar trebui sa aiba pe zi si cam ce cantitate. Cainele are 40 kg.
    Multumesc !

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Pentru a reduce la minim riscul de recidiva se mai intervine si chirurgical si se face gastropexie (suturarea stomacului de musculatura abdomenului).
      Se recomanda mese mici si dese, impartite in 4 mese pe zi cu dieta slaba in grasimi si usor de digerat (aici reamintim puiul fiert – fara pielita, orezul, legumele fierte, pastele). A se evita tot ce fermenteaza! Cred ca cel mai usor ar fi sa treceti pe mancarea de dieta boabe, pe care o gasiti in farmaciile veterinare – este cel mai usor de administrat (aveti varianta de Hill’s I/D, Specific Digestive, Purina EN etc), iar cantitatea este specificata pe spatele sacului.
      Se recomanda, de asemenea, ca minim 1 ora inainte si dupa masa sa NU bea apa, dar si sa evitati efortul fizic inainte si dupa masa. Cu stima!

  10. Alina Illes spune:

    Buna seara!. Am o catelusa de 9 ani , Shih-Tsu cu probleme de alergie. Ii apar eczeme pe piele. As vrea sa ii dau mancare gatita, sa renuntam la hrana uscata. Cat ar trebuii sa manance la o masa? Mentionez ca are 7.500 kg si este sterilizata. Multumesc.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Intotdeauna este bine sa va consultati cu medicul veterinar deoarece sunt multe aspecte de luat in calcul si este o intreaga discutie despre problemele cainelui si dieta adecvata. Vom incerca totusi sa va raspundem, dar inca o data, recomandam vizita la medicul veterinar.
      Atunci cand ii gatiti cainelui hrana acasa, trebuie sa aveti in considerare cateva aspecte:
      1. Sa ii dati proteine ce ar cauza rareori alergii, iar aici includ: carnea de iepure, de curcan sau pestele (exemplu: somonul).
      2. Amestecati cu proteine si legume bogate in nutrienti si fibre, precum dovleacul, morcovii sau brocoli.
      3. Desi este un subiect controversat, as tinde sa recomandam sa renuntati la cereale (precum grau), dar daca chiar doriti sa ii introduceti in hrana cereale, puteti opta pentru orez brun sau quinoa. De asemenea, poate ca ar fi bine sa evitati alimentele cunoscute ca fiind alergene, aici incluzand lactatele, ouale, porumbul, soia.
      4. Adauga suplimente, vitamine sau grasimi sanatoase. Omega-3 ajuta la ameliorarea problemelor de piele, aceasta gasindu-se fie sub forma de ulei de peste, fie sub forma de capsule gelatinoase. De asemenea, uleiul de cocos este deseori recomandat pentru caini. Suplimentele cu condroitina si glucozamina pentru articulatii este extrem de bun la un caine senior.
      5 (si ultima). Evita prajelile sau gatitul prea agresiv. Este important ca legumele si carnea sa isi pastreze nutrientii, iar deseori asta poate fi obtinuta prin gatire la aburi.

      La intrebarea dumneavoastra legata de cantitatea de hrana, aici un veterinar nutritionist ar lua in considerare multe aspecte, precum: nivelul de activitate, starea de sanatate (cu posibilele afectiuni cronice), tipul de proteina ales. Ca o regula generala, ati putea opta pentru 2% din greutatea corporala a cainelui, asadar daca cainele are 7.5 kg asta ar inseamna 150 grame pe zi (impartita in 2 – 3 mese), iar referitor la raportul de proteine si legume, balanta ar trebui sa incline catre legume, dar un raport frecvent utilizat ar fi de 50% proteine cu 50% legume.

      Repetam a nu stiu cata oara, sfaturile expuse nu exclud consultul unui medic veterinar, ele fiind pur informative. In baza unei consultatii, veterinarul este singurul ce va da cele mai bune sfaturi. Cu stima!

  11. Cornelia spune:

    Bună seară! Am un amstaff si ii cade foarte tare părul, asta pe toată perioada anului nu doar când ar fii normal sa naparleasca,credeți ca mâncarea gătită lar ajuta în căderea parului? Nici cu pastile, pipeta nu are efect

    • Veterinar spune:

      Buna seara! In general uleiul de peste mai ajuta la reducerea caderii parului (dar animalul trebuie examinat pentru a va face o recomandare potrivita). Puteti incerca in perioada de naparlire sa il periati cu un Furminator x 2 / saptamana si veti vedea ca va naparli mai putin. Cu stima!

  12. Daciana spune:

    Buna ziua. Am un dog german de 5 ani care e cam sensibil la mancare gatita. Mananca boabe presate la rece, conserve la fel, orez cu legume fierte,gaturi de pui, iaurt, mamaligă din cand in cand. Vreau sa stiu daca ii pot da ficat de porc, vita sau pui. Multumesc.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Ficatul de pui si vita sunt bune pentru caini, dar atentie la ficatul de porc deoarece trebuie tratat termic, altfel poate exista riscul de infestare cu trichineloza. Ficatul ar trebui sa fie amestecat si cu alte legume si cereale, dar poate fi dat in cantitati mici si ca recompensa. Cu stima!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua!
      Ar fi asa, combinati:
      – 3/4 cana de branza de vaci (slaba in grasimi)
      – 1/2 cana de pui gatit (fie el fiert, pe tigaie, la cuptor), taiat cubulete mici
      – 1/2 cana de fulgi de ovaz fiert
      – 1/2 cana de dovleac (se poate gasi conservat in supermarket)
      Doar le amestecati si ii dati cainelui dumneavoastra. Puteti pune in mancare chiar si suplimentele pentru ficat. Cu stima!

  13. Gologan Mariana spune:

    buna…am un chow chow de 10 luni si în seara asta a facut o data diaree foarte subtire ce as putea sai dau nu are alte simptome se joaca… lam luat de curand de la cineva si nu stiu ce sai fac a cam baut apa toata ziua azi o fi de la prea multa apa

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Cainii nu fac diaree de la prea multa apa, asadar cainele dumneavoastra ori a lins ceva de pe afara, ori i-ati scapat ceva mancare, ori are un parazit sau virus. Daca starea generala este buna si totusi face diaree, puteti incerca un 24 de ore cu orez fiert (solutii gasiti si aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/diaree-caine-tratament-acasa/ ) sau mergeti la o farmacie veterinara sa va dea o pasta antidiareica ce ar rezolva un scaun diareic non infectios. Daca problema persista mai mult de 48 de ore, consultati medicul veterinar. Cu stima!

  14. Eduard spune:

    Rețeta cu nr5 carne de vita cu legume și orez. Pot sa îi dau și la un junior 4 luni? Rasa Golden Retriver

    • Veterinar spune:

      Desigur, daca il hraniti cu mancare gatita, incercati sa ii cumparati si suplimente cu calciu pentru puii de catei. Cu stima!

      • Dan spune:

        Bună ziua. Am un brac german de 9 ani. Recent a fost diagnosticat cu insuficienta cardiaca. Respira greoi, este apatic și dezorientat, tremura din tot corpul chiar si capul. În afara de medicamentele prescrise, ce mâncare îmi recomandați? Sau ce tratament recomandați dvs? Mănâncă,bea apa, iese afara, dar acum prefera sa doarmă mult și nu are putere sa se ridice din poziția culcat. Multumesc

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Legat de tratament nu ne putem pronunta deoarece sunt mai multe tipuri de afectiuni cardiace, iar tratamentul numai medicul cardiolog il poate prescrie in functie de examinare (puteti gasit detalii despre simptome in articolul: https://www.veterinarladomiciliu.ro/simptome-comune-ale-afectiunilor-cardiologice-la-caini-si-pisici/).
          Legat de hrana:
          – Daca optati pentru hrana comerciala, foarte bune sunt cele de la Dechra Specific Hearth and Kidney Support, Hill’s K/d sau H/d, Royal Cardiac.
          – Daca optati pentru hrana gatita acasa, puteti alege ca sursa de proteine carnea de vita sau pui (dar slaba, fara prea multe grasimi). Evitati crustaceele, organele si mezeluri. Evitati, de asemenea, sarea sau condimentele. Se evita produsele lactate (cu exceptia branzei slabe de vaci nesarate), nucile, chipsurile, maslinele (cam tot ce ar putea avea continut de sare). Pare totul mult prea complicat, de aceea recomandam sa hraniti cainele cu hrana comerciala conceputa pentru cainii cu afectiuni cardiace.
          Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.