Stim ca uneori ai vrea sa-i diversifici si micului tau prieten mesele atat pentru pofta lui dar si pentru a echilibra balanta nutrientilor, mineralelor si vitaminelor de care poate duce uneori lipsa. Asadar, mai jos ti-am pregatit 5 retete pe care le poti prepara acasa pentru prietenul tau blanos:
1. Orez cu carne si legume – reteta suficienta pentru 4 – 5 portii ale unui caine de greutate medie
Se fierbe orezul, se taie carnea bucati si se vor marunti legumele. Carnea se fierbe separat, iar la sfarsit se va amesteca cu orezul deja fiert si legumele proaspat tocate. Cantitatea de carne adaugata se stabileste in functie de specia de la care provine, astfel:
- carne de porc 450g (se curata de grasime inainte de cantarire)
- carne de vita 1000g
- carne de pui 1000g
- carne de cal 1350g
Reteta poate fi gatita cu un singur fel de carne sau cu un mix din mai multe tipuri, insa cantitatile scad odata cu adaugarea altui tip (exemplu mix din carne de pui si vita, cantitatile vor fi de 500g pui si 500g vita), dintre legume se pot alege dovleacul (este bogat in fibre si vitamina A), brocoli (contine vitamina C, vitamina K), telina (contine sodiu), ardei gras (rosu sau galben, dar fara seminte), morcovul (contine vitamina A, fosfor), acesta din urma este recomandat sa fie maruntit bine, insa nu fiert pentru a nu-si pierde proprietatile. Ingrediente:
- 500g orez
- 3 morcovi potriviti ca marime (medii)
- 4 felii de telina
- 2 ardei grasi (curatati bine, fara seminte)
- un dovlecel
- o bucata de brocoli
- un varf de cutit de sare
Atentie! Nu se adauga condimente de nici un fel, in afara celor specificate si de asemenea, nu oferiti mancarea fierbinte cainilor, asteptati sa ajunga la temperatura camerei apoi ii serviti!
2. Carne de vita cu legume, ovaz si banana – reteta suficienta pentru 2 mese ale unui caine de aproximativ 25kg
Carnea de vita se prepara la grill, cuptor sau gratar, dupa posibilitati si trebuie gatita ”rare” sau ”medium rare” pentru a fi cat mai suculenta. Banana se piseaza, legumele se maruntesc, fulgii de ovaz se hidrateaza cu apa (intr-un bol) pentru cateva minute pentru a nu fi inecaciosi, se adauga 2 linguri de ulei de peste, dupa care se amesteca toate ingredientele. Ingrediente:
- o banana
- 2 linguri de ulei de peste
- 3 morcovi potriviti (medii ca marime)
- 6-7 linguri de ovaz
- 500g carne de vita
3. Paste cu branza
Se fierb pastele, se scurg de apa si se amesteca intr-un castron cu branza de vaci pana se obtine o masa omogena si compozitia se leaga, optional se poate adauga si iaurt. Atunci cand compozitia a ajuns la temperatura camerei se poate servi. Ingrediente:
- 200g branza de vaci
- 250g de paste (de preferabil mici, in cazul celor lungi se vor rupe bucatele inainte de a fi puse la fiert)
- 200g iaurt degresat sau cu mai putina grasime
- un varf de cutit de sare
4. Carne de pui cu morcov, ovaz si arpacas – reteta suficienta pentru 2-3 mese ale unui caine de aproximativ 35kg
Se scoate pielea si se fierbe carnea de pui ce a fost in prealabil dezosata, se schimba apa in care a fiert cu alta apa in care se adauga si ovaz, arpacas si se lasa sa fiarba. In paralel se fierbe orezul, se marunteste carnea si se amesteca toate impreuna cu morcovul taiat bucatele. Ingrediente:
- 250g ovaz
- 250g arpacas
- 350g morcov
- 500g orez
- 500g carne de pui
- un varf de cutit de sare
5. Carne de vita cu legume si orez – reteta suficienta pentru 3 mese ale unui caine de aproximativ 30kg
Carnea de vita se curata de grasime si se fierbe pana devine frageda. Legumele se toaca, se dau prin razatoare sau se paseaza la blender pana se obtine o pasta omogena. In tot acest timp se fierbe si orezul care se amesteca la sfarsit cu legumele si carnea maruntita. Ingrediente:
- 250g morcov
- 80g telina
- 80g patrunjel
- 80g pastarnac
- 350g carne de vita
- 1kg orez
- un varf de cutit de sare
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Detinem cabinet veterinar si ambulanta veterinara, suntem aici pentru dumneavoastra.