Reverse sneezing – stranutul inversat la caini

Ce este Reverse sneezing?

Stranutul invers, cunoscut si ca ”respiratia paroxistica” este o patologie des intalnita la cainii cu bot scurt, din categoria raselor brahicefalice cum ar fi: Bulldog Francez sau Englez, Mops, Shih-Tzu, Boxer, dar a fost observata si la rasele dolicocefalice (cu bot alungit) si chiar si la pisici, marimea animalului neavand un impact deosebit in aparitia patologiei si se manifesta printr-o inspiratie fortata a cainelui si de zgomote si sunete caracteristice.

Rase de caini caracterizate dupa lungimea botului (sursa foto: lifewithdogs.tv/is-a-dogs-head-shape-related-to-intelligence/)

 

De ce sufera cainele meu de ”Reverse sneezing”?

Nu exista o cauza anume pentru care apare aceasta afectiune, in termeni medicali acest lucru mai este numit si ”idiopatic”, insa se pare ca sunt diversi factori favorizanti ce pornesc aceste crize precum iritatia nazala, faringeala si sinusala ce determina cresterea productiei de mucus la nivelul acestor segmente respiratorii, iar in incercarea de a elimina acest mucus are loc stranutul invers.

Rasa brahicefalica a carei prelungire a palatului moale obtureaza epiglota (deschiderea traheei in faringe). Sursa foto: vet.cam.ac.uk/boas/about-boas/pathophysiology

 

Alti factori favorizanti ai stranutului invers sunt:

  • intoleranta la efort,
  • alergiile,
  • acarienii nazali,
  • bolta palatina prea lunga ce acopera orificiu traheei,
  • hiperplaziile maligne si benigne de la nivelul acelor segmente respiratorii,
  • excitatia (acel moment cand catelul dumneavoastra este foarte fericit si aproape ca nu mai stie cum sa-si mai controleze emotiile),
  • dupa joaca sau exercitii,
  • dupa mese,
  • mai poate aparea atunci cand patrupedul doarme sau imediat dupa un somn lung,
  • sau pur si simplu intr-un mediu cu praf ce irita caile respiratorii.

Stranutul invers poate de asemenea sa fie cauzat de o patologie precum colapsul traheal.

Cum se manifesta stranutul invers?

Stranutul este o reactie fiziologica de aparare a organismului prin care acesta incearca sa elimine un agent strain patruns in caile respiratorii, precum: praful, polenul, diferiti corpi straini de dimensiuni si forme variabile.

Un proprietar de caine ce a experimentat stranutul invers stie ca aceasta manifestare nu este ca un stranut normal, ci este exteriorizata mult mai brutal, printr-o criza in care cainele incearca sa realizeze inspiratii rapide si lungi, ramane nemiscat, isi intinde capul si gatul incercand sa adopte o pozitie cat mai ortopneica, dand impresia ca se sufoca, producand acel sunet sforaitor.

Respiratia paroxistica este un eveniment destul de stresant, mai ales pentru propietar, din cauza impactului vizual pe care il are si de obicei dureaza in jur de 30 de secunde, dar din studiile facute, nu s-a dovedit ca aceasta manifestare sa fie daunatoare, majoritatea cainilor fiind absolut normali inainte si dupa eveniment.

 

Sursa video: Rodica Nicoleta fb

Cum se trateaza reverse sneezing?

Atunci cand este provocat de un factor, sau afectiunea este secundara altei patologii, se trateaza patologia primara si se incearca eliminarea factorului favorizant pentru a limita numarul de crize. Un remediu folosit pentru oprirea unei crize este ciupitul trufei (nasului) sau zgariatul acesteia, ori puteti sa-i suflati usor in fata, el va inghiti de cateva ori apoi se va opri. Mangaierea cainelui pe spate si pe laterale poate de asemenea sa micoreze spasmul si sa determine scurtarea episodului si incheierea lui mai rapida.

In timp ce majoritatea patrupezilor nu necesita medicatie, unii catei pot avea nevoie de antihistaminice si corticoizi in caul in care patologia se agraveaza si devine cronica. In acest caz, veti fi nevoiti sa faceti vizite regulate la veterinar pentru instituirea unui tratament si ajustarea periodica a dozelor.

Din pacate, cainii care sunt predispusi la reverse sneezing dezvolta conditia de a suferi de aceasta afectiune toata viata din cauza ca nu exista un tratament eficace care sa stopeze aceasta patologie.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.