Reverse sneezing – stranutul inversat la caini

Ce este Reverse sneezing?

Stranutul invers, cunoscut si ca ”respiratia paroxistica” este o patologie des intalnita la cainii cu bot scurt, din categoria raselor brahicefalice cum ar fi: Bulldog Francez sau Englez, Mops, Shih-Tzu, Boxer, dar a fost observata si la rasele dolicocefalice (cu bot alungit) si chiar si la pisici, marimea animalului neavand un impact deosebit in aparitia patologiei si se manifesta printr-o inspiratie fortata a cainelui si de zgomote si sunete caracteristice.

Rase de caini caracterizate dupa lungimea botului (sursa foto: lifewithdogs.tv/is-a-dogs-head-shape-related-to-intelligence/)

 

De ce sufera cainele meu de ”Reverse sneezing”?

Nu exista o cauza anume pentru care apare aceasta afectiune, in termeni medicali acest lucru mai este numit si ”idiopatic”, insa se pare ca sunt diversi factori favorizanti ce pornesc aceste crize precum iritatia nazala, faringeala si sinusala ce determina cresterea productiei de mucus la nivelul acestor segmente respiratorii, iar in incercarea de a elimina acest mucus are loc stranutul invers.

Rasa brahicefalica a carei prelungire a palatului moale obtureaza epiglota (deschiderea traheei in faringe). Sursa foto: vet.cam.ac.uk/boas/about-boas/pathophysiology

 

Alti factori favorizanti ai stranutului invers sunt:

  • intoleranta la efort,
  • alergiile,
  • acarienii nazali,
  • bolta palatina prea lunga ce acopera orificiu traheei,
  • hiperplaziile maligne si benigne de la nivelul acelor segmente respiratorii,
  • excitatia (acel moment cand catelul dumneavoastra este foarte fericit si aproape ca nu mai stie cum sa-si mai controleze emotiile),
  • dupa joaca sau exercitii,
  • dupa mese,
  • mai poate aparea atunci cand patrupedul doarme sau imediat dupa un somn lung,
  • sau pur si simplu intr-un mediu cu praf ce irita caile respiratorii.

Stranutul invers poate de asemenea sa fie cauzat de o patologie precum colapsul traheal.

Cum se manifesta stranutul invers?

Stranutul este o reactie fiziologica de aparare a organismului prin care acesta incearca sa elimine un agent strain patruns in caile respiratorii, precum: praful, polenul, diferiti corpi straini de dimensiuni si forme variabile.

Un proprietar de caine ce a experimentat stranutul invers stie ca aceasta manifestare nu este ca un stranut normal, ci este exteriorizata mult mai brutal, printr-o criza in care cainele incearca sa realizeze inspiratii rapide si lungi, ramane nemiscat, isi intinde capul si gatul incercand sa adopte o pozitie cat mai ortopneica, dand impresia ca se sufoca, producand acel sunet sforaitor.

Respiratia paroxistica este un eveniment destul de stresant, mai ales pentru propietar, din cauza impactului vizual pe care il are si de obicei dureaza in jur de 30 de secunde, dar din studiile facute, nu s-a dovedit ca aceasta manifestare sa fie daunatoare, majoritatea cainilor fiind absolut normali inainte si dupa eveniment.

 

Sursa video: Rodica Nicoleta fb

Cum se trateaza reverse sneezing?

Atunci cand este provocat de un factor, sau afectiunea este secundara altei patologii, se trateaza patologia primara si se incearca eliminarea factorului favorizant pentru a limita numarul de crize. Un remediu folosit pentru oprirea unei crize este ciupitul trufei (nasului) sau zgariatul acesteia, ori puteti sa-i suflati usor in fata, el va inghiti de cateva ori apoi se va opri. Mangaierea cainelui pe spate si pe laterale poate de asemenea sa micoreze spasmul si sa determine scurtarea episodului si incheierea lui mai rapida.

In timp ce majoritatea patrupezilor nu necesita medicatie, unii catei pot avea nevoie de antihistaminice si corticoizi in cazul in care patologia se agraveaza si devine cronica. In acest caz, veti fi nevoiti sa faceti vizite regulate la veterinar pentru instituirea unui tratament si ajustarea periodica a dozelor.

Din pacate, cainii care sunt predispusi la reverse sneezing dezvolta conditia de a suferi de aceasta afectiune toata viata din cauza ca nu exista un tratament eficace care sa stopeze aceasta patologie.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.

  1. Iuliana spune:

    Buna ziua! La stranutul invers e normal sa si vomite? O data mi a vomitat rosu(nu aprins) cand are o criza ,il cam tine ore si vomita destul de multişor.

    • Veterinar spune:

      Bună ziuă!
      Strănutul inversat este doar o iritare a sinusurilor nazale și de obicei NU evoluează către vărsături (vome). Rar simptomele strănutului inversat la câini pot include senzația de greață sau încercarea de a vomita (gâlgâire). Un câine afectat poate părea inconfortabil și se va opri din ceea ce făcea până trece episodul.
      Orice iritare a nasului, sinusurilor sau a gâtului poate declanșa un episod de strănut inversat. Printre iritanți se numără acarienii nazali, secrețiile, corpurile străine, polenul, iarba, alergiile, fumul, mirosurile, tumorile (excrescențele) sau prezența unui palat moale prelungit.
      Episoadele de strănut inversat care apar mai des de două ori pe zi sunt rare și necesită o vizită la un medic veterinar. Dacă sunteți îngrijorat în mod special de strănutul inversat al câinelui dumneavoastră, faceți o înregistrare video a unui episod pentru a o arăta veterinarului.

      Este important să facem diferența între strănutul inversat și alte condiții mai serioase, cum ar fi tusea, vărsăturile sau respirația șuierătoare. Acestea nu sunt simptome ale strănutului inversat, ci indică necesitatea unei investigații suplimentare.
      Dacă câinele dumneavoastră are colaps traheal, acesta va scoate un sunet de „claxon” atunci când tușește — acesta nu trebuie confundat cu sunetul de sforăit specific strănutului inversat. Câinii care au strănut inversat scot sunete ca și cum ar strănuta și ar inspira în același timp.

      În mod normal, câinii revin rapid la starea lor obișnuită fără intervenții. Ridicarea bolurilor de apă și mâncare poate ajuta, de asemenea, la reducerea episoadelor de strănut inversat. În unele cazuri, stăpânii pot opri episodul de strănut inversat prin masarea ușoară a gâtului, acoperirea nărilor cu degetul pentru câteva secunde sau chiar suflând ușor în fața câinelui pentru a încuraja înghițirea. Calmarea și liniștirea câinelui poate fi, de asemenea, de ajutor.
      Cu stimă!

  2. Anca Vlaf spune:

    Lulu a mea are stranut invers de 1 an de zile si am aflat curand, documentandu-ma pe internet. am dus-o intre timp la cativa medici veterinari, considerati wow in orasul meu si care au chinuit-o cu injectii, spunand ca are laringita, desi ea era vioaie, insa stranuta, sforaia. acum ii dau aerius si in curand voi vizita un alt medic, singurul care, din discuii, mi-a spus ca ar fi orba de stranut invers

  3. Mihaela spune:

    Buna ziua. Eu am un border collie de 11 ani. A inceput sa faca asa cam prin februarie. Doi medici veterinari ne-au spus ca se mai intampla, ca e varsta etc. In martie am vazut sange pe jos si am crezut ca s-a intepat la pernute. Am fost la doctor, a zis ca are hiperkeratoza si i-a dat o crema. Abia pe 25 aprilie am descoperit sursa sangerarii (nara stanga) si am inceput investigatiile: pe 26 aprilie – radiografie, pe 29 – CT (formatiune, cel mai probabil de origine neoplazica). Joi, 9 mai, mergem la Oncovet si pe 12 mai ii facem biopsie. Inca nu stim sigur ce este si incotro s-o apucam. DAR, daca mi-ar fi spus cineva despre acest stranut invers la modul „in general nu e periculos, dar daca vrei tu sa fii sigura, fa-i o radiografie”, o faceam a doua zi! Acum ar fi fost deja pe tratament. Din pacate, am pierdut mult timp.

  4. Gabriela spune:

    Bună ziua! Am o cățelușă de 1 an și 6 luni, care atunci când o spăl pe dinți se agită foarte tare semn ca nu-i place ( nu am obișnuit-o de mică ), o spăl pe dinți de puțin timp asta după ce am făcut un detartraj, după ce termin periajul pare ca se sufocă. Criza durează cam 20-30 de sec. Trebuie să mă impacientez? Menționez ca mai are astfel de crize uneori fără motiv, dar rar. Analizele sunt la zi, toate bune. Chiar recent i-am făcut analizele de sânge și au ieșit bune. Să-i fac și o radiografie pulmonară?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Da, ar trebuie facute niste investigatii precum radiologie pulmonara si cardiaca, sa ii faceti radiografie si la trahee, dar si consult cardiologic de specialitate. Discutia este mult mai ampla, daca problema a aparut recent sau a avut dintotdeauna, ca sa exclude o problema congenitala sau dobandita. Este un caine tanar si ar trebui investigata problema pentru a nu o lasa sa se agraveze. Cu stima!

      • Florina Cojocaru spune:

        Buna ziua! Va rog sa- mi spuneti daca o radiografie la trahee se face cu anestezie totala? Catelul meu are 9 ani, si nu stiu daca putem risca o anestezie. Multumesc

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Depinde mult de temperamentul cainelui, in principiu pentru radiografii nu este nevoie de anestezie generala. Expunerea la radiografie dureaza 2 – 3 secunde, moment in care cainele trebuie sa stea nemiscat fie pe o parte, fie pe spate (sustinut de dumneavoastra). Cu stima!

  5. Tomescu Valeria spune:

    Buna ziua
    Am o catelusa bishon, salvata de pe drumuri in varsta de aprox 3 ani, fatata cel putin o data, se afla la mine in casa din luna iulie 2023
    Am fost cu ea la medic, am vaccinat o , cipat o, cosmetizat o, deparazitat, apoi am luat o in casa unde mai am un ,, baietel” steril
    La vreo cateva luni am observat ca fata face din ce in ce mai des si mai grav, crize de stranut invers, tot timpul este infundata, fornaita, sforaie cand doarme
    Ma ingrijoreaza creizele de stranut ca sunt f dese, 5-6-7 ori pe zi
    Am fost chiar inainte de revelion la un veterinar din zona, eu sunt din provincie, in jud Arges si am fost la cineva in Gaesti
    M a chemat 4 zile la rand , i a facut niste injectii cu dexametazona , in perioada 27-31 dec, cu mentiunea ca daca nu mai tuseste 24 de ore este ok
    A fost ok vreo 4 zile
    De pe 4-5 ian au reaparut crizele la fel de des si de intense
    Va rog mult ajutati ma, nu am posibilitatea sa merg la bucuresti dau in alta parte deoarece nu pot parasi domiciliul, avand sotul in recuperare dupa AVC
    Va rog prescrieti mi reteta si specificati metoda de plata catre dv
    Multumesccmult

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Reteta pentru acest antihistaminic (si anume clorhidrat de difenhidramina) este o reteta ce se da doar fizic si se retine la farmacie, de aceea nu putem face consult online pentru problema expusa de dumneavoastra. Desi antihistaminicile si antiinflamatoarele stopeaza simptomele stranutului inversat, cu ele de multe ori tratati doar efectul, dar nu si cauza. Incercati sa discutat cu medicul dumneavoastra din provincie sa vedeti cum va poate ajuta, iar daca dvs tot spuneti ca antiinflamatorul dexametazona si-a facut efectul foarte bine, vorbiti cu medicul veterinar despre Dexafort (ce este o combinatie de 2 tipuri de dexametazona ce are efect timp de 7 zile) sau Diprophos (un alt antiinflamator ce are efect 30 de zile). Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.