Scaderea in greutate la caini si pisici

Caini si pisicile cu o greutate normala trebuie sa aiba coastele palpabile cu un strat subtire de grasime ce le acopera, si o talie vizibila in spatele coastelor atunci cand privim intreg animalul de sus.

De cele mai multe ori schimbarile ce se produc in greutatea corporala sunt cele concepute ca deviatii de la greutatea ideala, insa cei mai multi proprietari nu pot aprecia obiectiv modificarile greutatii animalului, ca de exemplu in caz de ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala) ce duce la distensia acestuia (marirea in volum) este apreciata ca o crestere in greutatea. Dar de regula datorita acumularii lichidului si pierderii masei musculare animalul pierde in greutate.

Scaderea in greutate apare rar la animalele in crestere, si de cele mai multe ori este patologica, cu exceptia cazului in care animalul este la dieta sau s-a crescut durata si frecventa activitatii fizice ale acestuia.

Cauze posibile ale scaderii in greutate la caini si pisici:

1. Aport caloric inadecvat datorat:

  • Calitatii inferioare sau cantitatii inadecvate de mancare;
  • Boli sistemice ce duc la anorexie si inapetenta, spre exemplu: insuficienta renala, anemia, boli neoplazice / cancere;
  • Lipsa abilitatii de a se hrani in caz de trauma faciala sau probleme dentare;
  • Activitati fizice crescute.

2. Absortia inadecvata a mancarii cauzata de:

  • Paraziti intestinali;
  • Boli gastrointestinale, in special cele ce duc la malabsorbtie, maldigestie si pierderea de proteine;
  • Insuficienta pancreatica exocrina.

3. Incapacitatea de a utiliza caloriile absorbite cauzata de:

  • Diabet zaharat;
  • Boli hepatice;
  • Nefropatie severa ce duce la pierderea de proteine (insuficienta renala).

4. Rata metabolica accelerata datorita:

  • Casexiei (scaderea masiva in greutate) asociate cu bolile neoplazice / cancere sau insuficienta cardiaca;
  • Hipertiroidismului la pisici;
  • Bolii inflamatorii sau infectioase cronice.

Scaderea in greutate poate fi in unele cazuri cauzata de mai multi factori in acelasi timp si cauzele variaza in functie de varsta animalului. De exemplu la o pisica batrana, pierderea in greutate este cauzata cel mai frecvent de boli precum insuficienta renala, diabet zaharat sau boli neoplazice, in timp ce la o pisica tanara, cele mai frecvente cauze sunt dieta necorespunzatoare, de calitate scazuta si parazitii intestinali.

Scor corporal la caine – conf. wsava.org
Scor corporal la pisica – conf. wsava.org

Diagnosticul in cazul pierderii in greutate

  • Istoricul medical amanuntit care sa obtina informatii legate de cantitatea si calitatea dietei, schema de deparazitare interna si externa, schimbari in regimul de activitati fizice si identificarea altor semne clinice ce pot sugera cauza, fiind utile in stabilirea diagnosticului. Durata si severitatea scaderii in greutate este de asemenea importanta.
  • Examenul fizic: starea generala a organismului si alte semne clinice ale bolii de baza pot ajuta la elucidarea diagnosticului.
  • Investigatiile clinice se fac in functie de varsta animalului si existenta sau nu a unor simptome specifice de boala. Durata de timp in care s-a produs pierderea in greutate influenteaza urgenta cu care se vor face investigatiile.

Daca dieta neadecvata a fost exclusa si alte semne clinice nu sunt prezente se vor face hemoleucograma completa, analize biochimice (uree, creatinina, albumina, globulina, enzime hepatice si testul de stimulare a acidului biliar, sodiu, potasiu, calciu, fosfor si glucoza) si teste de urina (sediment urinar, raportul albumina – creatinina in caz de proteinurie semnificativa).

Nivelul de tiroxina (T4) trebuie dozat la pisicile batrane (pentru a exclude hipertiroidismul ce se manifesta cu apetit crescut, dar cu pierdere in greutate). La cele tinere si catei se pot face examen coproparazitologic pentru evidentierea parazitilor in materiile fecale. In cazul animalelor cu boli gastrointestinale sau insuficienta pancreatica, la care proprietarul nu a observat prezenta simptomelor insotitoare precum voma sau diareea (exemplu pisicile ce locuiesc afara), dozarea imunoreactivitatii la tripsina, a vitaminei B12 si acidului folic poate fi de ajutor.

  • Investigatii imagistice precum radiografia si ecografia pot identifica prezenta neoplaziilor.
  • Biopsia este utila pentru stabilirea diagnosticului de certitudine in cazul tumorilor.
  • Teste pentru boli infectioase precum peritonita infectioasa felina si Leishmanioza in cazul cainilor ce au calatorit in zone endemice.

Tratament

In cazul unei diete necorespunzatoare, sfatul veterinarului si ghidarea proprietarului in alegerea hranei vor fi suficiente pentru remiterea simptomelor.

Daca scaderea in greutate se datoreaza parazitilor intestinali se va administra medicatie antiparazitara.

Cel mai frecvent, eficienta tratamentului se bazeaza pe identificarea si tratarea cauzelor afectiunii de baza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.