Scaun urat mirositor la caini

Scaunul cainelui poate furniza numeroase informatii cu privire la starea de sanatate a organismului. De aceea este recomandat sa monitorizam aspectul, consistenta si mirosul ca o rutina zilnica. Un scaun urat mirositor la caine poate indica prezenta unei probleme digestive.

O dieta echilibrata, deparazitarea periodica si vaccinarea corespunzatoare, sunt factori ce pot preveni probleme de sanatate ce se asociaza cu un scaun urat mirositor.

Caracteristicile unui scaun normal:

  • Consistenta trebuie sa fie una de forma alungita, usor ferm, asemanator unui aluat, ce nu lasa urme atunci cand il strangem de pe pamant. Daca scaunul este dur si se sfarama, poate fi un semn de constipatie.
  • Culoarea depide de dieta – Culori precum maro – roscat, maro inchis sau maro – galbui sunt acceptate ca fiind normale. Un scaun de culoare negru inchis sau negru, indica prezenta sangerarii la nivelul tractului intestinal. O culoare pala sau galbena, cu aspect uleios poate fi intalnita la cainii cu probleme pancreatice.
  • Volumul depinde de cantitatea de mancare pe care acesta o mananca si de talia animalului. Un volum ridicat al scaunului indica existenta problemelor digestive si a unor diete bogate in fibre, in timp ce un volum redus poate fi un semn al obstructiei la nivel gastrointestinal.
  • Frecventa – De regula frecventa este de 2 scaune pe zi si depinde de orarul meselor si al plimbarilor. Totusi aceasta nu este regula de baza, unii caini pot avea scaune mai frecvente deoarece mananca mai mult sau au stomacul mic. Cainii mai batrani pot defeca mai rar, intrucat au un metabolism mai lent.
  • Mirosul normal este unul usor neplacut. Un miros intens neplacut poate sugera prezenta unor afectiuni digestive si un dezechilibru la nivelul florei intestinale.

 

Cauzele scaunului urat mirositor la caine

1. Probleme nutritionale – Un caine cu o dieta echilibrata va avea un scaun mic, consistent si cu un miros usor neplacut. O dieta saraca va duce la aparitia unui scaun voluminos, mai frecvent si cu o consistenta moale. Pe langa calitatea dietei mai trebuie luati in considerare urmatorii factori:

  • Schimbarile bruste in dieta pot duce alterari ale tranzitului digestiv si aspectul scaunului. De aceea schimbarea mancarii se va face gradual, pe parcursul a catorva zile pentru a evita aparitia unor astfel de probleme.
  • Intoleranta la mancarea precum carne, peste, oua, cereale pot duce la aparitia unui tranzit rapid ce poate modifica scaunul. Laptele este un tip de mancare ce frecvent se asociaza cu tulburari de tranzit.
  • Uneori problemele digestive si procesul de fermentare pot duce la aparitia unui scaun cu miros ranced, neplacut. Ingredientele ce necesita mai mult timp pentru digestie pot duce la indigestie cu fermentare, flatulenta / balonare si miros neplacut al scaunului.
Hill’s i/d – hrana pentru cainii cu probleme digestive

2. Probleme de absorbtie – Chiar si in prezenta unei diete adecvate poate aparea un miros neplacut al scaunului. Mirosul asemanator cu laptele stricat sau cartofi stricati este intalnit in cazul problemelor de absortie cu originea la nivel intestinal sau pancreatic. In acest caz cainii sufera de malabsortie, sunt slabi, subnutriti, desi au un apetit crescut si le este mereu foame. Aspectul scaunului este de asemenea alterat, mare cu aspect uleios.

3. Tranzit rapid – Aceasta situatie poate fi intalnita frecvent la caini intrucat ei au tendinta de a manca orice (gunoi de pe strada, resturi de mancare, plastic, frunze). Desi stomacul lor este pregatit pentru a digera orice tip de material, acest lucru poate cauza iritatie si aparitia unui tranzit rapid cu scaun diareic, urat mirositor.

4. Alergii alimentare – Cainele poate fi alergic la un anumit ingredient din mancare ce nu este absorbit in organism si care irita mucoasa gastrica. In acest caz se observa balonarea, cu scaune frecvente apoase si urat mirositoare. Schimbarea dietei este cea mai eficienta metoda pentru tratarea alergiilor alimentare. Unele fructe ii pot cauza balonarea (aici cu Lista fructelor si legumelor recomandata pentru caini)

5. Stresul poate duce la aparitia scaunelor diareice, urat mirositoare. Pentru a preveni acest lucru este necesar utilizarea de probiotice.

6. Parazitii – Unii parazitii precum ancylostoma poate duce la aparitia diareei cu sange si miros neplacut. Giardia si coccidia pot fi de asemenea cauze frecvente ale scaunelor diareice. Deparazitarea regulata a cainelui este metoda cea mai eficienta pentru combaterea parazitozelor.

Drontal – pastile de deparazitare interna pentru caini

7. Parvoviroza este o infectie virala, severa ce afecteaza cateii tineri. In acest caz cel mai frecvent apare diaree cu sange si miros neplacut. Boala trebuie tratata de urgenta, iar cea mai buna metoda de preventie este vaccinarea catelului.

8. Infectii si inflamatii ale tractului digestiv – Infectiile virale (exemplu Coroviroza canina) si bacteriene, ce pot duce la probleme digestive sunt mai frecvent intalnite la cainii tineri si cei imunocompromisi. Cea mai frecventa cauza inflamatorie ce poate duce la schimbari in aspectul scaunului este boala inflamatorie intestinala.

9. Insuficienta pancreatica exocrina – Pancreasul joaca un rol important in procesul de digestie prin secretia unor enzime ce ajuta la absorbtia nutrientilor din mancare. Alterarea acestei functii poate duce la aparitia unui sindrom de malabsorbtie cu scaune diareice, apoase, de aspect grasos si urat mirositoare. Tratamentul consta administrarea de enzime pancreatice si schimbarea dietei.

Lypex – supliment veterinar ce contine enzime pancreatice

In concluzie, daca scaunul cainelui dumneavoastra a devenit urat mirositor, poate ca este cazul sa ii revizuiti alimentatia, sa vizitati medicul veterinar si eventual sa fiti pregatiti si cu o proba de fecale pentru un examen coproparazitologic si coprocultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.