Parvoviroza la caini – schema tratament

           Gastroenterita hemoragica la caini (cunoscuta drept si parvoviroza la caini) este o boala virala, extrem de contagioasa, cauzata de virusul parvovirozei canine. Virusul parvovirozei este un virus extrem de rezistent si agresiv ce poate supravietui la temperatura camerei pana la 2 luni de zile sau chiar si ani in medii propice (fara lumina soarelui).

‘Parvo’ cum este ea cunoscuta printre posesorii de animale de companie, se transmite prin contact direct cu un animal deja infectat sau indirect prin obiecte sau zone contaminate. Particulele de virus se pot transmite atunci cand proprietarul pune mana si pe un animal bolnav, dar si cu ajutorul hainelor sau prin intermediul incaltamintei.

Semnele sau simptomele parvovirozei la caine:

Trebuie cunoscut faptul ca aceasta infectie se regaseste in principal la cainii nevaccinati si in general pana in 2 ani de zile. Parvoviroza are ca semne principale: lipsa apetitului, scaune diareice (in principal verzui sau cu striuri de sange), voma, uneori temperatura ridicata (febra) sau scazuta (hipotermie). Voma si diareea in repetate randuri fac ca organismul animalului sa se deshidrateze din ce in ce mai rau, ce poate duce la soc septic si deces. Asadar, diareea cu sange la un pui de caine este principalul simptom de parvoviroza.

Schema de tratament in parvoviroza cainilor (sau ‘Parvo’):

Desigur, un protocol de parvoviroza trebuie stabilit cu medicul dumneavoastra veterinar, noi doar va vom expune niste principii de tratament pe care obisnuim sa le aplicam in cadrul cabinetului nostru veterinar. Cu tratament agresiv inceput cat mai devreme, rata de mortalitate in parvoviroza poate scadea de la 90 la suta la mai putin de 10 la suta (adica daca fara tratament se estimeaza ca 9 din 10 caini mor, cu tratamentul adecvat, se poate transpune ca doar 1 din 10 caini sa moara de parvoviroza).

Deci, ca principii de tratament pentru parvoviroza la caini, amintim:

1. Corectarea deshidratarii si deficitul de electroliti prin tratament perfuzabil in rata continua (din experienta amintim ca in parvoviroza intalnim hipoglicemie – scaderea glicemiei, scaderea potasiului, dar si a albuminei – lucruri ce pot fi echilibrate prin tratament perfuzabil);

2. Prevenirea unor infectii bacteriene (nu de fiecare data este nevoie si de antibiotic – in general daca neutropenia este prezenta – un subtip de leucopenie – scaderea celulelor albe);

3. Terapia cu analgezice (medicamente pentru durere – pentru confortul pacientului) – exemplu: opioidele (butorfanol sau buprenorfina);

4. Tratament agresiv cu antivomitive – combinatii de medicamente (precum metoclopramid – in rata lenta continua, maropitant – cerenia, ondasetron etc). Nu fiti surprinsi daca dupa aceste antivomitive pacientul inca vomita;

5. Tratament cu pansament gastrice precum pantoprazol;

6. O abordare pentru suportul nutritional ar fi si montarea unui tub nazogastric prin care se poate hrani cu hrana hiperproteica si cu ajutorul careia se poate extrage si excesul de suc gastric pentru a preintampina alte vome.

7. FMT (fecal microbiota transplantation) sau Transplantul de fecale – sunt studii puternice ce au demonstrat faptul ca inlocuirea florei bacterine din intestinul cainelui bolnav de parvoviroza cu o flora bacteriana a unui caine sanatos trateaza mult mai rapid si mai eficient scaunele diareice cu sange. Procedura de transplant de fecale se realizeaza cu succes si in medicina umana de ani buni.

8. Un tratament controversat (privind eficacitatea) ar fi si administrarea unui ser hiperimun precum Salvacan P sau Canglob P – imunoglobuline anti parvo canin.

Se recomanda in cazul parvovirozei la caini si investigatii precum biochimie de sange (in special se monitorizeaza glicemia, ionograma – electrolitii), dar si hemoleucograma, deoarece pot avea scaderi dramatice ale celulelor albe sau rosii (leucopenie si anemie). In functie de biochimia de sange, adica de nivelul glicemiei, de nivelul albuminei, de nivelul potasiului din sange se dozeaza tratamentul perfuzabil. In cazul hipoalbuminemiei severe (scaderea albuminei), am utilizat cu succes in clinica noastra si produse precum Kabiven (ce contine aminoacizi, glucoza, grasimi si electroliti), dar si plasma proaspat congelata. 

Kabiven contine solutii de aminoacizi (substante utilizate pentru formarea proteinelor), grasimi, glucoza si electroliti.

Legat de parvoviroza la caini, primim in cadrul clinicii veterinare, dar si pe mail aceleasi intrebari, de aceea le-am expus aici, impreuna cu raspunsul nostru:

Cat traieste un caine cu parvoviroza?

Parvoviroza la caini se manifesta agresiv de la o zi la alta in functie de stadiul deshidratarii cainelui. Desi nu este o regula general valabila, din experienta un caine ce a primit tratament pentru parvoviroza timp de cel putin 4 – 5 zile, iar starea nu s-a depreciat semnificativ, iar cainele este prezent, sansele de vindecare sunt mari. La intrebarea cat traieste un caine cu parvoviroza putem raspunde ca vorbim de zile si nu saptamani, faptul ca la unii se vindeca in 4 zile iar altii in 7 zile, nu ne permite sa dam un raspuns concret. Sunt rare cazurile cand se complica si cu alte afectiuni precum invaginatii, insuficiente de organ sau necroze de stomac si intestin.

 

Ce trebuie sa manance un caine bolnav de parvoviroza?

In cazul cainilor cu parvoviroza, important este ca sa se reduca frecventa vomelor. De aceea este important sa fie hranit in cantitati mici si dese, la fiecare aproximativ 2 ore. Pentru hidratare se poate opta pentru ceaiul caldut de menta sau zeama de la orezul fiert. La intrebarea ce trebuie sa manance un caine bolnav de parvoviroza, putem specifica faptul ca puteti opta pentru hrana intestinala din farmaciile veterinare, precum: Hill’s Biome, Royal Intestinal, Purina EN. In cazul in care o refuza, puteti incerca hrana lichida pentru cainii in stare de covalescenta, precum Hill’s A/d, Trovet Recovery, Royal Recovery. Unii medici veterinari va pot recomanda si siropuri hiperproteice, precum Viyo Recuperation, dar si medicamente precum metoclopramid sirop. Desigur, un orez fiert si pieptul de pui pot fi optiuni bune.

Important ca animalul sa manance, hrana ajutandu-l sa treaca mai usor peste parvoviroza.

Viyo recuperation – hrana lichida pentru cainii bolnavi de parvoviroza
Conserva Hill’s a/d pentru cainii bolnavi de parvoviroza

 

Parvoviroza de la caini se transmite la om?

Parvoviroza de la caini NU se transmite la oameni. Intr-adevar si oamenii dezvolta eritem infectios de la un parvovirus B19, dar nu are legatura cu parvoviroza de la caini, este un alt virus. Asadar, nu va faceti griji, nu aveti cum sa va imbolnaviti de parvoviroza de la cainele dumneavoastra.

 

Cainele cu parvoviroza scapa dupa a treia zi? A treia zi de tratament de parvoviroza, cainele scapa?

Cum am scris si mai sus, nu este o regula ca un caine sa scape de parvoviroza dupa a 3-a zi, dar da, in general cei care sunt pe tratament, daca trec de perioada critica de 3 – 5 zile sansele cresc considerabil. Consideram un caine ca incepe sa se vindece de parvoviroza atunci cand vomele se raresc pana nu mai vomita deloc, iar cainele incepe sa manance singur.

 

Cat rezista parvoviroza in curte?

Sub conditii favorabile, virusul parvovirozei poate sta in mediul exterior (in curte) de la cateva luni pana la 1 an de zile. De aceea, daca ati avut un caine cu parvoviroza in curte este important sa dezinfectanti atat in casa, cat si in curte. In casa virusul parvovirozei poate rezista cel putin 1 luna de zile. Dezinfectarea in casa se poate face cu clor sau Virkon, iar in curte tot cu Virkon sau alte produse recomandate de medicul dumneavoastra veterinar.

Virkon – dezinfectat pentru curte

 

Cainele cu parvoviroza poate sa bea apa?

Da, cainele cu parvoviroza poate sa bea apa, important este sa nu il lasati sa bea mult dintr-o data ca este posibil ca sa o vomite. Daca cainele dumneavoastra este la perfuzii 24 din 24, este posibil ca medicul veterinar sa opteze sa nu ii mai dea apa pana cand vomele nu se opresc. Cainele este hidratat prin perfuzii, asadar sa bea apa nu mai este neaparat necesar. Daca cainele nu face tratament perfuzabil, hidratarea este importanta, asadar dati-i apa sau ceai caldut de menta in cantitati mici si dese, sa evitati deshidratarea. Puteti gasi la farmaciile veterinari si saruri de hidratare orala pe care le puteti amesteca cu apa. Cele mai bune sfaturi le veti gasi la medicul dumneavoastra veterinar, asadar luati legatura cu dansul.

 

Bicarbonat de sodiu pentru parvoviroza. Este bun?

Intr-adevar cainii cu parvoviroza dezvolta o afectiune medicala numita acidoza metabolica, ce se manifesta prin cresterea aciditatii plasmei. Bicarbonatul de sodiu este agentul cel mai folosit pentru a corecta acidoza metabolica. Ionii din sange, precum: sodiu, potasiu, clor si bicarbonat nu se mai regasesc in cantitatea necesare in organismul cainelui de aceea este nevoie de suplimentare. Cainii cu parvoviroza prezinta un nivel scazut potasiu si bicarbonat, iar aceasta deficienta este restabilita prin tratament perfuzabil cu Ringer lactat.

Cel mai benefic pentru cainele dumneavoastra este sa faca tratament perfuzabil pentru inlocui deficitul de ioni, precum si restabili glicemia, a-l hidra corespunzator si pentru a primi medicamente pentru voma si greata.

Ringer lactat – tratament perfuzabil in parvoviroza

Cat costa tratamentul pentru parvoviroza la caini?

In functie de tipul de tratament pentru parvoviroza, in functie de medicamentele folosite (aici ma refer la antivomitive: spre exemplu metoclopramidul este mai ieftin, cerenia – maropitant – este mult mai scump), dar si de greutatea cainelui bolnav de parvoviroza, un protocol de parvo poate costa de la 150 ron pana la 400 – 500 ron pe zi.

Spre exemplu, un bichon bolnav de parvoviroza ce are greutatea de 2 – 3 kilograme, un protocol de parvoviroza cu internare 24 de ore, costa aproximativ 280 ron. In acest pret nu sunt incluse eventualele analize recomandate, precum hemoleucograma, glicemie, ionograma.

Legat de pretul testului pentru parvoviroza la caini, acesta difera de la o clinica la alta. Sunt teste triple ce contin si giardia sau CCV (coronavirus), acestea fiind mai scumpe, avand un pret cuprins intre 120 ron – 180 ron. Pretul testului simplu de parvoviroza la caini este aproximativ 70 – 90 ron in majoritatea cabinetelor veterinare.

Desigur, cel mai indicat ar fi ca tratamentul de parvoviroza la caini sa se efectueze intr-o clinica veterinara non stop, dar atunci cand situatia financiara nu o permite se poate opta si pentru o situatie de compromis. Avand in vederea repetitivitatea acestei intrebari, vom expune punctul de vedere si pentru tratamentul parvovirozei acasa intr-un articol ulterior: tratament parvoviroza acasa.

In cazul in care animalul dumneavoastra se confrunta cu parvoviroza, nu ezita sa ne apelati, va vom face legatura cu un cabinet veterinar pe care il detinem pentru a ajuta cainele sa treaca peste aceasta afectiune. Nu ezita sa ne apelati la 0726742842!

 

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Transplantul de fecale nu este o manopera foarte complicata si in principiu ar putea fi facut la orice cabinet veterinar. Depinde mult de medicul veterinar cat de familiarizat este cu aceasta procedura. Vom face un articol in urmatoarele zile cu aceasta procedura. Cu stima!

 1. Pătruț Andreea spune:

  Bună seara,am și eu un cățeluș in vârsta de 5 luni care suferă de parvoviroza și este in tratament la 12 ore iar el când nu este sub tratament refuză sa bea apă și sa mănce,mă întrebam dacă are nevoie de mâncare și apa atunci când nu este sub tratament și cum as putea sa ii dau?

  • Veterinar spune:

   Buna seara! Daca nu vomita, ati putea sa incercati sa ii dati usor cu seringa pe la coltul gurii apa sau hrana lichida (Specific Recovery, Viyo Recuperation, Hill’s A/d diluat cu apa etc). Varianta cea mai profesionala in situatia parvovirozei la caini este sa se monteze o sonda nazogastrica (un tub ce se baga prin nas pana in stomac), iar prin aceasta sa se administreze hrana, dar sa se si scoata excesul de suc gastric ce se acumuleaza in stomac. Cu stima!

   • Rodica spune:

    Buna seara! Am un husky de 6 luni, vaccinat cu 4 vaccinuri si a facut parvoviroza, asa spune medical vet. Are 4 zile de tratament,ii dau numai ceai de menta! Decat vomita, nu are si diaree deloc, este posibil, parvo fara diaree? Va multumesc!

    • Veterinar spune:

     Buna seara! Diagnosticul de parvoviroza se pune in baza unui test din scaun sau test PCR din sange. Sunt rare cazurile cand animalele fac parvoviroza cu schema completa de 4 vaccinuri. Principalele semne in parvoviroza sunt voma si diaree, voma aparand prima. Cu stima!

 2. Raluca spune:

  Buna. Am o femela Ciobanesc de Asia Centrală, la 3 luni de zile a facut parvoviroza, s-a vindecat la o facultate de Medicina.. Acum are 1 an si 4 luni si este foarte slaba pe langa sora ei.. Credeți ca mai are vreo problema sau asa ii e felul? Energie, chef de joaca are mereu..

 3. Gales Tania spune:

  Buna ziua! Am un cățeluș de 7 săptămâni depistat cu parvoviroza, dar nu vomita, a făcut doar scaune moi.. este sub tratament perfuzabil, nu are simptome grave.. sunt șanse sa supraviețuiască?

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Sansele tin mult de tratamentul administrat si depind de la pacient la pacient. In general ce trece de 5 zile de tratament fara alte complicatii serioase, se vindeca intr-o proportie foarte mare. La intrebarea „sunt sanse sa supravietuiasca?” raspunsul ar fi: „de ce nu?”. Asadar, mergeti la tratament si vedeti cum evolueaza. Cu stima!

 4. Florin spune:

  Toti puii imi mor dupa 6 septamani, chear cu doua vaccinuri.
  Exista vreo schema de vacinare pentru catei mai complexa?
  Cred ca am Caine matur purtator de parvoviroza.

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Izolati puii de cand ii intarcati (pe la 3 saptamani), nu le mai dati acces la mama, cu atat mai mult la tata. Trebuie spalat totul in casa cu clor. Va puteti lua custi de metal de la Maxipet de 60×90 cm si ii tineti acolo pana la vaccinarea completa. Vaccinuri ce contin toate cele 3 tulpini de parvoviroza (cpv 2a, 2b si 2c) sunt Nobivac DP Plus, dar si Virbac CPV. Cu stima!

   • ELENA BAIER spune:

    D-nul doctor. Cățeii mei sânt fătati pe 30 decembrie. Băiețelul a făcut 4 zile de tratament fără perfuzie, nu îmi permit. A murit azinoapte. Fetița a vomat puțin în aceeași zi cu el dar a doua zi a băut apă și a mâncat. Azi este a treia zi de tratament, nu mai mănâncă, nu bea apă și imediat după injecții a început să se vaite. Are șanse să trăiască? Ce să fac?

   • Bianca spune:

    Bună seara. Mulțumi pentru toate informațiile utile.

    Vin și eu către dumneavoastră cu o întrebare. Situație: cățel de 2 luni jumatate, a primit tratament pentru parvo la o clinica veterinara pe o perioada de 6 zile. La externare am primit tratament de urmat acasa: antibiotic, probiotice, vitamine și pentru diaree, întrucât nu a încetat diareea.
    După 8 zile (a 2a zi de la externare), diareea este în continuare maro închis, dar de o consistenta un pic mai tare. Astăzi a început din nou sa vomite la 20, 39 minute după ce mănâncă. Cățelul este letargica și fără pofta de mâncare, considerent pentru care, am cumpărat Viyo Recuperation după ce an citit articolul dumneavoastră. Apa bea singur. Și destul de des.
    Sa ma îngrijoreze faptul ca voma și diareea continua? Va mulțumesc anticipat

    • Veterinar spune:

     Buna seara! Daca animalul continue sa vomite mancarea, cu greu va reusi sa treaca peste episodele acestea fara sa absoarba nutrientii din hrana (doar hidratarea nefiind suficienta). Ar trebui facuta si o ecografie abdominala ca nu cumva parvoviroza sa se fi complicat si cu o invaginatie, ar trebuie facut un examen coproparazitologic ca nu cumva sa aiba si Izospora sau Giardia (sau complicatii precum necroze intestinale / gastrice, septicemii, gastroenterita cronica etc). Inca o data, este greu de exprimat despre ce e vorba fara sa vedem animalul fizic, dar poate ca spitalizarea in continuare cu perfuzie ar ajuta, o sonda nazogastrica cu administrare de hrana ar ajuta, pansamente gastrice si antivomitive injectabile poarte ca ar ajuta, totul depinde de medicul dvs, consultati-va cu el. Cu stima!

 5. Stoichiță spune:

  Bună ziua, tocmai am avut un cățel care a murit de paraviroza, doresc să-mi iau altul, ce trebuie sa fac? Daca următorul câine e vaccinat este predispus să-l ia si el? Mulțumesc frumos!

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Daca are cel putin 4 vaccinuri si este vaccinat si pentru parvoviroza tulpina 2C nu ar trebui sa fie motive de ingrijorare. Trebuie dezinfectat bine in casa cu Sanytol sau clor. Cu stima!
   Pastrati legatura cu un medic veterinar online pe: http://www.veterinaronline.ro

 6. Ionela spune:

  Bună ziua am o catelusa în vârstă de 4 luni și a avut prvoviroza ce mâncare trebui sai dau sa se pună bine pe picioare

  • Veterinar spune:

   Daca tocmai a avut parvoviroza o ajuta mancarea intestinal (Hill’s I/d, Specific Intestinal, Advance Intestinal etc) pentru o perioada de 2 – 3 saptamani, ulterior faceti trecerea treptat pe mancarea de junior.

 7. Alina spune:

  Buna ziua! Am un catel de 2 luni sub tratament cu perfuzii pt parvoviroza! Veterinarul mi a spus sa nu ii dau nici apa nici mancare pe, perioada tratamentului. As vrea sa stiu de ce nu îmi dă voie sa ii dau de mancare sau baut pt ca plânge întruna si îmi este asa de mila de el..

  • Veterinar spune:

   Buna ziua! Va vom raspunde la intrebare, desi lucrurile acestea trebuiesc discutate cu medicul dvs veterinar. Opiniile difera de la un medic veterinar la altul, la fel si studiile stiintifice, iar asta nu inseamna ca unul are dreptate si altul nu. Intr-adevar, pana nu demult se considera ca acel NPO (din latina „nil per os”, tradus „nimic pe gura”) timp de 48 – 72 de ore in problemele gastrointestinale ar fi benefic pentru organism, desi studiile actuale contrazic acest lucru. Sunt multe argumente ce stau la baza acestui principiu ca animalul sa nu fie hranit atunci cand vomita si are diaree, intentionand sa se lase „intestinul sa se odihneasca”, iar printre cele mai comune, se enumera:
   – hranirea animalului stimuleaza episoadele de voma ce ar creste riscul inecarii cu voma;
   – prezenta mancarii nedigerate serveste drept hrana pentru bacteriile daunatoare;
   – hranirea fortata a cainelui atunci cand se simte rau poate creste riscul de „ura” pentru mancare, facand refacerea mai greoaie;
   – hranirea cainelui stimuleaza constractiile intestinului, crescand episoadele de diaree;

   Tinem sa specificam ca tot la fel de multe argumente sunt si pentru hranirea in timpul episoadelor de voma si diaree la cainii cu parvoviroza, precum: infometarea creste riscul de contractii si de dureri abdominale, cand este hranit se diminueaza secretia gastrica, reducand episoadele de voma, hranirea ajuta organismul sa lupte cu inflamatia, infectiile (stimuland sistemul imunitar), dar si altele.

   Studiile care sustin aceste lucruri sunt nenumarate, de aceea este important sa discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre abordarea dansului in cazul de parvoviroza.

   ps: exemplu de studii:
   – Mohr AJ, Leisewitz AL, Jacobson LS, et al. Effect of early enteral nutrition on intestinal permeability, intestinal protein loss, and outcome in dogs with severe parvoviral enteritis. J Vet Intern Med 2003;17:791-798.
   – Will K, Nolte I, Zentek J. Early enteral nutrition in young dogs suffering from haemorrhagic gastroenteritis. J Vet Med Series A 2005;52(7):371-376
   – sursa: todaysveterinarynurse.com/nutrition/how-and-why-to-feed-canine-parvovirus-patients-right-away/

 8. Izabela spune:

  Bună ziua ! Am o catelusa în vârstă de 4 luni și vomita numai spuma alba și face scaune asa maronii deschis, ce sa ii fac , dr veterinar care e la noi e plecat la munte , va rog din suflet sa ma ajutați!

  • Veterinar spune:

   Atunci cand un animal vomita si face si scaun diareic, mai ales ca este pui, se recomanda expres tratamentul perfuzabil la medicul veterinar – cel mai probabil are parvoviroza. Incercati totusi sa mergeti la un medic veterinar din apropriere de dumneavoastra, la un oras apropiat. Daca chiar nu este posibil, nu va ramane decat sa incercati sa il hidratati usor si sa ii dati o mancare lichida, precum un mucilagiu de orez si zeama de la orezul fiert. De asemenea il puteti hidrata si cu ceai caldut de menta din 2 in 2 ore, in cantitati mici si dese. Bineinteles ca veti gasi si produse speciale la o farmacie veterinara (precum Promax – pasta antidiareica sau mancare de dieta). Cu stima!

 9. Fudulache Chiara spune:

  Bună seara!! Eu am catelusa infectata cu parvoviroza.. Am vrea sa o bagam în casa cât este bolnava si voiam sa știu dacă e ok sa I facem baie și dacă e mai ok sa stea afara sau în casa!

  • Veterinar spune:

   Buna seara! Atata timp cat este bolnava nu este recomandat sa ii faceti baie, ii poate slabi sistemul imunitar, catelusa fiind predispusa la alte afectiuni. De asemenea este recomandat ca sa stea in casa, din acelasi considerent, ca sunt mai predispuse la alte infectii. Legat de baie, o puteti „spala” cu servetele umede sau cu sampon uscat pe care le gasiti la orice petshop. Cu stima!

   • Denisa spune:

    Bună ziua, am un cățel care a avut parvoviroza. A stat în perfuzii 3 zile dar a mai avut un scaun moale după 3 zile și nu vrea sa manance mâncarea data de medic, este destul 3 zile de perfuzii sau mai trebuie lăsat în vederea medicului.

    • Veterinar spune:

     Buna ziua! Tratamentul perfuzabil se face pana la imbunatatirea starii generale, adica pana cand cainele incepe sa manance si nu mai vomita. Tratamentul poate dura de la 3 zile pana la 1 – 2 saptamani. Cu stima!

 10. Andreea Marinescu spune:

  Cu ajutorul dumneavoastra am reușit sa învingem parvoviroza la caini. Va mulțumim din suflet pentru ajutor!

 11. Chiosa nicoleta spune:

  Buna ziua catelul meu vomita intruna si face scaunul rosul asa inchis si nu mai mananca nu mai bea apa ajutatima va rog nu stiu ce sa mai fac ca sal salvez

  • Veterinar spune:

   Va trebui sa luati legatura cu un medic veterinar, nu aveam prea multe cu ce sa va ajutam printr-o pagina web.

  • Veterinar spune:

   In functie de greutatea animalului si de tipul de protocol ales, pretul tratamentului pentru parvoviroza la caini cu perfuzii si internare variaza de la 185 ron la 400 ron pe 24 de ore. Ia ca durata, iarasi difera de la pacient la pacient si tratamentul de parvoviroza dureaza de la 2 – 3 zile pana la 1 – 2 saptamani.

 12. Dramba spune:

  Buna seara. Azi am luat un catelus talie mica de 3 luni. Cum am ajuns acasa acesta a inceput sa vomite. Pana acum de vreo 8 ori. Initial am crezut ca a schimbat casa , fara mamica…etc dar totusi cred ca are parvo. Are dureri abdominale. Sunt 4 frati si sunt la niste vecini saraci si primitivi. Eu am avut grija de ei zilnic dar de 2 zile nu am mai fost. Azi am luat o pe fetita asta sa ii ofer o viata mai buna. Acum pare ca s a linistit. M am gandit si la o enterita din cauza mancarii proaste care o primesc cand eu nu sunt. O sa vad pana maine dim cum evolueaza. I am facut un penstrep 0.3ml si 0.2 dexa. Nu am in casa nici metronidazol nici antivomitiv nici cerenia. Vedem maine

  • Lenuta spune:

   Bună ziua, am o cățea in vastă de 2ani si 6 luni acum este gestanta,întrebarea mea este daca a avut virusul parvo cand avea 6 luni și a facut tot procesul de tratament si toate vaccinurile poate transmite boala la pui si ce ar trebui sa fac pana se nasc pui?

   • Veterinar spune:

    Buna ziua! Nu exista riscul sa iti transmita virusul parvovirozei pe care l-a avut cu 2 ani in urma. Cel mai probabil le va transmite imunitatea pentru parvoviroza. Important este sa incepeti vaccinarea puilor de la varsta de 6 saptamani (pana atunci au anticorpii de la mama). Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.