Sfaturi de baza pentru dresajul cainelui

Reguli de baza in dresajul cainilor

Articolul de fata nu inlocuieste dresajul profesionist, fiind gandit pentru proprietarii de animale ce nu-si permit ajutorul de specialitate. Credem ca este necesar ca toti proprietarii de caini sa aibe cunostinte minime de dresaj, precum societatea ce-si doreste de la parinti copii bine crescuti, acelasi principiu se aplica si la animale.

Principiul pe care se incepe dresajul este „repetitia este mama invataturii”, iar cu rabdare, calm si iubire o sa va atingeti scopul, iar legatura dintre dumneavoastra si caine va fi mult mai puternica.

Importanta dresajului

Repetitia este esentiala: Cu perseverenta, calm si afectiune, veti reusi sa atingeti obiectivele dorite, iar legatura dintre dumneavoastra si caine va deveni mult mai stransa. Asa cum parintii isi educa copiii pentru a fi bine crescuti, proprietarii de caini trebuie sa faca acelasi lucru cu animalele lor de companie.

Echipamente necesare

  1. Zgarda: Fie din piele, fie metalica, zgarda este esentiala pentru a controla cainele.
  2. Lesa: Indispensabila pentru a mentine controlul asupra cainelui in timpul plimbarilor si exercitiilor.
  3. Botnita: Preferabil din piele pentru a evita ranirea accidentala, mai ales daca cainele este energic.
  4. Ham: Utilizat in special pentru cainii agresivi. Folositi hamul cu precautie pentru a evita deformari ale coloanei vertebrale.
  5. Fluier: Util pentru atragerea atentiei cainelui in situatii de distragere.
  6. Jucarii si recompense: Jucarii de aport, precum mingi sau bete, si gustari mici si sanatoase pentru a recompensa comportamentele pozitive. Cainii invata mai repede cand sunt recompensati decat atunci cand sunt pedepsiti.

Dresajul de baza a puilor de caine

1. Alegerea locului pentru nevoi:

  • Pana la varsta de 3 luni si jumatate, cainii trebuie sa isi faca nevoile in casa, intr-un loc special amenajat cu covorase absorbante. Cand sunteti gata sa ii scoateti afara, faceti acest lucru des si curatati bine locul din casa pentru a elimina orice miros rezidual.

2. Comenzile de baza:

  • AICI: Chemati cainele folosind aceasta comanda, in special la ora mesei. Stabiliti un loc fix pentru hrana si folositi comanda „AICI” pentru a-l chema la masa.
  • BRAVO: Folositi aceasta comanda pentru a-l lauda si a-l incuraja de fiecare data cand executa corect o comanda.

3. Pozitia culcat:

    • Comanda: „CULCAT”. Pentru a invata cainele sa se culce, apasati usor pe spatele sau in timp ce trageti lesa inainte si in jos. Recompensati-l cu laude si gustari de fiecare data cand se conformeaza. Daca nu se conformeaza, utilizand o lesa, trageti-o usor de pamant sau apasati cu talpa pantofului pe lesa pentru a-l obliga sa se culce.

4. Pozitia sezut:

    • Comanda: „SEZI”. Pentru a invata cainele sa se aseze, apasati usor pe crupa (zona spatelui de deasupra cozii) cainelui si trageti de lesa in sus, spunand „SEZI”. Recompensati-l cu laude si gustari de fiecare data cand executa corect.

Sfaturi pentru dresaj eficient

  1. Fermitate si consecventa: Fiti constant in comenzile date. Cainii simt lipsa de fermitate si pot deveni neascultatori daca nu sunteti consecventi.
  2. Starea dvs este importanta: Starea dumneavoastra influenteaza comportamentul cainelui. Evitati sa il laudati intr-o zi si sa il pedepsiti fara motiv in alta zi. O atitudine constanta este cruciala pentru succesul dresajului.
  3. Introducerea comenzilor treptat: Asigurati-va ca o comanda este bine insusita inainte de a trece la urmatoarea. Daca introduceti o noua comanda prea devreme, exista riscul ca cainele sa uite comanda anterioara.
  4. Recompense si pedeapsa: Recompensati comportamentele pozitive mai frecvent la inceput, apoi mai rar pe masura ce cainele se obisnuieste cu comenzile. Pedeapsa trebuie sa fie proportionala cu gravitatea greselii si aplicata imediat dupa comiterea acesteia pentru ca cainele sa faca legatura intre actiune si consecinta.

Exemple de dresaj

  1. Culcat: Puneti cainele sa se intinda si repetati comanda „CULCAT”, recompensandu-l cand o executa corect. Daca cainele nu accepta sa stea culcat, utilizati lesa pentru a-l forta usor sa se aseze.
  2. Sezi: Comanda „SEZI” se foloseste pentru a-l invata sa se aseze. Apasati usor pe crupa cainelui si trageti lesa in sus. Recompensati-l cu laude si gustari de fiecare data cand executa corect.
  3. Aport: Pentru a invata cainele sa aduca obiecte, folositi comanda „APORT”. Incepeti prin a-i arata obiectul si a-l lasa sa il miroasa. Aruncati obiectul la o distanta scurta si dati comanda „APORT”. Incurajati-l cu laude si recompense cand aduce obiectul inapoi.
  4. Latra: Pentru a invata cainele sa latre la comanda, folositi comanda „LATRA” si agitati un obiect sau oferiti o recompensa. La fiecare latrat corect, laudati-l si recompensati-l.
  5. Taci: Pentru a invata cainele sa inceteze sa latre la comanda, folositi comanda „TACI” si oferiti o recompensa imediat ce se opreste din latrat. Continuati acest exercitiu pana cand cainele intelege comanda.

Concluzii finale

Dresajul necesita rabdare, consistenta si afectiune. Fiti ferm, dar bland, si nu uitati sa recompensati fiecare progres. Cu timpul, veti avea un caine ascultator si bine dresat.
Apelati la ajutor de specialitate de cand animalul este pui si nu lasati agresivitatea sa devina o problema. Rareori agresivitatea la caini poate fi rezolvata de catre medicul veterinar, dresorul fiind primul de vizitat. Daca acesta isi declina competentele, medicul veterinar poate opta si pentru tratament medicamentos (sau chirurgical – in cazul cainilor necastrati). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.