Ca noi, oamenii, animalele noastre de companie pot dezvolta diferite probleme cardiologice la un moment dat in viata acestora. Factorii genetici (rasa) si inaintarea in varsta sunt cele mai insemnate cauze care predispun animalul la aceste morbiditati, iar simptomele nu fac intotdeauna trimitere clara spre inima.
Semne ca animalul sufera, de fapt, de probleme cardiologice
- Tuse frecventa – este un simptom des intalnit in afectiunile cardiace. Pacientul devine suspect de probleme ale inimii in momentul in care tusea nu este acompaniata de alte simptome ale inflamatiilor tractului respirator.
Neregularitatile de functionare a inimii conduc, printre altele, la cresterea presiunii vaselor pulmonare si la inflamatia plamanilor – corpul reactionand prin productia crescuta de mucus care trebuie expectorat.
Desigur, afectarea inimii provoaca un ansamblu de manifestari fizice corelate intre ele, iar diagnosticul nu se poate pune doar pe baza unuia dintre semne. Este, deci, necesara expertiza unui cardiolog veterinar.
- Dispnee, respiratie ingreunata, gafaiala excesiva – toate acestea apar din cauza hipoxiei tisulare (lipsa cantitatii suficiente de oxigen) care atrage dupa sine o nevoie crescuta de oxigenare si se manifesta prin respiratie mai rapida (gafaiala) si vizibil ingreunata.
- Oboseala accentuata, scaderea staminei/energiei – din acelasi motiv precedent: hipoxia tisulara.
- Pierdere in greutate si inapetenta– hipoxia renala afecteaza filtrarea la nivelul rinichilor si totodata se manifesta prin incercarea organismului de a creste volumul plasmatic. Acest aspect duce la acumularea de lichid (edeme) la nivelul tesuturilor si organelor interne – lucru ce scade capacitatea organismului de a absorbi nutrienti. De asemenea, scade si nevoia de a manca, care este inlocuita de greata.
Desi la inceput se poate observa o crestere in greutate cauzata de acumularea de lichide, in curand se va continua cu o scadere rapida a masei corporale:
- Scade productia de albumina hepatica, necesara transportului multor nutrienti prin sange;
- Creste arderea calorica din cauza hipoxiei si nevoii crescute de energie – precum in procesul respiratiei;
- Apar disfunctii metabolice din cauza acumularii de produsi de catabolism care pot duce la distrugerea masei musculare.
- Voma – acompaniata de celelalte simptome, indica acumularea de lichid la nivel visceral si senzatia de greata.
- Distensie abdominala – cu aceeasi cauza renala care determina edemele viscerale.
- Colaps – din cauza lipsei de oxigen la nivelul tesutului nervos, in special la nivelul creierului. De asemenea se poate datora scaderii bruste a glicemiei in efort fizic, metabolismul glucozei fiind strans legat de oxigen.
Boli cardiace adesea intalnite
Exista mai multe probleme cardiace comune care afecteaza cainii si pisicile, printre care se numara:
- Cardiomiopatie dilatativa: aceasta este o afectiune in care inima se mareste ca urmare a slabiciunii si ineficientei de a pompa sange eficient. Camerele inimii se largesc, iar peretii se subtiaza si se intind, ceea ce face dificila contractia si pomparea sangelui. Acest lucru poate duce la insuficienta cardiaca congestiva, in care sangele se acumuleaza in plamani si in alte parti ale corpului.
Cardiomiopatia dilatativa este o afectiune frecventa atat la caini, cat si la pisici si poate avea mai multe cauze, inclusiv genetica, nutritia si alte boli.
- Boli valvulare ale inimii: se refera la orice boala care afecteaza valvele inimii. Valvele sangvine regleaza fluxul de sange prin inima si prin artere si vene. Bolile cardiace valvulare comune la caini si pisici includ regurgitarea mitrala (vezi “Valvulopatia mitrala la caine”), stenoza aortica si stenoza pulmonara. Afectiunile valvelor sunt adesea cauzate de uzura lor in timp, dar pot fi determinate si de predispozitii genetice.
- Aritmii: acesta este un termen folosit pentru a descrie orice batai neregulate ale inimii, care pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv genetica, boli inrudite si dezechilibre electrolitice – care afecteaza capacitatea de conducere a impulsului nervos si de contractie sincronizata. Printre aritmiile comune la animalele de companie se numara fibrilatia atriala si ventriculara si tahicardia ventriculara.
- Insuficienta cardiaca congestiva: este o afectiune in care inima devine slabita si incapabila sa pompeze sangele in mod eficient, ceea ce duce la o acumulare de lichid in organele si tesuturile corpului – in special in plamani – cauzate de hipoxia renala. ICC poate fi cauzata de o mai multe afectiuni de baza, inclusiv cardiomiopatie dilatativa, boli valvulare si hipertensiune arteriala.
- Cardiomiopatia hipertrofica: Aceasta este o afectiune in care muschiul cardiac se ingroasa, ceea ce duce la o rezistenta crescuta la fluxul sanguin si la un risc crescut de probleme cardiace. Acest lucru poate duce la o varietate de probleme cardiace, inclusiv aritmii si cardiomiopatie hipertrofica obstructiva, in care muschiul ingrosat al inimii obstructioneaza circulatia sangelui. Cardiomiopatia hipertrofica poate fi cauzata de multipli factori, inclusiv de genetica si de boli subiacente.
Apare frecvent la pisici, dar poate aparea si la caini.
Este important de retinut ca acestea sunt doar cateva dintre problemele cardiace comune care pot afecta animalele de companie. De asemenea, de reamintit este faptul ca detectarea si tratamentul timpuriu al acestor afectiuni este necesar pentru imbunatatirea rezultatelor si prevenirea complicatiilor ulterioare.
Tratament
Tratamentul problemelor cardiace la animalele de companie va depinde de tipul specific și de gravitatea afecțiunii, precum și de starea generală de sănătate a animalului de companie. Cu toate acestea, unele tratamente comune pentru problemele cardiace la animalele de companie includ:
- Medicamente: Medicamentele sunt adesea folosite pentru a trata problemele, inclusiv medicamente care ajuta la imbunatatirea functiei cardiace, la reglarea ritmului si a frecventei sistolice si la reducerea acumularii de lichide. Medicamentele utilizate in mod obisnuit includ inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, beta-blocante, diuretice si medicamente antiaritmice.
- Dieta: In unele cazuri, pot fi recomandate modificari ale dietei animalului pentru a ajuta la gestionarea simptomelor cardiace. De exemplu, o dieta saraca in sodiu poate fi recomandata pentru cele cu insuficienta cardiaca congestiva pentru a ajuta la reducerea retentiei de lichide.
- Interventie chirurgicala: In situatii complicate, poate fi sugerata o interventie chirurgicala, cum ar fi atunci cand trebuie reparate sau inlocuite valvele cardiace. Totusi, in medicina veterinara aceasta este printre ultimele solutii la care se recurge.
- Modificari ale stilului de viata: schimbarile in stilul de viata, cum ar fi reducerea stresului si exercitiile fizice, pot ajuta la gestionarea unor tipuri de probleme cardiace.
Planul de tratament specific va depinde de fiecare pacient in parte si de afectiunea individuala. Medicul veterinar cardiolog poate ajuta in identificarea problemelor cardiace specifice care va afecteaza animalul de companie si in dezvoltarea unui plan de tratament pentru a le gestiona, dupa o evaluare amanuntita a starii de sanatate.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.