Sindromul Cushing la caini – cauze, tratament si diagnostic

cushing la caini

Hiperadrenocorticismul sau sindromul Cushing este o afectiune cauzata de producerea in exces de cortizol (un glucocorticoid) de catre glandele suprarenale si afecteaza atat cainii de varsta mijlocie, cat și cainii in varsta, indiferent de rasa.

Hiperadrenocorticismul canin se intâlneste frecvent sub doua forme: hiperadrenocorticismul dependent de hipofiza (PDH) si hiperadrenocorticismul dependent de suprarenale (ADH).

  • PDH apare atunci când secretia inadecvata a hormonului adrenocorticotrop (ACTH) stimuleaza glandele suprarenale sa produca in exces cortizol.
  • ADH apare atunci când adenomul de glanda suprarenala sau carcinomul secreta in mod autonom cortizol excesiv.

Ce semne clinice indica aceasta afecțiune?

In sindromul Cushing apar o multitudine de semne clinice, insa doar in cazurile severe semnele clinice sunt caracteristice, in formele mai ușoare pot aparea doar câteva dintre acestea.

Cele mai frecvente semne clinice intâlnite in sindromul Cushing:

  • cainele bea multa apa si urineaza foarte mult (polidipsie, poliurie);
  • cainele mananca foarte mult (polifagie);
  • cainele prezinta abdomenul umflat;
  • ii cade parul cu zone de piele fara par (alopecie);
  • slabiciune / atrofie musculara;
  • hiperpigmentarea pielii;
  • piodermita (o infectie a pielii);
  • comedoane (acumulare de sebum alb galbui la baza firelor de par);
  • incontinenta urinara (cainele scapa urina involuntar);
  • diabet zaharat rezistent la insulina;

Ce investigații trebuie efectuate pentru a detecta sindromul Cushing?

Pe langa datele anamnetice si examenul fizic al animalului, este obligatoriu sa se efectueze si analize de laborator, precum: hemoleucograma, biochimie de sange, teste de urina si teste specifice functiei endocrine.

Nu toti cainii raspund in acelasi fel la concentratiile mari de cortizol, astfel incat stabilirea unui diagnostic de hiperadrenocorticism este o adevarata provocare. Totusi, dozarea cortizolului din sange este vitala pentru diagnosticarea si monitorizarea cainilor cu sindromul Cushing.

Testele functionale endocrine specifice: raportul de cortizol – creatinina urinara, testul de supresie cu doza mica de dexametazona, testul de stimulare cu ACTH.

  1. Raportul cortizol / creatinina urinara este un test rapid de screening preliminar in suspiciunea de hiperadrenocorticism, care poate exclude acest diagnostic. Acest test este recomandat datorita sensibilitatii sale ridicate (aproape toti cainii cu acest sindrom sunt detectati pozitivi).
  2. Testul de suprimare cu dexametazona in doze mici se bazeaza pe faptul ca administrarea de glucocorticoizi exogeni suprima productia de ACTH din hipofiza si, prin urmare, cortizolul din glanda suprarenala. Suprimarea persista la cainii normali timp de 16 pana la 24 de ore. Avantajul acestui test este faptul ca poate diferentia sindromul Cushing hipofizar de cel adrenal.
  3. Testul de stimulare cu ACTH se bazeaza pe ipoteza ca suprarenalele hiperplazice sau neoplazice au adesea rezerve anormal de mari de cortizol si, prin urmare, raspund excesiv la stimularea maxima cu ACTH. Dezavantajul acestui test este faptul ca nu ofera infomatia necesara clasificarii tipului de sindrom Cushing: hipofizar sau adrenal. 

(ACTH – hormonul adrenocorticotrop este un hormon secretat de glanda pituitara (hipofiza), care stimulează formarea si secretia de glucocorticoizi (mai ales cortizol), la nivelul corticosuprarenalei).

Se poate trata hiperadrenocorticismul?

Hiperadrenocorticismul poate interfera cu calitatea vietii atat a cainelui, cat si a proprietarului. Daca pacientii nu sunt tratati, acestia devin mai susceptibili la complicatii care le pot pune viata in pericol, precum: infectiile tractului urinar, diabetul zaharat, pancreatita, tromboembolism sau hipertensiunea arteriala sistemica. Tratamentul hiperadrenocorticismului canin amelioreaza semnele clinice si reduce riscurile asociate bolii.

In cazul hiperadrenocorticismului dependent de suprarenale (ADH), tratamentul cushingului la caine include doua optiuni:

Chirurgical: Pentru tumorile suprarenale care cauzeaza hiperadrenocorticism se recomanda excizia acestora. In cazul in care tumora nu poate poate fi extirpata chirurgical, se recurge la tratament medicamentos.

Medicamentos: Trilostanul, mitotanul, seleginina si ketoconazolul reprezinta optiunile schemei de tratament. In mod obisnuit, trilostanul si mitotanul sunt cele mai frecvent utilizate.

  • Trilostanul (Vetoryl) reduce productia cortizolului. La 10-14 zile de la inceperea tratamentului se repeta din nou testele;
  • Mitotanul (Lysodren) reprezinta un chimioterapic de uz uman ce distruge straturile glandei suprarenale care produc cortizol, nefiind insa eficient in sindromul Cushing periferic;
  • Seleginina (Anipryl) este recomandata doar in cazurile de boala dependenta de glanda pituitara, fara complicatii;
  • Ketoconazolul (Nizoral) inhiba secretia de cortizol si blocheaza receptorii androgeni.

Prognosticul si evolutia bolii pentru cainii cu sindromul Cushing poate fi satisfacatoare, mai ales la cazurile care au fost diagnosticate inainte ca semnele clinice agresive sa se instaleze (precum rezistanta la insulina sau boala renala). Sunt extrem de rare cazurile cand aceasta boala se poate vindeca, dar cu tratamentul potrivit cainele poate sa traiasca multi ani cu medicamente (media de viata de la diagnostic fiind de aproximativ 3 ani).

Daca doriti mai multe informatii, ne puteti contacta oricand pe email sau puteti opta pentru vizita unui medic veterinar la domiciliu.

  1. Andreea Pop spune:

    Bună ziua! Valorile crescute ale analizei de sânge ALP, poate arata ca ar fi aceasta boală?
    Mulțumesc!

  2. Vivien Szabo spune:

    Va rog sa ma ajutati de unde pot achizitiona vetoryl ? Azi am aflat si noi diagnosticul , sunt disperata , asi face orice ca sa fie bine sufletelul meu mic , nu gasesc niciunde vetoryl , va rog cine ma poate ajuta cu un raspuns ii raman recunoscatoare !!! Si ceva pareri cine a mai trecut prin asta ! 😢

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Sunt farmacii umane in Bucuresti care prepara substanta activa (trilostan). Discutati cu medicul dumneavoastra despre doza si cereti-i o reteta sa mergeti la farmacia umana. Produsele veterinare Vetoryl intr-adevar se gasesc greu in Romania. Cu stima!

      • Cristina P spune:

        Si noi am trecut prin asta …i-am dat vetoryl 1 an jumate si era sa il pierdem ….are 14 ani si e foarte bine fara nici un vetoryl ….noi cumparam din italia !

  3. Cristina P spune:

    Si noi avem.un catelus de 13 ani care are aceasta boala!Am facut trat cu Vetoril ..a mers bine 1 an apoi a inceput calvarul!Tot corpul ia cedat …nu mai mergea nu mai manca …era leguma!Ne-am dus peste tottt…l-am avut internat …!Am cedat si l-am.adus acasa . .dupa 10 de perfuzii ,hranire prin tub …anorexic …cu dureri…!Eram.disperatii pt ca il iubim.enorm ….azi l-am.dus la medic iar….si pe drum cand am terminat si-a scos prin stranut tubul de alimentare …si am incercat sa ii dam mancare…mai exact ciorba de pui….socc a mancat tottt….am plans de fericire!D-zeu ne-a ascultat rugaciunile,ne-a vazut lacrimile si a facut o minune!Nu i-am dat nici o pastile 2 sapt…acum avem trat de recuperare !E o boala grea …dar poate fi pacalita!Alfy a reusit !

    • Andreea R spune:

      Buna ziua,va rog imi puteti da detalii la ce cabinet/mdic veteriar ati fost si cum procedati acum cu catelul fara tratament?
      si catelul meu tocmai a fost diagnosticat si nu stiu ce sa fac

        • Raluca spune:

          Am un cățel de 12 ani jumătate diagnosticat recent cu boala Cushing. În urma analizelor de la clinică ni s-a recomandat tratamentul cu Vetoryl. După o săptămână de administrare a început să nu mai mănânce, să nu mai stea pe picioare, nu doarme noaptea și l-a afectat și din punct de vedere neurologic. Regret că am început tratamentul. Citiți cu atenție prospectul, cereți mai multe păreri și începeți cu cea mai mică doză dacă vă hotărâți să îi administrați Vetoryl

  4. Adriana B spune:

    Noi folosim Vetoryl pentru tratament cushing la caine nostru si mai noi s-a complicat si cu diabet, dar are boala de 1 an. Mi se pare ca se chinuie ca nu e la fel de fericit si zglobiu cu era inainte.

    • Mariana spune:

      Buna seara
      I-a mai crescut blanita cainelui?Am si eu un husky care are cushing,de o luna este pe tratament,dar cand il vad fara blanita,imi plange inima.Sper din tot sufletul sa isi revina,si bineanteles si cainelui d-voastra ii doresc multa sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.