Cuvantul „hiperestezie” inseamna o crestere a sensibilitatii, adica orice stimulare de intensitate usoara pisicile o resimt ca pe ceva extrem de intens. Daca ati ajuns sa cititi acest articol, inseamna ca aveti o pisica cu acest sindrom si stiti foarte bine ce se intelege prin asta. Unii proprietari descriu asta ca „pisica mea este ciufuta”, „pielea se zbarleste pe ea, parca este curentata” si „incepe sa isi atace coada si sa alerge de nebuna prin casa”.
Sindromul de hiperestezie felina (FHS – feline hyperesthesia syndrome) poate fi descris ca un comportament anormal la pisici constand in episoade de:
- urmarire a cozii (alearga dupa coada);
- lins sau muscat excesiv in zona: lombara (zona spatelui), dar si flanc (zona laterala a abdomenului), zona anala sau coada;
- zbarlirea parului;
- spasme musculare;
- vocalizari excesive (urlete / zbieraturi);
- alergare necontrolata cu sarituri;
- halucinatii („pisica are halucinatii” exprima proprietarii).
Sindromul de hiperestezie felina a fost asociat frecvent si cu probleme dermatologice, comportamentale, neurologice sau de natura ortopedica. Abodarea simptomatica cu tratament cu fenobarbital, gabapentina, prednisolon, amitriptilina, fluoxetina, clomipramina, dar si suplimente cu multivitamine s-a dovedit a fi incomplet satisfacatoare deoarece raspunsurile au fost inconsecvente (de multe ori fiind nevoie de o combinatie de mai multe medicamente, dar si foarte important de exclus unele cauze primare). In cadrul studiului pe 13 zile, s-a confirmat rapoartele anecdotice anterioare la FHS care afecteaza pisicile tinere si posibilitatea ca semnele sindromului de hiperestezie felina sa fie secundare (studiul la care facem referire: „DIAGNOSTIC INVESTIGATION IN 13 CATS WITH SUSPECTED FELINE HYPERESTHESIA SYNDROME — University of Edinburgh Research Explorer”).
Dar totusi, ce cauzeaza Sindromul de hiperestezie felina?
Unii specialisti au emis 2 posibile teorii pentru sindromul de hiperestezie felina:
- Potrivit primei teorii, sindromul de hiperestezie este o tulburare compulsiva, initiata atunci cand pisicii ii este impidiedicat un anumit comportament, aceasta efectueaza un alt comportament in frustrare (muscatura sau ingrjirire). Dupa un timp, comportamentul in frustrare este efectuat compulsiv si este provocat de o stimulare minora.
- Cea de-a 2 a teorie spune ca de fapt hiperestezia rezulta din perceptia inadecvata a durerii. Cu alte cuvinte, pisica a experimentat la un moment dat o situatie dureroasa care a sensibilizat nervii, ca un „trauma”. Desi rana sau evenimentul original este vindecat demult, impulsul nervos continua sa transmita durere la contactul care nu ar trebui sa fie dureros.
Pana la urma urmei, nu se stie cu exactitate cauza sindromului de hiperestezie felina, iar fiindca fiecare pisica raspunde diferit la tratament, ne sugereaza faptul ca pot fi mai multe cauze ce declanseaza acest sindrom. Cauzele hiperesteziei feline pot fi considerate cauza dermatologice (probleme de piele), neurologice (probleme ale sistemului nervos) sau probleme psihologice (probleme de sanatate mintala):
- dermatologice (exemplu: alergii, probleme de piele imun mediate). In problemele dermatologice, eliminarea parazitilor, dar si a alergiei alimentare prin dieta cu proteine hidrolizate a oferit rezultate satisfacatoare cu disparitia totala a sindromului de hiperestezie felina;
- neurologice (exemplu: convulsii (epilepsie), durere neuropatica (durere cronica);
- psihologice (exemplu: comportament compulsiv, de cautare a atentiei).
Tratamentul Sindromului de hiperestezie felina
Scopul tratamentului este de a oferi pisicii o calitate buna a vietii, fara disconfort, durere sau stres. Este posibil ca medicatia sa nu fie necesara daca episoadele pot fi evitate cu usurinta prin abtinere de la atingerea anumitor zone ale corpului pisicii. Dar daca pisica are episoade ce sunt declansate din senin sau prin autoinducere (prin ingrijirea ei normala), este necesara interventia medicamentoasa.
Din experienta va spunem ca cel mai frecvent factor declansator este mancarimea. Asadar un prim pas ar fi sa gestionati mancarimea pisicii. Evitarea alergiilor alimentare, evitarea puricilor sau problemelor dermatologice de natura fungica este un punct de plecare. Pipete spot-on cu acizi grasi esentiali sau uleiul de somon pot fi adaugate pentru a scadea sensibilitatea pielii la mancarime. Medicamente precum prednisolon (corticosteroizi) pot fi recomandate de medicul dumneavoastra veterinar.
Daca in urma evaluarii la medicul veterinar problema pare sa fie neurologica, cu rezultate foarte bune se poate introduce in protocolul de tratament gabapentina sau fenobarbitalul, iar pentru problemele compulsive se fac retete cu medicamente psihoactive, precum fluoxetina si clomipramina.
In cazul automutilarii, o atentie sporita trebuie acordata eventualelor leziuni vechi sau mai putin vechi (precum fractura de coada, osteoartrita, fracturi vechi ale bazinului, probleme ale glandelor perianale etc).
In concluzie, sindromul de hiperestezie felina (FHS) este o afectiune ce apare (de regula) ca urmare unei alte afectiuni, iar pentru un tratament cat mai eficient, trebuie pastrata comunicarea indeaproape cu medicul veterinar, deoarece cauza poate fi mai dificil de identificat. Scopul tratamentului fiind acela de a imbunatati calitatea vietii, oferindu-i pisicii confort.