Ieri v-ati jucat cu animalul dumneavoastra, iar azi dimineata cand v-ati trezit ai observat ca unul din ochii lui are o problema? Atunci trebuie sa mergeti imediat la medicul veterinar pentru ca el poate suferi de sindromul Horner.
Ce este sindromul Horner?
Sindromul Horner este o entitate neurologica manifestata printr-o disfunctionalitate a inervatiei simpatice din regiunea capului, destul de rar intalnita.
Cum se manifesta?
Afectiunea se caracterizeaza prin anizocorie (mioza exagerata la un ochi si pupila normala la celalalt ochi), strabism convergent, enoftalmie,evidentierea pleoapei a III-a, ptoza pleoapei superioare si ptoza pavilionului auricular. Acuitatea vizuala nu este modificata, dar campul vizual este diminuat din cauza interferarii cu pleoapa a III-a.
De ce apare aceasta afectiune?
Etiologia sindromului Horner nu este pe deplin cunoscuta, uneori el este idiopatic (apare dintr-o cauza necunoscuta, cel mai adesea la caini), dar se pare ca traumatismele din regiunea capului sau la nivel cervical (accidente rutiere, plagi muscate, cadere de la inaltime), traumatismul de torace sau avulsia de plex brahial, otitele medii si interne (cel mai adesea la pisici din cauza toaletarii brutale a urechii ori din cauze bacteriene, parazitare sau micotice), tumorile regiunii cervicale, toracice si craniene pot interfera cu inervatia simpatica a zonei.
Diagnosticul
Pentru a stabili clar diagnosticul de sindrom Horner, avem in vedere manifestarile ce-l caracterizeaza, iar animalul trebuie sa prezinte obligatoriu:
- ptoza ( caderea) pleoapei superioare;
- evidentiarea pleoapei a III-a;
- mioza (micsorarea pupilei);
- enoftalmie (ochiul pare afundat in orbita);
- ochiul poate fi inchis sau nu.
La caini, aceasta afectiune apare cel mai des la rasele Labrador si Golden retriever.
Pe langa simptomatologie, medicul veterinar poate face anumite teste, masuratori sau investigatii pentru a se asigura ca animalul dumneavoastra sufera de sindrom Horner:
- testul cu fenilefrina 10%, diluata pana la 0,001% , se instileaza 1-2 picaturi in ochiul afectat, iar in cazul in care simptomatologia dispare dupa 30 de minute atunci este clar ca urechea este afectata si in consecinta trebuie tratata afectiunea auriculara, daca dupa 60 minute pacientul nu mai prezinta simptomatologia atunci este posibil ca regiunea cervicala sa fie afectata,dar daca dupa 2 ore de la instilarea substantei nu dispare simptomatologia e posibil ca problema sa fie din torace si va trebui realizata o radiografie sau un examen CT pentru clar ce se intampla acolo;
- testul cu fluoresceina este obligatoriu negativ pentru ca nu avem nicio leziune oculara;
- presiune intraoculara normala pentru ca nu avem factori care sa o modifice;
- examinarea urechilor cu ajutorul otoscopului pentru a decela prezenta unui corp strain.
Daca animalul dumneavoastra prezinta si alte simptome, precum: blefarospasm, epifora, secretii conjunctivale, atunci el nu are sindrom Horner, ci prezinta un ochi dureros, iar motivele pentru acest lucru ar putea sa fie: corp strain prezent, entropion, leziuni corneene superficiale, ulcere corneene profunde, uveita.
Cum se trateaza?
Tratamentul este simptomatic si consta in cazul afectiunii auriculare (otita cronica, subclinica) in antibiotic sistemic si antiinflamator, plus suplimentarea cu vitamina B pentru o luna.
Pentru confortul vizual al animalului se poate recurge la inclavarea pleoapei a III-a in sacul conjunctival inferior (extirparea pleoapei a III-a predispune la aparitia cheratoconjunctivitei sicca).
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.