Sindromul obstructiv brahicefalic

Aveti un animal cu botul scurt? Atunci trebuie sa stiti neaparat ce este Sindromul Obstructiv Respirator Brahicefalic (SORB)!

SORB este o afectiune ”obligatorie”, intalnita la toti pacientii brahicefalici, fara nici o exceptie, si se caracterizeaza printr-un cumul de patologii datorat in totalitate comprimarii tuturor structurilor de la nivelul capului.

Daca detineti sau doriti sa adoptati un blanos cu bot scurt, fie ca e mops, bulldog francez sau englez, pisica persana, scottish fold sau british, trebuie sa aveti in vedere faptul ca animalul dumneavoastra se va confrunta de-a lungul timpului cu diverse probleme de sanatate, care din fericire pot fi remediate sau ameliorate prin diverse manopere ale medicului veterinar.

De ce este un animal cu botul scurt diferit de ceilalti?

Animalele brahicefalice (cu bot scurt) sunt diferite fata de restul prin anatomia lor plina de anomalii, pentru ca la interior, structurile moi de la nivelul capului au aceleasi dimensiuni ca la cei cu bot lung, doar ca sunt inghesuite de botul turtit.

Ce probleme de sanatate poate avea un animal brahicefalic?

Cumulul de afectiuni pe care un animal cu bot scurt le poate avea este asa de mare, incat ar fi cel mai corect sa fie explicat in functie de organul afectat:

    1. Aparatul respirator este primul organ afectat in acest sindrom si este important prin prisma faptului ca intretine una din principalele functii vitale ale organismului.

Patrupedul tau sforaie, oboseste repede dupa efort sau se aude un zgomot in timp ce respira (denumit stertor)? Ei bine, nu e normal, pentru ca acel sunet indica faptul ca ceva nu e in regula si ca incurca respiratia, acel ceva pot fi narile care sunt aproape lipite (stenozate) sau elongatia (prelungirea) valului palatin peste orificiul traheei, obturand-o. Un detinator de mops sau bulldog s-a confruntat macar o data cu situatia in care animalul lui a inceput dintr-un anumit motiv sa respire foarte greu si accelerat (hiperventilatie pulmonara), urmat de colaps si lesin.

Daca ai vazut vreodata un astfel de episod in care animalutul devine cianotic (mov – albastrui) din cauza lipsei de oxigen si are un facies speriat pentru ca nu stie ce se intampla, atunci inseamna ca te-ai aflat in fata unei crize din SORB.

Rasa brahicefalica a carei prelungire a palatului moale obtureaza epiglota (deschiderea traheei in faringe). Sursa foto: vet.cam.ac.uk/boas/about-boas/pathophysiology

 

Un alt motiv pentru aceasta respiratie il reprezinta vestibulul nazal, aglomerat de septumul nazal ce desparte narile si cornetii nazali a caror dimensiune nu e adaptata la botul lor scurt, ci respecta dimensiunea normala, fiind nevoiti sa se inghesuie.

La nivelul laringelui sunt prezente doua formatiuni denumite cartilaje aritenoide, care din cauza ingustarii spatiului sunt nevoite sa faca miscari mai ample si rapide in lateralitate pentru a crea un spatiu mai mare, insa pot obosi si crea ”colapsul laringian”, situatia in care ele nu se mai deschid si inchid complet laringele. Toate acestea duc la o stare anxioasa in care animalul refuza efectiv sa faca efort, se sperie, incepe sa respire greu, fortand toate aceste structuri care se inflameaza si edematiaza, rezultand un cerc vicios ce se soldeaza cu crize respiratorii foarte grave.

Rinoplastia este o interventie chirurgicala ce implica marirea narilor stenozate (ingustate) pentru a ajuta cainele sa respire mai usor.

    2. Aparatul digestiv este si el implicat, chiar daca nu pare sa aiba vreo legatura cu manifestarile respiratorii, tot acel efort respirator manifestat formeaza o presiune negativa intratoracic, diafragmul se contracta, esofagul este tras spre inapoi si astfel continutul alimentar din stomac este fortat sa migreze din stomac in esofag, aparand regurgitarea. Astfel, puteti observa deseori ca patrupedul dumneavoastra brahicefalic manifesta pe langa problemele respiratorii si boala de reflux gastro-esofagian.

La randul lor, aceste probleme digestive sunt insotite de ulcere gastrice, gastrita recurenta si infectia cu Helicobacter spp., iar unele animale pot dezvolta si boli inflamatorii intestinale, manifestate prin scaune diareice, cu sau fara sange si intoleranta alimentara.

    3. Din punct de vedere dermatologic, pacientul brahicefalic, din cauza particularitatilor anatomice este predispus la diverse alergii si stari de atopie. Din pacate, la fel ca si alte structuri, intinderea pielii corespunde unui animal normal, ceea ce determina aparitia unor falduri la nivelul ochilor si nasului ce se suprapun si determina o dermatita umeda si un miros de ranced. Brahicefalicii dezvolta deseori piodermite superficila, interdigitala, palmara si plantara. La fel de predispusi sunt si la aparitia otitelor si o productie mai mare de cerumen, incurajate de modificarile rinofaringiene amintite anterior.

Pliurile cutanate ce se suprapun si determina dermatita umeda a cainilor brahicefalici. Sursa foto: toplapdogs.com/brachycephalic-obstructive-airway-syndrome-or-boas/

    4. Oftalmologic, e usor de inchipuit ca animalele cu bot scurt sunt predispuse la probleme, astfel ca globii oculari nu incap in totalitate in fosa orbitala si sunt in proportie de 50% in afara capului (exoftalmici), multi dintre ei prezinta strabism, iar suprafata corneei este mereu in contact cu efectul daunator al factorilor de mediu, uscandu-se, uneori ducand la aparitia ulcerelor corneene. Tot din cauza excesului de piele de pe cap apare o afectiune numita entropion, ce se manifesta prin rasucirea pleoapei spre interior, iritand ochiul cu firele de par si determinand aparitia unui pigment maroniu. Inghesuirea structurilor oculare determina progresiv si stenoza canalelor de drenare a lacrimilor, brahicefalicii avand des probleme cu secretia lacrimala ce se exteriorizeaza pe la unghiul nazal al ochiului, ceea ce agraveaza dermatita faciala deja existenta.

Exoftalmie si pigmentizare maronie in urma entropionului. Sursa foto: educalingo.com/en/dic-en/exophthalmos

     5. SORB include si modificarile cardiovasculare din cauza efortului respirator permanent, pentru ca organismul nu se oxigeneaza corect si asta duce la diverse manifestari de ordin circulator, fiind recomandat sa se faca anual un examen cardiologic complet pentru depistarea din timp a problemelor ce apar si tratarea din faze incipiente.

      6. Reproducerea – printre anomaliile pe care le prezinta acesti pacienti speciali se numara si imposibilitatea de a da nastere puilor pe cale naturala, si pentru ca acestia au capul si pieptul mult prea dezvoltat cand se nasc si se blocheaza in traiectul prin conductul pelvin, e nevoie neaparata de interventia de cezariana. Masculii nu sunt scutiti nici ei, fiind predispusi la fimoza.

     7. La fel de inghesuita ca si celelalte structuri este si coloana vertebrala, brahicefalicii nefiind scutiti de problemele neurolocomotorii. Majoritatea pacientilor au parte de anomalii ale corpurilor vertebrale, numite hemivertebre ce pot determina la un moment dat pareze. Si la nivel articular si ligamentar au probleme, momentele in care sunt lipsiti de oxigen determinand sechele neurologice ireversibile.

    8. Nici limba nu are loc in cavitatea bucala, astfel ca pacientii au probleme si in sfera stomatologica, unii prezinta mai multi dinti decat e normal, iar uneori lipsesc molari sau premolari din coroana dentara.

Concluzia pe care o tragem este ca lasand la o parte frumusetea lor, faptul ca sunt foarte simpatici si ca sunt indragiti de toata lumea, ei nu pot fi fiziologic normali si asta le afecteaza calitatea vietii, avand nevoie de interventii de corectare ce nu trebuie intarziate, pe care le puteti solicita la medicul veterinar atunci cand mergeti la control. Cu cat mai repede remediati problemele, cu atat mai putine vor fi complicatiile pe care le sufera blanosul dumneavoastra. 

Solicita acum o programare cu animalul dumneavoastra la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la Spitalul veterinar din Chitila – Supervet. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.