Sindromul vestibular la caini – simptome, cauze, tratament si caz clinic

Pe scurt: 

  • sindromul vestibular este o afectiune care face un caine sa se simta ametit, ca si cum totul se invarte in jurul lui (oamenii au un sindrom similar ce se cheama VERTIJ – cu senzatie de ameteala si descrisa ca nesiguranta de echilibru). De obicei el provoaca pierderea echilibrului, o inclinare a capului si miscari necontrolate ale ochilor (nistagmus);
  • sindromul vestibular poate fi cauzat de orice afecteaza centrul de echilibru din urechea interna si creier, fiind mult mai frecvent la cainii batrani;
  • semnele sindromului vestibular apar de obicei brusc, dar din fericire, majoritatea cainilor incep sa prezinte ameliorari in 2 – 3 zile, iar recuperarea completa poate aparea la cateva saptamani;

               Sindromul vestibular nu este o boala, ci un grup de simptome cauzate de o problema la centrul de echilibru (care se afla in urechea interna si creier). De obicei, apare foarte brusc si privind lucrurile prin ochii cainelui putem spune ca: „totul se invarte in jur”. Stim, pare stresant sa va vedeti cainele dintr-o data ca nu mai poate merge sau ca isi tine capul inclinat, dar din fericire, simptomele acestea se amelioreaza in cateva zile.

Simptomele sindromului vestibular la caine:

  • pierderea echilibrului, aplecarea pe o parte;
  • inclinarea capului;
  • nistagmusul (miscari involuntare rapide ale ochilor);
  • voma (din cauza senzatiei de ameteala);
  • cainele sta cu picioarele larg departate (incearca sa isi mentina echilibrul);
  • mersul in cerc;
  • nu reuseste sa stea in picioare;
  • sindrom Horner (atunci cand pleoapa a 3-a este evidenta si acopera partial ochiul).

Cauzele sindromului vestibular la caine:

  • la cainii batrani poate aparea pur si simplu, fara a avea o cauza cunoscuta – avand denumirea de sindrom vestibular idiopatic;
  • probleme la nivelul urechii medii sau interne – cum ar fi infectii, inflamatii (otite), polipi. De specificat faptul ca urechea medie si interna se afla dincolo de timpan, nu este ceea ce curatati dumneavoastra periodic la caine atunci cand ii faceti toaleta auriculara – si anume urechea externa.
  • probleme la nivelul creierului – cum ar fi infectie, inflamatie sau o tumora;
  • anumite medicamente ce pot fi toxice pentru urechi si au potentialul de a provoca un sindrom vestibular.

Din punct de vedere clinic, aparatul vestibular este impartit in doua componente: PERIFERIC, care implica nervul vestibulocohlear (nervul cranian VIII) cu receptorul acestuia din urechea interna si CENTRAL care implica trunchiul cerebral si uneori cerebelul.

 

Sindromul vestibular periferic

In cadrul sindromului vestibular periferic amintim 3 afectiuni: otita medie si interna, sindrom vestibular idiopatic (fara o cauza cunoscuta), hipotiroidism, ototoxicitate.

Otita medie si interna

Dintre afectiunile sindromul vestibular periferic, otita medie / interna este cel mai frecvent diagnosticata in clinicile veterinare. Desi toate rasele pot fi afectate, s-a observat o incidenta crescuta la cainii din rasa Bulldog Francez, King Charles Spaniel, Cockerul Spaniel si Westie – West Highland White terrier.

Diagnosticul se pune in baza semnelor clinice, asociate cu examenul otoscopic, examen bacteriologic si fungic, dar si a imagisticii (precum RMN sau CT).

In cadrul multor examene otoscopice se observa membrana timpanica intacta, dar asta nu exclude otita medie si interna, de fapt infectia poate sa fi avansat de la urechea externa (otita externa) fara sa afecteze timpanul sau mai sunt cazuri cand infectia se realizeaza prin avansarea bacteriilor din faringe (din gura) prin tubul auditiv.

In functie de examenul bacteriologic si fungic, se instituie tratamentul cu antibiotice, dar si tratamentul simptomatic in functie de pacient si evolutia acestuia. Tratamentul cu antibiotice poate dura chiar si 8 saptamani pentru a elimina infectia urechii medii sau interne. Se poate opta si pentru spalaturi locale (acel flush) cu solutii speciale realizate la clinicile de specialitate. Uneori poate fi necesare chiar si interventia chirurgicala pentru a deschide bulele timpanice.

Sindromul vestibular idiopatic

Sindromul vestibular idiopatic este raportat ca fiind a doua cea mai frecventa cauza a problemelor vestibulare la caine. Cu alte cuvinte nu stim de ce apare, dar stim ca reprezinta o problema a nervilor urechii medii si nu a creierului (unii medici se considera ca s-ar putea datora unui infectii virale a nervului vestibular).

Varsta medie a cainilor care dezvolta sindrom vestibular idiopatic este de 12 – 13 ani si nu au fost raportate predispozitie de rasa. De obicei acesta apare brusc, dar animalele prezinta o imbunatatire clinica in cateva zile si vindecare completa in 3 – 4 saptamani. Ocazional, cainii grav afectati isi vor mentine capul inclinat mult timp, chiar si dupa disparitia celorlalte semne clinice.

Tratamentul sindromului vestibular idiopatic implica controlul starii de greata (raul de miscare) sau alte tratamente simptomatice. Nu exista studii stiintifice puternice care sa justifice folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene sau corticosteroizilor.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul a fost implicat ca o cauza a sindromului vestibular periferic, cat si a celui central la caini. Patologia sindromului vestibular asociat cu hipotiroidismul s-ar putea descrie ca o compresie a nervilor (nervul cranian VIII si uneori VII) in zona in care acestia ies din craniu prin meatul acustic intern. In consecinta, cainii care prezinta disfunctie a nervului cranian le-ar trebui evaluata si functia tiroidiana.

Ototoxicitatea

In termeni populari, ototoxicitatea am putea-o numi „otravirea urechii” deoarece ea se datoreaza medicamentelor sau substantelor ce lezeaza urechea interna sau nervul vestibulo-cohlear. Ea se poate datora si solutiilor de curatare a urechii daca timpanul este rupt. Semnele clinice pot aparea rapid (chiar si in decurs de cateva zeci de minute) si pot dura pana la 3 luni de zile. Au fost raportate si cazuri de surditate sau de inclinare a capului permanenta.

In general toate solutiile de curatare pot contribui semnificativ la ototoxicitate si trebuiesc evitate daca starea timpanului este necunoscuta. Solutiile pe baza de clorhexidina locala, antibioticele din clasa aminoglicozidelor (fie ca sunt administrate oral sau local), streptomicina, neomicina, gentamicina, kanamicina si vancomicina tind sa aiba efect negativ asupra sistemului auditiv.

 

Sindromul vestibular central (sau paradoxal)

In cadrul sindromului vestibular central amintim tot 3 principale afectiuni: meningoencefalita cu etiologie necunoscuta, boala cerebrovasculara si toxicitatea la metronidazol.

Meningoencefalita cu etiologie necunoscuta

Meningoencefalita cu etiologie necunoscuta cuprinde boli inflamatorii neinfectioase indiopatice la caini (precum: meningoencefalita granulomatoasa, meningoencefalita necrozanta, leucoencefalita necrozanta).

Aceasta afectiune trebuie luata in considerare la cainii care prezinta sindrom vestibular central, uneori cu disfunctii sau dureri concomitente ale meduvei spinarii si convulsii.

Sunt predispuse femelele de talie mica, cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani, iar diagnosticul se pune in baza examenului RMN si a analizei lichidului cefalorahidian.

Tratamentul presupune supresia imunitara cu glucocorticoizi asociat cu medicament chimioterapic sau imunomodulator (ciclosporina). Este necesar un tratament agresiv pe termen lung, iar prognostic este rezervat.

Intr-adevar la acesti pacienti, in topul listei de diagnostice diferentiale ar trebuie sa fie si AVC-ul (accidentul vascular cerebral).

Boala cerebrovasculara (exemplu: AVC – accident vascular cerebral)

In prezentarea clinica vor exista alte indicii care sa arate ca pacientul are o leziune cerebrala ce provoaca sindromul vestibular. De exemplu, daca sunt afectati nervii pe partea opusa a inclinarii capului, se ia mai degraba in calcul afectarea cerebrala. De asemenea, daca nistagmusul este vertical (cainele isi misca ochii in sus si in jos) si nu orizontal sau animalul prezinta semne clinice doar in anume pozitii, pot indica afectarea cerebrala. Motivele pot fi multe, dar printre cele mai comune amintim: accidentul vascular cerebral – AVC, tumori, infectii sau alte leziuni la nivelul creierului.

Cea mai buna metoda de diagnostic in acest caz este o scanare CT sau RMN pentru creier, ce va necesita anestezie generala.

Tratamentul pentru cainii cu accident vascular cerebral este de sustinere si multi pacienti (aproximativ 30%) se vor recupera in timp, dar cu risc de recidiva.

Toxicitatea metronidazolului

Administrarea de metronidazol, un medicament antiinfectios, folosit frecvent in medicina veterinara si umana, poate provoca disfunctii vertibulare la caini. In general toxicitatea a fost raportata la administrarea pe termen lung a unor doze ce depasesc 60 mg / kg la 24 de ore.

Diagnosticul se bazeaza pe istoric, examenul clinic si semnele clinice.

Tratamentul include intreruperea administrarii metronidazolului si tratament de sustinere, dar si administrarea de diazepam pe o perioada de 3 zile.

 

Exemplu de caz clinic avut in cadrul spitalului nostru veterinar

Prezentare: S-a prezentat un caine metis de beagle, mascul – castrat, in varsta de 4 ani de zile cu semne clinice de sindrom vestibular.

Istoric: Proprietarul a observat ca brusc cainele incepe sa tina capul inclinat usor pe stanga si plangea atunci cand era atins pe cap. Initial proprietarul a ignorat semnele clinice, dar dupa ce cainele nu reusea sa isi mai tina echilibrul, s-a prezentat de urgenta la noi.

Examinare clinica: Nistagmus rotator orizontal (ochii ii misca rapid stanga – dreapta), capul inclinat spre stanga, urechea stanga era lasata. Urechea stanga prezenta miros intepator si o scurgere din interiorul urechii de culoare verzuie. Urechea dreapta era normala. Fara alte semne clinice notabile.

Examene clinice efectuate si rezultatul lor:

  • Biochimie de sange – fara modificari;
  • Hemoleucograma – leucocitoza (leucocite crescute) si neutrofilie (neutrofile crescute) – posibil infectie, inflamatie, leucograma de stres;
  • Examen bacteriologic si fungic (secretie ureche): pozitiv Pseudomonas aeruginosa si cantitati mari de Malassezia.
  • RMN: otita interna cu acumulare de lichid in bula timpanica si afectarea nervului cranial 8

Diagnostic: Sindrom vestibular provocat de otita interna cauzata de P. Aeruginosa cu afectarea nervului cranial VIII

Tratament si evolutie: S-a efectuat spalaturi locale solutie incalzita de Epi-Otic (Virbac). La clinica veterinara s-a efectuat si tratament simptomatic cu analgezice si medicamente pentru senzatia de ameteala (Maropitant – Cerenia). Cainele a fost externat la 3 zile de la internare cu antibiotic (conform antibiogramei s-a administrat ciprofloxacina timp de 8 saptamani). Din spusele proprietarului cainele si-a revenit complet la 10 zile de la externare.

 

Informatiile expuse sunt pur informative si nu inlocuiesc consultul sau recomandarile medicului veterinar. Daca suspicionati un sindrom vestibular la cainele dumneavoastra, luati legatura cu medicul veterinar local sau puteti apela la un medic veterinar la domiciliu.

  1. Iosivut Loredana spune:

    Câinele meu a murit acum 3 zile nu a avut nimic dar în ultimele 2 zile nu manca nu bea apa nu avea stabilitate pe picioare rada Ciobanesc carpatin doar 5ani și a avea bale la gura ce poate fi otavit? Că avea și gura încleștată

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Frecvent la cainii de talie mare, atunci cand am intalnit moarte subita, ei au fost diagnosticati cu torsiune gastrica. Fara un examen post mortem este greu sa va spun de ce a murit cainele dumneavoastra. Cu stima!

  2. Drag0s spune:

    Cainele nostru a inceput sa tina capul intr-o parte aplecat iar dupa rmn ne-a zis ca a avut o infectie la ureche ce a ajuns pana la creier. L-am salvat cu pastile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.