Sterilizare pisica. Sterilizare caine

castrare catele

Sterilizarea la pisica / caine reprezinta un procedeu chirurgical prin care se indeparteaza organele de reproducere, respectiv ovarele si uterul, oprind astfel perpetuarea speciei, perioada de estru si comportamentul asociat acesteia.

Interventia aduce o serie de beneficii atat stapanului, cat si animalului din punct de vedere medical, social si comportamental. Acest procedeu chirurgical scade considerabil riscul aparitiei cancerului mamar, metropatiilor, preintampina gestatiile nedorite si aparitia sarcinilor false care perturba “starea de liniste” a animalului. Un alt motiv care influenteaza decizia de a steriliza carnivorele domestice este ca, in libertate, exista un numar necontrolat al reprezentantilor populatiei de acest tip si in perioada de imperechere se manifesta puternic tendinta de vagabondaj, aparand astfel noi generatii de animale fara stapani. Pe langa disconfortul pe care il provoaca in spatiul public, se manifesta adesea cu agresivitate, carnivorele domestice fiind, in plus, vectori pentru numeroase boli infectioase care se pot transmite si la om.

 Cand se pot steriliza catelele si pisicile?

Varsta optima la care se poate realiza aceasta interventie este 5-6 luni. Sterilizarea timpurie poate avea o serie de beneficii, dar momentul decisiv trebuie stabilit dupa ce se iau in calcul urmatorii factori:

  • Comportamentul: Desi unele comportamente nedorite pot fi imbunatatite prin castrare, unele pot fi de fapt agravate, cum ar fi de exemplu nervozitatea. Din aceasta cauza inainte de a decide daca sa iti sterilizezi animalul trebuie sa discuti cu un medic veterinar specialist in comporamentul animalelor;
  • Greutate: Cateaua/pisica trebuie sa aiba o forma sanatoasa pentru a fi sterilizata, deoarece animalele supraponderale prezinta un risc mai mare la anestezie si mai multe sanse de complicatii in timpul interventiei chirurgicale;
  • Daca este in “calduri” – se asteapta 3 luni pana sa o sterilizati. Realizarea interventiei in aceasta perioada este riscanta si poate cauza tulburari hormonale ulterior;
  • Alte afectiuni de sanatate: daca animalul tau sufera de o alta afectiune de sanatate, in special una care este afectata de hormoni (cum ar fi vaginita juvenila, pseudosarcina sau diabetul), aceasta poate schimba timpul ideal de sterilizare.

 Care sunt optiunile?

Sterilizarea chirurgicala – in timpul sterilizarii chirurgicale, un medic veterinar indeparteaza anumite organe de reproducere:

  1. Ovariohisterectomia, sau „sterilizarea” tipica: ovarele, trompele uterine si uterul sunt indepartate de la o femela sau o pisica. Acest lucru o face sa nu se poata reproduce si elimina ciclul ei de calduri si comportamentul legat de instinctul de reproducere.
  2. Histerectomia: uterul si o parte a trompelor uterine sunt indepartate de la o femela de caine sau pisica. Acest lucru o face sa nu se poata reproduce, dar ovarele ei raman si vor produce hormoni. Acest lucru poate sa nu elimine comportamentele cainelui sau pisicii asociate cu instinctul de reproducere.
  3. Ovariectomie: ovarele sunt indepartate de la o femela de caine sau pisica, dar uterul ramane. Similar cu ovariohisterectomia, acest lucru o face sa nu se poata reproduce, elimina ciclul ei de calduri si comportamentul legat de instinctul de reproducere.

Cum trebuie pregatit animalul pentru sterilizare?

Fara mancare si apa – nu hraniti cateaua/pisica cu nimic timp de 8-12 ore inainte de operatie pentru a va asigura ca stomacul este gol (astfel incat sa nu regurgiteze si sa nu se sufoce sub anestezie). Bolul cu apa va fi luat cu 4-6 ore inainte de a avea loc interventia;

Probleme de sanatate – anuntati medicul veterinar daca animalul este vaccinat, deparazitat intern si extern, ori daca a aparut vreo modificare in comportamentul lui recent.

Cum trebuie ingrijit animalul dupa operatie?

Cand animalutul tau vine pentru prima data acasa, s-ar putea sa fie putin somnoros si dezorientat. Acest lucru poate dura cateva ore, dar va incepe sa se simta mult mai bine pe masura ce medicamentele anestezice dispar (de obicei in 24-48 de ore). Din momentul in care se simte la loc in forma o sa aiba tendinta sa isi reia activitatea normala, insa proprietarul trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

  • Cateaua / pisica trebuie sa faca repaus fizic timp de 7-10 zile;
  • Trebuie sa poarte guler de protectie pentru a impiedica animalul sa aiba acces la operatie;
  • Postoperator va avea nevoie de un tratament cu antibiotic si analgezice timp de 5 – 7 zile.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.

  1. Bogdan Ochean spune:

    Buna ziua! Imi puteti recomanda in Bucuresti, Sector 6, la un pret bun, un cabinet sau un doctor pentru castrarea unui motan in varsta de 2 ani si jumatate, Scotish?
    Multumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Gasiti la Joyvet niste pachete de castrare motani. La rasa Scottish ar trebui testat si o insuficienta cardiaca congenitala printr-un test proBNP. Anesteziile la cabinetul veterinar se realizeaza doar cu inhalosedare, iar interventia chirurgicala dureaza 2 minute.
      Lista preturilor o gasiti aici: https://joyvet.ro/tarife/
      Cu stima!

  2. gigi stanciu spune:

    buna ziua…se pot face sterilizari si la domiciliu?deoarece am o femela de ciobanesc belgian foarte agresiva[am si un mascul necastrat],si nu ma pot deplasa cu ea la vreo clinica.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu se poate steriliza la domiciliu, la domiciliu doar se sedeaza si se transporta la clinica unde este camera de chirurgie sterila. Cu stima!

  3. Dumitru Lucica spune:

    Bună seara,am i întrebare,am o cățelușă yorky are 4 ani și jumătate,o pot sterila la această vârstă?

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Desigur, chiar este recomandat sa o sterilizati. Puteti opta pentru pachet de sterilizare la una din clinicile noastre, pachet ce contine manopera, anestezia inhalatorie, analizele preoperatorii, dar si tratamentul postoperator. Va multumim!

  4. monica dan spune:

    Eu mi-am sterlizat bichonul si castrat maidanezul de la varta de 7 luni, ii aveam de mici. Nici nu s-au ingrasat pana acum, n-a fost nici o problema. Ma bucur ca am trecut odata cu amandoi peste perioada de sterilizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.