Teckelul este o rasa de caini de talie mica, denumita si ”soricar”, originara din Germania. Denumirea rasei in germana este ”Dachshund” si deriva de la ”dachs” care inseamna bursuc si ”hund” care inseamna caine, reiesind de aici principala intrebuintare a rasei si anume vanatoarea.
Tipuri de Teckeli
La ora actuala, in lume exista 3 tipuri de Teckeli, diferentiindu-se cel cu par neted, cu par lung si cu par sarmos. Rasa este cunoscuta inca de la inceputul anilor 1600, pe cand erau prezente doar primele 2 tipuri, in 1890 adaugandu-se a 3-a varietate, cea cu par sarmos. Privind talia, pe parcursul dezvoltarii rasei s-au evidentiat doua categorii de marime si anume:
- cainii cu greutatea de 13-16 kg ce erau folositi pentru vanatul bursucilor si mistretilor
- cainii cu greutatea de 7-10 kg folositi pentru vanarea vulpilor, viezurelui si iepurilor salbatici
Astazi, exista si o varietate de Teckel pitic (mini) ce cantareste aproximativ 3-4 kg.
Descrierea fizica a rasei
Teckelii sunt scunzi, cu trupul lung si picioarele scurte, muschii sunt bine dezvoltati, pielea este elastica, flexibila, dar nu se rideaza in mod excesiv. In ciuda corpului cu picioare scurte, cainii din aceasta rasa nu au probleme de miscare si nici dificultati in alergare.Pot detine o varietate de culori si modele de blana, iar ochii pot varia de la caprui, gri deschis, alunis deschis, verzi sau albastri, de forma ovala, in functie de blana lor. Falcile lor sunt puternice si au muscatura in foarfeca, botul este lung, urechile sunt mari si cazute, atarnand pana la obraji. Teckelii au un stern proeminent si abdomenul retras, iar coada este purtata dreapta si in linie cu spatele si coloana vertebrala.
Expresia faciala a cainilor din rasa Teckel este inteligenta si alerta, au o tinuta increzatoare si un aspect echilibrat. Spiritul de vanatoare, mirosul extrem de bine dezvoltat, latratul zgomotos si dimensiunile reduse il fac sa para cainele perfect pentru munca subterana si pentru urmarirea prazii.
Cea mai intalnita varietate a rasei Teckel in tara noastra este cel cu par neted, acesta avand o blana lucioasa, neteda si scurta. Urechile acestei varietati sunt lipsite de par, coada nu este nici ea acoperita de mult par si se ingusteaza spre varf.
Comportamentul
Teckelii sunt adorabili si au o personalitate aparte, plina de viata si curajoasa. Acesti caini sunt inteligenti, insa pot fi dificil de dresat daca lucrurile sunt prea repetitive si pot fi incapatanati, dorind sa faca lucrurile in felul lor. Istoria acestor caini ii poate determina sa sape gropi prin curte si sa alerge dupa animale de companie mai mici, pot fi foarte activi atat in interiorul casei, cat si in exteriorul acesteia, descurcandu-se in orice mediu de viata.
Temperamentul Teckelilor va depinde mereu de trecutul lor, de dresaj si de socializare. Aceasta din urma este importanta in perioada de juniorat, astfel incat acestia sa devina adulti calmi si prietenosi. Desi cainii acestei rase nu sunt pasionati de copii si se inteleg mai bine cu alte animale decat cu acestia, ei se vor intelege bine cu ei daca vor fi obisnuiti de la o varsta frageda, insa daca nu ii cunosc poate iesi o situatie cu complicatii. Pot fi posesivi uneori, mai ales cu jucariile lor, iar daca se simt singur pot incepe sa latre pentru a va atrage atentia si mai pot fi vocali din cauza ca sunt caini de paza foarte buni. Varietatea cu par scurt are probleme in a-si regla temperatura corporala in perioadele friguroase, asa ca e posibil sa aiba nevoie de o hainuta atunci cand iesiti afara la plimbare.
Problemele medicale ale cainilor din rasa Teckel
La fel ca fiecare rasa, particularitatile anatomice si fiziologice vin la pachet cu anumite afectiuni pe care trebuie sa le cunoastem pentru a le putea evita sau trata corespunzator atunci cand apar. Astfel, cele mai frecvente probleme medicale ale Teckelilor sunt cele de spate ce pot determina uneori chiar paralizia extremitatii posterioare, devenind atat de frecvente incat aceasta rasa este una dintre cele mai susceptibile la a-si petrece o parte din viata in scaun cu rotile ce le sustine partea din spate.
Anatomia coloanei vertebrale prea lungi si joase face ca un gest normal, precum saritul de pe pat sau canapea sa duca la o hernie de disc sau ruptura unui disc vertebral, iar in functie de localizarea leziunii pot fi afectate membrele anterioare sau posterioare si poate afecta capacitatea de defecare sau urinare. Problemele de spate pot aparea si progresiv, iar daca observati ca Teckelul vostru se misca greu, acuza dureri in deplasare solicitati serviciile unui medic veterinar.
Avand un piept adanc, cainii din rasa Teckel sunt predispusi la balonare, ce poate varia ca intensitate si gravitate si poate duce la torsiune gastrica daca stomacul se rasuceste in jurul axei sale, oprind alimentarea acestuia cu sange. Aceasta patologie are un debut brusc si devine o urgenta atunci cand apare, astfel ca daca observati simptome precum neliniste, hipersalivatie, gingii palide, senzatie de voma si semne de durere sunati cat mai repede o ambulanta veterinara sau mergeti de urgenta la cabinetul veterinar.
Epilespsia, bolile de piele, diabetul, dar si bolile oculare sunt si ele destul de des intalnite la aceasta rasa, ele putand fi descoperite si tratae doar prin vizite regulate la medicul veterinar si analize de rutina efectuate periodic.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.