Va vom prezenta pe scurt cele mai comune analize de sange si de urina efectuate in cabinetele veterinare. Desigur lista de teste este mult mai larga, iar interpretarea lor se face strict in functie de pacient. Acestea au titlu informativ si nu trebuie sa tina locul opiniei medicului veterinar.
Biochimia sangelui
Aceste teste de sange frecvent efectuate permit medicului veterinar sa evalueze starea de sanatate a animalului de companie. Analizele de sange sunt recomandate animalelor sanatoase care urmeaza sa fie supuse anesteziei generale, dar si animalelor bolnave.
Rinichi:
- BUN / UREEA (azotul ureic din sange) – cresterile pot fi observate in cadrul scaderii functiei renale, deshidratare, boli de inima, soc, obstructie urinara sau o dieta bogata in proteine. Scaderile pot fi observate la hidratare excesiva.
- CREA (creatinina) – cresteri pot fi observate cu scaderea functiei renale sau celelalte afectiuni intalnite la cresterile BUN-ului.
- PHOS (fosfor) – cresterile sunt observate cu pierderea functiei renale prin afectiuni precum insuficienta renala (cauzata de toxice, hidronefroza, pielonefrita etc), aport crescut prin tractul gastrointestinal sau normal in cazul puilor de caini si pisici in crestere.
- CA (calciu) – cresterile pot fi observate ca urmare a unei varietati de boli, inclusiv boli renale, anumite tipuri de cancer, anumite toxicitati si boli paratiroidiene. Scaderi se pot observa in anumite boli paratiroidiene, albumina scazuta sau gestatie.
Ficat:
- ALT / GPT (alanin aminotransferaza) – cresterile sunt un indicator sensibil al afectarii celulelor hepatice.
- ALP (fosfataza alcalina) – cresterile pot indica o anomalie hepatica (colestaza), boala Cushing, poate fi indusa de anumite medicamente si afectiuni nespecifice (chiar tumori) si este normal in cazul cainilor si pisicilor in crestere.
- GGT (gama glutamiltransferaza) – cresterile pot indica o anomalie hepatica (exemplu: colestaza).
- TBIL (bilirubina totala) – se pot observa cresteri in cazul bolilor hepatice si de colecist, dar si in anumite tipuri de anemie.
- ACIZI BILIARI – cresterea acestora poate fi un indiciu al scaderii functiei hepatice, anomalii de flux sanguin catre ficat sau posibil obstructie a cailor biliare.
Pancreas:
- AMYL (amilaza) – pot fi observate cresteri in cazul pancreatitei, bolilor de rinichi, bolilor gastrointestinale sau in administrarea de medicamente.
- LIPA (lipaza) – cresteri pot fi observate in special in pancreatita.
Profil proteic:
- TP (proteine totale) – cresterile pot indica deshidratare sau o afectiune inflamatorie. Scaderile pot fi observate in scaderea functiei hepatice, pierderea sangelui, in boli gastrointestinale si boli ale rinichilor.
- ALB (albumina) – cresterile pot indica deshidratare. Scaderile pot fi observate cu scaderea functiei ficatului, pierderea de sange, boli gastrointestinale sau boli de rinichi.
- GLOB (globulina) – cresteri pot fi observate in inflamatii sau potentiale infectii cronice. Scaderi pot fi observate in pierderi de sange, boli gastrointestinale sau probleme ale imunitatii.
Electroliti:
- Na (sodiu) – cresterile pot indica deshidratare, iar scaderile pot fi observate in boli gastrointestinale (voma si / sau diaree), boala Addison sau boli renale.
- K (potasiu) – cresterile pot indica boli de rinichi, deshidratare, boala Addison. Scaderile pot fi observate in stari de voma si diaree.
- Cl (clor) – cresterile pot indica deshidratare, scaderile pot fi observate in diaree sau varsaturi (vome).
Alti parametri biochimici:
- GLU (glucoza) – cresterile pot indica diabet zaharat, iar scaderile se pot datora bolilor ficatului, bolilor pancreatice, convulsii sau coma.
- AST / GOT (aspartat aminotransferaza) – cresterile sunt asociate cu leziuni hepatice sau musculare.
- CK / CPK (creatinkinaza / creatinfosfokinaza) – cresterile sunt asociate cu leziuni musculare.
- CHOL (colesterol) – cresterile pot fi observate cu o varietate de tulburari metabolice, inclusiv diabet zaharat, hipotiroidism, boala Cushing, pancreatita. Scaderile pot fi observate in insuficienta hepatica si boli intestinale.
- TRIG (trigliceridele) – cresterile pot fi observate intr-o varietate de afectiuni, inclusiv in pancreatite, diabet, boala Cushing, hipotiroidism.
- Cortizol – cresteri pot fi observate in boala Cushing (in protocoalele de masurare cu stimulare cu ACTH sau testul de supresie cu dexametazona), iar scaderi in boala Addison.
- T4 (tiroxina) – cresterile pot indica hipertiroidism (mai frecvent la pisici), iar scaderile pot indica hipotiroidism (mai frecvent la caini);
- Lactatul – cresterile indica fie o scadere locala sau generala a perfuziei sanguin si serveste ca indicator de prognostic pentru pacientul critic (folosit in urgente).
Hemograma completa (CBC – hemoleucograma)
Acest test utilizat frecvent de catre medicii veterinari ofera informatii despre „calitatea” sangelui, precum numarul de celule rosii, albe, trombocite etc. Datele obtinute pot fi utile in monitorizarea pacientilor bolnavi ce urmeaza un tratament, iar repetarea hemoleucograma la caini si pisici se poate face periodic pentru urmarirea evolutiei.
Parametrii globulelor rosii (RBC – red blood cell)
- RBC (numarul de celule rosii din sange – eritrocite), HCT (hematocrit) si HGB (hemoglobina) – cresteri ale acestora indica deshidratare sau o boala de productie crescuta de eritocite. Scaderile acestora indica anemie si scaderea capacitatii de transport de oxigen a sangelui.
- MCV (volumul mediu al celulelor) – cresterile indica prezenta celulelor mai mari (ca volum) decat cele normale, ce poate fi corelata cu celule tinere in timpul raspunsului la o anemie. Scaderile indica prezenta unor celule mai mici decat cele normale, ce poate fi asociata cu pierderea cronica de sange sau deficit de fier.
- MCH (hemoglobina eritrocitara medie) si MCHC (concentratia media a hemoglobinei) – cresteri ale acestora sugereaza prezenta hemolizei sau o interferenta in masurarea hemoglobinei. Scaderi ale acestora sugereaza scaderea concentratiei de hemoglobina, care poate fi observata in timpul raspunsului la anemie si pierderea cronica de sange sau deficient de fier.
- RDW (largimea distributiei eritrocitare) – este un parametru care masoara variatiile de dimensiuni si volum ale eritrocitelor (RBC – celulelor rosii). El nu este util decat pacientilor cu anemie si nu se interpreteaza singur, ci impreuna cu ceilalti parametri ai hemogramei.
- RETIC (reticulocite) – cresterile indica un numar tot mai mare de eritrocite imature, indicand un raspuns la o cerere periferica de celule rosii (RBC). Scaderea acestora indica putine sau deloc eritrocite imature, care poate fi tradusa prin faptul ca organismul nu este capabil sa raspunda la cererea de eritrocite (anemie negenerativa).
Parametrii globulelor albe (WBC – white blood cell)
- WBC (globulele albe) – cresterile pot fi cauzate de inflamatie, stres, infectie, leucemie. Scaderi pot fi intalnite probleme imunitare, probleme asociate cu maduva osoasa, inflamatii coplesitoare pentru organismul cainelui sau pisicii.
- NEU (neutrofile) – celula inflamatorie asociata cu procese de boli infectioase si neinfectioase.
- LYM (limfocite) – celula imunitara foarte sensibila la ‘stres’ si potential crescuta in probleme cronice (infectie cronica).
- MONO (monocite) – celula inflamatorie asociata cu repararea leziunilor tisulare.
- EOS (eozinofile) si BASO (bazofile) – celule inflamatorii asociate cu boli parazitare, hipersensibilitate si alergii.
Parametrii trombocitelor (PLT – plachetele)
- PLT (trombocitele sau plachetele) – cresterile acestora sunt asociate cu stari de hipercoagulare, iar scaderile pot fi observate in consum crescut de PLT (coagulare, inflamatie), cu probleme ale maduvei oasese sau distrugeri de sange (cauza infectioasa sau imun mediata).
- MPV (volumul mediu al trombocitelor) – este o masura a marimii medii a trombocitelor, cresterile indica prezenta unor trombocite mai mari decat cele normale asociat frecvent cu raspunsul la nevoia de trombocite.
- PDW (latimea de distributie a trombocitelor) – cresterea acesteia este un indicator al raspunsului la o nevoie de trombocite (nu este semnificativ la pisica), iar scaderile pot fi observate in trombocitopenia imun mediata.
Analiza urinei
O analiza de urina ofera o perspectiva asupra functionalitatii rinichilor, precum si asupra starii de hidratare a animalului. Analiza urinei la caini si pisici este un test valoros si poate fi util si in diagnosticarea si monitorizarea diverselor boli si tulburari metabolice in intregul organism.
- Gravitatea specifica – este determinata de capacitatea rinichiului de a concentra urina ca raspuns la starea de hidratare.
- PH-ul – reflecta starea acido-bazica ce indica starea de hidratare a animalului.
- PRO (proteine) – cantitati mici de proteine pot fi gasite in mod normal in urina, insa cantitati mai mari poate indica o boala de rinichi.
- GLU (glucoza) – nivelurile ridicate sunt de obicei asociate cu o concentratie crescuta de glucoza din sange (si trebuie evaluat cainele sau pisica pentru un posibil diabet zaharat).
- KET (cetone) – nivelurile crescute pot indica o crestere a defalcarii (desprinderii) lipidelor din organism.
- UBG (urobilinogen) si BIL (bilirubina) – niveluri anormal de ridicate pot indica o boala hepatica sau hemolitica (la caini bilirubinuria este frecventa chiar si in conditii normale).
- RBC si hemoglobina – testul poate fi pozitiv din cauza hematuriei (urineaza cu sange), hemoglobinuriei sau mioglobinuriei. Sangele in urina este adesea un semn de inflamatie, infectie sau traumatism.
- Leucocite – un numar crescut de leucocite poate indica o inflamatie undeva in tractul urinar.
- UPC (raportul proteina urina : creatinina) – un test important pentru a depista o boala renala precoce si pentru a monitoriza tratamentul bolilor renale. Cresterile pot indica o pierdere semnificativa de proteine prin rinichi.
Pentru mai multe detalii puteti accesa celelalte articole, precum: Interpretare analize de sange caini si pisici (partea 1) si Interpreatare analize de sange caini si pisici (partea 2) sau ne poti contacta pentru un consult veterinar la domiciliu. Va multumim!
Buna ziua!
Am o pisica British shorthair in varsta de 2 ani, prima data cand a fatat sau avort nu stiu exact 56 zile de gestatie a farat 4 pui morti si 1 viu dar a murit in 24 de ore, a doua oara a fatat 5 pui dintre care 2 au murit la cateva sile si acum a fatat pe 27, 2 pui morti, pe 31, 2 pui morti si 1 viu care este bine deocamdata.. Intrebarea este fe analize sa ii fac.. Care ar fi cauza? Din ce am obsercat la ea cam de la 55 sile de gestatie intervin problemele? Meficii vetetinari la care am fost spun ca este normal ca se intampla.. Mie nu mi se pare nimic normal! Multumesc!
Buna ziua! Sunt teste de sange care se pot face pentru a depista daca nu cumva pisica dumneavoastra are vreo afectiune pe care o transmite genetic sau transplacentar. Boala genetica frecvent intalnita la British shorthair este cardiomiopatia hipertrofica (exista un test proBNP pentru asa ceva). Infectii precum toxoplasmoza, coronavirus felin, virusul imunodeficientei, leucemia virala dar si altele pot cauza probleme puilor nou nascuti. Unele pot fi vindecate, alte nu, pisica ramanand purtatoare toata viata. Puteti apela la Joyvet – cabinet veterinar din Bucuresti pentru analize sau puteti discuta cu medicul dumneavoastra veterinar, cu siguranta stie despre aceste lucruri. Cu stima!
Mulțumesc frumos pentru raspuns!