Totul despre caldurile la pisici

Vorbim permanent de perioada de calduri a pisicilor si despre cum manifestarile acestora sunt de cele mai multe ori deranjante si poate chiar de nesuportat, insa stim ce sunt ”caldurile” pisicilor si ce presupun ele?

Ce sunt ”caldurile” la pisici?

”Caldurile”, asa cum sunt numite popular reprezinta acea perioada din ciclul sexual al pisicilor in care creste nivelul excretiei de hormoni estrogeni, ceea ce duce la modificari ale aparatului reproducator femel menite sa pregateasca corpul de implantarea ovulului fecundat si gestatie, determinand aparitia unui comportament de cautare si imperechere ce favorizeaza monta si perpetuarea speciei. Toate aceste modificari apar in jurul varstei de 7-9 luni, pisicile cu par lung avand parte de o pubertate mai tarzie decat pisicile cu par scurt.

La fel ca femelele altor specii, pisicile trec periodic printr-un ciclu estral manifestat printr-un comportament specific, insa o particularitate a acestei perioade la pisici este repetabilitatea, acestea fiind poliestrice / policiclice, adica manifesta un numar mai mare de ”calduri” pe an fata de restul animalelor.

Pozitia lordozata pe care o adopta pisicile in perioada de calduri. Sursa foto: kittyacatemyorg.wordpress.com/2018/05/22/what-to-expect-with-a-young-cat-in-heat/

Cand si de cate ori apar ”caldurile” la pisica?

Momentul aparitiei perioadei estrale si frecventa cu care aceasta perioada se repeta pe parcursul unui an depinde strict de lumina zilei si influentele climatice ale perioadei respective. Astfel, ciclul estral se poate declansa intr-un an de 2-3 ori la o pisica ce locuieste afara si are parte de lumina naturala si conditii climatice diverse, pe cand o pisica ce locuieste doar in casa, unde are parte de un mediu controlat, o temperatura constanta si lumina pentru un interval de timp mai mare poate avea 3-5 cicluri estrale intr-un an, intrerupte de perioada de inactivitate sexuala ce incepe toamna tarziu si se termina la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.

Care sunt fazele ciclului sexual la pisica?

Ciclul sexual este alcatuit din mai multe faze care se succed diferit in functie posibilitatea efectuarii montei, de rezultatul acesteia si posibilitatea instalarii unei eventuale gestatii, astfel:

1. Proestrul reprezinta perioada de inceput a ciclului sexual si este reprezentat de debutul aparitiei modificarilor la nivelul aparatului reproducator femel si cresterea progresiva a hormonilor estrogeni responsabili de schimbarea comportamentului pisicii. Aceasta perioada dureaza 1-2 zile si este marcata de:

  • cresterea afectivitatii;
  • frecarea capului si gatului de picioare sau de lucruri;
  • frecarea cu spatele de pardoseala;
  • adoptarea unui decubit dorsal cu evidentierea abdomenului si perineului;
  • cresterea interesului masculilor fara sa fie acceptati la monta;
  • agresarea masculilor insistenti.

2. Perioada de estru (calduri) dureaza intre 4 si 10 zile, cu o medie de o saptamana, este marcata de un varf al secretiei de estrogen ce determina un comportament specific, asemanator cu cel din proestru, insa mai puternic exprimat prin faptul ca pisica:

  • refuza mancarea;
  • este mai prietenoasa;
  • este mai agitata;
  • miauna des si foarte tare;
  • urineaza des si in cantitati mici;
  • se rostogoleste pe podea;
  • adopta o pozitie lordozata cu deplasarea in lateral a cozii si evidentierea zonei ano-vulvare;
  • are vulva congestionata (rosiatica);
  • prezinta scurgeri vaginale (desi ele nu pot fi observate de cele mai multe ori din cauza comportamentului de toaletare);
  • evadeaza sau are tendinta sa evadeze cand este tinuta intr-un spatiu inchis.

In timpul perioadei estrale pisica elimina feromoni ce atrag masculii care concureaza pentru a castiga dreptul la monta, uneori cel invingator fiind prea obosit pentru a efectua monta si astfel pisica intretine actul sexual cu un alt motan. Pisica poate fi montata de mai multe ori intr-un timp scurt, de cateva ore, si chiar de mai multi motani, urmand ca la aproximativ 24-30 de ore distanta sa se produca ovulatia. De mentionat este faptul ca fara monta pisica nu ovuleaza, decat daca este stimulata zona vulvo-vaginala sau prin administrare hormonala. Daca monta si ovulatia s-au produs, perioada estrala se incheie in a 4-a zi, daca insa pisica n-a fost montata si implicit ovulatia n-a avut loc, perioada estrala se prelungeste pana la 10 zile. Fara ovulatie, in cazul in care sezonul reproductiv s-a terminat, perioada estrala este urmata de o perioada de inactivitate sexuala ce tine cateva luni (anestru), insa daca sezonul reproductiv este abia inceput urmeaza o perioada scurta de liniste si apoi din nou proestrul, reluandu-se ciclul.

3. Diestrul este perioada ciclului sexual ce urmeaza estrului doar dupa ce pisica a ovulat, iar daca monta a fost fecunda urmeaza gestatia ce va tine aproximativ 2 luni, insa daca monta nu a fost fecunda apare o stare de pseudogestatie ce tine pana la 30-40 de zile, timp in care este secretata o cantitate mare de progesteron. La finalul perioadei de pseudogestatie, daca pisica se afla la inceputul sezonului reproductiv, diestrul va fi urmat de proestru, iar ciclul se reia, insa daca acesasta se afla la sfarsitul sezonului reproductiv, adica toamna tarziu, diestrul va fi urmat de o perioada de anestru care va tine 3-4 luni.

4. Anestrul este dupa cum spuneam mai sus perioada de inactivitate sexuala in care pisica revine la ”normal”, ea dureaza 3-4 luni si tine de la sfarsitul toamnei si pana la sfarsitul iernii din cauza zilelor foarte scurte in care intervalul de lumina scade sub 8-10 ore pe zi.

5. Interestrul este momentul dintre doua perioade estrale si este variabil de la pisica la pisica, dovedindu-se insa ca este mai mare la pisicile cu par scurt care nu depasesc 2-3 cicluri estrale pe an.

Pisicile devin mai tandre in timpul caldurilor. Sursa foto: tractive.com/blog/en/good-to-know/is-your-cat-in-heat-heres-what-you-need-to-know

Motanii intra in calduri?

Tinand cont ca atunci cand incepe sezonul reproductiv putem observa grupuri de motani ce urmaresc pisici pentru a se imperechea, suntem tentati sa credem ca si acestia intra in calduri, insa este total neadevarat. Asa cum descriam mai sus, caldurile sunt date de cresterea secretiei de estrogen (hormon specific al organismului femel) si derularea unui ciclu sexual din mai multe faze de care motanii nu au parte, astfel incat acestia nu au justificarea hormonala necesara pentru a intra in calduri. Ceea ce ii face pe motani sa actioneze ca si cum ar fi in calduri sunt de fapt feromonii pe care pisicile femele ii elimina si care actioneaza ca un afrodisiac pentru ei, starnindu-le instinctul genezic si facandu-i practic sa le urmareasca pentru a realiza acuplarea.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara sau ne puteti vizita cabinetul nostru veterinar.

Un gând despre “Totul despre caldurile la pisici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.