Totul despre sterilizarea pisicilor

Ce este sterilizarea?

Sterilizarea reprezinta procedeul prin care gonadele (glandele sexuale) feminine (ovarele) sunt extirpate printr-o interventie chirurgicala, suprimand procesul de formare a hormonilor sexuali si implicit posibilitatea de aparitie a unei gestatii nedorite.

Importanta sterilizarii – De ce sa-mi sterilizez pisica?

Sterilizarea este foarte importanta in primul rand prin stoparea inmultirii necontrolate, prin micsorarea numarului de accidente provocate de vagabondaj si nu in ultimul rand prin conservarea sanatatii, interventia reusind sa limiteze posibilitatea aparitiei unor multitudini de patologii din sfera genitala si mamara. Privind conservarea sanatatii, interventia chirurgicala de sterilizare impiedica aparitia unor afectiuni precum chisturile si tumorile ovariene, fibroamele uterine, piometrul (infectie uterina) si reduce riscul aparitiei tumorilor glandei mamare. In timpul perioadei estrale (”caldurilor”) pisicile devin mult mai active, iar in goana lor de a-si gasi partenerul pentru monta ajung sa fie cel mai des victimele accidentelor rutiere pe fondul neatentiei pisicilor si a vitezei cu care circula masinile, soferii nereusind sa le evite.

Un alt motiv pentru care orice stapan de pisica care nu doreste pui de la aceasta sa o sterilizeze este comportamentul specific pe care il au felinele in timpul caldurilor, iar acest comportament de refera la:

  • mieunat strident, des si puternic, de cele mai multe ori noaptea;
  • urinatul des in cantitati mici in diferite locuri din casa;
  • tentativele de evadare din casa soldate uneori cu accidente (se prind in geamurile rabatate);
  • hiperactivitate;
  • lipsa poftei de mancare;
  • atragerea mai multor masculi prin intermediul feromonilor eliminati.

Cand trebuie sterilizate pisicile?

Pubertatea la pisici si implicit primul ciclu debuteaza la varsta de aproximativ 6-8 luni, interventia de sterilizare putandu-se realiza si la pisicile impubere inainte de 5-6 luni, dar mai ales la cele care deja au ajuns la pubertate, insa medicul veterinar va decide cum este cel mai bine pentru pisica dumneavoastra.

O conditie esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca pisica pentru a fi sterilizata este imunizarea, astfel incat vor fi operate doar pisicile sanatoase si care au fost vaccinate in prealabil din cauza faptului ca pe fondul stresului operator se pot declansa diverse boli infectioase pentru care se vaccineaza in mod normal. Deparazitarea este la fel de importanta inaintea interventiei chirurgicale pentru ca paraziti precum Dirofilaria immitis (viermele cardiac) care paraziteaza vasele mari de sange ale inimii poate da probleme in timpul operatiei prin fluctuatii cardiace si chiar deces.

Daca pisica a intrat in calduri se recomanda ca interventia sa se amane 1-2 saptamani, deoarece sterilizarea unei pisici in timpul perioadei estrale prezinta multe riscuri precum:

  • cumularea stresului chirurgical cu cel hormonal ce stimuleaza hipersecretia de cortizol care va scadea imunitatea si va predispune pisica la diverse infectii;
  • hemoragie intra si postoperatorie din cauza irigatiei bogate cu sange a uterului si coarnelor uterine in timpul cadurilor, cat si fragilitatii acestora;
  • riscul ruperii sau desprinderii firelor de sutura si deschiderea plagii in urma hiperactivitatii pisicii din timpul perioadei de calduri. 

De specificat faptul ca atunci cand situatia o impune, pisica poate fi sterilizata si in calduri. Intotdeauna se pun in balanta beneficiile si riscurile, decizia apartinand proprietarului intr-un final.

Care sunt efectele adverse ale sterilizarii?

Odata indepartate gonadele, organismul pisicii va fi privat de anumiti hormoni care pe langa rolul legat de perpetuarea speciei mai aveau si rol in procesul de catabolism, astfel incat metabolismul va fi usor mai lent, favorizand depozitarea grasimii si tendinta pisicii spre a deveni supraponderala si mai tarziu obeza. Acest efect advers poate fi usor combatut prin sterilizarea pisicilor inainte de varsta de un an, micsorand posibilitatea ca pisica sa sufere de obezitate, prin instituirea unui program de joaca si diverse activitati, dar mai ales prin instituirea unei diete speciale pentru pisici sterilizate, proprietarii fiind nevoiti sa respecte cantitatea si frecventa cu care isi hranesc pisicile, iar acestea reusind astfel sa-si pastreze greutatea corporala in limitele fiziologice.

De ce este sterilizarea cea mai buna metoda contraceptiva?

Pe langa sterilizare, alte metode contraceptive prin care detinatorii de pisici reusesc sa evite sarcinile nedorite sunt produsele hormonale care pot fi folosite doar in cazuri exceptionale si doar la recomandarea medicului veterinar. Aceste pastile care au la baza hormoni nu fac altceva decat sa deregleze echilibrul corpului si sa provoace in timp aparitia unor afectiuni precum:

  • piometrul (infectie uterina ce poate duce la septicemie);
  • tumori mamare ce pot afecta intreg lantul mamar, pisica necesitand interventia de mastectomie (extragerea chirurgicala a glandelor mamare tumorizate);
  • tumori si chisturi ovariene ce produc la randul lor dezechilibre hormonale;
  • fibroame uterine ce duc la hemoragii masive si deces;
  • lactatii false;
  • mastita (inflamarea glandei mamare).
Pisica cu glandele mamare tumorizate. Sursa foto: petcoach.co/cat/condition/mammary-cancer-1/

Care este tehnica operatorie prin care se realizeaza sterilizarea?

Sterilizarea poate fi realizata prin doua tehnici si anume:

  • ovariectomie – reprezinta excizia chirurgicala a ovarelor, nefiind recomandata pentru ca uterul este lasat inauntru si poate suferi acumulari de lichide precum puroiul;
  • ovariohisterectomie – este varianta preferata de majoritatea medicilor pentru ca este executata excizia chirurgicala a uterului, coarnelor uterine si ovarelor si astfel posibilitatea aparitiei piometrului este nula.
  • Anatomia sistemului reproducator femel la pisica si aspectul coarnelor uterine si a uterului cu piometru (infectie uterina). Sursa foto (tradusa): vcahospitals.com/know-your-pet/spaying-in-cats

Poate fi sterilizata o pisica gestanta?

Uneori, proprietarii pisicilor amana interventia din lipsa de bani sau de timp, iar alte ori din cauza faptului ca pisica este in calduri si asteapta ca acestea sa treaca, reusind astfel cumva sa se imperecheze cu un mascul si ramanand gestanta, moment in care medicii veterinari sunt intrebati daca interventia mai poate avea loc. In cazul pisicilor la care monta s-a petrecut cu putin timp in urma se poate realiza sterilizarea, insa daca gestatia este avansata, puii sunt mari si gestatia este aproape de sfarsit, cel mai probabil nu se va realiza interventia de sterilizare pentru ca este pusa in pericol viata pisicii, fiind o operatie cu riscuri mai mari. Bineinteles ca decizia se ia de catre medicul veterinar, situatiile depinzand de la caz la caz. 

Cat costa sterilizarea la pisica?

Pretul sterilizarii la cabinet veterinar cu care suntem in colaborare pleaca de la 250 ron, iar pentru sterilizarea pisicii sunt si pachete de sterilizare ce contin analizele, dar si tratamentul postoperator. Daca doriti sa programati pisica la sterilizat in Bucuresti, nu ezitati sa ne apelati la telefon 0726.742.842 

Cum se realizeaza recuperarea dupa sterilizare?

Orice interventie chirurgicala presupune o perioada de recuperare, iar sterilizarea nu se abate de la regula. In timpul si mediat dupa ce pisica a iesit din sala de operatie i se va face tratament analgezic si va fi spitalizata pana se va trezi din anestezie. Efectul anesteziei trece treptat, asa ca pisica va fi instabila pe membre cateva ore dupa ce se trezeste si nu va putea manca si bea apa imediat dupa operatie pentru ca exista pericolul de a inspira alimente sau apa si de a face bronhopneumonie ”ab ingestis”. Iar in cazul in care este sterilizare cu anestezie inhalatorie, pisica isi va reveni imediat dupa anestezie, si va fi complet treaza, pe picioarele ei. 

Pisica va trebui sa poarte un guler de protectie pentru 10-14 zile ce o va impiedica sa traga de fire sau sa linga plaga, insa va trebui sa verificati incizia zilnic si sa va asigurati ca firele nu s-au desfacut, ca nu supureaza plaga, ca nu este umeda si ca nu reuseste pisica cumva sa se scarpine in alt mod. Odata ajunsa acasa pisica trebuie lasata la nivelul solului si trebuie evitate salturile de pe corpurile de mobila inalte pentru a nu se desprinde firele de sutura ce tin apropiate marginile plagii.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara sau ne puteti vizita cabinetul nostru veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.