Toxicitatea ivermectinei la caini

Ce este ivermectina?

Ivermectina este un medicament folosit cu precadere pentru deparazitarea cabalinelor, rumegatoarelor si a suinelor, dar poate fi folosit si pentru prevenirea unor diverse afectiuni precum dirofilarioza sau aparitia unor diversi acarieni in cazul cainilor si a pisicilor.

Ivermectina este un medicament antiparazitar semisintetic din clasa avermectinelor (alaturi de selamectina, doramectina, eprinomectina, moxidectina si abamectina) cu un spectru larg de actiune asupra agentilor parazitar interni si externi. Aceasta substanta determina leziuni neurologice parazitilor si produce paralizia, implicit moartea acestora.

Chiar daca ivermectina are un interval mare de toxicitate în marea majoritate a raselor de caini, exista specii a caror mutatie genetica determina aparitia neurotoxicitatii la doze mici. Printre aceste rase le enumeram pe cele de tip collie: Border Collie, Ciobanesc Australian, Ciobanesc Englez vachi, Ciobanesc de Shetland, Ciobanesc Englez, dar si pe cele de tip ogar: Silken Windhound si Whippet cu par lung. In cadrul aceleiasi rase frecventa acestei gene difera.

Ce simptome poate prezenta cainele meu ce a luat ivermectina?

In cazul cainilor care prezinta gena ce determina hipersensibilitatea la avermectine, intoxicatia se poate produce de la administrarea a 100 – 500 μg de ivermectina / kg, in conditiile in care celelalte rase suporta doze de pana la 2 000 μg / kg. Toxicitatea acestui medicament a fost testata pe cainii din rasa Beagle a caror doza letala este de 80 mg / kg.

Dozarea incorecta a acestui medicament afecteaza in principal sistemul nervos, iar mai apoi celalalte sisteme. In functie de doza administrata simptomele pot sa fie acute, adica apar intru-un interval de 4 – 12 ore din momentul ingerarii, sau medii cu manifestari in urmatoarele 48 – 98 de ore. Printre simptome enumeram:

  • letargia,
  • hipersalivatia,
  • voma,
  • midriaza (dilatarea pupilei),
  • lipsa poftei de mancare,
  • ataxia (incapacitatea coordonarii miscarii),
  • tremuraturi,
  • convulsii,
  • bradicardie (batai lente ale inimii),
  • probleme respiratorii,
  • coma,
  • iar in final moartea.

Intoxicatia cu ivermectina se poate datora nu doar unei erori de calculare a dozei, ci si a consumului de materii fecale a animalelor de renta tratate cu diverse medicamente pe baza de ivermectina.

Cum aflam diagnosticul corect?

Diagnosticarea diferentiala implica prezentarea de catre proprietar a istoricului complet a cainelui, implicit eliminarea unor posibile boli neurologice care au simptome asemanatoare. Aceasta este sustinuta prin intermediul unor analize de sange care sa vizeze functia gastrointestinala si hepatica, dar care nu prezinta concentratia exacta a medicamentului in tesuturi deoarece acesta se acumuleaza cu precadere la nivelul creierului.

Toxicitatea ivermectinei nu este reversibila. In cazul in care animalul a ingerat un medicament a carui substanta activa este ivermectina in ultimele 4 – 6 ore se poate interveni prin inducerea starii de voma sau administrarea carbunelui activ cu scopul micsorarii ratei de absorbtie a substantei. Se pot efectua si alte analize precum teste chimice care sa vizeze activitatea unor organe precum: ficatul, rinichii sau pancreasul; o hemoleucograma care sa elimine posibilitatea existentei unor afectiuni sanguine precum anemie (determinata de numarul scazut de globule rosii), hemofilie (determinata de lipsa unor factori de coagulare a sangelui) sau hiperglicemie (cresterea nivelului de zahar din sange).

Ce tratament o sa urmeze cainele meu intoxicat cu ivermectina?

In urma intoxicatiei cu ivermectina, pacientii sunt monitorizati deoarece simptomele se pot mentine pe un interval de aproximativ 6 zile din momentul in care cainele a prezentat primele simptome. In urma unui prognostic favorabil, aceasta faza este urmata de perioada de recuperare (de aproximativ 6 – 18 zile) in care se observa o imbunatatire treptata a starii de sanatate.

Tratamentul este adaptat de fiecare medic veterinar in functie de istoricul fiecarui caine si de starea de sanatate pe care o are pe parcursul zilelor de recuperare.

Prognostic in cazul intoxicatiei cu ivermectina la caini

In cazul administrari unui tratament corespunzator, cainii nu prezinta consecinte pe termen lung ale intoxicatiei cu ivermectina.

Inaintea administrarii medicamentelor este necesar sa va consultati cu un medic veterinar pentru a stabili medicatia cea mai potrivita pentru prevenirea diverselor boli. In urma stabilirii unui medicament se recomanda respectarea dozei.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.

Sursa articol:

  • https://www.petmd.com/dog/conditions/toxicity/c_dg_ivermectin_toxicity
  • Mealey, KL. Ivermectin: macrolide antiparasitic agents. In: Peterson , ME, ed. Small Animal Toxicology , 2nd ed., pp. 785 – 794. St. Louis : Elsevier Saunders, 2006.
  • Mellema, M, and Haskins, SC. Supportive care of the poisoned patient. In: Peterson, ME, ed. Small Animal Toxicology, 2nd ed., pp. 97 – 99. St. Louis: Elsevier Saunders, 2006.
  • Scott, NE. Ivermectin toxicity. In: Silverstein, DC, and Hopper, K , eds. Small Animal Critical Care Medicine, pp. 392 – 394. St. Louis: Elsevier Saunders, 2008.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Raspunsul pe scurt este NU. Gradul de toxicitate este mult mai mic, dar nu se recomanda. Cu stima!

  1. Victor spune:

    La fel mi au spus și mie ..Alergie alimentara și câinele avea scabie Cum i am administrat ivermectina de trei ori la 10 zile câte o pastila s a vindecat

  2. Ion Fatol spune:

    Buna ziua , am o intrebare: am un caine de rasa Golden Retriever, 5 ani, 40 kg. Se scarpina inclusiv pe urechi, se linge la fund , urechi murdare. S-ar putea sa aibe ceva bacteria in intestine? Pot sa-i dau IVERMECTINA si cat? Multumesc mult.

    • Veterinar spune:

      Nu are nici o legatura ivermectina cu bacteriile din intestine. Poate ca dumneavoastra confundati raia de piele cu „bacteriile din intestine”. Catelul dumneavoastra s-ar putea sa sufere de alergii alimentare. Mergeti cu el la medicul veterinar si NU ii dati ivermectina pentru asa ceva. Cu stima!

        • Veterinar spune:

          Cainele poate fi adormit cu ajutorul medicului veterinar. Nu aveti dumneavoastra cum sa il adormiti acasa si nici nu se recomanda vreun fel de somnifer sau tranchilizant fara supravegherea unui medic veterinar. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.