Toxoplasmoza si femeile insarcinate

      Pentru ca in ultimul timp ne-a fost solicitata parerea mai des despre acest subiect, am luat decizia sa venim in ajutorul dumneavoastra si sa scriem un articol despre toxoplasmoza la pisici si pericolul acestei parazitoze pentru femeile insarcinate pentru a va raspunde la cele mai frecvente intrebari.

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o boala parazitara zoonotica (ceea ce inseamna ca poate fi transmisa de la animale la oameni) determinata de microorganismul denumit Toxoplasma gondii, un protozoar microscopic, unicelular, foarte bine adaptat la mediul extern, inrudit cu coccidiile ce poate infecta orice mamifer cu sange cald, determinand foarte rar semne clinice la indivizii pe care ii paraziteaza.

Cum se infecteaza pisica cu Toxoplasma gondii?

Ca sa intelegem procesul de infectare al oamenilor trebuie sa incepem prin a povesti cum se infecteaza pisica. Toxoplasma gondii are doua tipuri de gazde, respectiv:

  • gazde intermediare reprezentate de aproape toate mamiferele precum rozatoarele (soareci, iepuri), suinele (porcii), ovinele (oile, caprele), bovinele (vacile), canidele (cainii), inclusiv omul;
  • gazda definitiva reprezentata de pisica.

Pisicile se infecteaza pe cale digestiva consumand animale de prada precum soarecii si iepurii, bucati de carne si organe de la animale infectate precum porcii si vacile, sau lapte nepasteurizat de la ovinele infectate. Odata patruns pe cale digestiva in organismul pisicii, parazitul se inmulteste si elimina in intestin oochisturi (forma de rezistenta a parazitului) ce se vor regasi in fecalele eliminate. Restul animalelor se infecteaza consumand direct fecalele pisicilor sau legume si verdeata din gradinile si de pe pajistile contaminate de pisici cu fecale.

Ciclul biologic al Toxoplasma gondii. Sursa foto: theveterinarynurse.com/review/article/toxoplasma-gondii-the-facts

Cum ne infestam cu Toxoplasma gondii?

Oamenii se pot imbolnavi de toxoplasmoza prin ingerarea carnii contaminate si nepreparate corespunzator, a fructelor si legumelor nespalate, sau a laptelui nepasteurizat. De asemenea, oamenii se pot infesta de la pisicile cu infectie acuta prin curatarea litierei, iar copiii se pot infecta prin joaca in cutii cu nisip in care a defecat o pisica infectata.

Care sunt sansele ca pisica mea sa fie infectata cu Toxoplasma gondii?

Majoritatea pisicilor ce au toxoplasmoza nu au simptome, deoarece organismul ce a intrat in contact cu Toxoplasma sintetizeaza anticorpi si astfel infectia este tinuta sub control, exceptie fac organismele imunosupresate cum sunt cele ce primesc tratament cu corticosteroizi, care urmeaza chimioterapie sau cele ce au boli precum imunodeficienta felina.

In general, pisicile cu toxoplasmoza sunt cele care au acces afara si vaneaza, pisicile care stau in casa avand un risc aproape nul de a lua contact cu parazitul, insa ele se pot infecta daca primesc carne cruda provenita de la animale infectate sau lapte nepasteurizat, si pot fi infectate inca din viata intrauterina.

Care sunt sansele sa ne imbolnavim de toxoplasmoza?

Ca si pisicile, multi oameni au luat contact cu Toxoplasma fara sa stie, tocmai pentru ca infectia unui organism sanatos cu aceasta nu determina aparitia simptomelor, insa organismele imunosupresate pot exprima semne clinice. Chiar daca pare paradoxal, sansele sa ne infectam cu Toxoplasma gondii sunt mai mici din cauza detinerii unei pisici si mai mari din cauza alimentelor nespalate si nepreparate termic corespunzator, iar asta se explica prin faptul ca o pisica ce a luat contact cu Toxoplasma devine purtatoare pentru 2-3 saptamani, timp in care elimina oochisti in fecale, dupa care aceasta inceteaza sa mai elimine.

Care este pericolul la care se expune o femeie insarcinata atunci cand ia contact cu Toxoplasma gondii?

Femeile insarcinate care iau contact cu Toxoplasma gondii se comporta diferit in functie de anticorpii pe care ii poseda, sau nu in timpul infectarii, astfel:

  1. Femeile care aveau inainte de a ramane insarcinate anticorpi anti-Toxoplasma si au luat contact cu parazitul in timpul sarcinii nu vor avea parte de nici o modificare datorita anticorpilor circulanti care vor neutraliza agentul infectios.
  2. Femeile care au luat contact cu Toxplasma gondii in timpul sarcinii, insa anterior acesteia ele n-au intrat in contact niciodata cu parazitul au un pericol mare de a pierde sarcina sau de a naste copii cu probleme precum hidrocefalia, malformatii congenitale grave sau fatale, oribire si retard mintal, toate acestea din cauza lipsei anticorpilor anti-Toxoplasma.

Cum pot verifica daca pisica are toxoplasmoza?

Dupa cum am precizat mai sus, pisicile pot avea anticorpi anti-Toxoplasma, insa majoritatea nu au avut niciodata simptome. Astfel, o pisica poate fi depistata daca aceasta are o infectie acuta sau a luat la un moment dat contact cu agentul infectios printr-o testarea anticorpilor IgG si IgM cu ajutorul imunofluorescentei unde primii vor decela o infectie cronica, iar cei din urma o infectie acuta.

Cum ne ferim pisica sa se infecteze cu Toxoplasma gondii?

Profilaxia infectiei cu Toxoplasma gondii la pisici poate fi efectuata prin limitarea accesului acesteia afara, unde poate vana vietati infectate, iar in cazul in care nu puteti efectua acest lucru o zgarda cu clopotel care sa-i zadarniceasca vanatoarea poate fi de ajutor. De asemenea, pisica nu trebuie hranita cu carne cruda sau preparata insufient sau cu lapte nepasteurizat. Gandacii si mustele pot fi gazdele parazitului atunci cand poarta particule de fecale infectate pe care le trasporta pe corpul pisicilor, iar acestea prin toaletare se infecteaza.

Pisicile bolnave de toxoplasmoza pot fi tratate?

Pisicile care au fost diagnosticate cu toxoplasmoza si au simtome sunt tratate cu clindamicina (un antibiotic), acesta fiind tratamentul de electie cel mai eficace pentru a combate toxoplasmoza la feline.

Cum putem evita infectarea noastra cu Toxoplasma gondii?

Pentru a ne feri de toxoplasmoza trebuie sa respectam cateva norme, precum:

  • spalarea cu apa din abundenta a fructelor si legumelor inainte de consumare;
  • prepararea termica corespunzatoare a carnii la temperaturi de 70-80°C;
  • congelarea carnii timp de cateva zile poate reduce riscul de infectare;
  • acoperirea lazilor cu nisip in care se joaca copiii pentru a nu fi folosite pe post de litiera;
  • fierberea laptelui inainte de consumare;
  • folosirea manusilor in timpul activitatilor de gradinarit;
  • femeile insarcinate si persoanele imunocompromise nu ar trebui sa curete litiera pisicii;
  • litiera trebuie curatata zilnic si udata sau imersata in apa fierbinte;
  • daunatorii precum mustele sau gandacii pot fi vectori si se recomanda indepartarea lor.

O femeie insarcinata ar trebui sa renunte la pisica?

Cea mai frecventa intrebare pe care o primim de la cuplurile ce urmeaza sa aiba un copil este daca pot pastra pisica sau trebuie sa o dea spre adoptie. Luand in considerare ca pisica excreta oochisti doar 2-3 saptamani dupa infestare, iar cea mai mare sansa de a contracta aceasta boala este prin alimentele nespalate si nepreparate termic va sfatuim sa respectati recomandarile precizate mai sus si sa nu dati spre adoptie sau sa abandonati pisica, intrucat ea reprezinta un risc aproape nul de infectare. De asemenea, daca la testarea anticorpilor IgG si IgM reiese ca aceasta are anticorpi anti-Toxoplasma pentru infectia cronica, sansele ca ea sa se imbolnaveasca de toxoplasmoza si sa va transmita parazitul sunt minime, deoarece anticorpii circulanti vor omora agentul infectios.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.