Transfuzia de sange la caine

Transfuzia de sange este un act medical utilizat in tratarea anemiei severe a cainilor.

Anemia reprezintă scaderea numarului de hematii (eritrocite sau celulele rosii ale sangelui), fiind o afectiune des intalnita la caini si pisici.

Cauzele anemiei sunt vaste, fiind impartite in 3 categorii:

1. Hemoragia – pierderea de sange poate fi cauzata de:

  • Traumatisme severe, fracturi deschide, rani adanci, ruptura unui organ foarte bine vascularizat (splina/ficat) sau sectionarea unui vas mare (vena jugulara).
  • Tumori maligne vascularizate precum hemangiosarcomul splenic.
  • Sangerari la nivelul tractului gastro – intestinal determinate de ulceratii sau boli virale, precum parvoviroza.
  • Interventii chirurgicale laborioase în special la nivelul organelor bine vascularizate.
  • Intoxicatia cu subtante anticoagulante precum raticide (otrava de sobolani).

2. Hemoliza – distrugerea hematiilor poate aparea în:

  • Anemia imun – mediata, in care organismul nu-si recunoaste propriile celule (hematiile) si le distruge (le considera ca fiind non-self).
  • Boli cauzate de protozoare intraeritrocitare, precum babesioza sau ehrlichioza.
  • Intoxicatii cu paracetamol, zinc sau ceapa.

3. Incapacitatea formarii de noi hematii de catre maduva osoasa hematogena, datorata unor procese inflamatorii sau canceroase la acest nivel.

Printre simptomele anemiei se numara: apatia, letargia (slabiciune), lipsa poftei de mancare, episoade de voma, respiratie accelerata, mucoasele bucala si conjunctivala palide, pierderea in greutate.

Medicul veterinar va recomanda transfuzia de sange in functie de starea pacientului, diagnosticul stabilit si rezultatele obtinute la analize. De cele mai multe ori este nevoie de transfuzie de sange cand hematocritul este mai mic de 20%.

Tot medicul veterinar este cel care decide daca catelul dumneavostra are nevoie de sange integral, plasma, concentrat eitrocitar sau masa trombocitara.

Inainte de transfuzia de sange se va realiza un test de grupa sangvina pentru a determina compatibilitatea catelului cu donatorul, mai ales daca nu este la prima transfuzie de sange.

Cainele donator trebuie sa indeplineasca urmatorele criterii:

  • De preferat sa aibe o greutate mai mare de 20kg, cainii de talie mare doneaza mult mai usor o cantitate mai mare de sange.
  • Sa fie complet vaccinat.
  • Sa fie deparazitat la zi in special pentru parazitii sangvini (Dirofilaria immitis / Angiostrongylus vasorum), eventual sa se realizeze un examen microscopic sau testul 4DX in prealabil.
  • Sa fie complet sanatos, fara boli cronice, sa nu ia nici un medicament in momentul donarii.
  • Sa fie linistit, astfel incat sa se poata realiza usor si repede recoltarea (durata 10 – 15 min).

Ca si in cazul oamenilor, exista donator universal, grupa DEA 1 fiind cea preferata de catre medici, deoarece exista cel mai mic risc pentru reactii adverse.

Dupa stabilirea grupei sangvine se va recurge la transfuzia propriu-zisa realizata cu ajutorul unui cateter intravenos (branula). Nu este necesar ca pacientul sa fie sedat pentru aceasta procedura. In functie de starea pacientului, transfuzia poate dura intre una si patru ore. Cu cat este mai critica starea cu atat se va realiza mai repede transfuzia.

Dupa transfuzie catelul va fi monitorizat pe o perioada de 12 – 24 ore pentru eventuale reactii adverse precum voma, probleme respiratorii, urticarie sau edeme, cat si pentru repetarea analizelor sangvine si evaluarea evolutiei anemiei.

In majoritatea cazurilor este nevoie doar de o singura transfuzie, insa daca agentul cauzator nu a fost indepartat si hemoliza are loc in continuare este posibil sa fie nevoie de mai multe transfuzii.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Din pacate nu exista banca de sange pentru pisici, dar puteti cauta dvs cateva pisici adulte, sanatoase de la care sa se recolteze sange si sa se faca transfuzia. De specificat faptul ca trebuie potrivita si grupa de sange. Orice clinica de urgenta poate face asta, chiar si noi la cabinetul veterinar. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.