Transplantul de fecale (TMF), cunoscut si sub numele de transplant de microbiota sau flora intestinala (in engleza FMT – fecal microbiota transplantation) este o procedura medicala care implica transferul de materie fecala de la un donator sanatos in intestinul unui receptionar bolnav. Este folosit frecvent si in medicina umana, cat si in cea veterinara pentru a trata diverse afectiuni legate de dezechilibrele microbiotei intestinale.
Studii despre transplantul de fecale la oameni, dar si la animale
In medicina umana, transplantul de fecale este utilizat frecvent pentru:
- a trata infectiile cu Clostridium difficile ca protocol de baza (articol Harvard: Stool transplants are now standard of care for recurrent C. difficile infections – Harvard Health)
- reduce simptomele bolii Crohn (o forma de IBD – boala inflamatorie intestinala) – articol stiintific: Alimentary Pharmacology & Therapeutics | Pharmacology Journal | Wiley Online Library;
- opreste progresia diabetului de tip 1 – articol stiintific: Faecal microbiota transplantation halts progression of human new-onset type 1 diabetes in a randomised controlled trial (bmj.com)
- reduce evenimentele inflamatorii la persoanele cu scleroza multipla – articol stiintific: The Gut Microbiota in Multiple Sclerosis: An Overview of Clinical Trials;
Sunt suficiente studii si pe animalele de companie in care se arata eficienta transplantului de fecale. Poate ca bolile ce dau cele mai mari probleme de cap medicilor veterinari si unde transplantul de fecale ajuta sunt:
- diareea cauzata de virusul parvovirozei – articol studiu: Fecal microbiota transplantation in puppies with canine parvovirus infection;
- diareea cauzata de boala inflamatorie intestinala (IBD) – articol studiu: Improvement in Clinical Symptoms and Fecal Microbiome After Fecal Microbiota Transplantation in a Dog with Inflammatory Bowel Disease – PMC (nih.gov)
- probleme de piele, precum dermatita atopica – articol studiu: Atopic dermatitis and the intestinal microbiota in humans and dogs.
Printre avantaje amintim:
- Un tratament eficient pentru infectii rezistente – precum infectia cu Clostridium difficile, ce poate fi rezistenta la antibiotice.
- Restabileste microbiota intestinala (flora intestinala) – prin introducerea unei comunitati sanatoase de microorganisme in intestin.
- Potential de tratament si impotriva altor afectiuni – precum diaree cronica, boala inflamatorie intestinala, sindrom colon iritabil, dezechilibre ale florei intestinale cauzate de utilizarea prelungita a antibioticelor etc.
Dezavantajele pot fi diminuate prin respectarea unor proceduri de siguranta:
- Obligatoriu ca donatorul sa fie sanatos, deoarece exista un risc de transmitere a agentilor patogeni (paraziti, bacterii ce nu fac parte din flora intestinala etc);
- Efecte secundare posibile – precum balonare (gaze), constipatie sau diaree. Efecte ce personal le-am intalnit rar, dar care au trecut de la sine fara a fi necesara alta medicatie.
Bineinteles, transplantul de fecale este doar o parte dintr-un tratament complex de remediere a unei afectiuni, ce vine ca o completare.
Protocolul de tratament cu transplant de fecale
Modalitatea, dar si durata de administrare se stabileste in functie de afectiunea tratata, dar si de gravitatea acesteia. De aceea nu poate fi un protocol universal pentru toti pacientii.
Se poate face si un test de microbiom ce se compara cu microbiota intestinala normala.
De asemenea, foarte important de specificat faptul ca „transplantul de fecale” poate fi administrat fie printr-o sonda lubrifiata ce se baga in anus (se masoara sonda de la anus pana la prima coasta), fie prin endoscopie sau oral – pe gura (in capsule). Este recomandat ca inainte si dupa administrare animalul sa nu manance 6 – 8 ore, iar inainte de administrare sa fie plimbat 30 de minute pentru a defeca (toate aceste lucruri in ideea in care transplantul de fecale sa stea cat mai mult in contact cu mucoasa intestinala a primitorului).
In literatura de specialitate sunt foarte multe studii si protocoale de tratament cu transplant de fecale, vom impartasi cateva exemple pe scurt:
- In studiul facut despre transplantul de fecale la puii infectati cu parvovirusul canin (link studiu: Fecal microbiota transplantation in puppies with canine parvovirus infection – PMC (nih.gov)) unde 33 de caini au primit tratament standard, iar 33 au primit transplant de fecale prin endoscopie la 5 – 12 ore de la internare si ulterior la fiecare 48 de ore, s-a demonstrat ca 10 grame de fecale administrat in dilutie de 1:1 cu ser fiziologic a redus perioada de internare si a remediat diareea mult mai repede la cainii ce au primit transplant.
- Intr-un studiu realizat la o catelusa golden retriever de 4 ani, femela, ce prezenta diaree cronica recurenta (link studiu: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200783 ) ce a primit transplant de fecale prin colonoscopie, aproximativ 65 grame diluate in 250 ml TFS (tampon fosfat salin), a rezultat o remediere a scaunul diareic, iar bacteria Clostridium difficile nu a mai fost gasita in fecale.
Asadar, transplantul de microbiota fecala (FMT) este un tratament promitator in problemele gastrointestinale ale animalelor de companie, iar majoritatea studiilor evidentiaza foarte putine efecte secundare. Desi nu toti medicii veterinari sunt familiarizati cu aceste proceduri, se asteapta un consens cu privire la tratament si protocol. Personal noi am avut cazuri cu rezultate foarte bune, dar si cazuri in care raspunsul nu a fost atat pronuntat, de aceea tratamentul cu transplant de fecale nu trebuie sa fie un tratament de sine statator, el fiind doar o parte dintr-un protocol de tratament complex.