Poate ca ati tot citit pe internat sau ati discutat cu medicul veterinar despre tratamentul chirurgical al lipomului la caine. Desigur, pana nu demult tratamentul era exclusiv chirurgical, dar medicina a inceput usor sa evolueze si tratamentul nonchirurgical poate fi una din solutii.
In cele ce urmeaza vom prezenta sumar despre tratamentul cu glucocorticoizi al lipomului la caine. Discutam de acel lipom la caine ce ii afecteaza calitatea vietii animalului, ce il impiedica sa se mobilizeze calumea, de lipomul infiltrativ si nu lipoamele ce de multe ori sunt recomandate sa fie ignorate.
Aici vom lasa si articolul stiintific de unde ne-am inspirat cand am tratat cu succes caini cu lipom: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511498/ (sau click pe text pentru descarcare in format pdf – Canine Lipomas Treated with Steroid Injections – Clinical Findings)
O parte din conspectul studiului din 2012:
„Lipoamele sunt tumori benigne comune ale celulelor adipoase. In majoritatea cazurilor, excizia chirurgicala este curativa și simplu de efectuat; totusi, o astfel de procedura necesita anestezie generala si poate fi asociata cu vindecarea intarziata a ranilor, formarea de serom si lezarea nervilor in tumorile profunde si intramusculare. Obiectivul acestui studiu a fost evaluarea tratamentului lipoamelor subcutanate, subfasciale sau intermusculare folosind injectii intralezionale de steroizi la caini. Cincisprezece caini prezentandu-se cu lipoame au fost selectati pentru tratamentul cu injectie intralezionala ghidata ecografic cu triamcinolon acetonid la o doza de 40 mg / ml. Noua tumori subcutanate si subfasciale au prezentat o regresie completa. Celelalte lipoame au scazut in diametru, realizand, in unele cazuri, remiterea disconfortului si regresia schiopaturii. Injectarea de steroizi a fost relativ un tratament sigur si eficient pentru lipoamele la caini; doar sase caini au prezentat poliurie / polidipsie timp de aproximativ 2 saptamani dupa tratament.”
Alte articole citate despre lipoamele la caini spuneau:
- lipoamele apar la aproximativ 16% din caini, mai comun fiind la cainii adult femele sau cainii batrani si obezi;
- desi frecvent sunt localizate in tesutul subcutanat, ele se pot extinde intramuscular sau de-a lungul fasciilor;
- diagnosticul de lipom se pune exclusiv prin examen citologic sau prin examen biopsic cu evaluarea histopatologica;
- s-a raportat ca injectii intralezionale cu solutie de clorura de calciu 10% ajuta la regresia lipomului, dar acest tratament nu este recomandat deoarece animalul poate dezvolta necroza a pielii;
- exista varianta de liposuctie minim invaziva a lipoamelor si iradiere, dar aceasta procedura necesita aparatura de specialitate si anestezie generala;
- in alt studiu pe 20 de caini, liposuctia uscata a fost eficienta in prevenirea cresterii lipoamelor mai mici de 15 cm diametru, pe cand lipoamele gigantice nu au putut fi extrase cu usurinta ce s-a complicat cu hematoame si seroame. Recidiva tumorilor a fost observata in aproximativ 28% dintre lipoame cu liposuctie intr-o perioada de 9 – 36 de luni;
- unele experiente clinice indica faptul ca administrarea subcutanata a acidului dezoxicolic poate fi relativ sigur si eficient pentru a trata lipoamele de mici dimensiuni, dar studii amanuntite trebuie facute pentru a intari aceste observatii;
- injectii intralezionale cu triamcinolon acetonid sunt descrise si in studiile stiintifice realizate la pacientii umani;
- in cazul studiului pe animale, triamcinolon acetonid 40 mg / ml a fost administrat intralezional ecoghidat in volum de 0.5 ml pentru lipoamele mici ( < 3 cm diametru), 1 ml pentru lipoamele mari ( > 3 cm diametru) in 2 puncte de cate 0.5 ml fiecare. Daca nu au fost observate regresii ale lipoamelor, procedura a fost repetata la o luna distanta.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Articol cu subiect comun:
Bună seara cățelul meu are un lipom pe picior care creste este dog argentinian și are 10 ani va rog ce pot sa fac sa dea înapoi!
Buna seara! Raspunsul pe scurt il aveti in articol. Cainele trebuie examinat de un medic veterinar, trebuie confirmat diagnosticul cu un examen citologic si ulterior se stabileste protocolul de tratament sau chirurgical. In general se intervine chirurgical atunci cand ii afecteaza calitatea vietii sau mobilitatea. Cu stima!
Multumim mult pentru tratamentul cu Kenalog (triamcilona injectabila), lipomul cainelui nostru s-a retras aproape la jumatate din dimensiunea initala si nici nu a mai crescut. O echipa veterinara de adevarati profesionisti!
Cățelușa mea de talie mică are un lipom mare între picioarele din spate și este și cardiacă, puteți să mă ajutați?
Buna ziua! Desigur, cainele va trebui evaluat intai si ulterior se va institui si tratamentul. Daca nu sunteti din Bucuresti, puteti apela la medicul dumneavoastra veterinar. Daca sunteti din Bucuresti ne puteti contacta la telefonul 0726742842. Cu stima!
Bună ziua ,am o catelusa în vârstă de 12 ani are un lipom în partea dreapta la (clavicula ,cum s ar spune)i am făcut analize tot ce radiografii ,nu este canceros dar tot a crescut ,doctora unde suntem înscriși nu vrea sa o opereze ,pentru ca are „varsta mare”,și ca ar trebui sa ai mai fac și investigații la inima ca n ar suporta anestezia ,credeți ca ma puteți ajuta ?va mulțumesc
Buna ziua! Exista tratament de ameliorare nechirurgical, cu administrare locala in lipom cu triamcinolona. Fie discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre acest articol, fie puteti apela la VeterinarLaDomiciliu – ambulanta veterinara Bucuresti. Cu stima!